KAS01 14.09.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Właśnie rezerwuje restauracje na wesele (na przyszłe wakacje). Zaskoczyło mnie to, że za każdego członka orkiestry płaci się tak samo jak za gościa. Mają swój osobny stolik i dostają to samo co pozostali goście. Nie wiedziałem o takim zwyczaju (moja narzeczona wiedziała, ale nic mi o tym nie mówiła). Nie musze za nich płacić, ale podobno większość tak robi. Ja bym wolał zaprosić dodatkowych gości, niz fundować obcym ludziom przyjęcie. Jak dla mnie, to oni przychodzą tam do pracy, a nie na zabawe. Mnie w pracy nikt nie żywi.Co o tym sądzicie? Mam jeszcze kupe czasu na podjęcie decyzji, a teraz zbieram opinie znajomych na ten temat. Ja jestem przeciwny opłacaniu przyjecia dla orkiestry, ale moze tak się nie robi?PS. Gdybyśmy nie opłacali im jedzenia i popitki, to kierownik zgodził się, aby przynieść coś dla nich z domu. Nie zgadza się na to, aby dać im cokolwiek z puli dla gości. pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 14.09.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Wesele to tradycja ludowa i dlatego ja bym opłacił za nich, "orkiestra" musi się rozgrzać trochę za nim będzie dobrze grała, czy wesele będzie udane zależy w 50% od "grajków", jak wyobrażasz sobie noszenie im własnego jedzenia, trzeba oddzielnego własnego kelnera. Czy wykupywać im oddzielne miejsca ? Mój kolega, zastosował posunięcie taktyczne i nie wykupował, bo uważał iż wszyscy goście nie przyjdą (mimo że zapewniają) i że znajdą się te 3-4 dodatkowe talerze za gości którzy nie przyszli, a w ostateczności gdyby przyszli to można przecież pojść na kuchnie i dogadać się i dopłacić potem za grajków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 14.09.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 nie płacić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 14.09.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 na wszystkich weselach na jakich byłam do tej pory to oriestra jadła to samo co goście. I u mnie tez tak bedzie.To taki specyficzny rodzaj pracy - oni w koncu maja grac cała noc, maja to robic na głodno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 14.09.2005 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 ...Czy wykupywać im oddzielne miejsca ? Mój kolega, zastosował posunięcie taktyczne i nie wykupował, bo uważał iż wszyscy goście nie przyjdą (mimo że zapewniają) i że znajdą się te 3-4 dodatkowe talerze za gości którzy nie przyszli, a w ostateczności gdyby przyszli to można przecież pojść na kuchnie i dogadać się i dopłacić potem za grajków. Wszyscy zaproszeni goście przyjdą, bo odpowiednio wcześnie ich poinformuje. Jak komuś nie będzie pasowało, to będe o tym wiedział z wyprzedzeniem. Do mojego brata przyszli wszyscy. Na kuchnie nie można pójść się dogadać, bo kierownik nie pójdzie na taki układ. Nie chce nawet okroić im menu, tak aby mniej za nich zapłacić. Zgodził się tylko na osobne jedzenie i picie przyniesione z domu. Jeśli cokolwiek miałoby być dla nich z restauracji, to za pełną opłatą (tak jak dla pozostałych gości). Krezusem nie jestem i mam na to wesele ograniczone środki finansowe (tym bardziej, że budowa w toku). Wolałbym zaprosić za to dodatkowych gości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 14.09.2005 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 ... To taki specyficzny rodzaj pracy - oni w koncu maja grac cała noc, maja to robic na głodno? Dla mnie to żaden argument. Jeśli nie chcą grać na głodno, to niech sie najedzą w domu. Jak już to pisałem - mnie w pracy nikt nie karmi, a nieraz zdarzało się pracować nawet po 20h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 14.09.2005 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 ... To taki specyficzny rodzaj pracy - oni w koncu maja grac cała noc, maja to robic na głodno? Dla mnie to żaden argument. Jeśli nie chcą grać na głodno, to niech sie najedzą w domu. Jak już to pisałem - mnie w pracy nikt nie karmi, a nieraz zdarzało się pracować nawet po 20h. To raczej nie kwestia argumentów co tradycji. Jak juz pisalam jeszcze nie spotkałam sie z sytuacja aby ktos nie dal orkiestrze jeść. Ale to w koncu Twoje wesele i zrobisz jak zechcesz, nikt Ci nie ma prawa niczego narzucac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 14.09.2005 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Jeszcze nie wiem jak zrobie. Na razie zbieram opinie. Jeśli zdecydowana większość opłaca pełne wyżywienie orkiestrze, to też tak zrobie. Chociaż dla mnie nie jest to normalne, aby płacić dodatkowe kilkaset złotych w sytuacji, gdy się zastanawiam kogo zaprosić, a kogo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 14.09.2005 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Krezusem nie jestem i mam na to wesele ograniczone środki finansowe (tym bardziej, że budowa w toku). Wolałbym zaprosić za to dodatkowych gości. tak jak pisałem to taka tradycja......... i nie musisz z niej korzystać, nie stać Cię daj im tylko choć wody, bo im gardła zaschną ja to rozumiałem inaczej....jestem szczęśliwy, mam wesele, wszystkich nakarmię, na moim weselu nikt nie będzie głodny, radujcie się Bracia.. Żenię się !!!!, Pijcie do dna !!! a więc flaszeczki i cukierki na "bramki", jedzonko i gorzałka dla wszystkich, dla mnie wesele raz w życiu. I to nie chodzi o to aby wszystkie pieniądze wydać na wesele.... Możesz też przywieść gotowe jedzenie, ale będzie z tym problem trzeba kogoś poprosić, aby to im podał, itd.... Żyjemy w różnych środowiskach dla mnie to nie do pomyślenia, aby nie dać kapeli jedzonka, ale u nas to też wesele trwa 3 dni. Chciało by się powiedzieć co kraj to obyczaj, ale bardziej pasuje co region to obyczaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.09.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 jak chcesz zrobic wesele taniej to zrób bufet szwedzki + pare stolików dla starszyzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 14.09.2005 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 jak chcesz zrobic wesele taniej to zrób bufet szwedzki + pare stolików dla starszyzny. To, to już sarkazm. Nie jestem aż takim sknerą. Ja poprostu nie znam zwyczajów weselnych, dlatego pytam się o opinie innych ludzi. Jeśli się okaże, ze jest to norma, to u mnie też tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 14.09.2005 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Na moim weselu tez orkiestra miała swój osobny stolik i płacilismy za kazdego z osobna jak za goscia bo jedli to samo co my. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 14.09.2005 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Nie znam tak dobrze zwyczajów weselnych a sama swojego nigdy nie miałam. Jednak rozumiem pytającego. Takie wesele to straszna ilość pieniędzy, a grajkowie faktycznie przychodzą do pracy. Jednak trudno żeby całą noc nic nie jedli. Ponegocjuj jeszcze z właścicelami knajpy, przecież dziś jest konkurencja i usługodawcy są raczej elastyczni.Nie podobają mi się te sarkastyczne uwagi o rzekomym sknerstwie. Dla mnie nawet skromne przyjęcie jest w lepszym guście niż "pokazywanie" się na siłę. Rok temu byłam na weselu i miałam bardzo mieszane uczucia. Otóż pobierali się ludzie, pan młody ledwo po studiach a panna młoda na studiach. Całe wesele sponsorowali rodzice pana młodego, ludzie delikatnie mówiąc niezamożni. Jednak młodzi zażyczyli sobie huczne weselisko w najlepszej knajpie w mieście. Na imprezę poszły całe oszczedności rodziców. Dla mnie było to grubo nie na miejscu.Przyjęcie poslubne w stylu "bufetu szwedzkiego" też może być udane. W końcu różnie rozwiązuje się te kwestie.Większosć moich znajomych zaprosiła tylko na obiad najbliższą rodzinę i wszyscy to rozumieli. Chłopie to będzie Twoje i Twojej narzeczonej wielkie i niepowtarzalne święto i nie daj sobie zrobić "wody z mózgu". Każdy ma prawo je spędzić jak chce. Nawet przy bufecie. No i śliczny domek budujesz, szczęściara ta narzeczona.Powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 14.09.2005 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Możesz też zrezygnować z orkiestry i wziąść DJ'a. Wtedy napewno będzie taniej, bo to tylko jedna osoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 14.09.2005 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Ja poprostu nie znam zwyczajów weselnych, dlatego pytam się o opinie innych ludzi. Jeśli się okaże, ze jest to norma, to u mnie też tak będzie. To nie jest norma. Dla mnie również nienormalnym było fundowanie pełnego menu weselnego dla kapeli i dlatego za poczęstunek dla nich zapłaciłam połowę. Przecież decyzja w tej sprawie powinna należeć do Ciebie, a nie do właściciela lokalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 14.09.2005 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Możesz też zrezygnować z orkiestry i wziąść DJ'a. Wtedy napewno będzie taniej, bo to tylko jedna osoba. Tylko, ze ja nie pytałem się jak zrobić taniej wesele (bo na to miałbym wiele pomysłów ), tylko o to czy opłaca się przyjecie orkiestrze. Biore pod uwage dwie ekipy (bawiłem się już na weselach, gdzie grali), a one są 3 i 4 osobowe. Koszt na każdego członka orkiestry to od 130 do 180 zł (w zależności od wybranego wariantu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 14.09.2005 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 ...To nie jest norma. Dla mnie również nienormalnym było fundowanie pełnego menu weselnego dla kapeli i dlatego za poczęstunek dla nich zapłaciłam połowę. Przecież decyzja w tej sprawie powinna należeć do Ciebie, a nie do właściciela lokalu. Rozmawiałem już na ten temat z kierownikiem. Kiedyś faktycznie była u nich połowa stawki, ale wycofali się z tego, bo podobno kelnerzy się gubili. Teraz płaci się albo pełna stawke, albo wogóle. PS. Uparłem się na ten lokal, bo jest w pieknym miejscu- nad brzegiem jeziora Miedwie. W miejscu gdzie się urodziłem i buduje obecnie dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 14.09.2005 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 ... No i śliczny domek budujesz, szczęściara ta narzeczona. Powodzenia!! Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 14.09.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Wydaje mi sie,ze powinnes ustalac szczegoly z orkiestra.Zapytaj sie ich , jak oni to widza.Znaczy sie ,stolowanie podczas grania na weselu.Faktem jest prastara polska tradycja , polegajaca na szastaniu kasa z powodu wesela.Faktem tez sa nowe czasy,gdzie forsa sie liczy.Gdzie jest tak,jak piszesz.Czyli orkiestra bedac w pracy,sama troszczy sie o prowiant.Oba rozwiazania sa wlasciwe.Wybor nalezy do Ciebie.Obciach przestal istniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 15.09.2005 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Możesz też zrezygnować z orkiestry i wziąść DJ'a. Wtedy napewno będzie taniej, bo to tylko jedna osoba. Moja kuzynka tak myślała ... przyjechała ekipa 4 panów, a za ich usługi zapłacili niewiele mniej niż my za orkiestrę 4-o osobową 2 lata wcześniej Na moim weselu tez orkiestra miała swój osobny stolik i płacilismy za kazdego z osobna jak za goscia bo jedli to samo co my. U nas tez tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts