kodaka 14.09.2005 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Witam "Fachowcy" którzy mi stawiają fundamenty zapomnieli założyć folii kubełkowej na ściany zewnętrzne . Kiedy zwróciłem im na ów fakt uwagę stwierdzili, że izolację dobiera się do podłoża. W moim przypadku teren jest suchy, jest założony drenaż opaskowy, a sama ściana fundamentowa wystaje zaledwie 50 cm ponad grunt. Ponadto majster stwierdził, że pamięta te czasy kiedy folia się pojawiła i ją zakładał. Pamięta również sytuacje kiedy tą folie odkopywał. Jak twierdzi kubełki przyklejają się do izolacji np. dysperbitu i przy jakichkolwiek ruchach podłoża odrywają go od ściany. Efekt jest taki , że izolacja na ścianie wygląda jak sito, mury wilgotnieją itp. Dodatkowo pomiędzy ścianę a folię dostaje się ziemia i inne zanieczyszczenia i po kilku latach kiedy się taka folię odkopuje wygląda to po prostu strasznie . Zwykła izolacja pionowa położoną trzykrotnie w zupełności wystarcza. I teraz już nie wiem dawać folię Kodaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodaka 14.09.2005 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Ludzie pomóżcie!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 14.09.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Jeśli nie dajesz ocieplenia ze styropianu, to majster ma rację. Folia kubełkowa ma przede wszystkim ochronić styropian przed ziemią. ale gdy dajesz styropian ekstrudowany, to folia też niepotrzebna.My mamy fundament ocieplony styropianem FS20 i folie dawaliśmy, dylemat był tylko, którą stroną. Nawet niektórzy fachowcy nie wiedzieli, dopiero jeden, któremu ufamy powiedział, że zawsze "cycuszkami" do muru, żeby wilgoć miała ujscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 14.09.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Kubełkami do ściany nie za dobrze, bo kubełki mogą przedziurawić izolację po zasypani ściany ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 14.09.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Kubełkami do ściany nie za dobrze, bo kubełki mogą przedziurawić izolację po zasypani ściany ziemią. Z tego co znalazłam w internecie nia masz racji. Polecam artykuł http://www.e-izolacje.pl/224_2048.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 14.09.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 No i Kodaka już wszystko wie, a my przy okazji też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 14.09.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Kubełkami do ściany nie za dobrze, bo kubełki mogą przedziurawić izolację po zasypani ściany ziemią. Z tego co znalazłam w internecie nia masz racji. Polecam artykuł http://www.e-izolacje.pl/224_2048.htm Może i nie mam racji, natomiast musiałem odkopywać piwnicę, bi mi kubełki przedziurawiły izolację. Za dwa dni wrzucę zdjęcia, to zobaczysz jak wygląda izolacja potraktowana kubełkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodaka 14.09.2005 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Super, dzięki za odpowiedzi. Czyli po części majster miał rację. Z tego zdania " Górną zaleca się układać tak, by zachodziła na warstwę izolacji bitumicznej z zakładem około 10 cm. " wnioskuję, że jak jest izolacja bitumiczna to już nie trzeba folii kubełkowej Czekam również na zdjęcia Kodaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 16.09.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Proszę bardzo, tu jest zdjęcie. To "odciski" po kubełkach na papie termozgrzewalnej położonej na ścianie z bloczków betonowych (a więc o wiele twardszej niż na styropianie). http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Murator/Kubelki.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodaka 18.09.2005 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Wielkie dzięki za zdjęcie - robi wrażenie. Teraz już wiem, że jeżeli kubełki nie są wymagane to ich nie trzeba dawać. Poprostu niszczą izolację Kodaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 18.09.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Folię kubełkową można dać, ale z kubełkami od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marall 08.11.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 a jaka tansza folie mozna dac zamiast tej z kubelkami odwroconymi na zewnatrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 08.11.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 koszt tej folii to okolo 4pln/m2 8chociaz jak kto chce to moze przeplacic ) ja folie zalozylem bo widzialem jaki efekt dala ona u tescia zalozona w garazu w ktorym od wielu lat byly problemy z wilgocia (ciagle odpadal tynk od wewnatrz garazu tuz przy posadzce i widac bylo charakterystyczne wykwity wilgociowe) po zalozeniu folii (odkopanie okolo metra w dol) problem zniknal) mysle ze nie dawanie folii w czasach kiedy ona jest tania i powszechnie stosowana to robienie sobie problemow na wlasne zyczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 13.11.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Folię kubełkową można dać, ale z kubełkami od zewnątrz. chyba haslo" elita forum" powinni weryfikowac o wypisywane tresci...a moze to oddaje atmosfere i jakosc tego forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 13.11.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 aqep, o co Ci chodzi? Obejrzałeś moje zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 14.11.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 A u mnie majster z kierownikiem budowy zgodnie stwierdzili, że dawanie folii kubełkowej jest bez sensu (mój przypadek). Grunt piaszczysty, wilgoć minimalna. Wybudowaną mam ścianę z bloczków, zostanie pomalowana dysperbitem od zewnątrz i wewnątrz, na to styropian 8 cm FS 20 (od zewnątrz), potem siatka i klej, i na koniec dysperbit.Ostrożnie obsypię to piachem który wykopałem i ma grać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 14.11.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 aqep, o co Ci chodzi? Obejrzałeś moje zdjęcie? obejrzalem..chodzi mi tylko o to co piszesz. Problem jest faktycznie bo cos jest nie tak,ale skoro folia ma spelniac swoja funkcje i ma byc zalozona tak jak ma byc to nei pisz na opak, bo wprowadzasz inncyh w blad. To tak jak by ktos sie rozwalil samochodem jadac swoim pasem ruchu i po tym fakcie stwierdzisz by wszyscy jezdzili lewa strona?? nie rozwazam czy folia spelnia swoja fukcje czy nie ale fakt jej prawidlowego montowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 15.11.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 na temat tych cyckow tez troche myslalem i doszedlem do wniosku, ze to pic na wode fotomontaz dalem folie cyckami do scianyale moglbym smialo dac i cyckami na opakuwazam, ze ta folia ma jedna zalete- jest gruba i mocna a cycki sa tylko chwytem jesli ktos uwaza inaczej niech przedstawi jakis przyklad kiedy te cycki sie moga przydac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 15.11.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Po co w folii są kubełki ?Myślałem, że chodzi tu o wytworzenie szczeliny przy ścianie fundamentowej, połączonej z atmosferą dla ewakuacji pary wodnej.Przy czym ruch powietrza w tej szczelinie nie jest konieczny, bo para wodna ma swoją prężność i sama ucieka.Tak myślałem i sądziłem, że montuje się ją kubełkami do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 15.11.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 na temat tych cyckow tez troche myslalem i doszedlem do wniosku, ze to pic na wode fotomontaz dalem folie cyckami do sciany ale moglbym smialo dac i cyckami na opak uwazam, ze ta folia ma jedna zalete- jest gruba i mocna a cycki sa tylko chwytem jesli ktos uwaza inaczej niech przedstawi jakis przyklad kiedy te cycki sie moga przydac sorki Leon, od śmiechu nie mogłem się powstrzymać. Chodzi mi o skrót myślowy "cycki są tylko chwytem" , no spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts