Uszaty1973 14.09.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Jak kupowałem gotowy projekt to oczywiście nie patrzyłem na schody. Majster już miał je szalować, ale stwierdził, że takich nie wygodnych schodów to on nie robi i żebym coś lepszego se wymyślił. W projekcie mam schody 16 stopni o wysokości 18.4 i trepie 25,Po głębokich analizach i namowach majstra doszedłem do wniosku że lepiej zrezygnować z części przedpokoju a zrobić schody jak trzeba. Więc mam do wyboru:16 stopni po 18.4 i trepie 26,5 lub 17 stopni o wysokości 17,3 i trepie 25. Więcej stopni nie bardzo się da dodać bo będę walił głową w strop poddasza. Proszę o radę co wybrać. Majster radzi niższe stopnie a Wy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 14.09.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Lepszy dłuższy trep, bo 25 to troche malo. Zauważ, jaki długi jest but - powinno być na niego wystarczająco miejsca przy wchodzeniu po schodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 14.09.2005 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 No właśnie też patrzyłem na rozmiar buta, ale majster twierdzi że jak będę stary to każdy centymetr wysokości będzie dużo. Teraz jestem młody więc większy trep mi bardziej odpowiada, ale własny dom to prawie dożywocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 14.09.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Jeśli możesz dodać 17-ty trep, to na pewno warto, choć podane przez Ciebie parametry z projektu są w normie. Wielkość stopy nie ma aż takiego znaczenia, bo można zastosować 2-3 cm nosek na trepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 14.09.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Czy aby nie płacisz majstrowi od stopnia? Bardziej prawidłowe są te 16-stopniowe. 2xwysokość + szerokość powinna wynieść około 63 plus minus 2cm. Czyli obniżenie o 1cm powinno się przekładać na wydłużenie trepa o 2cm. Przy niskich 17cm stopniach trep 25cm jest za krótki, powinien mieć 28-30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 14.09.2005 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Czy aby nie płacisz majstrowi od stopnia? Tak bym miał problem z głowy. 16 stopni i jazda. Faktycznie 17 trep 25 trochę jest poniżej normy. Njabliżej środka normy jest trep 26.5 o wysokości 18.4. Czy noski mają wpływ na tę normę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 14.09.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Noski nie zmieniają kąta nachylenia biegu schodów, więc nie powoduja tez zmiany wymiarów konstrukcyjnych stopni. Polepszają jedynie walory uzytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 14.09.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 am00 podaje najlepsze wymiary pisząc o 17cm wys. i 28-30cm szerokości stopnia. Mam takie u siebie i są naprawdę bardzo ergonomiczne i wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 14.09.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 No właśnie też patrzyłem na rozmiar buta, ale majster twierdzi że jak będę stary to każdy centymetr wysokości będzie dużo. Teraz jestem młody więc większy trep mi bardziej odpowiada, ale własny dom to prawie dożywocie. Majster ma rację o tej starości i moje zdanie jest takie, że najlepiej sam się zastanów po jakich schodach najlepiej Ci się chodzi . Ja np. u sąsiadki boję się chodzić po tzw. kaczych schodach i chodzę bokiem i najlepiej na czterech i tyłem a ona zasuwa po nich jak po płaskim terenie pozdr Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 14.09.2005 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Dziękuję za Wasze rady.Zdecyduję się chyba na wariant 16 stopni o wysokości 18.4 i trep 26.5.Krok dla nich to 63.3 a wiec prawie optymalnie. Pojadę jeszcze na budowę i zobaczę jak to by było gdyby z przedpokoju ukraść jeszcze 15 cm. Wtedy miałbym wysokość 17,3 trep 25.9 co daje krok 60.4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marasWLKP 17.04.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 schody wylewane - moj projekt Mam zamiar niedlugo wylac takie schody ..robie to sam bo murarz powiedzial ze nie da rady takich zrobic ;], zrobilem sobie projekt, wszystko wyliczylem...i takie rozwiazanie zmiesci sie w mojej klatce schodowej ...w wersji poczatkowej mialy byc schody zbiegowe z półpiętrem bez tego "pieterka do gory" i takie murarz by zrobil, ale stwierdzilem ze nieche miec wejścia do pokoju przez inny pokój wiec robie te "pięterko na górze", które nie jako powiększy mi korytarz na 1 piętrze tak by była możliwość wejscia z korytarza do pokoju. Zaszalunkowac...zaszalunkuje, ale mala kwestia mnie meczy:]: czy w jaki kolwiek sposob zbrojenie laczy sie ze scianami?? poza oczywiscie dołem(początkiem) i górą(końcem) schodow ktore trzeba zwizać np z wieńcem( w schodac zbiegowych nie mam półpietra ktore sie chyba wiąze ze scianą), i jak związac zbrojenie z wieńcem jesli wieniec juz zalany??(rozkuć troche wlozyć zbrojenie od schodow w wieniec w rozkute miejsce i zalac?). Czy można(trzeba lub niewolno) wiązac zbrojenie schodow ze scianami w niektorych miejscach np w co drugim schodzie? poprzez ..powiedzmy wykucie w scianie "szescianu" 10x10x18cm wlozenie tam jednego preta zbrojeniowego powiazanego ze zbrojeniem schodow i zalac w taki sposob ze masa zalanych schodow bedzie powiązana ze sciana??. Czy może niepowinno sie tego robic...by schody mialy jakas "elsatycznosc' bo moze pozniej sciana popekac...albo cos sie stanie ze sciana podczas zastygania betonu?? duzo pytan w jednym poscie ale chyba w miare jasno wyrazilem moje dylematy, a tak poza tym to tym pierwszym postem sie jednoczesnie witam ze wszystkimi forumowiczami ... zdjecia w wiekszym formacie w wiekszej iloscihttp://maras.fotopic.net/c926070.htmlprojekt:http://thumbs.fotopic.net/636028000094.jpghttp://thumbs.fotopic.net/643028000094.jpgtak ma to mniej więcej wygladac:http://thumbs.fotopic.net/644028000094.jpga tak wyglada klatka schodowa:http://thumbs.fotopic.net/642028000094.jpghttp://thumbs.fotopic.net/641028000094.jpghttp://thumbs.fotopic.net/635028000094.jpg wymiary schodka: wys:174mm szerokosc:1040mm, szerokosc trepa(głebokosc):257mm no i wlasnie!?!? Czy ten trep nie jest za wąski?? Wraz z oklepka przyjdzie nosek który rozszerzy szerokosc trepa do ok. 28-30cm, wiec?? jak grubosć schodow nie licząc wysokosci jednego schodka?? 10-15cm, czyli razem 32cm - wystarczy?!!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts