Bonzai 14.09.2005 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Zastanawiam się czy zakupić piec z zasobnikiem czy dwufunkcyjny. Jakie są zalety bądź wady zastosowania któregoś z nich. Jeżeli z zasobnikiem to gdzie zbiornik czy na poddaszu czy razem z piecem. Dom 137 m2 pow użytkowa, parter i poddasze użytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 14.09.2005 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Akurat też stoję przed tym dylematem. Tu na forum są osoby dobrze sie znajace na tym temacie (ja do nich nie należę). Generalnie piec z zasobnikiem jest zwykle rozwiązaniem lepszym ale droższym. Piec 2-f jednak może byc wystarczający jeżeli nie ma dużego zapotrzebowania na ciepłą wodę i nie jest oddalony od odbiorów wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 14.09.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 W obecnym mieszkaniu mam piec dwufunkcyjny. Mogę wymienić jego kilka wad: 1. Po odkręceniu kurka z ciepłą wodą trzeba odczekać (nawet do 10-15 sek.) aż zacznie lecieć ciepła (im dalej od pieca tym dłużej). I w przypadku pieców dwufunkcyjnych nie da się tego problemu zlikwidować.2. Po prostu szlag mnie trafia (szczególnie zimą) jak jestem pod prysznicem i w tym samym czasie ktoś np. wpadnie na pomysł pozmywania naczyń. U mnie zaczyna lecieć zimna (lodowata!) woda, zaczynam się drzeć na całe gardło, żeby pozwolono mi się wykąpać. Osoba zmywająca naczynia i tak tego nie słyszy, bo kuchnia jest piętro niżej a hałas wody w zlewie dodatkowo zagłusza moje apele. Wtedy muszę wyjść z kabiny i z łazienki, żeby przekazać informację, że właśnie biorę prysznic (często z namydloną głową). TRAGEDIA! Na pewno piec dwufunkcyjny ma też swoje zalety, ale z powodu pkt. nr.2 u mnie będzie jednofunkcyjny + zasobnik. Po 6 latach zabawy w kotka i myszkę w czasie brania prysznica mam dość.Pkt.1 też nie jest bez znaczenia, szczególnie jak ma się szambo - w końcu ta woda musi gdzieś spłynąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 14.09.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Tylko z zasobnikiem, jakimkolwiek (małym, dyżym) ale z zasobnikiem.Ja akurat mam jednofunkcyjny, wiszący Immergasa (Victrix) z zasobnikiem 60 litrów. Bez zastrzeżeń jeżeli chodzi o użytkowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 14.09.2005 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Oczywiście z zasobnikiem. Ciepła woda w każdej chwili do dyspozycji.Można podłączyć cyrkulację (chociaż Junkers produkuje kotły gazowe przepływowe z możliwością podłączenia cyrkulacji).Ja korzystam z Immergas'a Avio Major 24kW 2-funkcyjny ze zintegrowanym zasobnikiem o poj. 60l. Jeszcze nigdy nie zabrakło mi ciepłej wody.W czasie zdarzających się kilkugodzinnych przerw w dostawie energii elektrycznej mam do dyspozycji ciepłą wodę zgromadzoną w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 14.09.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Tylko z zasobnikiem. A zasobnik możesz zamontować nawet na strychu, jak gdzie indziej nie masz miejsca - ja tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.09.2005 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 cholera a juz mialem kupic 2- funkcyjnego i co mam kupic teraz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 14.09.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 jedno z zasobnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.09.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Pablo zajrzyj na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 15.09.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Dwufunkcyjny z cyrkulacją dla ciepłej wody i minizasobnikiem wbudowanym w piec. Np Junkers,Buderus ma takie urządzenia. Komfort użytkowania taki jak jednofunkcyjny+zasobik a nie trzeba grzać wody w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysieK 15.09.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Dwufunkcyjny zajmuje mniej miejsca i jest tańszy w eksploatacji, ale ma wady opisane przez wbrata. Mam jedną łazienkę i zlewozmywak w kuchni (+zmywarka) i dla mnie piec dwufunkcyjny wystarcza. Piec jest w łazience. Jak nie będzie cyrkulacji, to przy zasobniku też trzeba czekać na ciepłą wodę, ale krócej. PozdrawiamRysieK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 15.09.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 A ja sobie zaplanowałem tak:Piec dwufunkcyjny bez zasobnika w pomieszczeniu gospodarczym w którym będzie także mała umywaleczka, obok pom.gosp. "za scianą" łazienka,a w kuchni elektryczny przepływowy ogrzewacz wody....Nie robię cyrkulacji ,zasobników,odzysków,solarów,płaszczów wodnych itp...Zawsze jak się będzie nie sprawdzał system mogę zmienić na wariant z zasobnikiem.Natenczas wersja zakupu oszczędnościowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 15.09.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 2. Po prostu szlag mnie trafia (szczególnie zimą) jak jestem pod prysznicem i w tym samym czasie ktoś np. wpadnie na pomysł pozmywania naczyń. U mnie zaczyna lecieć zimna (lodowata!) woda, zaczynam się drzeć na całe gardło, żeby pozwolono mi się wykąpać. Osoba zmywająca naczynia i tak tego nie słyszy, bo kuchnia jest piętro niżej a hałas wody w zlewie dodatkowo zagłusza moje apele. Wtedy muszę wyjść z kabiny i z łazienki, żeby przekazać informację, że właśnie biorę prysznic (często z namydloną głową). TRAGEDIA! U nas jest dokładnie tak samo jak u Ciebie w punkcie 2, dlatego już nigdy więcej takiego rozwiązania! Teraz stawiamy na jednofunkcyjny z osobnym zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 15.09.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 a ja czytam o tych jedno i dwu funkcyjnych i nie kapuje nadal.....jednofunkcyjny to znaczy ze co?ze grzeje tylko wode uzytkowa a kaloryfery napedzacie czyms innym?wyjasnijcie mi bo bardzo mylaca jest ta nazwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 15.09.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Nie jestem ekspertem, więc napiszę tak na chłopski rozum jak ja to pojmuję: jednofunkcyjny to znaczy, że ogrzewa tylko grzejniki, a nie wodę, dwufunkcyjny ogrzewa i grzejniki i wodę, ale jak ktoś odkręci drugi kurek to w pierwszym zaczyna lecieć zimna woda. Dwufunkcyjny z zasobnikiem (razem) to znaczy, że w tym zasobniku gromadzi się gorąca woda i jak dwie osoby odkręcą kurki to obydwie mają ciepłą wodę, ale taki wbudowany zasobnik jest najczęściej mały, więc woda może się szybko skończyć. Jeśli kupisz kocioł z osobnym zasobnikiem (powiedzmy taki na 120L) to jest mało prawdopodobne, że gorącej wody zabraknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 15.09.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Nie jestem ekspertem, więc napiszę tak na chłopski rozum jak ja to pojmuję: jednofunkcyjny to znaczy, że ogrzewa tylko grzejniki, a nie wodę. Tez nie jestem ekspertem, wiec dodam jeszcze cos takiego: Dwufunkcyjne zazwyczaj ogrzewaja wode dokladnie w momencie jej uzywania - odkrecasz wode, włącza sie piec i ją grzeje. Dlatego trzeba odczekac az spłynie zimna i dlatego odkrecenie drugiego kranu powoduje, ze w pierwszym przestaje leciec ciepla - po prostu piec nie wyrabia sie z bieżącym podgrzewaniem). Jednofunkcyjny ogrzewa tylko grzejniki... no nie do konca. Po dodaniu zasobnika ogrzewana jest tez woda, ktora w tym zasobniku sie znajduje. A obrazowo i trochę w przenośni mozna powiedziec, ze ogrzewanie tej wody w zasobniku polega na tym, ze do zasobnika "wrzucony" jest dodatkowy "kaloryfer" - ten "kaloryfer" jest gorący, wiec woda wokół niego też robi się gorąca. No i ta gorąca woda stoi sobie w tym zasobniku i czeka na odkrecenie kurka. Dzięki temu niezaleznie ile kurków odkręcisz, bedzie lecieć ciepła (chyba że zużyje się całą wodę z zasobnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 15.09.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Zastanawiam się czy zakupić piec z zasobnikiem czy dwufunkcyjny. A może jednofunkcyjny, a bojler gazowy ? I do tego z nierdzewki ? Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 15.09.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Zastanawiam się czy 2-f jest tańszy w eksplatacji w końcu musi sie częściej gwałtownie załączać więc jego sprawnosć jest chyba mniejsza, nie mówiąc o trwałości. A Jeżeli cyrkulacja jest zminimalizowana to chyba 1-f + zasobnik wychodzi na plus pod względem kosztów użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 15.09.2005 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 nie mówiąc o tym ze musi mieć on dużą moc nie wykorzystywaną przy ogrewaniu mieszkania (mała sprawność-podobno poza kondensatem) czyli często pracuje przy niskiej sprawności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.09.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 M.dworek - w skrócie 1 funkcyjny z zasobnikiem grzeje wodę która przełączana przez nap zawór 3-drogowy grzeje albo grzejniki (wtedy nie grzeje zasobnika) lub zasobnik (wtedy nie grzeje wody).Masz tu ten komfort że jest tu kilkadziesią l gorącej wody na teraz (bo temperatura w zasobniku jest "pilnowana" cały czas przez czujnik-w razie czego włączający kocioł). 2-funkcyjny -jesli działa ogrzewanie a odkręcisz kurek z ciepłą wodą automat (z reguły zintegrowany z pompą ) zamyka obieg grzewczy i poprzez wymiennik płytowy ogrzewa ciepłą wode użytkową.Mankamentem jest tu dużo mniejszy komfort cwu - co jest ograniczone możliwościa szybkiej wymiany ciepła. I to było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts