Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S? jacy? napale?cy na fotografi? cyfrow? ????

Rafter

Recommended Posts

Takiemu to dobrze... Nie dość, że siedzi w Stanach, to jeszcze kupuje przez Internet :D. A tak a propos, wiesz Frankai może, jakie jest cło lub raczej jakie będzie po 1 maja na aparaty cyfrowe z USA? Tylko, że chyba jeszcze dochodzi VAT i akcyza, więc pewnie wyjdzie drożej niż kupując tutaj w sklepie.

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ckwadrat - nie mam zielonego pojęcia. Gdzieś widziałem, że cło na elektronikę to 18%, a co będzie po 1 maja, to chyba nikt nie wie ;-)

Jak się ostatnio dowiedziałem, to kupując przez Internet też powininem płacić "sales tax", czyli u mnie to jest dodatkowe 6%. Oczywiście prawie nikt tutaj się nie chwali zakupami przez Interent przed urzędem skarbowym, a temuż wcale nie chce się ścigać drobnicy. No bo co z tego, że złapałbym kogoś, że nie zapłacił jakieś 30$, skoro straci kilka godzin pracy danego urzędnika warte 10 razy tyle.

Z tym siedzeniem tutaj to - jak chyba wiesz - nie jest wcale tak różowo. Nie dość, że rodzina daleko, to jeszcze za 2004 roku moja "kochana Ojczyzna" w nagrodę za zasilanie ją twardą walutą i inwestowanie (budowa domu), przypierdzieli mi dodatkowy podatek. Na dziś szacuję to na jakieś 10 000 zł. Przy każdej więc nadarzającej się okazji przytargam coś bez cła.

http://europa.eu.int/comm/taxation_customs/dds/cgi-bin/tarduty?ProdLine=80&Type=0&Action=1&Lang=EN&SimDate=20040426&YesNo=1&Indent=-1&Flag=1&Test=tarduty&Periodic=0&Download=0&Taric=8525401100&Country=US%2F0400&Day=26&Month=04&Year=2004

nie wiem czy sie dobrze otworzy ale z tego wynika ze jest 0% w UE na cyfrowki - nie mialem jeszcze czasu tego sprawdzic - ale jesli to prawda to pozostaje VAT

Witajcie, mam pytanie do ciebie Frankai,

a co daje synchronizacja lampy z pierwsza i druga kurtyna??(..)

Frankai chyba nie zauważył tego pytania, więc odpowiem w jego zastępstwie. A w zasadzie zilustruję, o co chodzi z tymi kurtynami:

http://www.nikon.co.jp/main/eng/photo_world/kumon/10e.htm#3.3

Po tych 2 obrazkach powinno to być jasne jak Słońce 8). Gdyby jednak nie, to wyjaśniam, że synchronizacja z "1-szą kurtyną" (na obrazku front curtain) daje to, że lampa błyska zaraz po pełnym otwarciu migawki. Synchronizacja z drugą (na obrazku - rear) powoduje to, że lampa błyska zaraz przed tym, jak migawka ma się zamknąć. Daje to efekty jak pokazano (czyli "łapania" ruchu w określonym kierunku), z tym, że oczywiscie przy dłuższych czasach naświetlania, a tym samym słabym oświetleniu.

Frankai chyba nie zauważył tego pytania, więc odpowiem w jego zastępstwie.

Faktycznie. Kaka - sorry. Ckwadrat dzięki za zastępstwo :lol:

A tak przy okazji. To w linku podanym przez Ckwadrat, jest poniżej kolejny przykład fajnego efekciku, czyli błysk stroboskopowy. To już jednak zależy od lampki. No i muszę pochwalić moją Sunpak PZ-5000AF, bo ma tą opcję. To akurat działa z moim aparacikiem, bo do wielu opcji to jeszcze nie dorósł ;)

A bo przecinek się załapał. Spróbuj teraz: http://www.dpreview.com

dzieki zadzialalo

a tak bdw to prownywales moze ceny usa z cenami w japonii? podobno tam ten sprzet jest jeszcze tanszy. probowalem cos odszukac ale znalazlem tylko strony z hierogllifami. szwagier za kilka miesiecy wyjezdza do japonii wiec jesli byloby warto to poczekalbym z kupnem.

Dzieki ckwadracie i Frankai, teraz rozumiem co daje synchronizacja.

Moze moglibyscie poradzic jaka dobra ksiazke o fotografii?

Juz dosyc nie malo przeczytalem w internecie, ale tam wszystko takie rozrzucane, to ciezko w glowie poskladac ;)

A chcialoby sie jaka ksiazke dobra przeczytac, zeby bylo i o kompozycji i o technicznej stronie wszystko objasnione.

Czekam na porady

Pozdrawiam

kaKa

Sam bym chciał taką znać :D

Ja nawet nie mam czasu czytać mojego "Outdoor Photographer" i tych e-mail'i z radami co mi podsyła ACDSee. Zobacz na ich stronie, czy to Cię interesuje (jest po angielsku oczywiście).

Dzieki ckwadracie i Frankai, teraz rozumiem co daje synchronizacja.

Juz dosyc nie malo przeczytalem w internecie, ale tam wszystko takie rozrzucane, to ciezko w glowie poskladac ;)

A chcialoby sie jaka ksiazke dobra przeczytac, zeby bylo i o kompozycji i o technicznej stronie wszystko objasnione.

Czekam na porady

Pozdrawiam

kaKa

kaKa, jeśli nie zadowoli Cię bardzo fajny poradnik (przywoływany przeze mnie przy okazji kurtyn), lubiącego eksperymenty Japończyka:

http://www.nikon.co.jp/main/eng/photo_world/kumon/index.htm

to mam też niezłą książkę po polsku. Musiałbyś mi tylko podać adres (mailowy :lol:.)

a co mozecie powiedziec nt minolty A1(550€) i A2 (750€)?

A właśnie czytam sobie o moim Nikosiu i przy okazji przeczytałem: "However, the dynamic tracking AF capability is different because the AF system can choose the appropriate AF focus area in order to keep track the moving subject. The dynamic tracing capability is available on many mid- to high- end SLR cameras. As of this writing, the only consumer level digital camera that has this capability is the Minolta A1"

Czyli w skrótowym tłumaczeniu, że w tym segmencie tylko A1 na "wtedy" miało możliwość pełnego śledzenia obiektu ostrością.

Generalnie polecam ten link wszystkim fanom Nikonów z serii amatorskich i półprofesjonalnych, ale jest tam także wiele ogólności:

http://www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam/

Wracając do synchronizacji na pierwszą i drugą kurtynę - można iść do podanego przeze mnie wyżej linku, wejść na "5700" i potem rozdział: "Flash Synchronization Shutter Speed" i kolejne. Całkiem nieźle tam wyjaśniają działanie migawki.