Żółtodziób 14.09.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Nasza działka (13 arów była) i jest kawałkiem szczerego pola - zarośnięta i zachwaszczona. Aby ją jako tako przygotować do prac "wiosennych" - konkretnie zagospodarownia - chcemy zrobić porządek z zielskiem i użyźnić trochę glebę. mamy taki plan: 1. Wykoszenie zielska 2. Dokładne zaoranie całości /mała skiba/ 3. Obsypanie wapnem w celu wzbogacenia gruntu 4. Posadzenie kilku drzewek + iglaków wokół ogrodzenia 5. Zimowanie Jako żółtodziób pytam znających temat: czy tylko skoszenie i zaoranie nie spowoduje że zielsko dalej będzie wyłazić? Obawiam się stosowania Randap-u ponieważ sąsiedzi mają swoje ogrody i może być problem jak trochę zawieje w trakcie oprysków. Podpowiedźcie co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 15.09.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 witam ja do tego planu dodałbym jednak oprysk randapem po skoszeniu samą orką nie pozbędziesz się chwastów.... pozdrawiam i powodzenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goja 15.09.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Ogród mam od niedawna ale to wiem już na pewno, że warto zainwestować w dobre przygotowanie gleby. Oczywiście przy większych działkach to dość kosztowne, ale można przynajmiej dla określonej części roslin stworzyć w miarę dobre warunki. Np miejsce dla iglaków jeśli mają byc trzeba storfować a nie sypać wapnem. Najgorsze, to miejsce pod trawnik. Ja swoje przygotowałam książkowo a i tak mam problem z trawą. Chyba warto zmierzyć odczyn gleby zanim się zmiesza z wapnem. A może jest sporo gliny i trzeba dać piach?Chwasty na pewno wyrosną, nawet po przekopaniu. Użycie Randap-u wskazane. podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikka 15.09.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Wiem z doświadczenia (sąsiadów) że samo przeoranie nie wystarczy - sąsiedzi nie dawno przeorali swoją działkę i już teraz można na niej podziwiać całą kolekcję różnych chwastów. Dlatego my zdecydowaliśmy się na spryskanie chwastów Roundapem, odczekanie aż chwasty zdechną i przekopanie działki kawałek po kawałku (800m2). Przekopując wyjmujemy też wszystko co w ziemii znajdziemy (korzenie, kamienie itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 16.09.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Coś mi świta, że Rundap działa na chwaściory poprzez liście - więc jeśli już to: spryskać - odczekać - kosić - orać.Inna sprawa to nawożenie które zależy dostosować do konkretnej gleby jaką masz u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 16.09.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Po mojemu: Najpierw spryskać Rundapem (chyba, że chwasciory dwumetrowe). Nie wolno pryskać przy wietrze, stąd obawy o sasiadów nieuzasadnione. Wieczorkiem, przy suchej pogodzie Chwaściory padna po kilku dniach. Przed zima zaorać i zostawić. Wczesniej poszukać na forum, co Wciornastek radziła na temat nawozów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 16.09.2005 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Coś mi świta, że Rundap działa na chwaściory poprzez liście - więc jeśli już to: spryskać - odczekać - kosić - orać. Inna sprawa to nawożenie które zależy dostosować do konkretnej gleby jaką masz u siebie. klasa IV i V - piaski planuję nawieźć z 10cm czarnoziemu, bo tej co mam nie da się za bardzo użyźnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochyn 06.10.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Po mojemu: Najpierw spryskać Rundapem (chyba, że chwasciory dwumetrowe). Nie wolno pryskać przy wietrze, stąd obawy o sasiadów nieuzasadnione. Wieczorkiem, przy suchej pogodzie Chwaściory padna po kilku dniach. Przed zima zaorać i zostawić. Wczesniej poszukać na forum, co Wciornastek radziła na temat nawozów po zaoraniu wyzbierac wszystkie widoczne chwasty i korzenie? czy jest to zbedne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.10.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 ...po tej płytkiej orce, przydałoby się przebronować, raz, że zbierze resztki roślin ( i co tam w ziemi jest ), dwa, że wyrówna teren, trzy, że rozkruszy grunt, przez co lepszym będzie dla nasadzeń Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts