mzawadzk 14.09.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Czy można podwójną rurę do pieca gazowego (wylot spalin/wlot powietrza) wyprowadzić zwyczajnie w poziomie na ścianę budynku zamiast te wszystkie metry w górę przez komin? Pytam w imieniu kolegi, który ma tylko 1 komin wentylacyjny na mieszkanie w starej kamienicy - być może mógłby go zaoszczędzić puszczając wkład przez ścianę na zewnątrz budynku. Na pewno widziałem takie rozwiązanie i działało - pytanie czy to legalne i jakie są przepisy oraz możliwe kwestie techniczne? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 14.09.2005 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Też w ten sposób planowałem - niestety, nie zmieściłbym się z wymiarami (powinno być 2,5 m od gruntu i 0,5 m od najbliższego okna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.09.2005 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Takie rzeczy robi sie przy kotle z zamknieta komorą spalania. W zwykłym poziomo nie wyda ,ponieważ atmosferyk wymaga ciągu kominowego którego nie ma we wkładzie poziomym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 14.09.2005 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Ups... sorry, jak widać, nieuważnie przeczytałem post: sądziłem, że to oczywiste, iż chodzi o kocioł z zamkniętą komorą spalania!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 14.09.2005 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Jeżeli jest to mieszkanie w budynku wielorodzinnym to moc kotła nie moze przekraczać 5 kW (w domkach jednorodzinnych 21kW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.09.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Zerknij tutaj, u dealera można też nabyć odpowiednią broszurę. http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/odprowadzanieSpalin/index.html Pozdro - Cpt_Q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 15.09.2005 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Długośc przewodu w poziomie z reguły do 4 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 15.09.2005 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Wielkie dzięki wszystkim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts