Gość 09.12.2002 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Brakuje mi przykładów połączeń kolorystycznych elewacji.W połączeniu z dachówką,stolarką, itd. Kiedyś był wprawdzie artykuł pokazujący rózne kolory,ale to było jakieś sf.Była to komputerowa wizualizacja a kolory przedstawiony to buraczkowy,fiolet,zieleń. Awangarda i to w koszamarnym "sztucznym" wydaniu. Poproszę o zdjęcia. Tych macie przecież sporo.Przydałby się to tego opis wskazujący na konsekwencje "optyczne" pewnych połączeń. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 09.12.2002 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 O to jest dobra myśl Opalki. Ja np. mam dach z blach o kolorze ceglanym i coś czuję że pokłócę się z żoną na temat koloru elewacji. Drogi Muratorze spróbuj rozwiązać ten konfilkt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.12.2002 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Kodi, a jaki chcesz kolor? Ja myślę o złamanej bieli-piasku.Ciepłym odcieniu i raczej nie żółtym, ale też nie za beżowym.Ale coraz częściej myślę o nasyconym kolorze. Zresztą ktoś mi poradził,że ten pierwszy po białym strasznie się brudzi i szarzeje i chyba lepiej kolor. Pozdrawiam kolorowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 10.12.2002 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Oj nie wiem. Żona coś mówi o brzoskwini i boję się, że ten kolor może zlewać się z dachem. Tak myślę, że elewacja to pikuś przy gniazdkach elektrycznych itp. Aż się boję. Współpraca będzie ciężka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2002 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 To może zrobić 2 wersje instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 10.12.2002 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Ja Wam powiem, że jak się zastanawiałam nad kolorem elewacji, to nie było na czym się oprzeć oprócz własnych obserwacji. I to co wywnioskowałam to:- jeśli ktoś chce mieć intensywny kolor elewacji, to powinien go podkreślić kontrastowym, ale neutralnym kolorem dachu (np grafitowym, czarnym). Jeśli bowiem połączy się dwa intensywne kolory w jednym domu to RZADKO efekt jest przyjemny dla oka.- mniej lub bardziej intensywny żółty kolor elewacji (chyba najbardziej popularny kolor dla elewacji) pasuje najbardziej z grafitowym dachem, a na drugim miejscu z ceglanym (też zielonym jako kontrast). Moim zdaniem żółty nie pasuje do brązowego dachu, bo dom staje się za ciemny i za zimny.- nie można wprowadzać zbyt wielu kolorów: w całej elewacji okna powinny grać albo z dachem, albo z podmurówką. Nieładnie jest jeśli zlewają się z kolorem tynku.-Najbezpieczniejszy wybór to poleganie na naturalnych materiałach i ich odcieniach. W takim przypadku nawet dość przypadkowe dobieranie odcieni z reguły daje przyjemny efekt estetyczny. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Alicjanka dnia 2002-12-10 10:24 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2002 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Alicjanko, mam dokładnie takie same spostrzeżenia co do kolorystyki.Dodam jeszcze,że w tym zestawie dobrze wygląda biała stolarka.Ale ja nie chcę białej więc to już trudniej, bo trzeba kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 10.12.2002 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 My z kolei zastanawiamy się na białą stolarką i takim ciepłym kolorem było by ok. Obawiam się to co o czym mówicie, że dach zleje się z elewacją. Inna sprawą jest fakt, że chciałbym mieć domek "żywy" i ciepły w przeciwieństwie do chałup jakie widuję na swojej wiosce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 10.12.2002 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 W takim przypadku musiałbyć zrobić także białą obróbkę blacharską i rynny dla skontrastowania i konsekwencji o której wyżej wspominałam. Takie zestawienie powinno dać efekt ciepłego domu wykończonego nieco w stylu amerykańskim lub holenderskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 10.12.2002 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Ja chyba do ostatniej chwili będę zastanawiać się nad kolorem elewacji /zamierzamy ją robić w przyszłym roku/. Wszystko co tutaj piszecie to "święta racja", ale jest jeszcze kwestia wkomponowania domu w otoczenie. Jedni właścieciele chcą kolorystycznie wyróżnić dom, inni "zlać" z terenem. Ja jeszcze nie wiem, która z opcji u mnie wygra /walczę sama z sobą /. Chyba z wyborem koloru poczekam do wiosny, kiedy wokół będzie zielono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysza 10.12.2002 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 A mnie się strasznie podoba taka kolorystyka domu. Tylko jak to będzie wyglądało wśród czerwonych dachówek innych domów? http://nowydom.onet.pl/pic.html?P_OID=1518&wn=K%3D0%26N%3D0%26typ_0%3D1%26roz_3%3D1%26liczba_typow%3D6%26liczba_pieter%3D0%26pgnum%3D9%26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 10.12.2002 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Myślę że ta kolorystyka będzie dobrze pasować do czerwonych dachówek.Tu wciąż są użyte dość stonowane kolory (oprócz białego) i są elementy ceramiczne (cegła). Dom się różni od innych ale i jest w podobnej gamie kolorystycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 20.12.2002 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 A jaki kolor elewacji proponujecie do brązowego dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts