PanRopuch 14.09.2005 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Jak w temacie, a dokładniej: Jaką odległość od gruntu powinienem zachować, montując w ścianie rurę doprowadzającą powietrze do kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania? Kocioł - w pomieszczeniu piwnicznym. Proszę o pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 14.09.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Spóbuj raczej pobierania powietrza przez komin (oczywiście jeśli jest), nie musi być komin dwuścienny- w instrukcjach kotłą znajdziesz schematy.A co do pytania: nie wiem czy jest jakaś norma, wydaje się że wysokość powinna być taka żeby np. deszcz odbijający się od ziemi nie był zasysany, albo żeby nie zasypał śnieg. Wydaje się że min. to jakieś 40- 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 14.09.2005 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 ...wysokość jest zbyt duża, żeby wstawić rurę koncentryczną (tzw. rura w rurze) - ta ostatnia nie powinna być dłuższa niż 4 m, w przeciwnym razie mogą być problemy z zasysaniem powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 15.09.2005 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 ...wysokość jest zbyt duża, żeby wstawić rurę koncentryczną (tzw. rura w rurze) - ta ostatnia nie powinna być dłuższa niż 4 m, w przeciwnym razie mogą być problemy z zasysaniem powietrza A gdzie znalazłeś taką informację?? (te 4 m to chyba max. długość ruru wydechowej gdy jest pozimona??) Poza tym zasysanie nie musi być rurą może być z komina (murowanego)- wydech robi się pojedynczą rurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 15.09.2005 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Te 4 m wysokości dla rury koncentrycznej - podano mi to u Viessmanna (sklep). Z dłuższą rurą mogę mieć problemy z prawidłowym zasysaniem powietrza.Wciąż liczę na odpowiedź w związku z moim pytaniem w pierwszym poście.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 15.09.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Te 4 m wysokości dla rury koncentrycznej - podano mi to u Viessmanna (sklep). Z dłuższą rurą mogę mieć problemy z prawidłowym zasysaniem powietrza. Wciąż liczę na odpowiedź w związku z moim pytaniem w pierwszym poście. Pozdrawiam Przy pobieraniu powietrza z szachtu, zewnętrzna rura będzie się kończyła w ścianie komina. Jeżeli piec będzie dość blisko, to jej długość nie przekroczy 1 m. Jaki jest przekrój komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 15.09.2005 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 wewnątrz kanału 14 x 27 - ale juz 2 osoby mówiły mi, że przy wyprowadzeniu szachtowym powietrze idącę z zewnątrz będzie wsysało mi brudy z komina do kotła. Komina (20 lat) nie uda się dokładnie wyczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 15.09.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 wewnątrz kanału 14 x 27 - ale juz 2 osoby mówiły mi, że przy wyprowadzeniu szachtowym powietrze idącę z zewnątrz będzie wsysało mi brudy z komina do kotła. Komina (20 lat) nie uda się dokładnie wyczyścić. Rozumiem, że to jest używany przewód spalinowy. Poproś dobrego kominiarza o opinię, w jakim jest stanie. Jeżeli cegły się nie kruszą i zaprawa nie wypada, to myślę, że porządne czyszczenie komina z sadzy powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts