Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S? jacy? napale?cy na fotografi? cyfrow? ????

Rafter

Recommended Posts

Ja też sobie ząbki szczerzyłem na A80-kę ale po kilkudniowych testach zapał mi przeszedł. Ma za mały ekran LCD- zaledwie 1,5 cala a standard to 1,8". Niby niewielka różnica ale mi to strasznie przeszkadzało. Poza tym, cały aparat jest za bardzo "plastikowy", bez porównania gorsze wykonanie niż w "metalowej" serii "S" Canona. Minolty nie miałem w rękach, więc się nie będę o niej wypowiadał. W cenie do 2 tys. zł zastanowiłbym się natomiast nad 5-megapikselowym Sony DSC-P92 (kosztuje 1930 zł - to naprawdę dobra cena):

http://www.fotozakupy.pl/?page=product&product=629

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
No i jak wyszedł "macantus"? Komuś kto nie chwycił kilku aparatów w rękę i nie wykonał nimi paru zdjęć może to się wydać śmieszne, ale ważne i jak aparat leży w ręce, i jak się brnie przez menu i jak mają się parametry do rzeczywistych zdjęć. Cena 5500 jeżeli to brutto to nie jest zbyt wygórowana jak na polski rynek. W USA ten aparacik to ok.1000$

Miałem go w rękach tylko kilkanaście minut. Leży nieźle, choć jest dość ciężki. Cięższy niż poprzednik - F717. Ma bardzo ciekawie rozwiązane menu - po naciśnięciu jakiegolwiek przycisku na ekranie pojawia się menu przypisane temu przyciskowi z dostępnymi wartościami. Cena, jak na aparat z 8 MP i 4-kolorowym filtrem barwnym, na pewno nie jest wygórowana.

Ckwadrat - a wiesz, że CP5400 przegrał u mnie z CP5700 między innymi niską wagą? :lol: Teraz jak zamontowałem lampę zewnętrzną to nawet i CP5700 jest troszkę za lekki. Środek ciężkości tego duetu jest jednak dość wysoko i mając aparacik zawieszony na szyi i schylając się muszę uważać, bo łatwo robi fikołki :lol: A tak przy okazji - jeżeli ktoś nie robił zdjęć z zewnętrzną lampą, to nie zdaje sobie sprawy ile ona daje!!! Zdecydowanie polecam!!! Ostatnio to wręcz przestałem pstrykać, kiedy padły akumulatorki w lampie i nie miałem zapasowych. Nie wiem, czy duża jest różnica w zależności od typu lampy. Ja mam Sunpaka z górnej półki. Superasta:]

Co do wyświetlania, to fajny bajerek - lubię mieć potwierdzenie tego co się dzieje. Z wyświetlania, to w moim trochę brakuje mi przy ręcznym ostrzeniu dobrego wskaźnika odległości. Obserwowana ostrość na podglądzie - zwłaszcza w półmroku - jest niewystarczająca i pasek też mówi niewiele :( Muszę po prostu więcej potrenować :)

No i jeszcze jedna sprawa - cyfrówka i wysokie wymagania grozi konfliktem z żoną ;-) Większość zdjęć mi się nie podoba, więc robię ich dużo. Powoli jednak żonka zaczyna rozumieć, że na 100 zrobionych wybiera się 1-2. Przy robieniu zdjęć dzieciom - jeszcze mniej :lol:

• 3 weeks później...
Got 'im ;). To znaczy nie Saddama a EOS-a 300D. I nie "na zawsze" ale do zabawy na kilka dni. Pierwsze wrażenia: ciężki i nieco zbyt plastikowa obudowa. Ale trzyma się wygodnie. Obsługa prawie jak standardowego analogowego Canona: górnym pokrętłem zmiany programów i pokrętełkiem zmiany parametrów. Na szczęście niewiele dodatkowych przycisków. 2 wyświetlacze (jeden mono nad głównym kolorowym pokazuje podstawowe parametry). Na razie widzę, że bardzo szybko ustawia ostrość i robi ładne zdjęcia nocne (przynajmniej na podglądzie ;). Dla przypomnienia - 6,3 MP. Jakby ktoś miał jakieś pytania użytkowe (bo specyfikację można obejrzeć np. tu: http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/canon_eos300d.asp ), to chętnie w miarę możliwości odpowiem.

Witam ekspertów od aparatów cyfrowych 8)

Mam pytanie o aparaty fotograficzne w telefonach komórkowych. Czy tymi aparatami da się zrobić jakieś w miare czytelne zdjęcia ? Oczywiście zdaję sobie sprawe, że jakość jest nieporównywalna ze zdjęciami zrobionymi normalnymi aparatami. Czy te zdjęcia z telefonu można przenieść na komputer ?

Pozdrawiam :)

Czytelne zdjęcie telefonem da się zrobić jak najbardziej, choc nie spodziewaj sie zbyt wiele. To ma dobrze wygladac na malutkim wyswietlaczu telefonu a nie na duzym ekranie. Gorzej z przeniesieniem do komputera. Trzeba miec specjalny kabelek, ktory prawie zawsze kupuje sie oddzielnie (kosztuje, zaleznie od telefonu kilkadziesiat zl) i soft. W niektorych najdrozszych telefonach wszystko masz w zestawie.

Cześć wszystkim :lol:

Chciałam coś dodać od siebie. Nasz znajomy polecił nam aparat cyfrowy Canon PowerShot G5 5.0 Mega Pixels. Dokupiliśmy pamięć i muszę powiedzieć, że zdjęcia są super. Nawet w dużym formacie i fajnie wychodzą w ciemności. Znajomy twierdził, że jest to najlepszy aparat na rynku za "przystępną" cenę która mnie zbiła z nóg. Ale jeżeli kupować cyfrowy to naprawdę trzeba się zastanowić, ponieważ można się zdziwić (wydając kupę kasy i nie mieć efektu)

G5 jest bardzo dobry. Ale moim zdaniem w tym momencie najlepszy kompakt za rozsądną cenę to Sony DSC-V1 (też 5 MP). Jest kilkaset zł tańszy a ma o wiele lepszy, wręcz rewelacyjny (bo laserowy) system ustawiania ostrości.

Jeszcze dla Jolanki77 próbki zdjęć w maksymalnej rozdzilczości (640x480) z komórki (Nokia 7650):

http://www.enter.net.pl/www/phantom/nokia/Fotka1.jpg

http://www.enter.net.pl/www/phantom/nokia/Fotka2.jpg

http://www.enter.net.pl/www/phantom/nokia/Fotka3.jpg

Jeśli chodzi o ściaganie zdjęć z komórki do kompa to można to zrobić w łatwy sposób przez port podczerwieni (IrDa) jeśli się ma oczywiście laptopa. Soft można ściągnąć za darmo ze stron producentów telefonów.

Betka - jeżeli masz od kogo to pożycz sobie DOBRĄ zewnętrzną lampkę. Może to być oryginalny Canon 550 EX lub Sunpak PZ-5000 AF (w wersji dla Canona). To dopiero powali Cię na kolana :lol: Ostrość zdjęć robi wrażenie, ale tego się można było spodziewać po 5MPix znanego producenta. Następnym zakupem po lampie - jeżeli wpadniesz w sidła fotografii - będą konwertery tele i wide. Kolega ze swojego Canona G2 nie zdejmuje szerokiego kąta. No i zabezpiecz sobie obiektyw filtrem. Szkoda porysować obiektyw, którego wymiana rzuciła by Cię negatywnie na kolana.

PS. Porównując G5 i Nikon Coolpix 5700 wybrałem ten drugi. Nie żebym negował G5. Jest wiele parametrów do porównania. Zdjęcia w ciemnościach to oczywiście duża przewaga G5 nad CP5700. Moja tabelka porównawcza zawierała ze 30 różniących te aparaty, a ostateczną decyzję podejmowałem trzymając aparaty w ręce.

Kupując aparat lepiej jednak mieć możliwość zrealizowania gwarancji. Brat w Olympusie C-50 musiał wymienić lampę. Wiem że w moim typie też to był kiedyś poważny problem (ciekawe czy Nikon go już zwalczył). Koledze coś siadło w G5 i aparat jest już 3 miesiące w Niemczech, a "znajomy przemytnik" nie odpowiada.

Nawet nieźle wyglądają te zdjęcia z nokii. Tylko, że ja mam zamiar kupić jakiś telefon na promocji a nokii 7650 chyba jeszcze długo nie będzie. Ze względu na cene, biorę pod uwage siemensa S55 lub sony T310 z dołączanymi aparatmi albo motorole E365 z wbudowanym aparatem.

Przy okazji mam pytanie od męża ;) Co możecie powiedzieć o aparacie Olympus C-5050. Proszę o wymienienie słabych punktów tego aparatu.

Frankai- dziękuję za informację sprawdzę najpierw z lampą.

Jak ktoś kupuje przywieziony z zagranicy musi się z tym liczyć, że w razie awarii ma mały problem. :-?

Mój aparat dla mnie ma jedną wadę jest duży (jak na cyfrowy) i brzydki :evil: (wygląda jak stara smiena) ale nie wszystko piękne co się świeci

Betka - w wyglądzie G5-ki właśnie cały urok :). Mnie się bardzo podobał. Miałem mu za złe praktycznie tylko to, że obiektyw zasłaniał nieco widok z celownika optycznego.

Jolanka - o wadach (jak również o zaletach) C-5050 niech mąż sobie poczyta na dpreview (bezwzględnie najlepszy serwis o aparatach cyfrowych):

http://www.dpreview.com/reviews/olympusc5050z/page21.asp

C-5050 nie jest nową konstrukcją. Jest już jego następca C-5060, w którym parę ważnych rzeczy (m.in. obiektyw, poziom szumów matrycy, pomiar światła itd.) ulepszono:

http://www.eurocolor.pl/aa_produkty.php?f=pokaz_szcz&kat=aparaty_cyfrowe&id_art=111&id_kat=1

Betka - nie obrażaj starej Smieny ;-) Ty chyba jednak myślisz o tej nowej czyli 8M. Stara 8-ka miała "ryjek". Nowa była trochę gorsza, ale stara to piękne zdjątka robiła mi. A miałem wtedy latek ... Chyba 10 :] De gustibus non disputantum est i choć G5 mi się też zbytnio nie podoba, to jest to drobiazg. Ma tyle inych zalet, że o tej wadzie szybko zapomnisz.

No a jeżeli chodzi o wagę, to albo się kupuje zabawkę co się mieści w kieszonce, albo aparat co potrafi prawie wszystko i wtedy musi ważyć. Przyczepisz lampę to zrozumiesz :lol: Snajperzy nie strzelają z pistolecików ;-)

Jeśli chodzi o jakość zdjęć to daleko mi do obrażania smieny :oops: czy innych starych typów aparatów. Ja mam Zenita latek około 10 i robi rewelacyjne zdjęcia nie ma nigdy czerwonych oczu, super ostrość. Porównując do innych zdjęć (chodzi mi o lepsze aparaty) nie widziałam różnicy a najczęściej moje są o wiele lepsze. Fakt, że w zenicie musisz wszystko ustawić i to jest problem ze zrobieniem szybkiego zdjęcia :wink:

G5 mimo tego wyglądu i tak jest super. :p

Betka - i tu się z Tobą nie zgodzę - cyfrówki robią wolniej zdjęcia. Zanim się wszystko namierzy to ... dziecka już nie ma w kadrze. W szczególności w trudnych warunkach (ciemno, odblaski, itp.) Oczywiście można przejść na "rękę", ale kto z nas to robi. A taki Zenit jak się przygotujesz raz, to potem jest szybciutki. W szczególności ostrzenie pierścieniami jest szybsze niż silniczkiem.

No i jeszcze jednak sprawa - na ocenę zdjęcia ma wpływ wiele parametrów. Te same zdjęcia zrobione w formacie 10x15 wyglądają o wiele lepiej niż 9x13 !!! Sposób wykadrowania zdjęcia zależy już prawie tylko od osoby za aparatem, a nieciekawy temat lub złe kadrowanie psują zdjęcie kompletnie. Tutaj cyfrówka ma taką przewagę, że łatwo można przyciąć zdjęcie. Nóg i głów się nie da przysztukować, więc lepiej chwycić za dużo. Do formatu 10x15 to wystarczy na upartem nawet rozdzielczość 1MPix, więc jak z 5Mpix się coś przytnie, to tragedii nie będzie dopóki nie robimy dużego powiększenia.