Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton z gruchy czy wyrabiany ręcznie?

arozo

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad sposobem wyrobienia betonu pod fundamenty.

Na początku chciałem zamówić gruchę, argumenty za to:

podobno lepiej wyrobiony, szybciej cała operacja zalewania potrwa

argumenty przeciw to:

podobno nieprawda, że lepiej wrobiony, koszty wyższe o 30%, nie wiadomo jaki tak naprawdę surowiec zostanie zastosowany

No i w tej chwili nie jestem już pewien co będzie lepsze, może ktoś coś doradzi?

Reczne wylewanie fundamentow to jest sporo pracy. Przede wszystkim to tu, a nie gdzie indziej masz nierównomierność jakosci betonu, bo każda betoniarka wychodzi inaczej. Chlopak sie zamysli, wsypie 5 lopat piachu wiecej, a mniej żwiru, potem doleje wody, etc.

A beton z gruchy masz o wiele lepszy, jednolity, profesjonalnie ukręcony i szybko robotę wykonaną.

na forum było to 100 razy

beton z betoniarni to nie jest jeden typ betonu, ale różne klasy betonu w zależności od właściwości. Do wytworzenia tego betonu stosuje się odpowiednie proporcje i materiały. Np. odpowiedniej frakcji kruszywo. Nie ma szans uzyskania takiego betonu w warunkach "domowych". Beton z betoniarki mimo iż jest słabszy, to i tak w 100% jest wystarczalny na fundamenty, ławy, a już napewno pod fundamenty (na chudziak). Nie bez znaczenia na trwałosć jest też szybkość i jednolitość wylewania jakią uzykujemy w przypadku betonu z betoniarni

Zamawiaj gruszki, jeśli chodzi o koszty to wychodzi bardzo podobnie (żwir, cement, robocizna, prąd, woda),

jeśli chodzi o koszta, to tutaj wychodzi albo bardzo podobnie, albo lekko na korzyść betoniarni, albo dużo na korzyść betoniarki, od czego to zależy ?, od miejsca zamieszkania, na terenach Warszawskich drogi jest piach, robocizna, stosunkowo blisko do betoniarni,.. itd.. i betoniarnia wychodzi taniej. Natomiast w miejscu gdzie obecnie mieszkam (jeszcze), piach jest 3 razy tańszy, betoniarnia daleko, można zrobić tłokę i robocizna wyjdzie tanio.

Co lepiej - brak jednoznacznej odpowiedzi i rację ma mdzalwscy

Ja bym odpowiedział : to zależy np. od tego:

- jak daleko jest betoniarnia i jaką ma opinię?

- ile betonu w danym momencie potrzebujesz

- jak ma się powyższe do wielkości betoniarki, którą najbliższa betoniarnia dysponuje ?

- jak umówiłeś się z wykonawcą, np.wielu majstrów starej daty (co nie zawsze znaczy złych) za coś normalnego uważa fakt robienia betonu na budowie własną betoniarką ?

- jakie są lokalne koszty żwiru, piasku, wody i oczywiście robocizny ?

- czy wykonawca jest solidny i jakie macie możliwości kontroli procesu budowlanego ?

- nawet tak drobna sprawa jak ilość materiału szalunkowego i koszt jego pozyskania ?

- ...................

Oczywiście to wszytko może być mało ważne dla kogoś kto ma za dużo pieniędzy, ale ja takiego nie znam

Dlatego moi drodzy, trochę mniej kategoryczne w niejednoznacznych sprawach

tomasz

W moim przypadku jak sobie policzyłem to z betoniarki wychodziło mi około 220 pln za m3 a z gruszki płaciłem 160 potem 170 teraz 180 pln razem z pompą, nie liczyłem teraz ile wychodzi za m3 z betoniarki tzn po podwyżce cementu ale nawet jeśli grucha wyjdzie trochę drożej to nie wyobrażam sobie już kręcenia recznie szkoda czasu i sił.

lata 80-te już mineły.

Tylko z gruchy :D

Chyba, że to fundament pod budę dla psa - to wtedy lepiej krecić ręcznie :roll:

Zamawiajac podaj o jaki beton chodzi i do czego Ci on. Na betoniarce nie oszczędzisz w tym wypadku.

Takie postawienie sprawy jest b.obraźliwe. Osobiście miałem wykonywany beton z betoniarki z wyliczeń wynikało że conajmniej B20 a koszta - piasek i żwir tylko po kosztach paliwa, robotnicy to rodzina, czas - pół soboty. Zatem niewiem czemu miesza się z błotem tych co starają sie budować własnymi siłami.

Kiedyś już pisałem ale powtórze czytając forum mam wrażenie że większość ma całkiem sporo pieniędzy i uważa że oszczędność 1000 czy nawet 100 PLN to żadna oszczędność. Tylko należy pamiętać że znaczna część tych co budują systemem gospodarczym nie ma dostępu do internetu bo ich po prostu nie stać.

A co do wytrzymałości betonu z betoniarki wszystko zależy od proporcji - w betoniarni nie używają innego cementu.

Zamawiajac podaj o jaki beton chodzi i do czego Ci on. Na betoniarce nie oszczędzisz w tym wypadku.

Takie postawienie sprawy jest b.obraźliwe. Osobiście miałem wykonywany beton z betoniarki z wyliczeń wynikało że conajmniej B20 a koszta - piasek i żwir tylko po kosztach paliwa, robotnicy to rodzina, czas - pół soboty. Zatem niewiem czemu miesza się z błotem tych co starają sie budować własnymi siłami.

Kiedyś już pisałem ale powtórze czytając forum mam wrażenie że większość ma całkiem sporo pieniędzy i uważa że oszczędność 1000 czy nawet 100 PLN to żadna oszczędność. Tylko należy pamiętać że znaczna część tych co budują systemem gospodarczym nie ma dostępu do internetu bo ich po prostu nie stać.

A co do wytrzymałości betonu z betoniarki wszystko zależy od proporcji - w betoniarni nie używają innego cementu.

Choćbyś 50 razy liczył przepisa na B20 wykonany na budowie ma się nijak do B20

Pod solidna budę dla psa wystarczajaca jest ilość z betoniarki (mam psa z budą na fundamencie - wiem, co mówię).

Pod dom betonu trzeba ciut wiecej, a fundament ma to do siebie, że nie lubi przerw w wylewaniu. Beton musi być jednorodny i wylany na raz.

I nie ma się co obrażać. Wiecej powiem - zawibrowany powinien być.

Rozumiem, że masz inne ambicje i dużo czasu. Gratuluję samodzielnych osiagnięć, ale nie każdy ma duzo czasu, wielodzietna rodzinę, hobby budowlane i wagę wmontowaną w betoniarkę.

Pytający o fundament wahał się, jak postapić. Tzn, że pchanie taczek z betonem na trasie betoniara-wykop nie stanowi dlań wymarzonego spedzania sobotnich popołudni. Niepokoi go jakość zamawianego betonu. Niepotrzebnie.

Bałabym sie raczej o wyrób made by szwagier.

Życzę dalszych sukcesów w budowie i spokojnie, bez emocji. Nie każdy ma szwagrów :wink:

[...]

[...]

daro m: Nie uderzaj w patetyczne struny, bo jak ktoś buduje dom na internet stać go prawie na pewno. Oszczędność to bardzo chwalebna cecha i nie odczuwam poniżania oszczędnych inwestorów na forum. Trzeba tylko uważać, żeby oszczędność nie stała się rozrzutnością, kiedy na skutek "gospodarczego" fundamentu dom ci się zacznie rozłazić. Jest takich budowli w Polsce wiele. Czekają na kupca, który się nie zna i kupi bubel :(

Pozdrawiam,

Sunao

"Takie postawienie sprawy jest b.obraźliwe. Osobiście miałem wykonywany beton z betoniarki z wyliczeń wynikało że conajmniej B20 a koszta - piasek i żwir tylko po kosztach paliwa, robotnicy to rodzina, czas - pół soboty".....pol soboty to cala sobotnia dniowka pracy...u mnie to strata 3 m3 betonu b15 gdybym byl na budowie a nie w pracy, wiece zalezy od sytuacji co jest korzystniejsze z punktu widzenia kasy...czas pracy betoniarki to 15min wylewania 8 kubikow i za chwile 5min wylewania 4kubikow...zaczeli o 7.30, a o 8.00 juz nikte nie pamietal o tym...