Andrzej W 14.09.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Kupiłem 300kg cementu ale, niestety, będę mógł go zużyć dopiero na wiosnę. Cement jest w papierowych workach i myślę, że do tego czasu (6 miesięcy) grozi mu zbrylenie. Czy jest sposób żeby tego uniknąć? Wiecie coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.09.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Spróbowac przechowywać w warunkach o jak najmniejszej wilgotności - skałdować np. na paletach - itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 14.09.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 cement ma gwarancje 60 dni Pomimo dobrej wentylacji cement ciagnie wilgoc z powietrza i watpie zeby do wiosny byl dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxy 14.09.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 jezeli byś go przechowywał w suchym i ciepłym pomieszczeeniu to moze dotrwa do wiosny.Ale i tak obowiam sie ze na wiosne bedzie sie nadawał co najwyżej na chudziaka.Spróbuj go sprzedac, opuść troche na cenie a i tak mniej stracisz niz miałbys wyrzucic połowe na wiosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 14.09.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Da sie przechowac tylko trzeba oraniczyc dostep powietrza szcegolnie wilotnego i nie skaldowac jeden na drugim Dobrze sprawdzaja sie worki na smieci, a jak skamienieje to obstukac tak kostke i przesiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 15.09.2005 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 tak jak powyżej zapakowac w folię tylko że to jest około 100 worków -chyba więc troche roboty by trzeba było wykonać, a niestety cement ma tylko 60dni gwarantowanej prez producenta. Więc lepiej sprzedaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 15.09.2005 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Oprócz tego co wyżej napisano, cement należy przekładać. Tzn. odwracać worki i przekładać z palety na paletę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 15.09.2005 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Ja przechowałem cement w suchym pomieszczeniu, a każdy worek cementu opakowałem w foliowy worek i szczelnie zamknąłem.Folia zabezpiecza cement przed wilgocią z zewnątrz. Na wiosnę cement wprawdzie był troszkę zbrylony ale poszedł w wylewki. Robiłem tak worek starego cementu i worek świeżego w betoniarkę i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej W 15.09.2005 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Dziękuję za wszystkie rady. Spróbuję oddać lub sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 15.09.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Spróbuję oddać lub sprzedać. I to jest słuszna decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konzad 16.09.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 300kg to ledwie 12 worków (a nie jak pisze zbys 100) wiec nie przesadzajmy z nakładem pracy - zapakowany w worki foliowe do wiosny wytrzyma bez problemu - sam tak robiłem i to z wieksza ilością - ale jesli jest możliwośc to oczywiście lepiej oddac i na wiosne kupic nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nazaryjczyk 16.09.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 To, że cement workowany ma 60 dni gwarancji, to wcale nie oznacza, że po tym terminie nie nadaje się do użycia!!!Z gwarancją na cement jest tak samo jak z gwarancją na somochód.Jeżeli producent daje roczną gwarancję na swoje auto, to wcale nie jest to tożsame z tym, że po roku to auto do niczego nie będzie się nadawało!Cement spokojnie można sezonować, tylko w odpowiednich warunkach:- składować na paletach,- w przewiewnym miejscu,- ograniczyć dostęp wilgoci.Nie ma potrzeby owijania w worki foliowe, a nawet lepiej jeżeli cement zostanie w oryginalnym opakowaniu, które posiada mikrowentylację i zapewnia wymianę powietrza.Cement nie nadaje się do użycia dopiero wtedy, kiedy powstałe zbrylenia nie dają się rozetrzeć w palcach i/lub w betoniarce. Ja bym nie sprzedawał i nie panikował.Sam przechowywałem cement przez zimę w piwnicy i na wiosnę nie zauważyłem zbryleń. Co miesiąc przekładałem worki, żeby nie skamieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 16.09.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Kupiłem 300kg cementu ale, niestety, będę mógł go zużyć dopiero na wiosnę. Cement jest w papierowych workach i myślę, że do tego czasu (6 miesięcy) grozi mu zbrylenie. Czy jest sposób żeby tego uniknąć? Wiecie coś na ten temat? 300 KG , to tylko 12 worków , czyli około 100 zł , zastanów się czy nie masz możliwości użycia do czegoś teraz, jakaś podmurówka, ogrodzenie, cokolwiek , 12 worków to nic , na całą budowę pójdzie pewnie kilka ton cementu, więc nawet jakby się zmarnowało to mała strata , ale zakryj , chroń przed wilgocią, może przetrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts