MarcinCz 14.09.2005 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Witam, Chciałbym się dowiedzieć co lepiej zamontować na dachu pokrytym blachodachówką: - śnigochwyty (w formie półokrągłej blachy) czy - listwy (widziałem coś takiego na dachu - mają około 2 cm wysokości i montuje się je tuż przed rynną) pozdrawiam - Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 14.09.2005 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Nie montowałbym niczego. Jak dla mnie jest to paskuda - coć ochydnego co psuje estetykę dachu. No i w moim rejonie nie ma aż tak dużych opadów śniegu. Jakbym mieszkał w rejonie narazonym na silne opady śniegu to być może bym się zastanowił. I wybrał to co jest najmniej widoczne - czyli te małe listewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 14.09.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Jeżeli masz stromy dach to śniegochwyty są potrzebne. Ja ich nie zamontowałem i po pierwszej zimie zdecydowałem się zamontować.Ja mam połać dachu 12 m i śnieg zsuwa się bardzo niebezpiecznie po dachu. Ja zamontowałem listwy z blachy, które można kupić w sładach z bachodachówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 14.09.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Jeżeli połać dachu usytuowana jest w osi wschód - zachód (tak jak u mnie) na północnej stronie warto założyć jeżeli masz drzewka lub krzewy w strefie spadu. Z mojego doświadczenia (dach 45 st. okolice M@riusz_Radom) głownie na wiosnę, na stronie południowej ładnie się topi i spływa bez problemu a po pónocnej leży dłużej i po większym ociepleniu zsuwa się gwałtownie i taka masa śniegu potrafi połamać co nieco a najgorzej jak rynny są żle założone to o uszkodzenie łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinCz 14.09.2005 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Jeżeli masz stromy dach to śniegochwyty są potrzebne. Ja ich nie zamontowałem i po pierwszej zimie zdecydowałem się zamontować. Ja mam połać dachu 12 m i śnieg zsuwa się bardzo niebezpiecznie po dachu. Ja zamontowałem listwy z blachy, które można kupić w sładach z bachodachówką. Mam usytuwanie domuwschód-zachód, od strony północnej mam wejście do domu. Wysokość dachu 9 m. Jakiej wysokości są faktycznie te listwy z blachy?? i mniej więcej jaka jest cena?? Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełM 20.09.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Witam, szukam informacji o zaleceniach i technice montażu śniegołapów na blachodachówce. wybrałbym tzw łezki mocowane w czterech punktach nitami lub wkrętami (rozstaw na prostokącie). Na allegro ok 1,5-2zł. w hurtowniach 4-6zł. Chciałem je założyć na częściowo zacienionym zachodnim i północnym stoku dachu. Radom. Po co? Żeby chronić: 1. dzieci, które wszędzie wejdą 2. krzewy ozdobne. 3. rynny. Tu wyszedł błąd - są za wysoko, brak pasa nadrynnowego i zsuwajacy się śnieg zapiera się o nie, aż odchodzą razem z deską i pasem podrynnowym Zastanawiam sie: 1. czy śniegołapy sobie poradzą, czy może po pierwszej śnieżnej zimie pozbieram je z ziemii i zostanę z sitem w dachu. 2. jak gęsto je mocować. Tu skłaniam się ku wersji: dwa rzędy tzn na drugim i trzecim module od dołu. W ramach arkusza mocowanie na grzbietach fal i tak by kryć: pierwszy i piąty "dołek" niższym rzędem, a trzeci wyższym (blacha finish rozstaw 215mm). Na allegro jeden sprzedawca zalecał zabezpieczanie naprzemienne w każdym "dołku". 3. gdzie mocować? Spotkałem trzy szkoły: a) u nasady modułu tak aby górne otwory śniegołapu zahaczyły łatę, a dolne blacha do blachy. b) przy końcu modułu, bo wtedy najbardziej wystaje i zwiększa pow. zapory. (tu już mocujemy tylko blacha do blachy. wytrzyma ???) 4. czym mocować? a) wkrętami - w wersji z montażem do łaty wypadałoby łatę wykorzystać i górne wkręty dać 55mm, a dolne 35. w wersji z montażem na końcu modułu tylko wkręty 35mm. b) nitami - robimy od razu dziury 5mm (sito), ale podobno nit trzyma lepiej i jest mniejsze ryzyko, że woda podcieknie. Przy nitach wypadałoby mocować na końcu modułu? Prośba o opinie: stosować? wystarczy 3/arkusz? nitami czy wkrętami? u podstawy czy na końcu modułu? Pozdrówka PM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.09.2010 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Miałem takie śniegołapy jak ty chcesz zamontować. Nie montuj tego dziadostwa do dachu bo zniszczysz sobie dach ja w tym roku pościągałem te śniegołapy, Po pierwszej zimie po zamontowaniu ich w dwóch rzędach połowa ich była już zniszczona. Napór śniegu był tak duży że kilka rozerwało po prostu na pół cześć z nich powyrywało ze śrubami z dachu, i wisiały tak sobie szpecąc dach. W tym roku musiałem je pościągać dziurki po śrubach musiałem zaklejać silikonem bo były tak poszarpane że śruba w nie wchodziła luźno. Dach też został przez te pourywane śniegołapy podrapany i musiałem robić zaprawki. Wiec jeżeli chcesz zamontować jakieś sniegołapy, to zastosuj jakieś inne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts