Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S? jacy? napale?cy na fotografi? cyfrow? ????

Rafter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Osobiście brałbym opcję 2 : D90 + 18-105 VR. To obiektyw nikonowski o dobrych opiniach :

http://www.optyczne.pl/803-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-105_mm_f_3.5-5.6_VR_ED-specyfikacja_obiektywu.html

Ma stabilizację, co jest niewątpliwą zaletą, przy słabym świetle na długim końcu.

Masz z jednej strony dość szeroko a na drugim końcu niewielki zoom. Na pewno nie 200 mm Tamrona, ale zawsze.

Oczywiście jest jeszcze pytanie czego TY oczekujesz po szkle i do jakich celów ma służyć ...

pozdrawiam, majki

To bierz Nikona. To na pewno będzie dobre szkło "na co dzień". Pytanie dalsze czy zamierzasz rozwijać się w tym kierunku, więc czy planujesz zakup dalszych szkieł ? ;)

W ogóle to jest masa pytań ;)

Albo z innej beczki, myślałaś o jakimś zawansowanym kompakcie ? Bo jakość może być taka sama jak lustrzanka pracująca cały czas na automacie a wygoda i ergonomia obsługi lepsza ...

pozdrawiam, majki

PS. Ja mam trochę świra na tym punkcie więc dla mnie lustrzanka to cały system a nie tylko aparat z jednym obiektywem do użyawania wszędzie ... ;)

Napisałam odpowiedź i mnie wylogowało. Jaki kompakt -masz na myśli? A po drugie nurtuje mnie i chciałabym nauczyć się robić fotki- dobre w miarę, poczytuję już co nieco . Może to będzie moja druga pasja obok wiecznego oglądania cudzych domów niezależnie od tego ,że sama mam już własny dom

Napisałam odpowiedź i mnie wylogowało. Jaki kompakt -masz na myśli? A po drugie nurtuje mnie i chciałabym nauczyć się robić fotki- dobre w miarę, poczytuję już co nieco . Może to będzie moja druga pasja obok wiecznego oglądania cudzych domów niezależnie od tego ,że sama mam już własny dom

Szukałbym czegoś z FujiFilm, Canonie i Nikonie. W zakresie 1500-2000 zł dostaniesz baaaardzo przyzwoity aparat :)

Ale jeśli tylko myślisz o bardziej "twórczym" podejściu do fotografii to nawet się nie zastanawiaj - bierz lustrzankę. To jest przygoda. Przeważanie kosztowna, ale piękna ;)

Zresztą, mówi się że człowiek robi zdjęcia, nie aparat ;)

pozdrawiam, majki

W uzupełnieniu tego co pisał majki:

1. Pamiętaj, że większość cyfrówek nie ma pełnej matrycy i parametry obiektywu należy przeliczyć. Sprawdź bo nie pamiętam, ale Nikon kiedyś miał 1.6x, czyli 18-90mm to znaczy 28.8-172mm w przeliczeniu na 36mm.

2. Koniecznie skalkuluj akcesoria których nie ma w zestawie:

- torba,

- 2 zapasowe baterie,

- 2 karty pamięci >1GB

- zewnętrzna lampa + 3 komplety aku,

- filtr UV jeżeli chcesz osłonić obiektyw,

- polaryzator kołowy (w mojej galerii,

- pilot

- statyw lub monopod

Generalna zasada.

Lepiej kupić body niżej po to, żeby starczyło na lepsze szkło.

Kupując wypasiony korpus z kitowym obiektywem 35-70mm/f3,5-5,6 robimy błąd.

Takim szkłem nie wyciśniemy nic z super korpusu.

Po tym jak zajeździłem mechanicznie mój stary kompakt Minoltę 7Hi z 2002 roku

nabyłem Canona 400D i szkła Canona 50mm/f 1.4 oraz 85mm/f1.8.

Stałki są niesamowite, ślicznie rysują, jasność nieosiągalna dla zoomów i przy tym bardzo dobry bokeh.

Do tego mam słabszy 70-300 SIGMA /f4,5-5.6 (do fotek w plenerze przy dobrej pogodzie)

Lepiej kupić body niżej po to, żeby starczyło na lepsze szkło.

nabyłem Canona 400D i szkła Canona 50mm/f 1.4 oraz 85mm/f1.8.

Stałki są niesamowite,

To zależy jaki mamy przepływ kasy. Jeżeli by mi stykło w tym momencie na lustrzankę, to brałbym kita (pewnie D90) z 18-70 czy 18-105, a 2 dobre obiektywy kupił sobie za rok czy dwa. Nie robię zdjęć studyjnych, więc stały obiektyw byłby strasznie niewygodny, mimo jego niesamowitych parametrów. Długo też mnie nie będzie stać na szkło, jakie przywoziłem koledze w 2004 chyba roku. Był to jakiś zoom Canona o stałym świetle za 1200USD. Dla siebie więc kupiłbym coś stałego do zdjęć na imprezach, oraz przywoitego zoom'a, gdyby ten z kita jednak był kiepski.

• 1 month później...

No, widze podobych zapaleńców do mnie:)

Bardzo lubię dzielić się uwagami na temat fotografii. Sama zaczęlam robic zdjęcia jakiś rok po zamieszkaniu w nowym domu. Znudziło mi się urzadzanie i plewienie chwastów;)

Treaz świetnie się bawię i czuje ze przy fotpgrafii zostane dłużej , bo to cholernie fajne jest. Dopiero jakieś 2 lata temu dowiedziałam się po co jest pzresłona i inne parametry. Bardzo cięzkie były poczatki ale sie opłacało. teraz świetnie spędzam czas z moim Nikonem D90. Do tego Nikkor stałka 50 mm 1,8. Od świeta zoom ktorym bawię sie w zoooming.

Moge z czystym sumieniem polecic taki zestaw:)

Aha, zdecydowłam sie w końcu na robienie w rawach. Zwykła, amatorska picasa dla blondynek ;) je wywołuje, więc jest spoko:)

Oczywiscie profesjonalisci muszą pouczyc się ps-a. Dla mnie póki co to kosmos

Pozdrawiam:)

• 3 weeks później...

Do nikona dokup 35/1.8, popularna pięćdziesiątka po cropie (crop w nikonie 1,5 a nie 1,6) jest mało użyteczna, no może do pół portretów. Kolejnym zakupem zmieniającym zdjęcia będzie lampa, byle nie SB400. Za bardzo brakuje obrotu lampy do zdjęć w pionie.

Do zerknięcia

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=137637

• 3 years później...
Cóż większość z nas to amatorzy :) Ale na pewno każdy lubi popatrzeć na profesjonalistów, ten koleś nim jest. Sami zobaczcie mało tego że robi piękne fotki to jeszcze ile musi energii w nie włożyć :) http://www.sierobi.pl/2015/02/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none.html No i z polski więc tym bardziej szacunek :p

• 2 weeks później...
Cóż większość z nas to amatorzy :) Ale na pewno każdy lubi popatrzeć na profesjonalistów, ten koleś nim jest. Sami zobaczcie mało tego że robi piękne fotki to jeszcze ile musi energii w nie włożyć :) http://www.sierobi.pl/2015/02/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none.html No i z polski więc tym bardziej szacunek :p

N takie cykanie trzeba miec dużo czasu bo najlepsze zdjęcia powstają nie w południe tylko w tzw złotej godzinie gdy słoneczko wstaje albo zachodzi w innych przypadkach swiatło bedzie zbyt ostre i wtedy nie pomorze najlepszy sprzęt.