Frankai 09.03.2005 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Dezycja zapadła - aparat jest już na Allegro. Teraz przypatruję się wnikliwie Nikonowi D-70 i podobnym. Ciągnie mnie do lustrzanek, oj ciągnie... Poręczność kompaktu lub profesjonalne możliwości - oto jest pytanie? Nie chciałbym przekroczyć 2500$, a w lustrznakach nie da się ukryć, że dobre szkła kosztują krocie. Zastawia mnie też czemu Nikon wypuszczając ganz nówka profesjonalny aparat włożył mu 4MP !!! Toż to mizeria !!! Owszem - inne parametry super, ale ta rozdzielczość ... W tym momencie kuszą Canon 20D i 350D, czyli Minolta Maxxum 7D (z systemem stabilizacji wewnątrz body). A może jeszcze jakaś inna lustrzanka zasługuje na uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 09.03.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Ciągnie mnie do lustrzanek, oj ciągnie... , no jasne, Moja analogowa lustrzanka jeszcze na Allegro nie trafiła, bo najpierw chcę mieć w reku cyfrówke, która cały czas "się kupuje" za oceanem. Zdecydowałem się na D 7D, bo zostawię kilka obiektywów, chociaz zamierzam sukcesywnie je zmieniać, kupując te dedykowane do korpusu cyfrowego. Gdybym nie siedział juz w systemie Minolty i miałbym kupić teraz cyfrową lustrzankę kupiłbym albo Canona 20D albo ... D 7D Piszesz o 2500$. To sporo a nawet bardzo dużo, jeżeli kupować w Stanach. No chyba że chcesz obiektywy profesjonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.03.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Piszesz o 2500$. To sporo a nawet bardzo dużo, jeżeli kupować w Stanach. No chyba że chcesz obiektywy profesjonalne Zawsze wychodzę z założenia, że jak już wydawać kasę, to konkretnie. Nie będzie to nic w stylu profesjonalnego 600mm, bo to grube kilka tysięcy i kilka lub kilkanaście kilogramów. Myślę jednak o jasnych porządnych obiektywach, a te kosztuję nie mniej niż 500, a zwykle 900-1600$. Problem jest jeszcze innego typu - kupując jakieś obiektywy utknie się pewnie w jakimś segmencie i trudno się będzie później z niego wycofać. Choćby ta specjalizacja na cyfrowe obiektywy. Większość aparatów ma obecnie małe matryce i dzięki temu małe obiektywy. Co będzie za kilka lat? Przejdziemy na miniaturki, czy zostaniemy w standardzie 24x36? Obecnie widać 2 trendy. Większość popularnych aparatów ma małe matryce i współczynnik powiększania 1.5-1.6. Są i takie co mają 1.3, a są i takie o 2.0. Najlepsze póki co działo ma 1.0, czyli pełny rozmiar standardowej klatki. Dobrze by było znać co producenci chcą robić w przyszłości, bo jak się obkupię w szkła do 1.6, a w końcu wrócą do 24x36, to mi się nie przydadzą, bo nie pokryją całej matrycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 09.03.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Co będzie za kilka lat?... Rozumię Twoje rozterki, ale tak jest w każdej dziedzinie. Wyjściem jest zdecydować sie na coś, kupić i cieszyć się fotografowaniem, nie tracąc spokoju ducha i nie zamartwiając sie tym, że ciągle jest coś lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.03.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Rozumię Twoje rozterki, ale tak jest w każdej dziedzinie. Wyjściem jest zdecydować sie na coś, kupić i cieszyć się fotografowaniem, nie tracąc spokoju ducha i nie zamartwiając sie tym, że ciągle jest coś lepszego Czyli jak rozumiem jeździsz ciągle Syrenką i ciesysz się, że jeździsz Kto stoi w miejscu ten się cofa. Owszem - jak będziesz odpowiednio dbał o aparat, to będzie robił ciągle takie zdjęcia jak na początku. Z każdym jednak rokiem na rynku pojawi się aparat, który będzie potrafił coś więcej. A to lepiej poradzi sobie w nocy (szumy, focus), a to będzie bardziej elastyczny (zoom). W chwili jak robi się zdjęcia zupełnie amatorsko (u cioci na imieninach), to faktycznie można trzymać aparat 10 i więcej lat. W chwili, kiedy wkraczasz na wyższe poziomy amatorstwa zaczyna Ci brakować wielu rzeczy. Dopóki nie zacząłem wnikać w szczegóły - było wszystko fajnie. Teraz z każdym dniem moja wiedza się powiększa i wiem, czego mi brakowało. Chyba mam więc problem przerostu wiedzy Jednak moje testy porównawcze 5700 i 8800 pokazały, że jest różnica, a to tylko kompakty i 1.5 roku odstępu. Teraz czytam o soczewkach ceramicznych i kolejna zagwozdka - może za kilka lat kompakty wygryzą lustrzanki z rynku. Taki Exilim, to 1.4 cm grubości a ma zoom 2.8!!! Jeżeli ktoś chce obejrzeć moje zdjęcia, to już są na docelowej stronce, ale jeszcze nie uporządkowane: Aparat wystawiłem na Allegro, więc są też jego zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 10.03.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Czyli jak rozumiem jeździsz ciągle Syrenką i ciesysz się, że jeździsz Kto stoi w miejscu ten się cofa. Trochę przewrotnie zinterpretowałeś moje słowa Oczywiście, że nie mozna stać w miejscu. Mnie jednak chodziło o to, by nie dać się zwariować świadomości, że wczoraj, przedwczoraj pojawiło się coś nowego a ja tego nie mam. Ja chcę to miec i będę to miał ale nie dzisiaj, lecz jutro a moze nawet pojutrze A zdjęcia zacząłem oglądać. Duzo ich i jakoś powoli się ładują. Wrażenia - jak dobrnę do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.03.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Maciejon - podobnie jak Ty moje Mój Nikon 5700 ciągle jest niezły. Jednak już się nim nacieszyłem dużo razy. Teraz widzę kolejne poziomy, na które mogę wejść. Finanse na to pozwolą, więc ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.03.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 No i dylemat mam Patrzyłem za jakąś lustrzanką. Canon 300D to wiadomo... Przegrał wcześniej z moim 5700 więc odpada. Z bardziej znanych ostały na placu boju: Canony 20D i 350D oraz Nikon D70. Canon 20D - najdroższy z nich i ma problemy z ostrością: http://forum.pclab.pl/lofiversion/index.php/t78932.html Canon 350D - jednak uboższy krewny 20D: http://bobatkins.com/photography/digital/eos_digital_rebel_xt_vs_20d.html Nikon D70 - ma większe szumy od 20D i 350D, oraz czułość dopiero od 100. Dużym plusem Nikonów są jednak szkła i ostrość (nawet "skanonizowany" kolega to przyznaje) Z wykresu szumów wynika, że należy popatrzyć na Fuji S2 Pro, a o czym już wcześniej pisałem interesująca jest Maxxum 7D ze swoją stabilizacją. Chyba czeka mnie wertowanie porównań, lub ... zakup 8800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 15.03.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Ja od roku posiadam Sony Mavica MVC-CD500. wprawdzie sam aparat do tanich nie nalezal, za to jako pamiec sluza 3-calowe dyski optyczne. Oryginalny dysk 156 MB CD-RW Sonego kosztuje ok 50zl, ale ja uzywam dyskow 210MB (innych firm niz Sony) w cenie ok.5 zl. Jestem z takiego ukladu bardzo zadowolony - drogi aparat, ale tanie nosniki. ile czasu ten aparat zapisuje zdjęcie na nośniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 16.03.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 17.03.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Wczoraj testowałem sobie w swoim Coolpixie 8700 szumy. Efekt był porażający! Proktycznie poza czułoscią najmniejszą, czyli ISO 50 szumy są tak duże, że przy nawet niewielkim powiększeniu ciężko określić, o jaki kolor chodzi w danym punkcie.W pewnej recenzji czytałem, że redukcja szumów w tym modelu całkiem sobie z tym radzi. Może i tak, ale nie wiem jak to osiągnąć! Z danych producenta wynika, że ta redukcja działa tylko przy dłuższych czasach (pow 1/4s), a zatem wydaje mi się, może tylko usunąć skutki długotrwałego "prądu ciemnego" i nie daje żadnych zmian, przy krótszych czasach naświetlania (i to ostatnie mogę potwierdziłem). Na razie jestem trochę rozczarowany tymi właściwościami swojego Nikona (choć tu bardziej dotyczy to matrycy Sony zainstalowanej w 8700). Teraz muszą potrenować jak zmniejszyć wpływ szumów na odbiór zdjęcia. I tu pytanie (może nie tylko do Frankai): czy warto wydać 1300PLN na lamę Nikon SB-800, czy lepiej zaoszczędzić na tym wydatku i kupić coś tańszego (wszak coolpixy i tak nie wykorzystają pełnej możliwości współpracy z oryginalnymi Nikonoskimi lampami dostosowywanymi raczej do współpracy z lustrzankami)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.03.2005 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Kwiatkor - tak jak chyba kiedyś pisałem - szumy nie są najlepszą stroną 8700, ale nie przejmuje się aż tak bardzo. Na normalnych zdjęciach trudno je zobaczyć. Dopiero w specyficznych warunkach i po powiększeniu je widać. Nikon ma 2 opcje w menu: Noise Reduction i Clear Image. Już nie pamiętam czym się różnią, ale się różnią i to mocno. Korzystałem tak naprawdę tylko raz, kiedy... testowałem aparat pod kątem zdjęć nocnych. Patrząc teraz na te zdjęcia widzę, że Noise Reduction wycięło całe mnóstwo punkcików. Pamiętam, że jak zobaczyłem pierwszy raz te zdjęcia, to myślałem, że mam martwe pixele. Wnikliwa analiza jednak to wykluczyła. Muszę kończyć, więc dalszy opis testów następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 21.03.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Dzięki Frankai za odpowiedź.Niestety szumy są dla mnie wielką bolączką przy zdjęciach w dużych pomieszczeniach - gdzie wbudowana lampa nie daje sobie rady (stąd moje zainteresowanie SB-800). Noise Reduction - aktualnie testuję i w zasadzie jeszcze nie wiem co robi ! Poza tym, ze zgodnie z instrukcją widać jej działanie dopiero przy czasach pow. 1/4 to zaobserwowałem w zasadzie tylko nieco zmienione barwy przedmiotów (w powiększeniu zauważam zmniejszona ilość barw jakie mają poszczególne piksle), no ale to może tylko niedoskonałości mojej obserwacji? Clear Image - przyznam się, że nie rzuciła mi się ta funkcja. Muszę to sprawdzić w instrukcji - dzięki za zwrócenie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.03.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Kwiatkor - jak wybierałem lampę do mojego 5700, to czytałem wnikliwie Forum na Dpreview. Wtedy topowy model Nikona to było SB-80DX za 300$, a Sunpak PZ-5000AF z tymi samymi - zbyt dużymi jak na mój aparat - możliwościami kosztował 150$. Kupiłem więc jego i jestem bardzo zadowolony. Jak nie zamierzasz się wkrótce przesiąść na lustrzankę, to kup tego Sunpaka (w wersji dla Nikona oczywiście, bo są 3 różne). Obecnie SB-800 to chyba 320$ minimum, a słabsza SB-600 to chyba 190$, więc mocny Sunpak za 150$ to lepszy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 22.03.2005 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Dzięki Frankai za radę - chyba będę zawdzięczał Tobie parę dodatkowych groszy - byłem w zasadzie juz zdecydowany na zakup SB-800, ale w takim wypadku zdecyduję się na PZ-5000AF.W sklepach, jak rozmawiałem o Sunpak'ach - zwykle twierdzono, że totylko do analogów. Ale skoro działa w Twoim coolpixie! Przetestowałem jeszcze redukcję szumów przy 10min. fotografowaniu ciemności i - tu rewelacja. Przy ISO50 redukcja usunęła wszystkie kolorowe punkciki, a przy ISO400 - pozostawiła coś w rodzaju gwieździstego nieba - czarny obraz z białymi punkcikami. Ale to i tak nieźle. Swoją drogą - zrozumiałem dlaczego przy fotografowaniu w nocy pojawiały mi się jaśniejsze obszary na ciemnym tle - niczym łuna na choryzoncie. To były po prostu szumy, nie zlikwidowane NR'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.03.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Kwiatkor - działa i to tak, że nie mam żadnych zastrzeżeń Poczytaj forum na dpreview (po angielsku oczywiście). Tam użytkownicy piszą o swoim sprzęcie. W sklepach często się nie znają. Ja wiem już więcej od "fachowców", których się pytałem przed zakupem sprzętu. W zasadzie tak jest w każdej dziedzinie, jeżeli tylko się odpowiednio długo pogrzebie w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 24.03.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Niestety Frankai - smutne jest to co piszesz o "fachowcach", ale w dużej mierze prawdziwe . Nie można powiedzieć, że wszyscy sprzedawcy się nie znają na tym, co sprzedają, ale jest dużym ryzykiem zaufać każdemu. Wracając do słabostek 8700, obok szumów (choć trzeba by tu - chyba dla każdego - oczywistych względów porównywać 8700 z innymi 8mln i o małej matrycy) dużą bolączką są czasy reakcji aparatu, począwszy od czasu osiągięcia gotowości do zrobienie zdjęć po włączeniu. Testy i porównania jakie w czasopismach są dostępne potwierdzają tu słabsze wyniki 8700 w porównaniu z innymi produktami w tej klasie. I masz rację, że szumy na zdjęciach nie są zwykle bardzo istotne. Te czasy opóźnień są dla mnie teraz większą bolączką - zwłaszcza przy zdjęciach "sportowych" (jak fotografowanie ptaków - co było jednym z moich celów przy decyzji o zakupie cyfrówki). Wydaje mi się, że muszę jeszcze popracować nad techniką i wykorzystaniem możliwości 8700 by osiągać tu lepsze wyniki. Frankai - jeszcze jedno - możesz coś napisać o Clear Image - przeszukałem instrukcję i nie mogłem tego znaleźć. Czy to jest funkcjonalność aparatu czy w oprogramowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.03.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Kwiatkor - teraz już nie powiem Ci zbyt wiele, bo mój Nikuś poszedł w inne ręce. Z pewnością było to gdzieś w setupie. I raczej niezależnie od NR, bo mam zdjęcie z testów, które nazwałem "NR-CLR", czyli obydwie opcje zostały użyte. Przegrzeb setup i jeżeli nie znajdziesz, to może było to tylko w 5700. W dodatku CLR obcinało rozdzielczość, chyba do SXGA jako max. Opóźnienia faktycznie są i dlatego myśląc o lustrzance biorę ten parametr pod uwagę. Jedyne rozwiązanie, to być zawsze gotowym. Jak robiłem zdjęcia synkowi na balu przebierańców, to po 2h miałem sztywny palec od trzymania "na pół spustu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.03.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Kwiatkor - ściągnąłem elektroniczną wersję manuala. Clear Image Mode jest w menu NR. W CP5700 to menu składa się z "On", "Off" i "Clear Image Mode". Dodatkowo wkleję tutaj opis obydwu funkcji:"On" (Noise Reduction) - "Reduces noise in long exposures (speeds of 1/30 sec or slower). The flash can be used, as can all image sizes settings. Recording time more than doubles." "Clear Image Mode" - Minimizes noise and improves color gradation in SXGA or smaller size images. Pressing shutter-release button shoots three exposures, two with shutter open, and one with shutter closed. The three shots are compared to reduce noise, and one picture is recorded. Recording time more than triples. Tripod use recommended." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 24.03.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Clear Image Mode jest w menu NR. W CP5700 to menu składa się z "On", "Off" i "Clear Image Mode". No to wszystko jasne. Idąc Twoim śladem ściągnąłem wersję elektroniczną do 8700 (papierowa została w domu) i... to menu w 8700 na tylko dwie opcje: On i Off. Została usunieta trzecia opcja, a w przypadku On wydłużył się czas przy którym NR zaczyna działać: z 1/30 na 1/4. Ciekawe czy uda mi się znaleźć: dlaczeg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts