Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia kubełkowa - proszę o pomoc

kodaka

Recommended Posts

Witam

"Fachowcy" którzy mi stawiają fundamenty zapomnieli założyć folii kubełkowej na ściany zewnętrzne . Kiedy zwróciłem im na ów fakt uwagę stwierdzili, że izolację dobiera się do podłoża. W moim przypadku teren jest suchy, jest założony drenaż opaskowy, a sama ściana fundamentowa wystaje zaledwie 50 cm ponad grunt. Ponadto majster stwierdził, że pamięta te czasy kiedy folia się pojawiła i ją zakładał. Pamięta również sytuacje kiedy tą folie odkopywał. Jak twierdzi kubełki przyklejają się do izolacji np. dysperbitu i przy jakichkolwiek ruchach podłoża odrywają go od ściany. Efekt jest taki , że izolacja na ścianie wygląda jak sito, mury wilgotnieją itp. Dodatkowo pomiędzy ścianę a folię dostaje się ziemia i inne zanieczyszczenia i po kilku latach kiedy się taka folię odkopuje wygląda to po prostu strasznie . Zwykła izolacja pionowa położoną trzykrotnie w zupełności wystarcza.

I teraz już nie wiem dawać folię

Kodaka

Jeśli nie dajesz ocieplenia ze styropianu, to majster ma rację. Folia kubełkowa ma przede wszystkim ochronić styropian przed ziemią. ale gdy dajesz styropian ekstrudowany, to folia też niepotrzebna.

My mamy fundament ocieplony styropianem FS20 i folie dawaliśmy, dylemat był tylko, którą stroną. Nawet niektórzy fachowcy nie wiedzieli, dopiero jeden, któremu ufamy powiedział, że zawsze "cycuszkami" do muru, żeby wilgoć miała ujscie.

Kubełkami do ściany nie za dobrze, bo kubełki mogą przedziurawić izolację po zasypani ściany ziemią.

Z tego co znalazłam w internecie nia masz racji. Polecam artykuł

http://www.e-izolacje.pl/224_2048.htm

Może i nie mam racji, natomiast musiałem odkopywać piwnicę, bi mi kubełki przedziurawiły izolację. Za dwa dni wrzucę zdjęcia, to zobaczysz jak wygląda izolacja potraktowana kubełkami.

Super, dzięki za odpowiedzi. Czyli po części majster miał rację. Z tego zdania " Górną zaleca się układać tak, by zachodziła na warstwę izolacji bitumicznej z zakładem około 10 cm.

" wnioskuję, że jak jest izolacja bitumiczna to już nie trzeba folii kubełkowej

Czekam również na zdjęcia

Kodaka

• 1 month później...

koszt tej folii to okolo 4pln/m2 8chociaz jak kto chce to moze przeplacic ;) )

ja folie zalozylem bo widzialem jaki efekt dala ona u tescia zalozona w garazu w ktorym od wielu lat byly problemy z wilgocia (ciagle odpadal tynk od wewnatrz garazu tuz przy posadzce i widac bylo charakterystyczne wykwity wilgociowe)

po zalozeniu folii (odkopanie okolo metra w dol) problem zniknal)

mysle ze nie dawanie folii w czasach kiedy ona jest tania i powszechnie stosowana to robienie sobie problemow na wlasne zyczenie

A u mnie majster z kierownikiem budowy zgodnie stwierdzili, że dawanie folii kubełkowej jest bez sensu (mój przypadek). Grunt piaszczysty, wilgoć minimalna.

Wybudowaną mam ścianę z bloczków, zostanie pomalowana dysperbitem od zewnątrz i wewnątrz, na to styropian 8 cm FS 20 (od zewnątrz), potem siatka i klej, i na koniec dysperbit.

Ostrożnie obsypię to piachem który wykopałem i ma grać.

Pozdrawiam

aqep, o co Ci chodzi?

Obejrzałeś moje zdjęcie?

obejrzalem..chodzi mi tylko o to co piszesz. Problem jest faktycznie bo cos jest nie tak,ale skoro folia ma spelniac swoja funkcje i ma byc zalozona tak jak ma byc to nei pisz na opak, bo wprowadzasz inncyh w blad. To tak jak by ktos sie rozwalil samochodem jadac swoim pasem ruchu i po tym fakcie stwierdzisz by wszyscy jezdzili lewa strona?? nie rozwazam czy folia spelnia swoja fukcje czy nie ale fakt jej prawidlowego montowania...

na temat tych cyckow tez troche myslalem i doszedlem do wniosku, ze to pic na wode fotomontaz

dalem folie cyckami do sciany

ale moglbym smialo dac i cyckami na opak

uwazam, ze ta folia ma jedna zalete- jest gruba i mocna a cycki sa tylko chwytem

jesli ktos uwaza inaczej niech przedstawi jakis przyklad kiedy te cycki sie moga przydac

Po co w folii są kubełki ?

Myślałem, że chodzi tu o wytworzenie szczeliny przy ścianie fundamentowej, połączonej z atmosferą dla ewakuacji pary wodnej.

Przy czym ruch powietrza w tej szczelinie nie jest konieczny, bo para wodna ma swoją prężność i sama ucieka.

Tak myślałem i sądziłem, że montuje się ją kubełkami do ściany.

na temat tych cyckow tez troche myslalem i doszedlem do wniosku, ze to pic na wode fotomontaz

dalem folie cyckami do sciany

ale moglbym smialo dac i cyckami na opak

uwazam, ze ta folia ma jedna zalete- jest gruba i mocna a cycki sa tylko chwytem

jesli ktos uwaza inaczej niech przedstawi jakis przyklad kiedy te cycki sie moga przydac

:lol: :lol: :lol: sorki Leon, od śmiechu nie mogłem się powstrzymać. Chodzi mi o skrót myślowy "cycki są tylko chwytem" , no spróbuję :wink: