Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolory elewacji

Gość

Recommended Posts

Brakuje mi przykładów połączeń kolorystycznych elewacji.W połączeniu z dachówką,stolarką, itd.

Kiedyś był wprawdzie artykuł pokazujący rózne kolory,ale to było jakieś sf.Była to komputerowa wizualizacja a kolory przedstawiony to buraczkowy,fiolet,zieleń. Awangarda i to w koszamarnym "sztucznym" wydaniu.

Poproszę o zdjęcia. Tych macie przecież sporo.Przydałby się to tego opis wskazujący na konsekwencje "optyczne" pewnych połączeń.

Dziękuję. :smile:

Kodi,

a jaki chcesz kolor?

Ja myślę o złamanej bieli-piasku.Ciepłym odcieniu i raczej nie żółtym, ale też nie za beżowym.Ale coraz częściej myślę o nasyconym kolorze. Zresztą ktoś mi poradził,że ten pierwszy po białym strasznie się brudzi i szarzeje i chyba lepiej kolor.

Pozdrawiam kolorowo. :smile:

Ja Wam powiem, że jak się zastanawiałam nad kolorem elewacji, to nie było na czym się oprzeć oprócz własnych obserwacji. I to co wywnioskowałam to:

- jeśli ktoś chce mieć intensywny kolor elewacji, to powinien go podkreślić kontrastowym, ale neutralnym kolorem dachu (np grafitowym, czarnym). Jeśli bowiem połączy się dwa intensywne kolory w jednym domu to RZADKO efekt jest przyjemny dla oka.

- mniej lub bardziej intensywny żółty kolor elewacji (chyba najbardziej popularny kolor dla elewacji) pasuje najbardziej z grafitowym dachem, a na drugim miejscu z ceglanym (też zielonym jako kontrast). Moim zdaniem żółty nie pasuje do brązowego dachu, bo dom staje się za ciemny i za zimny.

- nie można wprowadzać zbyt wielu kolorów: w całej elewacji okna powinny grać albo z dachem, albo z podmurówką. Nieładnie jest jeśli zlewają się z kolorem tynku.

-Najbezpieczniejszy wybór to poleganie na naturalnych materiałach i ich odcieniach. W takim przypadku nawet dość przypadkowe dobieranie odcieni z reguły daje przyjemny efekt estetyczny.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Alicjanka dnia 2002-12-10 10:24 ]

My z kolei zastanawiamy się na białą stolarką i takim ciepłym kolorem było by ok. Obawiam się to co o czym mówicie, że dach zleje się z elewacją. Inna sprawą jest fakt, że chciałbym mieć domek "żywy" i ciepły w przeciwieństwie do chałup jakie widuję na swojej wiosce.

Pozdrawiam

Ja chyba do ostatniej chwili będę zastanawiać się nad kolorem elewacji /zamierzamy ją robić w przyszłym roku/. Wszystko co tutaj piszecie to "święta racja", ale jest jeszcze kwestia wkomponowania domu w otoczenie. Jedni właścieciele chcą kolorystycznie wyróżnić dom, inni "zlać" z terenem. Ja jeszcze nie wiem, która z opcji u mnie wygra /walczę sama z sobą :razz: /.

Chyba z wyborem koloru poczekam do wiosny, kiedy wokół będzie zielono.

• 2 weeks później...