Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział działki - kilka pytań.

slawkin

Recommended Posts

Mam do kupienia część dużej działki. Cała działka ma 28m szerokości i 88 długości. Chciałbym aby właściciel podzielił ją na pół. Lecz wtedy z przedniej działki trzeba wydzielić drogę dojazdową do tylniej działki. I teraz pytania:

1. Jak szeroka ma być droga?

2. Kto będzie właścicielem tej drogi? (przy założeniu że ja będę miał dojazd do swojej przedniej części prosto z asfaltu. I mnie ta droga jest zupełnie niepotrzebna)

3. Jaki powinien być stosunek ceny działki do ceny drogi??

Sławek

Działkę można podzielić tak, aby droga wchodziła w skład tej dalszej działki (będzie miała kształt "siekierki"). Jeśli dogadałeś się w sprawie ceny za m2 to cena "drogi" nie gra tu roli. Widziałam taki podział i cena działki "siekierki" była taka sama za 1m2 jak działki prostokątnej. Szerokość drogi wynosiła chyba 5mb, ale muszę to sprawdzić.

• 6 months później...

Reaktywuję temat!

Ponieważ za oknem powolutku robi nam się wiosna postanawiam pomóc wszystkim tym którzy szukają swojej wymarzonej działeczki...

Jestem już po zakupie...

Prawdą jest że można wydzielić działkę " siekierkę " :)

W moim wypadku namówienie sprzedającego aby w ten sposób podzilelić działkę zajęło mi 3 sek. (słownie trzy sekundy!)

W urzędzie miejskim nikt nie zgłaszał sprzeciwu, a droga dojazdowa do tylnej działki ma 4,5 metra (urzędowe minimum)

Jeżeli któryś z forumowiczów ma jakieś techniczne pytania dot. podziału działek proszę pytac... W miarę mojej wiedzy postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania...

SLAWKIN