Robert_M 14.09.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Cześć wszystkim. Jestem tutaj nowy, choć obserwuje forum od jakiegoś czasu. Ponieważ nie wiem jak i czy można rozwiązać problem zwracam się do Was o radę. Wraz z 3-ką kolegów (razem jest nas 4) kupilismy 4 sąsiednie działki obok siebie. Mamy obecnie problem z wodą. Jest wodociąg ale około 250 m od nas. Gminne wodociągi zaproponowały dwa warianty. Pierwszy - oni robią wszyskto pod klucz (olicznikowany kran na działce) cena na 1 działkę około 3500 zł - częściowo (ale nie wiem w jakiej części) partycypują w kosztach. Wodociąg jest ich własnością. Drugi - wynajmujemy firmę która robi to dla nas. Płacimy firmie, wodociągi sprawdzają czy wszystko OK i pozwalają się przyłączyć. Wodociąg jest nasz przez 5 lat a potem przechodzi na własność wodociągów gminnych. Teraz pytanie: Wolimy by wodociągi zrobiły to pod klucz (wariant 1) ale czy możemy negocjować z nimi cenę (narazie nie są do tego chętni), czy coś ich zmusza do zapewnienia nam wody. Skąd mam wiedzieć że ich cena nie jest z kapelusza, i nie mają na nas marży np 100%. Poradźcie mi jak z nimi ew. postępować. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpassent 14.09.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 3.5 tys to (jak na warszawskie warunki) IMHO dobra cena. Wodociąg nie jest zobligowany do dostarczenia wam czegokolwiek. Jak wam sie nie podoba - możecie kopać studnie. Pytanie czy za waszymi działkami są jeszcze inne działki na których potencjalnie byliby zainteresowani wodą z wodociągu. Jeżeli tak, może warto zainteresować się opcją z 5letnim "właścicielstwem". Wtedy można trochę pieniążków wycofać (nikt bez waszego pozwolenia nie będzie mógł wpiąć się w wodociąg, który wybudowaliście). ALe tak jak napisałem - 3.5 tys pod klucz to moim zdaniem dobra cena. Ja musiałem zapłacić 2 tys za samo rozpatrzenie wniosku. Ot taka "dobrowolna" opłata na rozwój wodociągów w gminie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.09.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 To jest dobra, a nawet bardzo dobra, cena nie tylko na warszawskie warunki. Tym bardziej że wszystko spada na barki wodociągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 14.09.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Moja rada: Zaplaccie ile wołają i cieszcie się wodą. Mnie by się nie chciało strzępić jęzora i ganiac żeby zaoszczędzić 500,- Pln i zyc w tym czasie bez wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 14.09.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Też uważam, że to bardzo dobra cena na taką odległość.Sam koszt studzienki to przynajmniej 1500 zł. Pozostałe materiały tez troche kosztują (raczej na pewno powyżej 1000zł na 1 działke), czyli cena za robocizne też wychodzi bardzo rozsadnie. Ja bym się nie zastanawiał nawet gdybym miał zapłacić pełne 3500zł (bez partycypacji wodociągów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_M 14.09.2005 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Wielkie dzięki za odzew. W poniedziałek jadę załatwić sprawę.PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 14.09.2005 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Wielkie dzięki za odzew. W poniedziałek jadę załatwić sprawę. Pozdrawiam Robert SPRAWDŹ KOSZTORYS tego projektu, czy wszystko jest wliczone zanim podpiszecie. A w drugim wariancie, jeżeli chodzi o te 5 lat , to z tego co ja wiem, to po 5 latach możesz się zrzec na rzecz gminy ale nie musisz . pozdr Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpassent 14.09.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 jeżeli chodzi o te 5 lat , to z tego co ja wiem, to po 5 latach możesz się zrzec na rzecz gminy ale nie musisz a to już chyba zależy od warunków technicznych z wodociągów. bo tak czy siak warunki techniczne wydają lokalne wodociągi. To czy one potem robią czy nie - to sprawa wtórna. ja w warunkach technicznych mam napisane, że cokolwiek niewybuduje wodociągowego - po 2 latach przechodzi na własność gminnych wodociągów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 14.09.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 jeżeli chodzi o te 5 lat , to z tego co ja wiem, to po 5 latach możesz się zrzec na rzecz gminy ale nie musisz a to już chyba zależy od warunków technicznych z wodociągów. bo tak czy siak warunki techniczne wydają lokalne wodociągi. To czy one potem robią czy nie - to sprawa wtórna. ja w warunkach technicznych mam napisane, że cokolwiek niewybuduje wodociągowego - po 2 latach przechodzi na własność gminnych wodociągów nie upieram się , bo nie śledzę na bieżąco - aczkolwiek mam wrażenie , że gmina dyktowała Tobie warunki pozdr Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 14.09.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Porównaj sobie koszt wykonania wodociągu w tym wątku:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=38184 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 15.09.2005 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Nie wiem czy to tak tanio. Sam ciągłęm ok 300m wodociągu. Rura fi 50 a zatem trochę większa niż potrzeba. Koszt całości ok 2500 (450 koparka, 1500 rura, 500 inne). Ułożenie we własnym zakresie. Z wodociągó zrobili tylko nawiertkę. Licznik muszą oni dostarczyć na ich koszt. Na czas budowy licznik był w studzience z 3 kręgów (ok 150pln). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 15.09.2005 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Moim zdaniem koszt jest do zaakceptowania. Ale patrząc w przyszłość zrobiłbym orientację czy nie lepiej byłoby (jeśli jest taka możliwość) zrobić sobie wspólna studnię głębinową.Jak uzytkuję wodociąg kilka lat to miałem różne drobne przygody. Wodociągi to monopolista, zawsze w trudnych sytuacjach będa traktować was "z buta". Tak więc wcześniej rozeznałbym możliwości techniczne i ekonomiczne zrobienia studni, a dopiero bym decydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 15.09.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Wodociągi to monopolista. U mnie było tak. Zbudowałm wodociąg do domu, wodomierz przeniesiony ze studzienki za zgodą i pod nadzorem pracownika W i przekazałem go we władanie "Wodociągom" miejskim.Pech chciał że po jakimś czasie miałem awarię , rozszczelniła się złączka , i na podwórku zaczęło bić źródełko. dzwonię na pogotowie wodociągowe, a oni do mnie że to dopiero po dwu latach będą naprawiać. Teraz to pan musi sam na własny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts