futrzak 14.09.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 WitamJestem na etapie projektowania garazu.Garaz na dwa stanowiska, samochody duze bo Avensis i Peugeot 406Garaz jest wolonostojacy, bez ogrzewania.Czy taki garaz nalezy ocieplic? Czy tez nie ma sensu ocieplac nieogrzewanego garazu? Chce aby miał:1. 6 metrów szerokości wewnetrznej (czyli ok 6,5 na zew.), długość 8,5 m + drzwi z boku (na wyjecie kosiarki, roweru itp) + luksfery (lub okna),2. 5 metrow brama segmentowa z automatyka (moze 4,5 wystarczy?)3. Wysokośś 2,44. Jeden kanał - jakiej szerokości, głębokości? Czy jest to dobry wybór? Jakies sugestie, propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 14.09.2005 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 1. Kanal niepotrzebny, bo jak masz Avensis i 406 to cie stać na servis, a nie bedziesz sie sam paprac.2. Ocieplenie w zasadzie niepotrzebne.Zbudujesz z BK, to wystarczy.3. Moim zdaniem lepsze 2 bramy x 3 metry. Wygodniejsze niz 1 x 4,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 14.09.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Mam podobny garaż. Nieogrzewany, więc i nieocieplany. Drzwi drewniane, wiekowe, w zetkę, nad murłatami i w pokryciu swobodnie hula wiatr, ale nie deszcz. Taki "zgrzebny" garaż ma swoje plusy Jest suchy i blachy nie rdzewieją. Jest tani. Słaba strona: poniżej minus 15 rano zdarzało się nie odpalić Ale przyznaję, że to było jeszcze na starym akumulatorze. Wymiary kanału to min 80 cm szer, max 90 - inaczej trudno wjechać. Głębokość zależy od gabarytów mechanika: 150 do 160 cm. Minimalny sensowny kanał musi mieć 3 m długości. Jesli ma wiecej, to lepiej, bo wygodniejszy. Mniejszych kanałów nie wolno budowć ze względu na groźbę zatrucia spalinami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 14.09.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Bramy mam dwie - wygodniej Jedna z wjazdem na miejsce postojowe z kanałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 14.09.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Właśnie buduję podobny garaż, ale robię ocieplenie i komin, do którego podłączę "wydech" z szamba i "kozę"(oczywiście do róznych kanałow), więc będzie mozna ogrzać, tym bardziej, że mój mąz robi sobie w garażu warsztat do majsterkowania. Też jest na dwa samochody. Robimy dwie bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 14.09.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Ja co do bramy.Mam dwie bramy po 2.5m. W zimę jest wygodniejsze gdyż po otwarciu całej bramy segmentowej przy śnieżycy masz "sajgon" . To taka drobna uwaga.Dobrze aby w bramie były drzwi w tym samym celu co wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 14.09.2005 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Od 6 rano siedziałem i czytałem archiwum forum. Wniosek był jeden, ze brama na dwa samochody to tylko jedna. A kanał zrobie, bo lubie grzebac w samochodzie i bedzie słuzył jako piwnica ps. a wymiary mogą być? Pozdrawiam futrzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 14.09.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Wymiary, chyba ok. Ja mam wewnątrz 6,20x6,20, z brama 4,50m. Na oko wydaje się ok. Chociaż co do szerokości to zrobiłbym min. 6,50 - zawsze to wygodniej drzwi otworzyć i z boku coś postawić. Natomiast co do wjazdu to jeszcze nie mogę się wypowiedzieć, bo podjazd nie gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts