Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fakro kontra Velux -co wybrać -ostatnie przymiarki .

Darek Rz

Recommended Posts

Witam !!!

Mam do was pytanie . Muszę kupić 7 szt okien dachowych . W projekcie mam okna 78x160 . Za 7 okien Veluxa z kołnierzami z 27% upustem powlekanych poliuretanem (ale 78x140 bo większych powlekanych Velux nie robi ) zaplace 9 tyś zł . Za 7 szt okien Fakro nie powlekanych tylko dwukrotnie lakierowanych ,ale 78x160 zapłacę też 9 tyś zł .Co wybrać ??? dodam że wszystkie okna będą w pokojach (nie w łazience) .Pytanie dotyczy oczywiście jakości i wygody uzytkowania . podobno te lakierowane po kilku latach wypaczają się i są z nimi tylko same problemy a powlekane są na wieki :lol: :lol: :lol: - czy to prawda ???

Nie prawda. Velux ma klamkę u góry lub u dołu (zależy od modelu). Wystarczy zajrzeć na stronę firmy, by się przekonać (fakt ze z klamka na dole wybor jest mniejszy).

Aktualnie w ofercie VELUX posiada okna w trzech systemach otwierania. Górny system otwierania jest rekomendowany przez firmę VELUX jako zapewniający optymalne doświetlenie oraz kontakt ze światem zewnętrznym (GZL, GGL, GGU).

Dolny system otwierania został wprowadzony z myślą budynkach, których warunki techniczne zmuszają do zainstalowania okna znacznie wyżej. Zastosowanie go w takiej sytuacji zapewnia większy komfort użytkowania (GZL 1054 B).

Najbardziej wymagającym użytkownikom firma VELUX proponuje okna wyposażone w podwójny system otwierania, można je otwierać obrotowo od góry oraz uchylnie od dołu (GHL, GPL, GPU).

Przykładowo można kliknąć tutaj

Darku,

Nic nie jest wieczne .... nawet okna Veluxa ..nawet FAKRO ... ;-)

Jesli masz okna nisko - bierz Veluxa z zamykanim gornym, cobys sie nie schylal i glowy nie obil.

Jesli masz okna wysoko - bierz Fakro z otwieraniem dolnym, cobys po stolkach nie skakal jak chcesz okno otworzyc.

Ja wybralem ROTO - bo najtansze a podobno (tak mowil sklepowy) te okna powstaja w tej samej fabryce, na tej samej tasmie co Velux lub FAKRO.

i podobnie jak jareko zadowolony jestem ;-)

Yoric

Sklepowy nadaje się sprzedazy w składzie desek bo wszystkie rosna w lesie. Z oknami jest troche inaczej. Fakro produkuje swoje okna w Nowym Sączu, Roto produkuje część w swojej polskiej fabryce w Lubartowie, Velux w Polsce produkuje w Gnieźnie. I tak wygląda "wiedza" sklepowego. Pozdrawiam Piotr

Sklepowy nadaje się sprzedazy w składzie desek bo wszystkie rosna w lesie. Z oknami jest troche inaczej. Fakro produkuje swoje okna w Nowym Sączu, Roto produkuje część w swojej polskiej fabryce w Lubartowie, Velux w Polsce produkuje w Gnieźnie. I tak wygląda "wiedza" sklepowego. Pozdrawiam Piotr

6 lat jak skonczyłem budowe tak sie sklada ze mam roto weluxa, fakro i chyba okpol to wszystko uzytkuje sie przez ten czas i jest na podobnym poziomie technologicznym i jakosciowym.