Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S? jacy? napale?cy na fotografi? cyfrow? ????

Rafter

Recommended Posts

Jeżeli ktoś ma manual do Nikonów D70s lub D50, lub wie skąd go ściągnąć, to niech mi da znać. Przeczytałem właśnie, że Nikonowi się wymsknęły te manuale, a dokładniej biorąc ... omyłkowo wystawili je na chwilę na swojej stronie. Być może ich kopie krążą gdzieś w sieci. Pewnie D50 to jakieś uproszczenie (choć z pewnymi nowinkami) D70, a D70s to odświeżona wersja D70. Zwykle s-ki były szybszymi wersjami oryginalnych modeli. Jestem ciekaw czy poprawili też przy okazji ISO i inne drobiazgi.

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ryszard1 - wielkie dzięki za linka do manuala. Poczytam sobie. Już od razu jednak rzuca się w oczy, że zostali przy ISO 200 jako minimum :( No i oczywiście 6MP :( Tutaj się jednak nie spodziewałem rewolucji. Bardziej liczyłem na rozwój D70, ale pewnie też go nie będzie, bo tu i ówdzie znalazłem pewne parametry, a w szczególności że 6MP. Ciągle chyba będę czekał na następcę D100 lub spadek ceny D2X przynajmniej o połowę ;) Może z przyszłorocznego zwrotu podatku sobie kupię.

Wszedłem na:

http://www.nikondigital.org/discuss/showflat.php?Cat=&Board=phototools&Number=26980&page=0&view=collapsed&sb=5&o=&fpart=all

D70s niczym prawie się nie różni od D70

Chłopaki coś tylko mruczą, że D100 ustąpi wkrótce miejsca D200. To byłoby ciekawe :) Między innymi będzie to 8MP. Czyli Canon 20D będzie miał konkurenta.

No to mam obydwa manuale ściągnięte. Czy znajdę czas, żeby je przewertować to już inna sprawa. Jakby kogoś interesowały, to mogę mu posłać, ale mają ... 10 i 24MB, więc zrobiłbym to w częściach.

Ryszard1 - różnica może nie rzuca na kolana ale jest. W testach popoularnych lustrzanek cyfrowych 20D Canona wypadł najlepiej. Miał jednak 8MP. W porównaniu jakości obrazu wygrał ten Canon, przed Fuji S3 Pro (12MP) i Nikonem D70. Zamieszczono jednak tylko jeden wycinek zdjęcia - buźkę modelki. Moja ocena bez patrzenia na podpisy była: 20D(8MP), S3 Pro(12MP), Olympus Evolt E-300 (8MP), Nikon D-70(6MP), Maxxum 7D (6MP)

Z kolei z testów na dpreview wynika, że 8MP aparaty osiągają zgodnie z przewidywaniem lepsze rezultaty niż ich 6MP koledzy. Nie ma nawet na to wpływu szkło. Coolpix 8800 też bije w tych testach swojego półprofesjonalnego kolegę.

• 2 weeks później...

Wkrótce dołączę do waszego grona - witajcie!!!

Na dzień dzisiejszy mam Prakticę MTL-5 od ... 20-tu lat (wcześniej był Zenith 11) i jestem z niej bardzo zadowolony. Do robienia zdjęć do albumu jest wystarczająca, jednak po ich zeskanowaniu wiele tracą na jakości w porównoniu do tych robionych cyfrówkami.

W związku z moją pasją (ornitologia) szukałem aparatu który nadawałby się, oprócz zwykłych zdjęć, do robienia fotografii ptaków.

Przy założeniu, że ma być nowy i kosztować poniżej 2000zł wybrałem KONICA MINOLTA DiMAGE Z5:

- 12x zoom optyczny,

- 4x zoom cyfrowy,

- 5.0 megapikseli,

- stabilizacja obrazu Anti-Shake,

- szybkie ustawianie ostrości,

- 2- calowy monitor,

- tryb super makro,

- inne bajery pozwalające wykonywać szybko zdjęcia.

Cze znajdę coś lepszego dla moich celów?

Pozdrawiam.

A co sądzicie o Pentagramie Photon 484?

Szybość działania - ślimacza.

Do 1000 zł poleciłbym to, co właśnie niedawno sam nabyłem (a zastanawiałem się długo) - Canon Powershot A520. Ma 4x zoom optyczny (jako jedyny kompakt w tej cenie bo cała reszta ma 3x), 4MP matryca, dobra lampa błyskowa (z zoomem), ustawienia manualne itp. jak w innych kompaktach tej klasy. Cena - ok. 1000 zł właśnie. Jak dla mnie w zupełności wystarczający, zdjęcia robi bardzo dobre. A jak jeszcze bardziej spadną ceny to kupię sobie lustrzankę cyfrową - teraz są jeszcze za drogie.

A co sądzicie o Pentagramie Photon 484?

Szybość działania - ślimacza.

Do 1000 zł poleciłbym to, co właśnie niedawno sam nabyłem (a zastanawiałem się długo) - Canon Powershot A520. Ma 4x zoom optyczny (jako jedyny kompakt w tej cenie bo cała reszta ma 3x), 4MP matryca, dobra lampa błyskowa (z zoomem), ustawienia manualne itp. jak w innych kompaktach tej klasy. Cena - ok. 1000 zł właśnie. Jak dla mnie w zupełności wystarczający, zdjęcia robi bardzo dobre. A jak jeszcze bardziej spadną ceny to kupię sobie lustrzankę cyfrową - teraz są jeszcze za drogie.

No bo choroba właśnie mam i po zmianie oprogramowania chodzi lepiej , a poza tym zoom optyczny mam x8( a nie 4) ,a ustawienia manualne są (z mały brakiem -ust. ostrości) no i cena 950 złociszy ,przy "rasowym"wyglądzie to chyba nieżle(strasznie nie chciałem "pudełeczka").

A co do lustrzanki gdzieś czytałem ,że nie bardzo jest sens ,bo i tak obraz z obiektywu widzisz na ekranie.

A co do lustrzanki gdzieś czytałem ,że nie bardzo jest sens ,bo i tak obraz z obiektywu widzisz na ekranie.

No to chyba uproszczenie. Mam zwykłego kompakcika i o lustrzankach cyfrowych tylko słyszałem/czytałem, a z tego, co słyszałem/czytałem najbardziej mi brak:

1. w lustrzankach są zwykle większe matryce => pojedynczy piksel ma większe rozmiary => szumy są mniejsze

2. wymienna optyka.... kosztuje, ale....

3. nie wiem dlaczego, ale czasy reakcji lustrzanki są mniejsze niż w kompakcie, co przy zdjęciach sportowych (tj. rozgrywek ligowych, dzieciaków w przedszkolu, zwierząt na dachu itp.) ma całkiem poważne znaczenie.

to tyle jako początkujący, choć pewno znajdą się ludzie, którzy dokładniej mogą wskazać na różnice (Frankai?)

choć pewno znajdą się ludzie, którzy dokładniej mogą wskazać na różnice (Frankai?)

Frankai czyta o lustrzankach, napala się i ciągle się nie może zdecydować ;-)

Masz rację z najważniejszymi różnicami. Dodałbym jeszcze większy zakres przesłony i czułości (dzięki niskim szumom rozszerza się ją na 1600 a czasem i 3200). Dłuższy opis porównawczy - jak znajdę czas.

[Panasonic FZ5 , a jeszcze lepiej FZ20, tez ma uklad antywstrzasowy i duzy ZOOM,

Właśnie popatrzyłem na parametry FZ20 - co najbardziej uderza, to jasność obiektywu - 3.2 przy 420mm !!! Co Leica to Leica ;-)

Ze względu choćby na wyposażenie w lepszą lampę i stopkę do zewnętrznej, to wybierając między tymi modelami wybrałbym FZ20, tym bardziej, że niewiele się różnią cenowo (480 wobec 400$)

Witam wszystkich napaleńców na fotografię cyfrową! :D

Jako że większość z was juz od dawna ma do czynienia z aparatami cyfrowymi to miałabym do was pytanie - prośbę o pomoc w wyborze jakiegoś taniego aparatu cyfrowego (takiego max za 500zł, no góra 600zł ;) ). Zdaję sobie sprawę, ze taką sumę nie mam co oczekiwać ale mozę chociaż ....

Nie poszukuję aparatu do zdjęć artystycznych , profesjonalnych (do tej pory bawię się całkiem dobrze moją lustrzanką i jest mi z nią dobrze ;) ). Potrzebuję aparatu "głuptaka" m.in. do robienia zdjęc z budowy ;), żebym mogła szybko zrobić zdjęcia i jeszcze szybciej je archiwizować (a nie czekać do wykończenia filmu, jak to miało do tej pory miejsce ).

Do tej pory bawiłam się trochę firmowym cyfrowm aparatem (niestety bardzo drogim, a szkoda, bo z checią bym sobie go kupiła :D) i zauważyłam, ze 2 rzeczy moim zdaniem są istotne:

- szybkość robienia zdjęć (tzn czas od kliknięcia do zrobienia zdjęcia )

- czułość na światło - w miarę możliwości chciałbym robić zdjęcia bez użycia lampy... (nie wiem co odpowiada za to w takich prostych apararach cyfrowych, bo przecież nie film ani nie przesłona).

Jesli możecie dobradzcie mi na co mam zwracać uwagę oraz jakie modele warto brac pod uwagę. Będę bardzo wdzęczna za wszelkie rady i sugestie :D.

prośbę o pomoc w wyborze jakiegoś taniego aparatu cyfrowego (takiego max za 500zł, no góra 600zł ;) ).

Nie wiem co wybrać w takiej cenie, ale na pewno nie:

1. nie patrz na zoom cyfrowy jaki jest w aparacie. Zoom taki polega na zaimplementowaniu jednego z algorytmów obróbki obrazów. W aparatach (nawet tych droższych) wcale nie musi być dobry. Lepsze efekty możesz dostać wykonując powiększenie już na kompie. Warto zwrócić tu uwagę na oprogramowanie jakie dołączone jest do aparatu (np. przy moim Nikonie 8700 były tylko skrawki tego co dołącza Canon do PS S70)

2. znawcy temetu twierdzą, że trzeba uważać na ilość pikseli (te informacje wyczytałem w prasie foto). Nie ulega wątpliwości, że ilośc ta pod względem marketingowym ma ogromne znaczenie. Dlatego producenci dostarczają "kolejne miliony" na matrycy, ale nie dają odpowiedniej optyki. A niestety: by wykorzystać wszystko co daje matryca potrzebna jest odpowiednia optyka!

Osobiście wybierał bym coś producentów specjalisujących się od lat w aparatach i optyce, mających już uznaną markę (jak Nikon, Canon) niż udzielających tylko swojego logo (Sony, Kodak itp.)