Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zabezpieczyć cement przed zbryleniem?

Recommended Posts

Ja przechowałem cement w suchym pomieszczeniu, a każdy worek cementu opakowałem w foliowy worek i szczelnie zamknąłem.Folia zabezpiecza cement przed wilgocią z zewnątrz. Na wiosnę cement wprawdzie był troszkę zbrylony ale poszedł w wylewki. Robiłem tak worek starego cementu i worek świeżego w betoniarkę i jest OK.

To, że cement workowany ma 60 dni gwarancji, to wcale nie oznacza, że po tym terminie nie nadaje się do użycia!!!

Z gwarancją na cement jest tak samo jak z gwarancją na somochód.

Jeżeli producent daje roczną gwarancję na swoje auto, to wcale nie jest to tożsame z tym, że po roku to auto do niczego nie będzie się nadawało!

Cement spokojnie można sezonować, tylko w odpowiednich warunkach:

- składować na paletach,

- w przewiewnym miejscu,

- ograniczyć dostęp wilgoci.

Nie ma potrzeby owijania w worki foliowe, a nawet lepiej jeżeli cement zostanie w oryginalnym opakowaniu, które posiada mikrowentylację i zapewnia wymianę powietrza.

Cement nie nadaje się do użycia dopiero wtedy, kiedy powstałe zbrylenia nie dają się rozetrzeć w palcach i/lub w betoniarce.

Ja bym nie sprzedawał i nie panikował.

Sam przechowywałem cement przez zimę w piwnicy i na wiosnę nie zauważyłem zbryleń. Co miesiąc przekładałem worki, żeby nie skamieniał.

Kupiłem 300kg cementu ale, niestety, będę mógł go zużyć dopiero na wiosnę. Cement jest w papierowych workach i myślę, że do tego czasu (6 miesięcy) grozi mu zbrylenie. Czy jest sposób żeby tego uniknąć? Wiecie coś na ten temat?

300 KG , to tylko 12 worków , czyli około 100 zł , zastanów się czy nie masz możliwości użycia do czegoś teraz, jakaś podmurówka, ogrodzenie, cokolwiek , 12 worków to nic , na całą budowę pójdzie pewnie kilka ton cementu, więc nawet jakby się zmarnowało to mała strata , ale zakryj , chroń przed wilgocią, może przetrwa.