Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S? jacy? napale?cy na fotografi? cyfrow? ????

Rafter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dorotazab - po fragmentach zdjęć widzę, że aparacik masz nie najgorszy. Trudno ocenić całość, bo ... zdjęcia się nie mieszczą.

Niniejszym mam apel do wszystkich: proszę o wklejanie zdjęć do formatu 640x480. Takie zdjęcie widać całe i nie powoduje rozjechania się wszerz całego okna. Strasznie to jest upierdliwe jak trzeba się skrolować w obydwu kierunkach, a w dodatku strona ładuje się strasznie długo skacząc przy tym - przesuwa się w miarę ładowania kolejnych zdjęć. Lepiej podać na apetyt miniaturkę i linka do całej kolekcji.

Dziękuję i pozdrawiam[/b]

• 2 weeks później...

Mam pytanie, co sądzić o Samsung pro 815? Podoba mi sie obiektyw (zoom 15x) i możliwości aparatu, ale odstrasza trochę Samsung.

Od wielu lat korzystam ze zwykłej lustrzanki (Yashica).

Witam !!

Też miałem ochotę na ten aparacik jednak po zebraniu opinii z forów dyskusyjnych poświęconych fotografii zrezygnowałem z zakupu gdyż sprzęt ten ma dwie podstawowe wady które go dyskwalifikują :

1. Brak stabilizacji obrazu która jest standartem w o wiele tańszych aparatach z tak dużym zoomem

2. Straszne sumu

Jeśli masz starą poczciwą lustrzanke i umiesz nią robić zdjęcia to najlepszym wyjściem będzie zakup lustrzanki cyfrowej jeśli chcesz wkroczyć w nowe technologie .

pozdro D.RZ

Dzięki Darku. Zależy mi na długim zoomie, bo mam dosyć targania sprzętu i zmieniania co jakiś czas obiektywu, często jak sie zmieni to już po "ptokach" :D

Mam pytanie, co sądzić o Samsung pro 815? Podoba mi sie obiektyw (zoom 15x) i możliwości aparatu, ale odstrasza trochę Samsung.

Od wielu lat korzystam ze zwykłej lustrzanki (Yashica).

Pisałem już wcześniej o tym aparacie - poszukaj. Tak jak Ci już Darek odpowiedział - nie popisali się z szumami i ten brak stabilizacji. Co do samego Samsunga, to się nie bój. Ja mam analogową idiot-camerę i jest rewelacyjna. W moim modelu nie dawali jednak swoich szkieł, tylko Schneider-Kreuznach, a te już są znane. Zresztą gdy go kupowałem (1997 rok, 317$) to był argument, który przeważył.

Darku i Frankai dzięki za rady. Brak stabilizacji przy długiej ogniskowej to faktycznie mankament. Nie będę ciągle nosił statywu, bo z ręki przy takiej ogniskowej trudno zrobić nieporuszone zdjęcie zwłaszcza jak się człowiek spieszy. Obiektyw w tym Samsungu to też Schneider-Kreuznach. Widać koreańcy nie opanowali sztuki szlifowania soczewek.

Do tej pory używam lustrzanki Yashica + trzy obiektywy 28, 55 i 130 mm.

Czasami jakiś No Name idioten kamera jeśli mi nie zależy na specjalnej jakości.

Mam też FEDa którego mój Ojciec kupił w 1945 r. od enkawudzisty za litr bimbru. :D

• 1 month później...

Darek

świetne zdjęcia, widać , ze aparat jest w rękach pasjonata :D

A ja się pochwalę nowym zakupem

http://www.letsgodigital.org/html/review/sony/cybershot/dscr1.html

Jest niesamowity, polecam!!!

To kompakt, więc bardzo wygodny, ISO 3200, 10,3 Mega

Bardzo wygodny, solidny, wszystkie przyciski funkcjonalne idealnie zaprojektowane, ogromne możliwości - szeeeroki obiektyw, tylko cena - przed świętami 3999 zł, teraz troszkę taniej.

Sony DSC-R1 to cyfrowa rewolucja- najwyższy model Sony wyróżnia matryca ponad 10 Mpix i wyśmienity obiektyw (24-120mm f/2,8-4,8) zbudowany specjalnie dla tego modelu przez jednego z najlepszych producentów obiektywów na świecie- Carl Zeiss. Gdy dodać do tego procesor Real Imaging w udoskonalonym wydaniu, czytelny, obrotowy wyświetlacz oraz zupełnie nowe systemy redukcji szumów to rysuje nam się konstrukcja niemal idealna...

Jak powiedział Phil Askey ze słynnego http://www.dpreview.com - „sam obiektyw jest wart ceny aparatu” czyli: „kupujesz obiektyw Zeissa...a aparat (body) R1 dostajesz gratis”

http://www.letsgodigital.org/html/review/sony/cybershot/sony_cybershot_r1_a.jpg

• 3 weeks później...