jasieks 09.12.2002 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Ja swój dom zbudowałem z 44PW z zamiarem pozostawienia budynku bez docieplania. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z tą technologią to proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 09.12.2002 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Zbudowałem z Porothermu 44P+W z tynkami tradycyjnymi trójwarstwowymi (nie tzw. ciepłymi). Mieszkam od września, i cały czas jest tak, jak zakładałem - tzn ciepło, nawet w obecnych temperaturach. Gazu na ogrzewanie, kuchnię i wodę zużywałem przy temp. zewnętrznych oscylujących ok +5 st. C do 7 m3/dobę, obecnie, gdy jest poniżej -10 st.C palę ok 14 m3/dobę. Jest to pierwsza zima "mieszkalna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vardamir 09.12.2002 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 ja mam domek w stanie surowym z porotherm p+w 33 ale planuje dac ocieplenie nie iwem jak sie mieszka ale mam nadzieje ze niedlugo sie przekonam :smile:chce ocieplic styropianem 12 i na to tynk jakis ale to jeszcze za jakis czas ... chwilowo maly przestoj z powodowany finansami ...moze na wiosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasieks 10.12.2002 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Vardamir myślę że docieplanie ceramiki steropianem to zły pomysł, gdyż największą zaleta ceramiki jest możliwość odprowadzania pary wodnej, jeśli użyjesz steropianu to uzyskasz efekt termosu. Lepiej użyj wełny mineralnej, może będzie drożej, ale dla Ciebie i Twojej rodziny wiele zdrowiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 10.12.2002 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Zrob wykres kondensacji pary wodnej. Jestem za ociepleniem welna - niestety wychodzi drozej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts