dorotaele 12.07.2005 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Moi drodzy czy ktoś posiada lub wie gdzie mogę dostać instrukcję w języku polskim do aparatu minolta 7hi ewentualnie 7i. W necie pustki....może ktos ma i mógł by mi zrobić ksero ( odpłatnie oczywiście ) Dodam,że przejżałam różne aukcje- ludziska nie maja tam też. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.07.2005 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Często na stronach producenta można się dostać do manuala elektronicznego. Czasem trzeba się tam zarejestrować, a czasem poprosić serwis o podesłanie. Często też bywają manuale podpięte na aukcjach na Ebay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 12.07.2005 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 w polsce, legalnie polskiego manuala nie zdobędziesz (na pewno nie do Minolty) w żadnej innej wersji, niż papierowa zakupiona w Konica Minolta Polska (pewnie za 122 zł). Firma ta ostro walczy z wszelkimi przypadkami publikowania jej polskojęzycznych instrukcji w sieci, na aukcjach itp. Im firma matka narzuca wysokie ceny dystrybucji w naszym kraju i nie mają oni innej metody na to, żeby promować skłonić klientów do kupowania u nich, a nie za granicą, jak tylko nie honorując zagranicznych gwarancji i nie rozdając polskiej dokumentacji. Tak więc, możesz tylko liczyć na to, żeby ktoś skserował ci swoją instrukcję, ale i tak będzie to nielegalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 18.07.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 lafcadio czy pochwalisz sie wkoncu mam szczekoscisk , moze popusci, jak szczena opadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 19.07.2005 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 lafcadio czy pochwalisz sie wkoncu mam szczekoscisk , moze popusci, jak szczena opadnie Spokojnie spokojnie ... Dzisiaj odbieram kodaka DX 7590 ale dla kumpla http://www.cyfrowe.com.pl/img/product_1098168672_1372759941_dx7590.jpg a dla mnie ...? albo minolta a200 albo lumix fz 20 ale to raczej po wakacjach a jak się okaże że do tego czasu lustrzanki potanieją to nie chcę nawet myśleć... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.07.2005 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Na ostatniej imprezie było widać, że technika cyfrowa zagościła pod strzechami. Póki co obejrzałem zdjęcia z mojego i Fuji 5500. No cóż ... Miałem lepsze zdanie o Fuji ćwicząc F10. 5500 nie radził sobie często z ostrością we wnętrzach. Poraz kolejny wyszła masakra jeżeli chodzi o lampę wewnętrzną. Miał w miarę dobrą i z racji białych elementów (bluzki, obrusy) prześwietlała ewidentnie pierwszy plan. Wbudowanym lampom mówimy zdecydowane "NIE" i walimy po sufitach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 21.07.2005 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 lafcadio jako , ze wciaz jeszcze nadaje sie tylko do oceny aparatu wzgledem urody , moge stwierdzic , ze podobny do mojego coz -dalej na automacie robie nie moge sie zmobilizowac , zeby ksiazeczke poczytac ale sie wezme za siebie widzialam w Best Buy plazamowe tv za $350-$400 np. Toshiba 19 albo 21 to juz niezle myslisz , ze warto ciagnac stad ?? taka plazme? milego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 21.07.2005 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 No cóż mógłbym napisać że warto... albo mógłbym napisać że nie warto... ale co ja CI będę głupoty wypisywał jak się na tv absolutnie nie znam a jeszcze plazma fachowcem w tej dziedzinie wydaję się być MDZALEWSCY tam pytaj on uprzejmy i miły to pewnikiem poradzi pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.07.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Się pojawił był na rynku nowy gracz z 8MP, stabilizacją i duuuużym zoomem:http://www.dpreview.com/articles/panasonicfz30/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 22.07.2005 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 A już byłem zdecydowany na FZ20 Frankai możesz napisać ile FZ30 ma kosztować na starcie Wygląda ciekawie - szkoda że nie udało się utrzymać jasności obiektywu z poprzednika ale to byłaby już chyba pełnia szczęścia tak z opisu wynika że sporo rzeczy poprawiono 8mln mln pixel zamiast 5 mln "normalny" format 3:2 RAW obok TIFF(a) 60 s zamiast 8s lepsiejszy wizjer lepsiejszy LCD itd itd zdaje się że poprawili umieszczenie spustu i pokrętła, które to rozmieszczenie w FZ20 nie było najszczęśliwsze no no fajna rzecz ale ile to będzie kosztować??? boję się że sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.07.2005 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Trzeba było wejść na News: "It will be available in the UK in September in black only priced £549.99"Obstawiam, że w Internecie da się wyrwać na koniec września za 650-700$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 22.07.2005 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 No oczywiście tak zrobiłem i znalazłem już ofertę w necie 699 dolars I teraz mam zgryz czy czekać aż cena spadnie (biorąc pod uwagę że cena FZ20 mocno się trzymała - to może chwilę potrwać) czy też odpuścić i kupić FZ20 bo pewnie teraz jego cena poleci... Masz pomysł co mam zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.07.2005 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Nie licz na to, że przed końcem roku cena spadnie. Przecież w okresie szału prezentów na gwiazdkę nikt cen nie opuszcza. No chyba że nagle coś się wydarzy niezwykłego. Pytanie ile chcesz czekać i ile możesz wydać. Z ciekawostek powiem, że Nikona 8800 kupiłem za 688$, a teraz już poniżej 705$ się nie wyrwie. Wakacyjne ceny? Jak kupiłem mój pierwszy aparacik to poszedłem z wydatkami dalej niż planowałem, ale nie mogłem się oprzeć. Inna rzecza, że warto było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 22.07.2005 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Pewnie masz rację... Mogę wydać te 700 tylko nie wiem czy nie zrobię głupoty jak się tak nagle podpalę - z tego co piszesz warto kupić od razu jak się pojawi i nie czekać 1 - 2 m-ce bo cena w takim okresie nie spadnie (ale patrząc na Canona S2 IS od pojawienia sią na rynku do teraz cena rypła) i co mam biedny począć ??? i nie wiem czy może nie warto odpuścić FZ30 i pozostać przy tym co wybrałem czyli FZ20 licząc że jego cena spadnie - zakup po wakacjach - już kilka źródeł potwierdziło że wakacje nie są najlepszym czasem na zakupy aparatu - tak jak pisałeś "wakacyjne ceny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.07.2005 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Jak masz 700$ to kup 20tkę. Pamiętaj, że musisz dokupić pamięć, zapasowe baterie, pokrowiec, a może i inne gadżety.Ja na Nikona 5700 wydałem 650$ (750-100) i ponad drugie tyle na akcesoria (sama lampa 150$). No i właśnie - lepiej kupić porządną lampkę niż 3MP więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 22.07.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Lampę już mam z tego co się orientuję do Lumixa podejdzie co do wydatków pobocznych to pewnie masz rację karta pamięci dodatkowy akumulator może parę drobiazgów dodatkowychNo przecież FZ20 nie jest zły - co do mln pixeli to różnica 5 a 8 dla mnie i moich wymagań nie ma takiego znaczenia bardziej chodziło mi o inne różnice między 20 i 30 (choćby uchylny LCD - niby bajer a już miałem sytuacje co by się przydał...)Ale nie chcę Cię zanudzać - wielkie dzięki i pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 22.07.2005 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 najblizsze przeceny beda na Labor Day , to bedzie na 5 wrzesnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 01.08.2005 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Mamy kolejną nowość tym razem jest to ponoć połączenie zaawansowanego kompaktu z lustrzanką cyfrową Fujifilm FinePix S9500 (za Oceanem nazywa się on FinePix S9000). Obiektyw Fujinon o zakresie ogniskowych 28 - 300mm (dla małego obrazka). Aparat nie posiada wprawdzie stabilizatora obrazu, producent zapewnia jednak, że zdjęcia będą zawsze ostre dzięki bezpiecznym wysokim czułościom, do ISO 1600 (wartość czułości występująca do tej pory w lustrzankach).FinePix S9500 to pierwszy aparat, w którym użyto nowej matrycy Super CCD piątej generacji, o rozdzielczości 9 Megapikseli. Inną nowością jest odchylany (niestety nie obracany) wyświetlacz LCD o przekątnej 1.8". Warto zwrócić uwagę, że najkrótszy czas otwarcia migawki to 1/4000 s, a najmniejszy otwór przysłony to F11. No i najważniejsze:Za Oceanem aparat będzie dostępny pod koniec wakacji w cenie 700$.http://www.fotopolis.pl/obrazki/FinePixS9500b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 01.08.2005 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Fuji nadal w natarciuFujifilm FinePix S5600 Zoom - reaktywacja!(czyli następca modelu S5500). W nowym modelu zastosowano przetwornik Super CCD HR piątej generacji, który jest własną konstrukcją Fujifilm w S5600 pracuje matryca o efektywnej rozdzielczości 5.1 megapiksela.Zastosowana matryca pozwoliła na podniesienie ekwiwalentu czułości, który teraz wynosi aż ISO 1600.Oprócz wysokiej czułości robienie zdjęć przy słabym świetle wspomaga system Anti Blur, który według zapewnień producenta redukuje nie tylko rozmazanie obrazu spowodowane ruchem ręki fotografującego, ale także "fotografowanego obiektu". Zastosowany w S5600 obiektyw Fujinon, to nieco inna konstrukcja niż ta w S5500. Nieco inny przedział ekwiwalentu ogniskowych, który teraz wynosi 38-380 mm (było 37-370) i gorsze światło F3.2-F3.5 (było F2.8-F3.1).Kolejną zmianą w stosunku do poprzednika jest większy ekran LCD, który teraz ma przekątną 1.8 cala.Nowy model będzie dostępny w sklepach od września tego roku. W Stanach Zjednoczonych będzie oznaczony numerem S5200. http://www.fotopolis.pl/obrazki/S5600frontslant.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.08.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Aparat nie posiada wprawdzie stabilizatora obrazu, producent zapewnia jednak, że zdjęcia będą zawsze ostre dzięki bezpiecznym wysokim czułościom, do ISO 1600 (wartość czułości występująca do tej pory w lustrzankach). Zdementuję i przypomnę: Fuji FinePix F10 Zoom ma ISO 1600, a jest tylko ultrakompaktem. Jakkolwiek chwalę sobie F10 (kupiłem szwagierce i używałem przy okazji), to jednak od razu widać, kiedy aparat przestawił się w wyższe ISO. Wobec powyższego często wolę sobie wymusić niższe i liczyć, że ręka nie zadrży. W CP8800 mam stabilizację, więc nie muszę umieć liczyć Może po prostu Fuji nie chce dobić konkurencji? A może chcą, żeby ludzie kupili teraz to, a za rok im dadzą stabilizację i skuszą znowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts