Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FIAT STILO - wasze doświadczenia

Paty

Recommended Posts

Moi drodzy ,

budowa zakończona , czas budowlany samochód zamienić na inny

nasz wybór padł własnie na Stilo

jak wam się jeździ tym autem , może macie jakieś zastrzeżenia

jaki komfort jazdy , przesiądę się z Nubiry a to duże auto

Paty

pomyśl jeszcze nad tym Stilo......

Jeżdżę 2 lata Stilo MW 1,9 JTD (115KM) BEZAWARYJNIE. Stałem 2 lata temu przed takim samym wyborem; co kupić. Wybór padł na Stilo min. dlatego że dostałem 15% rabatu. Wersję Dynamic (diesel) kupiłem wówczas za 62900zł (cena wyjściowa 74000zł). Ma obecnie przejechane 34000km i nic się nie psuje. W tym roku objechało Chorwację, Bośnię i Hercegowinę i przy tamtejszych upałach i górkach spisywało się znakomicie. Nie zachwalam tu specjalnie tego auta, bo jak i inne ma wiele wad. Dla mnie podstawową jest za miękkie zawieszenie. Zaletą jest silnik, bardzo dynamiczny i z niskim zużyciem paliwa.

Ja też jeżdżę Stilo 115 JTD, ale trzydrzwiowym. Samochód ma ponad 50 tysięcy (jeżdżę od nowości), do tej pory naprawdę trudno narzekać. I nie jest tak miękki, jak kombi, ale oczywiście ma znacznie mniejszy kufer. Stilo ma jednak sporą wadę (chociaż według mnie niezasłużoną) - jest nią stosunkowo niska wartość w momencie odsprzedaży. Na takie autko trzeba znaleźć amatora, a i tak sprzedaje się je taniej niż inne samochody tej klasy.

Michał

Przejeździłem poprzednikiem Stilo, czyli Bravo prawie 150tys km, silnik JTD, auto od nowosci, przez ten czas wymieniłem jedynie przepływomierz powietrza (klasyka w nowoczesnych dieslach), opróz tego normalny serwis typu oleje, klocki, tarcze, przeglądy klimy itp. Ciekawostką jest, że cały przebieg wykonany na oryginalnym zawieszeniu i nic nie waliło, dziwne , nie? To był mój pierwszy Fiat, znajomi straszliwie odradzali bo: "kiedyś miałem malucha i nie jeździł", "moje Uno się sypało", "kuzyn mojego kolegi miał i podobno się psuł" i podobne opinie, najczęsciej zasłyszane.

Ja tam byłem zadowolony, przynajmniej nie było meczacych drobiazgów jakie mnie męczyły w Astrze czy Fordziku, a to one podobno są dużo lepsze :x

Ale jak zatwardziali przeciwnicy Fiatów mówili, pewnie miałem super mocny egzemplarz i w ogóle jestem pedantem jesli chodzi o auta i to pewnie dlatego jeździł :wink:

A jak jest ze Stilo? Ja nie wiem, to jednak inne auto niz poprzednik, takie same sa pewnie silniki jak np. JTD, którego bardzo polecam.

Poszperaj też w necie, na pewno znajdziesz sporo opini ludzi jeżdżących tym autem, a nie zasłyszanych teorii.

Pzdr

• 4 weeks później...

Nie wiem skad te mity o fiacie, no może to z powodu malucha. Mój tata jezdzi stilo od 3 lat i wszytsko jest ok. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Jako pasażer mogę powiedzieć, ze siedzenia super wygodne.

Ekskluzywna wersja citroena chlopaka mojej siostry dawno się posypała a stilo nie. I punta to też udane modele.