Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przygotowanie działki po budowie

Recommended Posts

Nasza działka (13 arów była) i jest kawałkiem szczerego pola - zarośnięta i zachwaszczona.

Aby ją jako tako przygotować do prac "wiosennych" - konkretnie zagospodarownia - chcemy zrobić porządek z zielskiem i użyźnić trochę glebę.

mamy taki plan:

1. Wykoszenie zielska

2. Dokładne zaoranie całości /mała skiba/

3. Obsypanie wapnem w celu wzbogacenia gruntu

4. Posadzenie kilku drzewek + iglaków wokół ogrodzenia

5. Zimowanie

Jako żółtodziób pytam znających temat: czy tylko skoszenie i zaoranie nie spowoduje że zielsko dalej będzie wyłazić?

Obawiam się stosowania Randap-u ponieważ sąsiedzi mają swoje ogrody i może być problem jak trochę zawieje w trakcie oprysków.

Podpowiedźcie co robić :roll:

Ogród mam od niedawna ale to wiem już na pewno, że warto zainwestować w dobre przygotowanie gleby. Oczywiście przy większych działkach to dość kosztowne, ale można przynajmiej dla określonej części roslin stworzyć w miarę dobre warunki. Np miejsce dla iglaków jeśli mają byc trzeba storfować a nie sypać wapnem. Najgorsze, to miejsce pod trawnik. Ja swoje przygotowałam książkowo a i tak mam problem z trawą. Chyba warto zmierzyć odczyn gleby zanim się zmiesza z wapnem. A może jest sporo gliny i trzeba dać piach?

Chwasty na pewno wyrosną, nawet po przekopaniu. Użycie Randap-u wskazane.

podrawiam

Wiem z doświadczenia (sąsiadów) że samo przeoranie nie wystarczy - sąsiedzi nie dawno przeorali swoją działkę i już teraz można na niej podziwiać całą kolekcję różnych chwastów.

Dlatego my zdecydowaliśmy się na spryskanie chwastów Roundapem, odczekanie aż chwasty zdechną i przekopanie działki kawałek po kawałku (800m2). Przekopując wyjmujemy też wszystko co w ziemii znajdziemy (korzenie, kamienie itp.)

Po mojemu:

Najpierw spryskać Rundapem (chyba, że chwasciory dwumetrowe).

Nie wolno pryskać przy wietrze, stąd obawy o sasiadów nieuzasadnione. Wieczorkiem, przy suchej pogodzie :D

Chwaściory padna po kilku dniach.

Przed zima zaorać i zostawić.

Wczesniej poszukać na forum, co Wciornastek radziła na temat nawozów :wink:

Coś mi świta, że Rundap działa na chwaściory poprzez liście - więc jeśli już to: spryskać - odczekać - kosić - orać.

Inna sprawa to nawożenie które zależy dostosować do konkretnej gleby jaką masz u siebie.

:roll: klasa IV i V - piaski

planuję nawieźć z 10cm czarnoziemu, bo tej co mam nie da się za bardzo użyźnić. :)

• 3 weeks później...
Po mojemu:

Najpierw spryskać Rundapem (chyba, że chwasciory dwumetrowe).

Nie wolno pryskać przy wietrze, stąd obawy o sasiadów nieuzasadnione. Wieczorkiem, przy suchej pogodzie :D

Chwaściory padna po kilku dniach.

Przed zima zaorać i zostawić.

Wczesniej poszukać na forum, co Wciornastek radziła na temat nawozów :wink:

po zaoraniu wyzbierac wszystkie widoczne chwasty i korzenie?

czy jest to zbedne?