Frankai 19.04.2004 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Coś mnie nie poinformowało o tym, że ktoś tu pisze To ja swoje trzy grosze do dyskusji o paleniu. Mi się nie spalił zasilacz, ale padł zewnętrzny HDD i też nie miałem kopii Na szczęście zrobiłem dużo kopii dla innych, więc 80% zdjęć odzyskam, a z pozostałych 20 to większość nie była aż taka cenna. Dysk miał pół roku i był to WD-ek 80GB. Kupiłem już nowy LaCie 160GB na fire-wire, więc w porównaniu do SBus-a 1.1 niesamowite. Jak odzyskam moje archiwum, to będę miał 3 lub 4 kopie. Obok obecnych 2: na wewn. i na LaCie, będzie na WD (po wymianie) i na CD. Kiedyś śmieszne mi się wydawało, że fotografowie trzymają 3 kopie na zewnętrznych dyskach, z czego jeden ... w banku !!! Teraz już to rozumiem - ich archiwum to ich majątek, a upadki HDD się zdarzają. Co się tyczy UPS-a - a nie wystarczy porządny "surge master"? Chyba porządne zabezpieczenie przed przepięciami jest lepsze niż kiepski UPS. Oczywiście jak się ma laptopa z dobrą baterią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 19.04.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Ciao To i ja sie doloze do tego "spalania". Na temat uzytecznosci UPS to nawet szkoda czasu na dyskusje, ja mam APC 500 i od czasu jak go podlaczylem (juz ponad trzy lata) wszystko dziala lepiej. Kilku z was ma spalone dyski, czasami da sie odzyskac dane - ja uzywam takiego programu firmy Ontrack : EasyRecovery DataRecovery - niejest to oczywiscie to samo co profesionalne laboratorium ale czasami dziala. Jezeli dysk jest nieczytelny ale sie jeszcze kreci to mozna sprobowac, natomiast raz udalo mi sie odzyskac wszystkie dane w dysku ze spalona elektronika- wymienilem plytke z drugiego identycznego i udalo sie wszystko przepisac - kombinujcie bo nie zawsze wszystko jest stracone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 21.04.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Czesc Wlasnie nosze sie z zamiarem zakupu jakiegos aparaciku cyfrowego Czy moglibyscie mi cos doradzic?? Przede wszystkim nie fotografuje tylko pstrykam zdjecia, mam na razie automatika kodaka, chcialbym jakas cyfrowke NIe chcialbym kupowac nic strasznie cienkiego zeby sie nie okazalo po roku jakbym chcial z niej wiecej wycisnac ze musze kupowac nowa .... Moge za niego zaplacic maksymalnie cos do 2-2,2 k ogolem (tzn z akumulatorkami i karta pamiecie 128) i w tej cenie znalazlem HP 945 w sklepie internetowym arcis (widze ze juz ktos o nim pisal) z tego co znalazlem w sieci wynika ze jak na ta cene aparat jest OK bo 5 mln pikseli i 8 x zoom + troche opcji i bajerow do ustawien manualnych nikt inny w tej kategorii nie oferuje ??? Oczywiscie to tylko powtarzanie przeczytanych opinii Napiszcie czy potrzeba miec 5mln p. czy lepiej kupic mniej a lepszej firmy ?? i w ogole Wsrod znajomych nie ma nikogo zajmujacego sie fotografia tak wiec nie mam sie kompletnie kogo poradzic ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 21.04.2004 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Ja się nim akurat nie bawilem, więc musisz poczytać opinie użytkownikow na forum dpreview: http://www.dpreview.com/reviews/read_opinions.asp?prodkey=hp_945 Nie są raczej pozytywne, choć ogólne oceny są dobre. Ewidentny brak przy takich gabarytach to brak stopki na zewnętrzną lampę błyskową, bez której we wnętrzach wiele się traci. Piszą jeszcze o problemach z balansem bieli i ekranem. Ja bym HP raczej odradzał. Pisałem już zresztą, dlaczego. Ale jeśli nic innego nie ma w tej cenie, to obejrzyj go dokładnie w działaniu w jakimś sklepie i jeśli te niedogodności, o ktorych piszą na dpreview nie będą Ci przeszkadzały, to bierz. Cena jest chyba faktycznie zachęcająca. Choć oczywiscie lepiej wybrać w tej cenie coś naprawdę dobrego na Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 22.04.2004 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 ze swoja wiedza nt aparatow bal bym sie kupowac na allegro ... napisz mi co ty byc wybral z cyfrowek w tej cenie do pstrykania zdjec ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.04.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 ze swoja wiedza nt aparatow bal bym sie kupowac na allegro ... Ja też się kiedyś bałem tam kupować. Jednak po wielu zakupach dokonanych przez moich znajomych (aparaty i notebooki) nie mam już żadnych oporów. Oczywiście tylko nowy sprzęt (jeśli chodzi o aparaty to nowych jest tam 95%) i od sprawdzonych sprzedawców - to znaczy takich, którzy wystawiają dużo sprzętu a najlepiej takich, od których sprzęt można odebrać osobiście, po sprawdzeniu (np. Grosman - ma oddział w Lublinie ). Nie ma już więc żadnego strachu z zakupami na Allegro. napisz mi co ty byc wybral z cyfrowek w tej cenie do pstrykania zdjec ?? Gdybym miał teraz coś kupować w cenie do 2500 zł, to wybrałbym Canona PowerShota G5 lub Sony DSC-V1 - na Allegro oczywiście. Obydwoma się dłuższy czas bawiłem i wiem, że są ok, z pewnymi mankamentami oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 22.04.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 kurcze - te aparaciki to rzeczywiscie sa do 2500 tylko na allegro a i tak trzeba do nich dokupic akumulatorki (100) + pamiec (200) W sumie kolo 3k Dlatego tak sie napalilem na HP bo caly komplet mam za 2150, ale ogolnie sa one krytykowane i zdaje sobie z tego sprawe ... W miedzy czasie wypatrzylem Canona A80 tez ma pochlebne opinie i jest tanszy ?? co sadzisz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 22.04.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Acha i przede wszystkim czy wg ciebie jest sens kupowac 5 mln pikseli do domu do pstrykania zdjec = zaznaczam ze nawet jkabym je wywolywal to 10 x 15 to maksik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 22.04.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 My kupiliśmy A80 na Allegro za 1450 zł. Odbiór oczywiście osobisty. Jest bardzo fajny, ma dużo funkcji i robi naprawdę ładne zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 22.04.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 joanka : Co do niego musialas dokupic ?? - Akumulatorki, Pamiec ?? Ile to kosztowalo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 22.04.2004 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Akumulatorki z ładowarką ok 70 zł w media markt i pokrowiec za 30 zł. Kartę pamieci ma 32 MB co wystarcza na ok 60 zdjęć w rozdzielczości 1600X (nie pamiętam ile ) nie znam się na aparatach, ja tylko pstrykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.04.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Po kolei. Do G5 i V1 z tego, co pamiętam to żadnych akumulatorków dokupywać nie trzeba bo mają w firmowym komplecie wraz z ładowarką. Nie ma ich natomiast A80. Tak, A80 ma dużo funkcji i sam się kiedyś nad nim zastanawiałem. Jednak V1, a w szczegołności G5 to solidne, metalowe i precyzyjniej wykonane aparaty (z jeszcze większą liczbą funkcji), za co trzeba oczywiście dopłacić. No i niestety A80 nie ma stopki na zewnętrzną lampę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 22.04.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Bo to taki aparacik dla amatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.04.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Jeśli chodzi o te miliony pikseli to musiałbym zrobić cały wykład Chcecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 22.04.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Jeśli chodzi o te miliony pikseli to musiałbym zrobić cały wykład Chcecie? Ja pewnie i tak bym nie wiedziała o czym mówisz Ckwadrat a powiedz jeszcze cos o kartach pamięci, bo z tego co się dowiedziałam to są różne rodzaje w aparatch i są duze różnice cenowe, tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 22.04.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 tak, tak, tak .... :) - chcemy wyklad Powaznie to chodzi mi o odpowiedz w jednym slowie na pytanie Czy ktos kto bedzie pstrykal fotki, moze troche pobłaznuje z Photoshopem ale pewnie mu sie znudzi po 2 tygodniach Czesc zdjec bedzie chcial przelac na papier na 10 x 15 ew. ten troche wiekszy (..x18) z tego co pamietam jets taki ale na pewno nic wiecej wykorzysta kiedykolwiek owe 5 megapikseli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.04.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Ckwadrat a powiedz jeszcze cos o kartach pamięci, bo z tego co się dowiedziałam to są różne rodzaje w aparatch i są duze różnice cenowe, tak ? No tak, są różne, bo na nich był i jest nadal duży zysk, więc kazdy producent elektroniki użytkowej chciał miec swój standard, do którego byłby przywiązany użytkownik jego sprzętu foto-audio-wideo. Te różnice cenowe się oczywiście spłaszyczyły, choć nadal sa istotne, jeśli chciałoby się kupić kilka kart, co można również dobrze zobaczyć na Allegro np. Różne standardy kart flash różnią się fizyczną wielkoscią, poborem mocy i szybkością odczytu/zapisu, co jednak przy aparatach amatorkskich (do ok. 2500 zł na Allegro ) nie powinno mieć dużego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.04.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Powaznie to chodzi mi o odpowiedz w jednym slowie na pytanie... Postarm się może w kilku zdaniach . Jeśli już chcesz bawić się Photoshopem to bierz 5MP, jeśli chcesz robić odbitki większe niż 10x15 to też bierz. Różnice w cenie nie są tak istotne zeby było o co tutaj drzeć szaty. Dopiero różnica w cenie pomiędzy matrycami 5MP i 8 MP jest istotna. Przy większości zdjęć w zupełności powinno jednak wystraczyć 3MP. Ale 5 MP będzie za chwilę standardem. 2 MP już praktycznie znikły z rynku, więc najmniejszą rozdzielczością pozostaną 3 MP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 22.04.2004 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 dzieki za pomoc Siedze sobie allegro i mysle - rzeczywiscie G5 jest strasznie chwalony i niezle wypasiony ale chyba troche za drogi jak dla mnie - coz zobacze jeszcze - ciekawe jak zmienia sie ceny aparatow po UE - nie zabieram wiecej czasu ... W kwestii bardziej przyziemnych tematow (budowa domu itd itp ) - na lubelskim forum mnie znajdziecie ... tudziez na GG gdy je zainstalowac zechcecie ... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 22.04.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 siedzialem siedzialem i wysiedzialem ... Doczytalem sie ze w klasie Canona G5 rewelacyjny jest Olympus C 5060 - ta sama kasa (mniej wiecej) a wiecej pozytywnych opinii - na polskim forum /recenzje Co n a to powiecie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts