mieczotronix 07.09.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 ja testowałem mój aparat w mocno ujemnych temperaturach. Aparat Sony. Testowałem też kamerę Sony. Oba urządzenia zachowywały się podobnie. Po wymrożeniu przez 2-3 godziny w plecaku (ok -10 oC na zewnątrz) obraz zaczął robić się coraz bardziej niebieski. Jeden akumulatorek zwariował i zostało mu to do dziś - raz na jakiś czas mu odwala i myśli że jest kompletnie rozładowany. W Japonii chyba nie mają takich mrozów i takich problemów.Inna sprawa, że można zrobić zdjęcie celowo zaniebieszczone, żeby pokazać jak zimno jest w górach. Np to:http://mk31.image.pbase.com/u9/miecz/small/1703349.DSC00271.jpgGodzinę wcześniej, gdy świat oświetlały jeszcze ciepłe promienie zachodzącego słońca ustawiłem ręcznie white balance na śnieg. Ponieważ śnieg był wtedy de facto żółty, to gdy słońce zaszło wszystko zrobiło się bardziej niebieskie (przez ten white balance właśnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.09.2004 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Niskie temperatury dobrze wpływają na szumy - stają się mniejsze, więc zdjęcia z długimi czasami naświetlania są lepsze. Aparat (a zwłaszcza zapasowe akumulatorki) warto nosić po kurtką.Przy wnoszeniu sprzętu do ciepłych pomieszczeń warto go zapakować w szczelny woreczek foliowy i otworzyć po kilku godzinach. Zapobiegnie to wykropleniu się pary wodnej na chłodnych elementach, a aparaty tego nie lubią, oj nie lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 20.09.2004 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Znalazłem fajne stronki dla tych, którzy jeszcze wahają się jaką cyfrówkę wybrać. Niestety ja też jeszcze do nich należę. Otóż: http://www.pbase.com to na pierwszy rzut oka jedna z wielu darmowych internetowych galerii zdjęć, na których można umieszczac swoje fotki. Jednak jest na tyle inteligentna, że można przeszukiwac ją pod kątem.. http://www.pbase.com/cameras aparatu, kórym zostały zrobione fotki. Co oczywiście daje możliwość naocznego przekonania się, co dany aparat potrafii, w jakich sytuacjach sobie radzi a w jakich nie bardzo. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.10.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 Dużo tu jest o parametrach aparatów, cenach, czasem jak robić zdjęcia, Mieczotronix domaga się zdjęć, a co z tematami? Macie może fioła na punkcie jakiegoś tematu? Mam koleżankę, którą zachwycają ... stópki (chyba głównie własne ), więc jak się dorwała do aparatu szanownego tatusia, to zaczęła od stópek. Edward Weston zasłynął z robienia zdjęć ... warzywom. Najbardziej znana jego "modelka" to papryka nr. 30 i zdjęcie "Paper no. 30". Mi okresowo się zmienia temat. Kiedyś były to na przykład zdjęcia makro. Niedawno miałem 2 sesje motylowe. Jak mi się uda znaleźć ciekawy nocny widok miejski, to się nie mogę oprzeć. Kapitalne są zdjęcia kolorowo podświetlonych rzeźb lodowych (koniecznie ze statywu i bez lampy). Dziś przed świtem pojechałem do parku na zwiady. Padało i niebo było zachmurzone, ale przynajmniej wypatrzyłem sobie miejsca. No i ten spokój - ptaszkowie się wydzierali, jakiś futerkowiec sobie nurkował w jeziorku, mgła ścieląca się nad lustrem wody, kaczki pływające w kółko, drzwo z gałęziami w wodzie przechylone tak, że wydaje się, że się przewróciło. Właśnie ten ostatni motyw będzie miejscem na sesję foto z naturą. Muszę tylko się zaopatrzyć w ... kombinezon rybacki Może wystarczą kolosze kalosze, a jak nie to trzeba czekać do następnego lata i kąpiel o świcie Wejście w wodę i zdjęcia z powierzchni wody mogą być rewelacyjne. Potrzebna jest tylko odpowiednia pogoda i czas. Gładka tafla wody z odbiciem tematu może dać super efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.10.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Czy ktoś z Was ma Nikon Coolpix 5700? A może ktoś ze znajomych? Jeżeli tak, to mam parę rzeczy, które mogą być pomocne. Przykładowo: kiedyś zdjąłem kroki ogniskowej, a przed chwilą charakterystykę linijki do Manual Focus. Miałem sytuacje w których rozjechała mi się ostrość. Wizjer - a jeszcze bardziej ekranik LCD - potrafią oszukać. Teraz już wiem gdzie jest jaka odległość. Pytanie tylko czemu Nikon nie zdecydował się na wyświetlenie odległości w postaci cyfrowej? A jeszcze lepiej z podaniem odległości głębi przed i po. We wzmiankowanej wcześniej Smienie mogłem dla danej przesłony i odległości odczytać także zasięg głębi ostrości. W dodatku informacja o odległości odczytana z pliku nie potwierdza się z tym co widać. Jest przesunięcie o ok. 3cm. Rozmieściłem obiekty co ok.2.5cm Pierwszy z nich jest najbardziej ostry przy ustawieniu ostrości na 5cm. Inny przykład: ostrość ustawiona niby na 18cm, a wg miary jest to 15cm z polem od -3mm do +5mm. Potwierdza to teorię, która mówi, że głębia rozkłada się w stosunku 1:2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.10.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Od dzisiaj jest promocja w MediaMarkt: Sony DSC-V1 (5 MP, 4x zoom, laserowe ustawianie ostrości, zdjęcia w podczerwieni, gorąca stopka, generalnie bardzo dobry i szybki kompakt) za.. 1222 zł. To bardzo dobra cena - taniej o pare setek niż na Allegro! Ciekawym, czy ktoś się skusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 05.11.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Nikt się nie skusił na DSC-V1? I dobrze. Bo te promocyjne Soniaki to były plastikowe erzace tego, co miałem w rękach kilka miechów temu (wtedy były jeszcze metalowe). Ale teraz w Saturnie (taka niby konkurencja do MediaMarkt) są Canony S50 za.. 999 zł. To znowu taniej niż na Allegro, przynajmiej o dwie setki. A w stosunku do normalnych sklepów to niewiele więcej niż połowa ceny. Jutro rano jadę obejrzeć. Jeśli okaże się, że to metal, i oczywiście jeśli jeszcze będą, to się chyba skuszę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.11.2004 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Ja się w zeszłym tygodniu skusiłem się na nikona 3100 za 550 zł w Saturnie (teraz sa w mediamarkt w tej samej cenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 06.11.2004 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Ja się w zeszłym tygodniu skusiłem się na nikona 3100 za 550 zł w Saturnie (teraz sa w mediamarkt w tej samej cenie). Też bardzo dobra cena. Jeszcze niedawno takie parametry były nie do dostania za mniej niż ok. 1500 zł. A raptem chyba pół roku temu świętowałem zejście ceny aparatu z 5-milionową matrycą poniżej 2 tys. zł. Niedługo trzeba było czekać, żeby to zeszło poniżej 1 tys. zł. I S50 nie jest pierwszym lepszym aparatem z 5 MP ale naprawdę udaną konstrukcją. Z pewnymi ograniczeniami oczywiście, z którymi za tę cenę jestem w stanie się pogodzć. A tak a propos to wbrew pozorom Saturn i MediaMarkt mają tę samą firmę matkę. "Matkę najniższych cen" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.11.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Zgadza się. Ceny aparatów spadają szybko. Ja też się godzę z mankamentami aparatu jeśli kosztuje on tylko 555 zł. Dołożę jeszcze 100 zł na kartę 256 mb a jak kiedyś będzie mnie stać to se kupię lustrzankę.Czy CF w aparacie to dobrze czy tak sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 07.11.2004 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 [...]Czy CF w aparacie to dobrze czy tak sobie? Bardzo dobrze. Bo to najpopularniejsza, najtańsza i mająca obecnie największe pojemności pamięć flash. Równie tanią jest Secure Digital. Memory Stick i xD Picture Card są od nich ok. dwa razy droższe - warto o tym wiedzieć przy wyborze aparatu. A ja niestety spóźniłem się na promocję S50 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.11.2004 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Byłem dzisiaj w jakims MM to widziałem tylko C-50 za 999zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bratles 21.11.2004 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Czy ktoś z Was posiada olympusa c 725 ? Jak robić zdjęcia w czasie rzeczywistym omijając zwłokę na dostrojenie się aparatu oraz czy można zapisywać video z dźwiękiem. Będę wdzięczny za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 23.11.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 Witam Mamy zamiar kupic z mezusiem aparat Kodak Dx 6490. Dajcie prosze znac czy jest "wart grzechu". Pozdr Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 23.11.2004 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 Aha mozna go zobaczyc na stronce http://www.cyfrowe.plPozdr Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.11.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Czy ktoś z Was posiada olympusa c 725 ? Jak robić zdjęcia w czasie rzeczywistym omijając zwłokę na dostrojenie się aparatu oraz czy można zapisywać video z dźwiękiem. Będę wdzięczny za poradę Opóźnienie w aparatach cyfrowych to normalka. Musisz nauczyć się z tym żyć. Generalnie możemy mówić o 4 rodzajach opóźnienia (nazewnictwo niefachowe): 1. Czas włączenia - od momentu naciśnięcia "On" do osiągnięcia gotowości do dalszych operacji. Wiąże się to najczęściej z otwarciem i wysunięciem obiektywu, 2. Opóźnienie automatyki - naciskasz spust migawki i aparat zaczyna ustawiać ostrość i inne parametry, 3. Właściwe opóźnienie wykonania zdjęcia - ono prawie nie istnieje. Liczy się od naciśnięcia spustu przy ręcznych ustawieniach lub po ustawieniu parametrów w trybie auto, 4. Opóźnienie wywołane zapisywaniem Oczywiście im lepszy aparat, tym zwykle krótsze są te czasy, ale większości z nas nie stać na aparat za 20 000PLN Oto jak z tym żyć: 1. Jeżeli spodziewasz się akcji - trzymaj aparat włączony cały czas. Będzie Ci to zżerać baterie (lepiej używać wizjera niż monitorka), ale będziesz gotowy. Czas "uśpienia" należy bardzo wydłużyć - ja ustawiam na 30minut. 2. Można zadziałać na 2 sposoby: - przejście na rękę, jeżeli wiemy gdzie będzie się toczyć akcja, - śledzenie i namierzanie obiektu (naciśnięcie spustu migawki do połowy). Ja tak robiłem przez 2h na balu w przedszkolu. Potem konieczna była rehabilitacja palca wskazującego To opóźnienie daje się we znaki szczególnie przy słabym oświetleniu lub obiektach połyskliwych. 3. Nic się nie zrobi, a poza tym pomijalnie małe. Profesjonalne testy mówią o wartościach rzędu 0.05-0.3s Nawet nie wiem jak to mierzą. 4. Tu też nic się nie zrobi przy prostych aparatach. Te lepsze mogą obsłużyć karty "WA" (write acceleration). Jeżeli ktoś ma w instrukcji, że jego aparat to potrafi, to niech sobie kupi kartę pamięci w tej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.11.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Cześć! Bardzo mi się podobały wypowiedzi Frankai. Jeżeli będzie gdzies Twoja wystawa prac, to napewno ją obejrzę.Jestem dopiero początkującym amatorem fotografii cyfrowej. Kupiłem CANON G5 - podobno 5mln pikseli. Czy może ma ktoś taki aparacik ? Kilka słów opinii o nim!!! No to masz pecha, bo nie będzie Ja też jestem początkującym amatorem (od roku). To czym się dzielę to w dużej mierze rzeczy, których się uczę czytając pisemka fotograficzne i odwiedzając stronki www. Nigdy nie będę profesjonalistą (takim co to wystawia swoje prace), bo do tego trzeba mieć duszę artysty lub włóczęgi. Szpanującym pseudoprofesjonalistą (takim "specjalistą" od zdjęć na weselach czy innych imprezach) zaś nie zamierzam być. Jeżeli chodzi o G5, to niestety też Cię muszę troszkę zmartwić - kolega stwierdził (też go ma), że ma straszną aberrację chromatyczną. Ale oczywiście wszystkie aparaty mają swoje słabości i musisz po prostu unikać ujęć w których ona będzie widoczna Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.12.2004 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Czy ktoś z Was orientuje się w oświetleniu studyjnym? Gagata nie daje znaku życia, a chciałbym z kimś doświadczonym porozmawiać. Mam zeskanowane 11 stron cennika najlepszego sklepu w USA, dotyczące tylko oświetlenia. Przy obecnym kursie dolara i polskich podatkach warto pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 15.12.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.12.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 RS - przyjrzyj się brzegom obszarów o dużej różnicy jaskrawości. Typowy przykład to zdjęcie drzewa na tle jasnego nieba. Kontur drzewa jak i prześwity w obrębie korony będą miały fioletowe brzegi. Podobny efekt powinieneś uzyskać na konturze domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts