ckwadrat 11.12.2003 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Ja też sobie ząbki szczerzyłem na A80-kę ale po kilkudniowych testach zapał mi przeszedł. Ma za mały ekran LCD- zaledwie 1,5 cala a standard to 1,8". Niby niewielka różnica ale mi to strasznie przeszkadzało. Poza tym, cały aparat jest za bardzo "plastikowy", bez porównania gorsze wykonanie niż w "metalowej" serii "S" Canona. Minolty nie miałem w rękach, więc się nie będę o niej wypowiadał. W cenie do 2 tys. zł zastanowiłbym się natomiast nad 5-megapikselowym Sony DSC-P92 (kosztuje 1930 zł - to naprawdę dobra cena):http://www.fotozakupy.pl/?page=product&product=629 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 11.12.2003 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Dzięki, na stronie, którą podałem powyżej ten Soniak jest po 1817 zł brutto. Nie wypada on jednak najlepiej w testach zagranicznych:http://bizrate.lycos.com/marketplace/product_info/reviews__cat_id--402,prod_id--7574260.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 21.12.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Miałem wczoraj w rękach Sony F828. Od poniedziału ma wejść do sprzedaży. Sony sugeruje jego cenę detaliczną na 5500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.12.2003 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 No i jak wyszedł "macantus"? Komuś kto nie chwycił kilku aparatów w rękę i nie wykonał nimi paru zdjęć może to się wydać śmieszne, ale ważne i jak aparat leży w ręce, i jak się brnie przez menu i jak mają się parametry do rzeczywistych zdjęć. Cena 5500 jeżeli to brutto to nie jest zbyt wygórowana jak na polski rynek. W USA ten aparacik to ok.1000$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.12.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 Miałem go w rękach tylko kilkanaście minut. Leży nieźle, choć jest dość ciężki. Cięższy niż poprzednik - F717. Ma bardzo ciekawie rozwiązane menu - po naciśnięciu jakiegolwiek przycisku na ekranie pojawia się menu przypisane temu przyciskowi z dostępnymi wartościami. Cena, jak na aparat z 8 MP i 4-kolorowym filtrem barwnym, na pewno nie jest wygórowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.12.2003 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Ckwadrat - a wiesz, że CP5400 przegrał u mnie z CP5700 między innymi niską wagą? Teraz jak zamontowałem lampę zewnętrzną to nawet i CP5700 jest troszkę za lekki. Środek ciężkości tego duetu jest jednak dość wysoko i mając aparacik zawieszony na szyi i schylając się muszę uważać, bo łatwo robi fikołki A tak przy okazji - jeżeli ktoś nie robił zdjęć z zewnętrzną lampą, to nie zdaje sobie sprawy ile ona daje!!! Zdecydowanie polecam!!! Ostatnio to wręcz przestałem pstrykać, kiedy padły akumulatorki w lampie i nie miałem zapasowych. Nie wiem, czy duża jest różnica w zależności od typu lampy. Ja mam Sunpaka z górnej półki. Superasta:] Co do wyświetlania, to fajny bajerek - lubię mieć potwierdzenie tego co się dzieje. Z wyświetlania, to w moim trochę brakuje mi przy ręcznym ostrzeniu dobrego wskaźnika odległości. Obserwowana ostrość na podglądzie - zwłaszcza w półmroku - jest niewystarczająca i pasek też mówi niewiele Muszę po prostu więcej potrenować No i jeszcze jedna sprawa - cyfrówka i wysokie wymagania grozi konfliktem z żoną Większość zdjęć mi się nie podoba, więc robię ich dużo. Powoli jednak żonka zaczyna rozumieć, że na 100 zrobionych wybiera się 1-2. Przy robieniu zdjęć dzieciom - jeszcze mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 15.01.2004 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Got 'im . To znaczy nie Saddama a EOS-a 300D. I nie "na zawsze" ale do zabawy na kilka dni. Pierwsze wrażenia: ciężki i nieco zbyt plastikowa obudowa. Ale trzyma się wygodnie. Obsługa prawie jak standardowego analogowego Canona: górnym pokrętłem zmiany programów i pokrętełkiem zmiany parametrów. Na szczęście niewiele dodatkowych przycisków. 2 wyświetlacze (jeden mono nad głównym kolorowym pokazuje podstawowe parametry). Na razie widzę, że bardzo szybko ustawia ostrość i robi ładne zdjęcia nocne (przynajmniej na podglądzie . Dla przypomnienia - 6,3 MP. Jakby ktoś miał jakieś pytania użytkowe (bo specyfikację można obejrzeć np. tu: http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/canon_eos300d.asp ), to chętnie w miarę możliwości odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 15.01.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Witam ekspertów od aparatów cyfrowych Mam pytanie o aparaty fotograficzne w telefonach komórkowych. Czy tymi aparatami da się zrobić jakieś w miare czytelne zdjęcia ? Oczywiście zdaję sobie sprawe, że jakość jest nieporównywalna ze zdjęciami zrobionymi normalnymi aparatami. Czy te zdjęcia z telefonu można przenieść na komputer ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 15.01.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Czytelne zdjęcie telefonem da się zrobić jak najbardziej, choc nie spodziewaj sie zbyt wiele. To ma dobrze wygladac na malutkim wyswietlaczu telefonu a nie na duzym ekranie. Gorzej z przeniesieniem do komputera. Trzeba miec specjalny kabelek, ktory prawie zawsze kupuje sie oddzielnie (kosztuje, zaleznie od telefonu kilkadziesiat zl) i soft. W niektorych najdrozszych telefonach wszystko masz w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 16.01.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Cześć wszystkim Chciałam coś dodać od siebie. Nasz znajomy polecił nam aparat cyfrowy Canon PowerShot G5 5.0 Mega Pixels. Dokupiliśmy pamięć i muszę powiedzieć, że zdjęcia są super. Nawet w dużym formacie i fajnie wychodzą w ciemności. Znajomy twierdził, że jest to najlepszy aparat na rynku za "przystępną" cenę która mnie zbiła z nóg. Ale jeżeli kupować cyfrowy to naprawdę trzeba się zastanowić, ponieważ można się zdziwić (wydając kupę kasy i nie mieć efektu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 16.01.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 G5 jest bardzo dobry. Ale moim zdaniem w tym momencie najlepszy kompakt za rozsądną cenę to Sony DSC-V1 (też 5 MP). Jest kilkaset zł tańszy a ma o wiele lepszy, wręcz rewelacyjny (bo laserowy) system ustawiania ostrości. Jeszcze dla Jolanki77 próbki zdjęć w maksymalnej rozdzilczości (640x480) z komórki (Nokia 7650): http://www.enter.net.pl/www/phantom/nokia/Fotka1.jpghttp://www.enter.net.pl/www/phantom/nokia/Fotka2.jpghttp://www.enter.net.pl/www/phantom/nokia/Fotka3.jpg Jeśli chodzi o ściaganie zdjęć z komórki do kompa to można to zrobić w łatwy sposób przez port podczerwieni (IrDa) jeśli się ma oczywiście laptopa. Soft można ściągnąć za darmo ze stron producentów telefonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.01.2004 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Betka - jeżeli masz od kogo to pożycz sobie DOBRĄ zewnętrzną lampkę. Może to być oryginalny Canon 550 EX lub Sunpak PZ-5000 AF (w wersji dla Canona). To dopiero powali Cię na kolana Ostrość zdjęć robi wrażenie, ale tego się można było spodziewać po 5MPix znanego producenta. Następnym zakupem po lampie - jeżeli wpadniesz w sidła fotografii - będą konwertery tele i wide. Kolega ze swojego Canona G2 nie zdejmuje szerokiego kąta. No i zabezpiecz sobie obiektyw filtrem. Szkoda porysować obiektyw, którego wymiana rzuciła by Cię negatywnie na kolana. PS. Porównując G5 i Nikon Coolpix 5700 wybrałem ten drugi. Nie żebym negował G5. Jest wiele parametrów do porównania. Zdjęcia w ciemnościach to oczywiście duża przewaga G5 nad CP5700. Moja tabelka porównawcza zawierała ze 30 różniących te aparaty, a ostateczną decyzję podejmowałem trzymając aparaty w ręce. Kupując aparat lepiej jednak mieć możliwość zrealizowania gwarancji. Brat w Olympusie C-50 musiał wymienić lampę. Wiem że w moim typie też to był kiedyś poważny problem (ciekawe czy Nikon go już zwalczył). Koledze coś siadło w G5 i aparat jest już 3 miesiące w Niemczech, a "znajomy przemytnik" nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.01.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Ckwadrat - faktycznie V1 jest niezły, ale ten dopiero będzie fikał koziołki po zamontowaniu mu porządnej lampy. A łatwo o to chodząc po drabinach na naszych budowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 16.01.2004 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Nawet nieźle wyglądają te zdjęcia z nokii. Tylko, że ja mam zamiar kupić jakiś telefon na promocji a nokii 7650 chyba jeszcze długo nie będzie. Ze względu na cene, biorę pod uwage siemensa S55 lub sony T310 z dołączanymi aparatmi albo motorole E365 z wbudowanym aparatem. Przy okazji mam pytanie od męża Co możecie powiedzieć o aparacie Olympus C-5050. Proszę o wymienienie słabych punktów tego aparatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 16.01.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Frankai- dziękuję za informację sprawdzę najpierw z lampą. Jak ktoś kupuje przywieziony z zagranicy musi się z tym liczyć, że w razie awarii ma mały problem. Mój aparat dla mnie ma jedną wadę jest duży (jak na cyfrowy) i brzydki (wygląda jak stara smiena) ale nie wszystko piękne co się świeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 16.01.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Betka - w wyglądzie G5-ki właśnie cały urok . Mnie się bardzo podobał. Miałem mu za złe praktycznie tylko to, że obiektyw zasłaniał nieco widok z celownika optycznego. Jolanka - o wadach (jak również o zaletach) C-5050 niech mąż sobie poczyta na dpreview (bezwzględnie najlepszy serwis o aparatach cyfrowych): http://www.dpreview.com/reviews/olympusc5050z/page21.asp C-5050 nie jest nową konstrukcją. Jest już jego następca C-5060, w którym parę ważnych rzeczy (m.in. obiektyw, poziom szumów matrycy, pomiar światła itd.) ulepszono: http://www.eurocolor.pl/aa_produkty.php?f=pokaz_szcz&kat=aparaty_cyfrowe&id_art=111&id_kat=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.01.2004 03:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Betka - nie obrażaj starej Smieny Ty chyba jednak myślisz o tej nowej czyli 8M. Stara 8-ka miała "ryjek". Nowa była trochę gorsza, ale stara to piękne zdjątka robiła mi. A miałem wtedy latek ... Chyba 10 :] De gustibus non disputantum est i choć G5 mi się też zbytnio nie podoba, to jest to drobiazg. Ma tyle inych zalet, że o tej wadzie szybko zapomnisz. No a jeżeli chodzi o wagę, to albo się kupuje zabawkę co się mieści w kieszonce, albo aparat co potrafi prawie wszystko i wtedy musi ważyć. Przyczepisz lampę to zrozumiesz Snajperzy nie strzelają z pistolecików Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 17.01.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Jeśli chodzi o jakość zdjęć to daleko mi do obrażania smieny czy innych starych typów aparatów. Ja mam Zenita latek około 10 i robi rewelacyjne zdjęcia nie ma nigdy czerwonych oczu, super ostrość. Porównując do innych zdjęć (chodzi mi o lepsze aparaty) nie widziałam różnicy a najczęściej moje są o wiele lepsze. Fakt, że w zenicie musisz wszystko ustawić i to jest problem ze zrobieniem szybkiego zdjęcia G5 mimo tego wyglądu i tak jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.01.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Betka - i tu się z Tobą nie zgodzę - cyfrówki robią wolniej zdjęcia. Zanim się wszystko namierzy to ... dziecka już nie ma w kadrze. W szczególności w trudnych warunkach (ciemno, odblaski, itp.) Oczywiście można przejść na "rękę", ale kto z nas to robi. A taki Zenit jak się przygotujesz raz, to potem jest szybciutki. W szczególności ostrzenie pierścieniami jest szybsze niż silniczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.01.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 No i jeszcze jednak sprawa - na ocenę zdjęcia ma wpływ wiele parametrów. Te same zdjęcia zrobione w formacie 10x15 wyglądają o wiele lepiej niż 9x13 !!! Sposób wykadrowania zdjęcia zależy już prawie tylko od osoby za aparatem, a nieciekawy temat lub złe kadrowanie psują zdjęcie kompletnie. Tutaj cyfrówka ma taką przewagę, że łatwo można przyciąć zdjęcie. Nóg i głów się nie da przysztukować, więc lepiej chwycić za dużo. Do formatu 10x15 to wystarczy na upartem nawet rozdzielczość 1MPix, więc jak z 5Mpix się coś przytnie, to tragedii nie będzie dopóki nie robimy dużego powiększenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts