Ryszard1 03.05.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 ... - szybkość robienia zdjęć (tzn czas od kliknięcia do zrobienia zdjęcia ) - czułość na światło - w miarę możliwości chciałbym robić zdjęcia bez użycia lampy ... niestety spelni to tylko lustrzanka cyfrowa, ale cena od 2000 zl za kpl (uzywana), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 11.05.2005 02:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Chciałbym się podzielić wynikami prrzeglądu kompaktów i ultra-kompaktów, które zrobiłem dla szwagierki. Po rozmowie na temat oczekiwań ustaliliśmy nastepujące parametry jako istotne: - szeroki kąt mile widziany i nic powyżej standardowych 35mm,- tylko aparaty kompaktowe i ultrakompaktowe,- prostota obsługi,- szybkość gotowości do pierwszego zdjęcia i kolejnych powinny być niskie,- ustawienia ręcznie nie wymagane,- dodatkowe akcesoria nie wymagane,- wizjer nie wymagany,- rozdzielczość min. 4MP, a wszystko powyżej 5MP to już mało istotny bajer,- parametry jakości zdjęć będą miały znaczenie w drugim etapie wyboru-przypuszczalnie i tak większość aparatów zrobi przyzwoite zdjęcia, a więcej zależy i tak od zgrania aparatu z fotografem. Oto aparaty które przeszły przez wstępne sito (kolejność alfabetyczna) i ich ceny w USA: 1. Canon PowerShot A520 (325$)2. Canon PowerShot S-70 (419$)3. Fuji FinePix E550 (300$)4. Fuji FinePix F10 (325$)5. Fuji FinePix F810 (388$)6. Panasonic Lumix DMC FX-7 (317$)7. Canon SD-400 (335$)8. Casio Exilim EX-Z55 (286$)9. Nikon Coolpix 5600 (214$)10. Nikon S-1 (339$)11. Olympus D630 (259$)12. Pentax Optio S5n (jeszcze nie pojawił się w sprzedaży) Pierwsze 6 ma już swoje pełne testy na http://www.dpreviev.com, a reszta to nówki i jeszcze się nie doczekały.Niedostępne w USA, a warte zainteresowanie są Ricoh Caplio R2 i Ricoh Caplio GX8. Mają tylko jeden totalny mankament - zoom w krokach!!! R2 ma 28, 35, 50, 85 i 135, a GX8: 28, 35, 50, 85. Poza tym szeroki kąt, diabelnie krótkie czasu do pierwszego i między zdjęciami, ISO 80-1600! Z grupy 6 przetestowanych aparatów najwyżej postawiłbym Fuji FinePix F10, tylko że ... nie spełnia warunku szerokiego kątu - 36-108. W tej sytuacji chyba będzie to Canon PowerShot S-70. Spośród pozostałych na wyróżnienie zasługują następujące cechy: Casio Exilim EX-Z55 - wyświetlacz 2.5 cala i szybkość, Canon SD-400 - procesor DIGIC II, Nikon Coolpix 5600 – funkcje korekty zdjęć w aparacie: D-Lighting, Red Eye Fix (nie mylić z błyskami lampy czyli Red Eye Reduction), oraz Blur WarningNikon S-1 – te same zalety co 5600 i dodatkowo: wyświetlacz 2.5 cala, Face Priority AF (wyszukuje twarz na planie i ostrość ustawia na nią!!!), Pentax Optio S5n – definiowanie funkcji przycisków Podsumowując – osobiście w kompaktach wybierałbym między Fuji FinePix F10, Canon PowerShot S-70 i nie przetestowanym jeszcze Nikon S-1. Jeżeli ktoś chce, żebym przesłał mu zestawianie parametrów i opisów cech (j.angielski), wraz z moimi zaznaczeniami cech istotnych dla zwykłego zjadacza chleba, to niech poda emalię poprzez priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 11.05.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Mozna rozwazyc jeszcze Canon PowerShot A510, 3 MP spokojnie powinno wystarczyc, a za zaoszczedzone $ lepiej dokupic wieksza karte pamieci i dodatkowe akumulatorki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.05.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Wybór kompaktu cd... "Pomacałem" 3 faworytów: Canon S-70, Fuji F10 i Nikon S-1. Może później zmieniłbym zdanie, ale w sklepie "Face priority" w Nikonie troszkę wariowało i jakoś nie łapało ostrości w miejscu, gdzie się spodziewałem jej Często nie pozwalał też zrobić zdjęcia (blur warning, czyli ostrzeżenie że będzie poruszone). Słaba lampa. Dobrze działało za to poprawianie doświetlenia za pomocą D-lighting. S-70 nie jest ultrakompaktem i jest najdroższy z tych 3. W ostateczności moja rekomendacja poszła w kierunku Fuji F10. Dla mnie problemem byłoby tam brak ręcznych ustawień (priorytet przesłony, czy priorytet migawki), jednakże jego właścicielka nie będzie się nim bawiła, a po prostu pstrykała. Mam nadzieję, że tryb "portrait" wybierze F=2.8, a "landscape" F=8.0 i dzięki temu będzie miała odpowiednią głębię ostrości. Za kilka dni testy domowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 30.05.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Mam 3Mpix Canona PS A70, ponad 2500 zdjęć do października i jestem z niego bardoz zadowolony. Kupiłem z allegro, aparacik był nieużywany 9co teraz widze po startych przyciskach), przywieziony ze stanów:) Za jedyny poważny mankament uważam brak gorącej stopki - zwiększanie sobie zasiagu lampy przez ISO owocuje przykrymi szumami, chociaż po zabawach z analogiem DIN1600 jestem przyzwyczajony - zreszta można to ciekawie wykorzystać. No i stopniowany zoom -blee. Miałem kiedyś Canona Eosa 500n, super był, (tylko jak dla mnie za lekki -dopiero jak przykręciłem 300mm stałą Sigmę to wygodnie mi się zdjęcia robiło:) ) i manualny zoom jest nie do zastąpienia. Canonik jest bardzo fajny - pełny manual, choć ja akurat najczęściej używam preselekcji przysłony.Używam karty 128, cały czas minimalna kompresja-najwieksza rozdzielczość - 77zdjęć - starcza:) Sa pewne niedostatki optyki, ale..robiłem powiększenia do 20x30 i nie ma żadnych rożnic (oczywiście do ISO 100, co ja bedę bajerował, powyżej szumy widoczne, iso 400 to już może być piekna mozaika). Standardowo robię 10x15 i jest w zupełności OK. Zaletą jest tez stosowanie przez Canona baterii AA, jakby jakas awaria prądowa - do kiosku po baterie. Teraz w rodzinie kupiono A 510 - następncę A70, A75 - bardzo fajny, dla leniwych kilka dodatkowych trybów jak np. sztuczne ognie. Do tego tylko 2 baterie do zasilania i naprawdę bardzo oszczędny Nie jest to oczywiscie lustrzanka (ach, ten Canon 20d) ale jak na codzienny użytek - bardoz fajna sprawa, na dodatek w korzystnej cenie. Pozdrawiam Paweł Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.05.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Paweł - na Twój problem z lampą są 2 rozwiązania. Jedno tańsze i mocniejsze a drugie bardziej estetyczne. Poszukaj sobie dowolnej lampy, która ma funkcję "slave". Ustawiaj ją tak, żeby błysk lampy wewnętrznej był "widziany" przez tą dodatkową. Wtedy ona też błyśnie. Z pewnością poniżej 30$ dostaniesza taką lampę. Druga rozwiązanie - chyba to właśnie Canon ma dodatkowe lampy do aparatów cyfrówych. Doskonale komponuje się ona z niedużymi, srebrnymi aparacikami. Przykręca się ją do takiej podstawki, do której też przykręca się aparacik. Stanowią więc całość. Ona z pewnością będzie droższa. Dodatkowa rada - jeżeli lampy by się nie widziały, lub chciałbyś wykorzystać tylko zewnętrzą (brak lub rzadziej występują "czerwone oczy" ze względu na odsunięcie źródła błysku od osi aparatu), to możesz przesłunić wewnętrzną lampę kawałkiem folii aluminiowej, którą nakierujesz na "slave". Robiłem taki trick przy zdjęciach portretowych, kiedy zależało mi wyłącznie na oświetleniu bocznym. Zdjęcia z aparatów 3MP są OK do rozmiarów 13x18. Powinny wtedy nie odbiegać od analogowych. Jak ktoś więc robi nieduże zdjęcia i nie wycina fragmentów (także przez stosowania cyfrowego zoom'u) to nie potrzeba mu więcej pikselków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 30.05.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 witam, o lampie slave nie wiedziałem:) Moze warto spróbować.Co do dodatkowej - niestety A70 tego nie obsługuje - 510 już tak:( Chyba że jest coś o czym nie wiemCo do rozmiarów - powiększaliśmy jak pisałem do 20x30 oraz robiliśmy kadrowania. Wychodzi naprawdę OK, jeżeli zdjęcie było robione przy ISO 50 lub 100, wysokiej rozdzielczości oraz najmniejsz kompresji:).Jakkolwiek co lustrzanka to lustrzanka.Choc znajomy ma któregos Olympusa z przedziału cenowego 4000-5000PLN, w zasadzie kompakt, ale z gorącą stopką (fart:) ) i zdjęcia które robi sa porównywalne ze zdjęciami profesjonalisty (mam przyjemność mieć takiego, z aparatem Canon 20d). No, ale jak pisalem, to inny przedział cenowy i w tej chwili mnie nie stac na zmianę pstryczka. A chciałoby sie....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.05.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Paweł - funkcja "slave" umożliwia wykorzystanie tej lampy przez dowolny aparat. Ta lampa ustawiona w modzie "slave" błyśnie wtedy, kiedy "zobaczy" błysk innej lampy; także wewnętrznej z Twojego aparatu. Najlepiej jak błysk z tej pierwszej będzie padał na czujnik drugiej, ale przy niedużych pomieszczeniach lub jasnych obiektach - wyzwolenie slave'a może nastąpić od światła odbitego. Stosowałem ten trick już w 92 mając lampę oryginalnie kupioną do jakiegoś taniego ruskiego aparatu i używając analogowego kompakta o słabej wbudowanej lampie. Wtedy efekt rozłożył ludzików, bo nie mieli pojęcia o takiej możliwości Zaraz wkleję linki do tej lampy Canon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.05.2005 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Zwiększa zasięgo lampy do 7m. Niestety z wysyłką ponad 100$. Tutaj jest zamontowana:http://www.17photo.com/product.asp?id=9940A001&l=Pricegrabber A tutaj w częściach:http://www.digitalfotoclub.com/sc/from-pricegrabber.asp?id=964597555&rf=pg&dfdate=05_29_2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.05.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 A oto co ma Sunpak w ofercie: http://www.sunpak.jp/e/products/index.html Nie mogę tylko znaleźć ceny. Może jeszcze niedostępna w USA? Jest za to cena na troszkę starszą lampkę:http://www.pricegrabber.com/search_techspecs_full.php/masterid=766430#description Kosztuje ona z wysyłką 32$ (przed dodaniem kosztów wysyłki 24$) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 30.05.2005 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 OK, rozumiem, że slave będzie działal z każdym rodzajem aparatu. Tyle że w sumie nauczyłem się tak operować, że do zadań cyfry lampka mi wystarczy. Ale bardzo dzięki za info, ponieważ nie znałem tego rozwiązania.Do zdjęć bardziej zaawansowanych używam Zenita 12xp, do którego mam fajne makro oraz tele lustrzany i jest to dobra zabawa.PozdrawiamAha, żeby nie było - poprzeglądam wszelkie linki - może się na slave namówię - zawszeć to łątwiej:)PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.06.2005 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Przygód zakupowych cd.Po kupnie aparatu dla szwagierki przyszła pora na aparat dla dziecka. Jak tylko wyciągam aparat, to koniecznie też chce robić zdjęcia. I nie powiem - nawet ładnie potrafi wykadrować. Ostatnio mi tak piszczał, że stwierdziłem, że mu coś kupię. Myślałem o takim zabawkowym - KidzCam. Kosztuje toto z dostawą 30$. Przeczytałem recenzję - jeden koszmar. Zacząłem więc patrzyć na zwykłe aparaty, ale które w ocenach użytkowników mają dużo punktów za łatwość obsługi. No i znalazły się aparaty 3MP za 80$, ale bez zooma. Potem zaczął kusić zoom za 110$. Skończyło się na tym, że będzie aparat dla dziecka i żony razem - Fuji A345 (4MP) za 145$. Co ciekawe - jest to nowość. Wizja lokalna wyszła OK. Znalazłem jeden mankament - zoom działa nie na przycisku 4-punktowym, a na dynksiku, który przegina się do góry i na dół. Upierdliwe toto, ale reszta może być. --------- Jeszcze jeden slave: http://www2.buydig.com/shop/product.aspx?sku=BRSFD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.06.2005 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Wojty - jak przetestuję to Fuji A345 to dam znać czy się nadaje. Paczka przychodzi 7 czerwca. Kto się intersuje SLR-like aparatami, to mam coś nowego. Kompletna rewelacja !!! Z opisu widzę tylko jedną wadę - brak stabilizacji obrazu. Reszta rzuca na kolana !!! Oto co to cudo posiada:- 15 krotny zoom: 28-420 mm- 3.5" LCD - 500 zdjęć na jednej baterii - 2 LCD (1.4") u góry aparatu umożliwiający "celowanie z biodra" - Dzięki specjalnemu algorytmowi ma wyjątkowo niskie szumy nawet dla ISO 800- Pierwsze zdjęcie robi już po 1.0s, a odstępy międzu zdjęciami 1.3s - 2.5 zdjęcia na sekundę. Przy rozdzielczości 1MP 10 zdjęć/s - 3 pierścienie: zoom, focus, kompensacja EV- Wbudowana lampa ma zasięg 7.7m - Jasny obiektyw F=2.2-4.6 - Przy rozdzielczości 1MP robi 10 zdjęć/s - Zdjęcia interwałowe z odstępem 1-60 min odstęp między nimi http://www.dpreview.com/news/0506/05060202samsung_pro815.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.06.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Wojty - jak przetestuję to Fuji A345 to dam znać czy się nadaje. Paczka przychodzi 7 czerwca. Kto się intersuje SLR-like aparatami, to mam coś nowego. Kompletna rewelacja !!! Z opisu widzę tylko jedną wadę - brak stabilizacji obrazu. Reszta rzuca na kolana !!! Oto co to cudo posiada: - 15 krotny zoom: 28-420 mm - 3.5" LCD - 500 zdjęć na jednej baterii - 2 LCD (1.4") u góry aparatu umożliwiający "celowanie z biodra" - Dzięki specjalnemu algorytmowi ma wyjątkowo niskie szumy nawet dla ISO 800 - Pierwsze zdjęcie robi już po 1.0s, a odstępy międzu zdjęciami 1.3s - 2.5 zdjęcia na sekundę. Przy rozdzielczości 1MP 10 zdjęć/s - 3 pierścienie: zoom, focus, kompensacja EV - Wbudowana lampa ma zasięg 7.7m - Jasny obiektyw F=2.2-4.6 - Przy rozdzielczości 1MP robi 10 zdjęć/s - Zdjęcia interwałowe z odstępem 1-60 min odstęp między nimi http://www.dpreview.com/news/0506/05060202samsung_pro815.asp Podaj jeszcze cenę, jesli możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.06.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Mały - to jest dopiero zapowiedź. Podają, że cenę ustalono na 600GBP (po obecnym kursie to ok. 1100$). Myślę że na rynku amerykańskim wystartuje z ceną około 900$ i pod koniec tego roku będzie dostępne za jakieś 750$. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.06.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 Inne pytanie - czy znacie cyrówkę ,która ma możliwość ustawiania wiekszości funkcji ręcznie? Bo mam photona 484 i właściwie niewiele mu mogę zarzucić (oprócz standardowo powolności pracy-mimo zmiany oprogramowania). Problemem jest dla mnie ustawianie ostrości wyłącznie automatyczne ,chociaż można zmieniać obszar focusa(chyba dobrze napisałem)-zdarza sie ,że złapie cos niewielkiego i ostrość "rzeczy głównej" jest słaba .Oglądałem różne aparaty ,ale właściwie wszystkie miały tak samo.Oczywiście nie mówię o lustrzankach ,ale te są poza moja kieszenią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.06.2005 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 Mały - chyba wszystko powyżej 300$ ma możliwość przejścia z większością rzeczy "na rękę". Jak słusznie zauważył Mieczotronix były tutaj głupoty. Poprawka kilka postów niżej. Kasuję tekst, żeby nie wprowadzać nikogo w błąd. Mieczo - dzięki za skorygowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.06.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Chodzi mi o to czy w aparacie z "manualną" regulacją ostrości (np fuji finepix5500) oznacza to rzeczywiście ręczne ustawienie,czy też zawsze naciśnięcie lekko migawki żeby sie sprzęt "dostroił'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 06.06.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Mały, ręczne to ręczne nastawianie ostrości. Żona ma (chwalę się , a jak ) Minoltę A2 i jak jest ostrość ręcznie ustawiana, to w 100% ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 06.06.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Frankai - coś pomieszał - ważony to może być pomiar światła. Ustawianie ostrości zawsze jest zawsze punktowe (a przynajmniej w lustrzankach). Nie ma aparatu który ustawia ostrość "średnio" na podstawie pomiarów z całego kadru. Co do pomiaru oświetlenia, to właśnie w tym przypadku aparat może automatycznie ustawiać ekspozycję na podstawie średniej ważonej pomiarów z całego kadru, z jakiegoś jego wycinka w pobliżu środka kadru, lub punktowo w wybranym punkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts