Gwizdki 14.09.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Mam pytanko: zabieramy się do ocieplania poddasza użytkowego, nad którym będzie jeszcze strych. I pytanie jak wyżej.... jeden fachmen mówi, że nie (bo oddychanie, cyrkulacja itp.), a inny że na szkoleniu w Niemczech widział sople ( ) na takim nieocieplonym strychu. I co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 14.09.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Ocieplać i lekko wentylować wywiewkami strych, nawet nieuzytkowy, a dodatkowo ocieplać strop nad poddaszem uzytkowym (podloge strychu). Nawet sumarycznie 25 cm welny w tych przegrodach nie gwarantuje pelnego komfortu i latem upal dostaje sie na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.09.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 My zamierzamy ocieplić tylko stropik nad poddaszem i połacie do styku z tym stropem, ale za to bardzo porządnie. Reszta połaci nad stryszkiem typowo nieużytkowym pozostanie nieocieplona i będzie się w spokoju wentylować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwizdki 14.09.2005 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Dzięki za szybką reakcję, ale... dwie odpowiedzi i każda inna Wciąż nie wiem co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 14.09.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Ja ociepliłem na 15 cm (w pokojach na 20) a strop poddasza 5 cm. I strop to był błąd, będę teraz odrywał deski na strychu i dokładał jeszcze 10 cm. Latem grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 14.09.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 http://www.murator.pl/forum/viewtopic.php?p=59435&highlight=ocieplenie+poddasza&sid=a68d1fb229dd541f82e1da4ae25e1837#59435 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 14.09.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 My zamierzamy ocieplić tylko stropik nad poddaszem i połacie do styku z tym stropem, ale za to bardzo porządnie. Reszta połaci nad stryszkiem typowo nieużytkowym pozostanie nieocieplona i będzie się w spokoju wentylować A jaki problem bylby jakby byla ocieplona i sie w spokoju wentylowala? Co w ogole oznacza "wentylowac" połać dachu w tej akurat części? Po co? Co tam się zbiera? Wilgoć? Skąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.09.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 My zamierzamy ocieplić tylko stropik nad poddaszem i połacie do styku z tym stropem, ale za to bardzo porządnie. Reszta połaci nad stryszkiem typowo nieużytkowym pozostanie nieocieplona i będzie się w spokoju wentylować A jaki problem bylby jakby byla ocieplona i sie w spokoju wentylowala? Co w ogole oznacza "wentylowac" połać dachu w tej akurat części? Po co? Co tam się zbiera? Wilgoć? Skąd? Na pewno ocieplenie połaci nad nieużytkowym stryszkiem by nie zaszkodziło, ale porządne ocieplenie stropu (25 cm) i połaci "użytkowych" jest zupełnie wystarczające i... tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 14.09.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Zdecydowanie ocieplać. Ja po wprowadzeniu się nie miałem ocieplonego strychu. Na poddaszu stabilność temperatury była słaba. Szczególnie zimą mimo że na suficie było dane 20 cm + 5cm unimata.Po ociepleniu strychu jest o wiele cieplej i pomieszczenia na poddaszu nie wyziębiają się tak szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.09.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Zdecydowanie ocieplać. Ja po wprowadzeniu się nie miałem ocieplonego strychu. Na poddaszu stabilność temperatury była słaba. Szczególnie zimą mimo że na suficie było dane 20 cm + 5cm unimata. Po ociepleniu strychu jest o wiele cieplej i pomieszczenia na poddaszu nie wyziębiają się tak szybko. A ile dałeś ocieplenia na nieużytkowej części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 14.09.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Ja mam 15 nad nieuzytkową i 15 między uzytkową, a nieużytkową. Połacie widoczne części uzytkowej - 20 cm i uważam, że za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.09.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Ja mam 15 nad nieuzytkową i 15 między uzytkową, a nieużytkową. Połacie widoczne części uzytkowej - 20 cm i uważam, że za mało. U mnie 20 cm to max - tyle wynosi rozmiar krokwi. Wykonawcy sugerowali nam rozwiązanie o jakim pisałam, ale zaczynam się poważnie zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 14.09.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 My ociepliliśmy i dach i jeszcze na "podłogę" położyliśmy luzem wełnę - w końcu to przez dach ucieka najwięcej ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwizdki 14.09.2005 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 http://www.murator.pl/forum/viewtopic.php?p=59435&highlight=ocieplenie+poddasza&sid=a68d1fb229dd541f82e1da4ae25e1837#59435 Czyli stryszek można ocieplić, ale już nie kłaść foli? I zostawić samą wełnę niczym nie przykrytą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 14.09.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Nad nieużytkową częścią dałem 15 + 5 unimata. Naprawdę nie ma co żałować kasy na ocieplenie bo to się zwraca w ogrzewaniu i takie tam. Na wełnę dałem folię po to by nie gromadził się kurz i a ponad to zabezpiecza wełnę przed wypadaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwizdki 14.09.2005 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Nad nieużytkową częścią dałem 15 + 5 unimata. Naprawdę nie ma co żałować kasy na ocieplenie bo to się zwraca w ogrzewaniu i takie tam. Na wełnę dałem folię po to by nie gromadził się kurz i a ponad to zabezpiecza wełnę przed wypadaniem. A oto co napisł p. Wojciech Nitka: "moja uwaga dotyczy poddasza nieużytkowego, nieogrzewanego z konstrukcją dachu poszytą płytą. Przy takim rozwiązaniu, w przypadku założenia ocieplania nie należy zakładać folii paroizolacyjnej. Jest to związane z punktem rosy, który przy ujemnych temperaturach na zewnątrz i na poddaszu znajduje się w grubości izolacji cieplnej. Tam też wykrapla się woda. W przypadku założenia folii paroizolacyjnej, woda ta właściwie nie będzie miała możliwości odparowania. Natomiast gdy folii nie założysz woda i para będzie odprowadzana wraz z powietrzem wentylującym poddasze. Kilka takich przypadków mogę podać z autopsji, gdzie w pod folią - poddasze nieogrzewane ale ocieplone z założoną folią - znaleźć można było zapleśniałe i zagrzybione poszycie ścian i dachu. " czyli jak nie foilię poroizolacyjną to czym zabezpieczyć tę wełnę przed kurzem, sypaniem itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 14.09.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Folia wysokoparoprzepuszczalną. Ja nie uzywalem na dachu wcale folii paroizolacyjnej - z żadnej ze stron, ani od góry, ani od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 21.10.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Może jeszcze ktoś sie wypowie, czy dawac folię paroszczelną na wełnę na poddaszu nieużtkowym, gdzie nię bęzie ogrzewania? Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 21.10.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Ale jesli wysokoparoprzepuszczalną od środka, to którą stroną do środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 25.10.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 pytanieocieplaj to że ocieplisz poddasze użytkowe nie uchroni cie od strat ciepła w zimie przy -20stdodatkowe 10-20 cm na trsychu zapewni ci totalny komfort cieplny i oszczedniośc moze 0,01 ale zawsze na ogrzewaniu co ma znaczenie przy ogrzewaniu gazowym za które ostatnio trzeba słono płacic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts