agula1978 14.09.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Jestem tu pierwszy raz i mam zamiar bywać tu częściej, gdyż marzę o budowie a najpierw o kupnie działki ( którą już znalazłam) ale trochę mnie to wszystko przeraża stąd moje może błache pytanie.Do rzeczy : czy przed kupnem działki muszę wynajać geodetę czy wystarczy mi wniosek o wydanie decyzji o zabudowie z urzędu miasta z wydziału geodezji?? ile kosztuje orientacyjnie taki geodeta??( działka do którj się przymierzamy ma wbite słupki betonowe na swoich granicach)Dodam tylko że wokół działki, którą zamierzam kupić budują się domu więc myślę że nie są to jakieś specjalne tereny np podmokłe.Proszę pomóżcie na co jeszcze szczególnego zwrocić uwagę?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 15.09.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Przed kupnem działki nie musisz wynajmować geodety. Mapki potrzebne bedą Ci dopiero do adaptacji projektu, wniosku o przyłącza itp. Koszt takich mapek u mnie (Grodzisk Mazowiecki) 450 PLN bez rachunku za 5 szt. Przed kupnem działki warto zajrzeć do ksiąg wieczystych (sprawdzenie czy na ktoś kto Ci sprzedaje jest jedynym mającym prawo do działki, czy nie ma obciążonej hipoteki itp). Możesz też wystąpić o wypis z planu zagospodarowania (jeśli jest) lub o warunki zabudowy (jeśli planu nie ma). O wypis lub warunki może każdy (nie tylko właściciel), dowiesz się wtedy co na danej działce będzie można zbudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_b 23.09.2005 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 niektórzy jeszcze chcą wypis z rejestru gruntów. pamiętaj też że jeżeli do dziąłki dojazd jest przez drogę niepubliczną (np. działki leżą na terenie gdzie np, kiedyś było pole, czy coś takiego i właściciel podzielił to pole na działki i utworzył też drogę dojazdową do nich) to żeby w księdze wieczystej był wpis o służebności tej drogi, tzn. że jak kupisz działkę, to żebyś mogła korzystać z drogi która prowadzi do tej działki. Jest to prawo przechodu i przejazdu. ja miałam niedawno sprzedawać działkę (niestety nic z tegi nie wyszło), ale w każdym razie kupujący chciał wypis z rejestru gruntów, odpis z księgi wieczystej i wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania. pozdrawiam, iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts