Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec z zasobnikiem czy dwufunkcyjny?

Bonzai

Recommended Posts

Akurat też stoję przed tym dylematem. Tu na forum są osoby dobrze sie znajace na tym temacie (ja do nich nie należę). Generalnie piec z zasobnikiem jest zwykle rozwiązaniem lepszym ale droższym. Piec 2-f jednak może byc wystarczający jeżeli nie ma dużego zapotrzebowania na ciepłą wodę i nie jest oddalony od odbiorów wody.

W obecnym mieszkaniu mam piec dwufunkcyjny. Mogę wymienić jego kilka wad:

1. Po odkręceniu kurka z ciepłą wodą trzeba odczekać (nawet do 10-15 sek.) aż zacznie lecieć ciepła (im dalej od pieca tym dłużej). I w przypadku pieców dwufunkcyjnych nie da się tego problemu zlikwidować.

2. Po prostu szlag mnie trafia (szczególnie zimą) jak jestem pod prysznicem i w tym samym czasie ktoś np. wpadnie na pomysł pozmywania naczyń. U mnie zaczyna lecieć zimna (lodowata!) woda, zaczynam się drzeć na całe gardło, żeby pozwolono mi się wykąpać. Osoba zmywająca naczynia i tak tego nie słyszy, bo kuchnia jest piętro niżej a hałas wody w zlewie dodatkowo zagłusza moje apele. Wtedy muszę wyjść z kabiny i z łazienki, żeby przekazać informację, że właśnie biorę prysznic (często z namydloną głową). TRAGEDIA!

Na pewno piec dwufunkcyjny ma też swoje zalety, ale z powodu pkt. nr.2 u mnie będzie jednofunkcyjny + zasobnik. Po 6 latach zabawy w kotka i myszkę w czasie brania prysznica mam dość.

Pkt.1 też nie jest bez znaczenia, szczególnie jak ma się szambo - w końcu ta woda musi gdzieś spłynąć...

Oczywiście z zasobnikiem. Ciepła woda w każdej chwili do dyspozycji.

Można podłączyć cyrkulację (chociaż Junkers produkuje kotły gazowe przepływowe z możliwością podłączenia cyrkulacji).

Ja korzystam z Immergas'a Avio Major 24kW 2-funkcyjny ze zintegrowanym zasobnikiem o poj. 60l. Jeszcze nigdy nie zabrakło mi ciepłej wody.

W czasie zdarzających się kilkugodzinnych przerw w dostawie energii elektrycznej mam do dyspozycji ciepłą wodę zgromadzoną w zasobniku.

Dwufunkcyjny zajmuje mniej miejsca i jest tańszy w eksploatacji, ale ma wady opisane przez wbrata.

Mam jedną łazienkę i zlewozmywak w kuchni (+zmywarka) i dla mnie piec dwufunkcyjny wystarcza. Piec jest w łazience.

Jak nie będzie cyrkulacji, to przy zasobniku też trzeba czekać na ciepłą wodę, ale krócej.

Pozdrawiam

RysieK

A ja sobie zaplanowałem tak:

Piec dwufunkcyjny bez zasobnika w pomieszczeniu gospodarczym w którym będzie także mała umywaleczka, obok pom.gosp. "za scianą" łazienka,a w kuchni elektryczny przepływowy ogrzewacz wody....

Nie robię cyrkulacji ,zasobników,odzysków,solarów,płaszczów wodnych itp...Zawsze jak się będzie nie sprawdzał system mogę zmienić na wariant z zasobnikiem.Natenczas wersja zakupu oszczędnościowa:)

2. Po prostu szlag mnie trafia (szczególnie zimą) jak jestem pod prysznicem i w tym samym czasie ktoś np. wpadnie na pomysł pozmywania naczyń. U mnie zaczyna lecieć zimna (lodowata!) woda, zaczynam się drzeć na całe gardło, żeby pozwolono mi się wykąpać. Osoba zmywająca naczynia i tak tego nie słyszy, bo kuchnia jest piętro niżej a hałas wody w zlewie dodatkowo zagłusza moje apele. Wtedy muszę wyjść z kabiny i z łazienki, żeby przekazać informację, że właśnie biorę prysznic (często z namydloną głową). TRAGEDIA!

U nas jest dokładnie tak samo jak u Ciebie w punkcie 2, dlatego już nigdy więcej takiego rozwiązania! Teraz stawiamy na jednofunkcyjny z osobnym zasobnikiem.

Nie jestem ekspertem, więc napiszę tak na chłopski rozum jak ja to pojmuję: jednofunkcyjny to znaczy, że ogrzewa tylko grzejniki, a nie wodę, dwufunkcyjny ogrzewa i grzejniki i wodę, ale jak ktoś odkręci drugi kurek to w pierwszym zaczyna lecieć zimna woda. Dwufunkcyjny z zasobnikiem (razem) to znaczy, że w tym zasobniku gromadzi się gorąca woda i jak dwie osoby odkręcą kurki to obydwie mają ciepłą wodę, ale taki wbudowany zasobnik jest najczęściej mały, więc woda może się szybko skończyć. Jeśli kupisz kocioł z osobnym zasobnikiem (powiedzmy taki na 120L) to jest mało prawdopodobne, że gorącej wody zabraknie.

Nie jestem ekspertem, więc napiszę tak na chłopski rozum jak ja to pojmuję: jednofunkcyjny to znaczy, że ogrzewa tylko grzejniki, a nie wodę.

Tez nie jestem ekspertem, wiec dodam jeszcze cos takiego:

Dwufunkcyjne zazwyczaj ogrzewaja wode dokladnie w momencie jej uzywania - odkrecasz wode, włącza sie piec i ją grzeje. Dlatego trzeba odczekac az spłynie zimna i dlatego odkrecenie drugiego kranu powoduje, ze w pierwszym przestaje leciec ciepla - po prostu piec nie wyrabia sie z bieżącym podgrzewaniem).

Jednofunkcyjny ogrzewa tylko grzejniki... no nie do konca. Po dodaniu zasobnika ogrzewana jest tez woda, ktora w tym zasobniku sie znajduje. A obrazowo i trochę w przenośni mozna powiedziec, ze ogrzewanie tej wody w zasobniku polega na tym, ze do zasobnika "wrzucony" jest dodatkowy "kaloryfer" :D - ten "kaloryfer" jest gorący, wiec woda wokół niego też robi się gorąca. No i ta gorąca woda stoi sobie w tym zasobniku i czeka na odkrecenie kurka. Dzięki temu niezaleznie ile kurków odkręcisz, bedzie lecieć ciepła (chyba że zużyje się całą wodę z zasobnika).

M.dworek - w skrócie 1 funkcyjny z zasobnikiem grzeje wodę która przełączana przez nap zawór 3-drogowy grzeje albo grzejniki (wtedy nie grzeje zasobnika) lub zasobnik (wtedy nie grzeje wody).Masz tu ten komfort że jest tu kilkadziesią l gorącej wody na teraz (bo temperatura w zasobniku jest "pilnowana" cały czas przez czujnik-w razie czego włączający kocioł).

2-funkcyjny -jesli działa ogrzewanie a odkręcisz kurek z ciepłą wodą automat (z reguły zintegrowany z pompą ) zamyka obieg grzewczy i poprzez wymiennik płytowy ogrzewa ciepłą wode użytkową.Mankamentem jest tu dużo mniejszy komfort cwu - co jest ograniczone możliwościa szybkiej wymiany ciepła.

I to było na tyle.