Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S? jacy? napale?cy na fotografi? cyfrow? ????

Rafter

Recommended Posts

Frankai

Dziękuję za dobre rady, bo ja w tych sprawach jestem laikiem.

Wiesz zawsze robie w formacie 10x15 bo wydaje mi się najlepszy nie wiedząc że 9x13 wychodzi gorzej (chyba intuicyjnie).

Zdjęcia tradycyjne są fajne ale za dużo zabawy z doborem filmu, czułości, czy z dobrym wywołaniem. Miałam z tym różne doświadczenia i nie koniecznie te miłe. Ja zostawie sobie zenita do zdjęć czarno-białych, które sama będe obrabiała. :p

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja nie o aparatach ale o samych zdjęciach a raczej o retuszu zdjęć. Znalazłam fajną książkę, w której krok po kroku pokazane jest jak np. usunąć zmarszczki, odchudzić, poprawić światło, usunąć czerwone oczy itd. Autor bazuje na Photoshopie 7. Polecam - jest tam kilka ciekawych podpowiedzi, które przydadzą się wszystkim robiącym zdjęcia cyfrowe.

Scott Kelby 'Fotografia cyfrowa. Edycia zdjęć' - wydawnictwo Helion, cena 65 zł.

A teraz małe ostrzeżonko! No więc chodzi o karty CF. Okazuje się, że nie jest to takie pikne jakby się wydawało. Czytałem jeszcze przed kupnem, że ludzie mieli problemy z tym, że jakaś karta im nie działa, ale sobie pomyślałem, że kupili g... to im nie działa. Otóż nie! Ja sobie kupiłem Kingstona CF/256. Jakby na to nie patrzyć firma znana i porządna. Co się okazało? Ta kość mi działa ... wbrew producentowi :lol: Teraz się dowiedziałem, bo zwracam identyczną kostkę, którą zakupił kolega do CP3100 i po zrobieniu 83 zdjęć nic już nie można zapisać ani sformatować. Moja karta PCMCIA i CP5700 potrafią odczytać co jest, ale ani komp ani laptop nie mogą nic zapisać, skasować, sformatować!!!

Oto co mi odpisał Kingston:

We do not recommend this part number for either of these cameras (CP5700 & CP3100. Czyli moja kostka działa mimo, że nie powinna ;-) ). We

recommend our elite pro series for these cameras. The part number is

cf/256-s. We have had compatibility problems with our CF cards and the

coolpix cameras. If you have any other questions, please call technical

support at (800)435-0640.

Trzeba im jednak oddać, że zachowali się godnie. Wysłałem żądanie zwrotu lub wymiany na tą droższą "eskę". Oddzwonili tego samego dnia i po krótkich wyjaśnieniach pani powiedziała, że wysyła mi numer na zwrot i kasiorkę zwrócą :) Błyskawiczni przy zakupie (wysyłka 2nd day za darmo) i przy zwrocie. Żeby tak wszyscy byli tacy.

A przesłanie dla reszty: wnikliwie sprawdzajcie czy dana kostka zadziała w Waszym aparacie. Krótki spis kości (za krótki!!!) ma Nikon na www dla mojego modelu. Dla 3100 nic nie piszą. Kingston już (2 miesiące temu chyba nie miał) też ma wyszukiwarkę typu dla danego aparatu. Myślę, że inni producenci i aparatów też dają takiego typu zalecenia.

No to teraz drobne pytanko o software. Pewnie Ckwadrat znowu będzie najlepszy do udzielenia odpowiedzi ;-) Z jakich programów korzystacie do katalogowania zdjęć? Ostatnio przez przypadek praktycznie otworzyłem Adobe Photpshop Album 2.0 Starter Edition i ... rzuciło mnie na kolana. Sposób oznaczania (tag-i) są zdecydowanie prościutkie. A linijka z wyborem miesiąca i słupkiem z ilością zdjęć wręcz genialna. Brakuje mi tylko bardzo mocno pokazywania informacji zapisanych przez aparat (EXIF). Dodam, że program potrafi je zaimportować, bo używa daty tam zapisanej. Zastanawiam się tylko jak ten program poradzi sobie z moimi wiecznymi porządkami (przesuwanie katalogów na zewnętrzny dysk, archiwizacja na CD, kasowanie tych co mi się już przestały podobać). No ale to ostatnie przypuszczam to kwestia rozpoznania programu, no bo ponoć można komuś przekazać własne zdjęcia z "otagowaniem". Cena software'u to 50$, więc da się przeżyć.

Mam też Ulead Photo Explorer 7.0 SE, ale to tylko przeglądarka a nie program do katalogowania i jest porównywalny z Nikon View 6.0.1. Zresztą nawet gorszy od tamtego, bo dane EXIF trzeba za każdym razem otwierać (nie ma panelu, który możnaby trzymać zawsze otwarty).

Do tej pory do edycji zdjęć używałem dostarczonego z aparatem Nikon Viev 6.0.1 i lub dostarczonego ze skanerem Adobe PhotoDeluxe Home Edition 4.0. Pierwszy jest ubogi, ale przynajmniej ładnie pokazuje dane EXIF. Drugi ma znacznie więcej funkcji, ale obsługa i interfejs nie są zbyt przyjemne.

Adobe Photoshop SE (i wcześniejszy 7.0) są jak przypuszczam zbyt rozbudowane jak na moje potrzeby no i zbyt drogie. Mam więc pytanie do tych co używają Adobe Photoshop Elements 2.0. Czy to coś warte jest 99$? A może jakiś inny zgrabny programik? Ważne, żeby mógł zapisać w formacie EXIF.

Hej Frankai, ja nie używam żadnego programu do katalogowania. Jakoś na razie, dopóki przynajmniej nie mam cyfrówki na stałe :wink: wystarczą mi zwykłe katalogi na dysku + moim zdaniem najlepsza przeglądarka plików graficznych: ACDSee (widzi EXIF ale też nie od razu; ma też funkcje do katalogowania ale z nich nie korzystam). Jeśli chodzi o Adobe Photshop Album to znajomy fotograf (pedant) bardzo sobie go chwalił - jego zdaniem był to najlepszy program tego typu a próbował różnych.

Jeśli chodzi o Adobe Photoshop Elements to możesz sobie ściągnąć wersję próbną:

http://www.adobe.com/products/tryadobe/main.jsp#product=40

Acha, zapomniałbym o nowościach. W ciągu miesiąca pojawią się na naszym rynku kolejne (po Sony) kompakty (no takie już lustrzankopodobne) z matrycami 8 MP, tym razem Nikona i Canona.

No Nikon 8700 już jest na rynku. Ze wstępnych parametrów, to nic się nie zmieniło względem 5700 z wyjątkiem rozdzielczości. Może jednak jak przyjrzeć się wszystkim parametrom to wyjdzie coś na jaw.

Jeśli chodzi o Adobe Photoshop Elements to możesz sobie ściągnąć wersję próbną

Przeoczyłem tego posta. No ale w końcu zauważyłem :) Właśnie tu wszedłem, żeby napisać, że nie rzuca mnie ten program na kolana. Jest trochę mało intuicyjny. No może to wina tego, że nie pracowałem z profesjonalnymi programami do obróbki zdjęć czy graficznymi. Przykładowo chciałem obciąć tylko jeden z boków i jakoś nie znalazłem tego wprost. Jeżeli chodzi o sklejanie panoram, to też słabo. Ładnie składa, jeżeli mu się podpowie gdzie i które zdjęcia mniej więcej mają się nachodzić. Ale robi jakieś dziwne przyciemnienia. Tak jakby prostokącik, gdzie nachodzą się zdjęcia przeciąć po przekątnej i jedną część przyciemnić. O wiele prościej pracuje się z Panorama Maker 3.0 (Arc Sof Suite). Słabo składa automatem, ale bardzo prosto robi się ręczną korektę. W dodatku ma opcję zapisania jako Quick Time Movie (kręcący się wokół nas obraz)

moim zdaniem najlepsza przeglądarka plików graficznych: ACDSee

Mam zakreślony w gazetce link przy reklamie ACDSee. Czyli że wpadła mi w oko. Konkretnie chodzi mi o ACDSee 6.0 (Fast Image Management).

http://www.acdsystems.com/english/Products/ACDSee/index

Teraz właśnie rzuciłem okiem i ... wygląda to apetycznie. Baza danych :) Zmiany daty. Tylko to znowu mnie tak wciągnie, że mi zeżre kupę czasu zamiast zaoszczędzić. Tu by się przydała ikonka z GG:

Ckwadrat - zacząłem zapoznawanie się z ACDSee. Pierwsza ocena jest raczej pozytywna - ma wszystko co potrzebuję i jeszcze trochę. Wady to - za dużo dodatkowych bajerów do dokupienia ;-) i niestety interfejs (mało przejrzysty). Najlepiej jakby interfejs graficzny pożyczyli od Adobe lub nawet od Nikona. No ale w gruncie rzeczy - przecież głównie chodzi mi o walory techniczne.

Tak, Frankai, interfejs ostatnich wersji jest z lekka przeladowany. Ale chyba mozna sobie niektore elemety powylaczac z ekranu. Długo używałem wersji, nie ostatnich, a tzw. ACDSee Classic. Mozna ja sciagnac z Tucowsa (http://www.tucows.pl) w kategorii: Windows > Multimedia > Image viewers > ACDSee Classic. Zobacz, moze Ci wystarczy.

Ckwadrat - kolejne pół godzinki i ... coraz lepiej :) Odszczkuję, że interfejs mi się nie podoba :lol: W opcjach tyle rzeczy można poustawiać, że chyba nic mi więcej nie potrzeba. Wieczorkiem chyba kupię licencję. Tyle muszę jeszcze pomyśleć czy sam programik do katalogowania, czy cały Power Pack.

Panie Ckwadrat - to brzmi bardzo dwuznacznie. Komuś może to zasugerować, że jesteś piratem, a przypuszczam, że masz je "z urzędu". No zgadza się, że 30$ to niewiele, ale są kolejne, które też kosztują niewiele ;-) Za kolejne 20 dostaje się EZ Stitcher, a te różne plug-in'y... :D

Ja niby mógłbym się postarać o crac'a (czy z sieci, czy na zamówienie u kumpla), ale jakoś taki uczciwy się zrobiłem. Cały software na laptopie mam legalny.

No nie, Frankai, cóż to za insynuacje? :wink: Licencja na licencje brzmi jednoznacznie 8) Ale wracając ad rem to z tymi wszelkimi dodatkami, plug-inami, filtrami itd. itp. trzeba strasznie uważac bo można się uzależnić i nie wiadomo, na których w końcu poprzestać. Chyba podobnie jest z akcesoraimi do aparatu.

• 2 weeks później...
Ckwadrat - no to ja sobie jeszcze "potrialuję" cobym się nie dał zbyt szybko wciągnąć w sidła ;-) Póki co widzę, że ACDSee bardzo mi się podoba, ACD Foto Canvas też ACD Slate nie będzie mi potrzebny, ale jest. Co do EZ Stitchera, to chwilowo mieszane uczucia. Jeżeli dobrze na siebie zachodzą to wypada najlepiej. Jak ma problemy, to knoci i ... nie pozwala sobie pomóc - pełna automatyka :( Trzeba więc być bardzo restrykcyjnym - statyw, dobre zachodzenie kadrów i ręczna ekspozycja.

Ckwadrat - widziałeś porównanie D70, D100 i 300D na dpreview? Chyba Canon będzie musiał odblokować część funkcji w 300D :lol: Nikon zaś wypuścić następcę D100. Ciekawe w jakim kierunku to wszystko pójdzie? No bo przecież za jakieś 5 lat zachce mi się wymienić aparat ;-)

Póki co czekam na powrót zimy lub wiosnę, coby zaszaleć. No i czekam aż ceny kostek spadną jeszcze troszkę. Przyglądając się krytycznym okiem swoim cyfrowym wytworom dochodzę do wniosku, że porzeźbiłbym sobie w balansie bieli, a to najlepiej się robi w pamięciożernym RAW. Póki co chyba będę się bawił bracketingiem.