Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S? jacy? napale?cy na fotografi? cyfrow? ????

Rafter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ckwadrat jak już latałeś nad warszawą to nie mogłeś nad tarchominem przelecieć? ;-)

a my się w końcu zmobilizowaliśmy i skorzystaliśmy z promocji nikona i mamy d50 :D:D:D:D:D:D

teraz się uczę focić

Hejka Dziuba! :lol: Już zazdroszczę.. Ja mam tylko malutkiego A520, ale na razie musi wystarczyć. A a propos Tarchomina, to na jednym ze zdjęć na poprzedniej stronie chyba majaczy jego zarys we mgle prawie pod samym horyzontem. Niestety, pogodę podczas tego lotu miałem paskudną.

ckwadrat jak już latałeś nad warszawą to nie mogłeś nad tarchominem przelecieć? ;-)

a my się w końcu zmobilizowaliśmy i skorzystaliśmy z promocji nikona i mamy d50 :D:D:D:D:D:D

teraz się uczę focić

Hejka Dziuba! :lol: Już zazdroszczę.. Ja mam tylko malutkiego A520, ale na razie musi wystarczyć. A a propos Tarchomina, to na jednym ze zdjęć na poprzedniej stronie chyba majaczy jego zarys we mgle prawie pod samym horyzontem. Niestety, pogodę podczas tego lotu miałem paskudną.

A często latasz? szczerze zazdroszczę takich fotek

Z utęsknieniem czekam na chwile wolnego aby w plener ruszyć...

A często latasz? szczerze zazdroszczę takich fotek

Z utęsknieniem czekam na chwile wolnego aby w plener ruszyć...

No niestety tylko raptem dwa razy mi się zdarzyło. Raz szybowcem (i z tego lotu mam "tylko" film) i raz wiekowym AN-2. Choć Antek robił wrażenie, ze zaraz się rozpadnie, to i tak szybowiec daje bez porównania mocniejsze wrażenia :lol:.

Ckwadrat - uziemić to Was nie uziemią, ale na niektórych to się mogą wk... :wink: Mam tu na myśli wklejanie kilkudziesięciu dużych zdjęć. Ja rozumiem, że ktoś chce się pochwalić, ale kiedy wczytuje się taka ilość danych, to to trwa i trwa i trwa ... LITOŚCI !!! Ja mam i tak Neo 512, ale jak ktoś wisi na modemi, dostępie radiowym, 128 ...

Jak ktoś już chce wrzucać tutaj zdjęcie, to niech przynajmniej zmniejszy format do 640x480 i kompresję JPEG 50%. Rozmiar będzie wtedy jakieś 30kB. A najlepiej niech poda linkę do oryginału.

• 2 weeks później...
Ckwadrat - uziemić to Was nie uziemią, ale na niektórych to się mogą wk... :wink: Mam tu na myśli wklejanie kilkudziesięciu dużych zdjęć. Ja rozumiem, że ktoś chce się pochwalić, ale kiedy wczytuje się taka ilość danych, to to trwa i trwa i trwa ... LITOŚCI !!! Ja mam i tak Neo 512, ale jak ktoś wisi na modemi, dostępie radiowym, 128 ...

Jak ktoś już chce wrzucać tutaj zdjęcie, to niech przynajmniej zmniejszy format do 640x480 i kompresję JPEG 50%. Rozmiar będzie wtedy jakieś 30kB. A najlepiej niech poda linkę do oryginału.

Witam

Tak sie składa że jesteśmy w wątku fotograficznym ,a jest on po to aby każdy z nas mógl pokazać swoje .Nie wiem dlaczego się tak "rzucasz" .Nie chcesz ich oglądać to nie otwieraj tego wątku i masz sprawę załatwioną . No ale co tam . Ja w każdym bądź razie nie będę już pokazywał swoich bo sie długo wczytują . Likwiduję też te które już zamieściłem .

pozdrawiam D.RZ

Tak sie składa że jesteśmy w wątku fotograficznym

Zgadza się

a jest on po to aby każdy z nas mógl pokazać swoje

Nie do końca - w sumie przez bardzo długi czas służył poradom dotyczącym zakupów i parametrów aparatów, oraz wymianie doświadczeń. Jeżeli chodzi o galerie to do tego są inne fora. Czyż nie wystarczy pokazać małego, "lekkiego" zdjątka i podanie adresu gdzie można znaleźć duży oryginał?

Nie wiem dlaczego się tak "rzucasz". Nie chcesz ich oglądać to nie otwieraj tego wątku i masz sprawę załatwioną.

"Rzucam się", bo jeżeli dobrze się przyjrzałeś, biorę udział w dyskusji od samego począku i po trochu kształtowałem ten wątek. "Rzucam się", bo chcę go dalej czytać i nie czekać godzinami. "Rzucam się", bo ... przy odrobinie zrozumienia o czym napisałem - możemy mieć i parametry aparatów, porady zakupowe i zdjęcia, bez sugerowania otwierania nowego wątku jeżeli się nie podoba istniejący.

No ale co tam . Ja w każdym bądź razie nie będę już pokazywał swoich bo sie długo wczytują . Likwiduję też te które już zamieściłem .

Nie chodzi mi o to, żeby ktoś się obrażał i zabierał zabawki. Po prostu proszę o trochę umiaru. Tak to już jest z wszelkiego typu demokracją, że wszystko działa, dopóki zwraca się uwagę na to co inni myślą, a po zwróceniu uwagi dyskusja toczy się - jak coś ulepszyć, a nie na wyzywaniu się nawzajem, podziałach i ... wyrzucania się z wątku. Piszę to bez żadnej złości czy złośliwości. Wrzuć więc swoje zdjęcia z powrotem, jeżeli są duże (nie chce mi się szukać czy to Twoje były duże), to proszę zmniejsz.

Pozdrawiam również :D

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
Mam pytanie... Ktory aparat jest lepszy, no latwiejszy w obsludze? :o

Canon 300D czy Nikon 50D. Oba to lustrzanki cyfrowe. Mam nadzieje, ze nie podalam dobry model Nikona. Jak bardzo przydaje sie stabilizacja obrazu? Dzieki za podpowiedz, jak widac jestem jeszcze bardzo amatorem...

Jedyne co radze to potrzymaj body Canona i Nikona i przkonaj się, który lepiej się dłoni trzyma. Mam D50, nie wim kto projektował body od Canona, ale to jest dobre dla kogoś kto ma dłonie wielkości 5latka. Cholernie niewygodny, nie ma za co złapać!

Jeśli potrzebne są jakieś foty to odezwij się na [email protected]

Mam pytanie... Ktory aparat jest lepszy, no latwiejszy w obsludze? :o

Canon 300D czy Nikon 50D. Oba to lustrzanki cyfrowe. Mam nadzieje, ze nie podalam dobry model Nikona. Jak bardzo przydaje sie stabilizacja obrazu? Dzieki za podpowiedz, jak widac jestem jeszcze bardzo amatorem...

300D jest historią. 350XT jako niewiele droższe, a dużo lepsze wyparł go i już nie jest sprzedawany. EDIT: nie napisałem że 350XT jest lepszy od Nikona D50. Napisałem, że nie można porównywać 300D z D50, bo 300D jest do ... ;) Można co najwyżej 350XT

Stabilizacja przydaje się. Zwykle wydłuża Ci czas o 2-3 razy. Jest to duży plus przy "tele". Ja moim Nikonem CP 8800 robię zdjęcia z ręki z czasami 1/15s nawet przy średnim "tele". Zgodnie z regułą 1/15s daje nieporuszone zdjęcie do ogniskowej 15mm :lol: Przy jakimś 150mm powinniśmy używać 1/150s.

Ja przytocze tylko slowa mojego kolegi Canoniera - teraz kupilbym Nikona

Już wstawiłem komentarz, żeby mnie opacznie nie interpretować. Nie da się porównać 300D z D50; można co najwyżej 350XT z D50. Ja osobiście to kupiłbym sobie TAKI Kasiorka wkrótce będzie na to, ale ... ten pazerny smoka - budowa - zeżre wszystko :(

Ja przytocze tylko slowa mojego kolegi Canoniera - teraz kupilbym Nikona

Już wstawiłem komentarz, żeby mnie opacznie nie interpretować. Nie da się porównać 300D z D50; można co najwyżej 350XT z D50. Ja osobiście to kupiłbym sobie TAKI Kasiorka wkrótce będzie na to, ale ... ten pazerny smoka - budowa - zeżre wszystko :(

Ciekawe.... ;-) Ty też?! Piotrek sobie obiektyw tele wypatrzył za pare ładnych tysięcy... Zastanawiam się tylko, jak się uda nabyć cały ten sprzęt to chyba tragarz się przyda ;-)

Napisałam o Canonie to co na pierwszy rzut mi się nie spodobało. A myślę, że poręczność aparatu też ma znaczenie a nie tylko pixele i inne "gadżety" Bo jeśli ktoś jest amatorem, który robi zdjęcia na automacie to i tak specjalnej różnicy nie zauważy. A jak facet nie ma dłoni niemowlaka to złapać canona nie ma za co...

Przy zakupie aparatu, pytałam czemu nikon a nie canon i dość sensowną odpowiedź uzyskałam, potwierdzoną przez życie - canony są w porównaniu do nikonów tańsze, ale w kicie mają słabe obiektywy i jeśli komuś zależy na jakości to na dzień dobry kupno obektywu się kłania, który to już kosztuje pare ładnych groszy. Nie pamętam tylko, czy nie wspomniał o tym, ze optyka w kitowych obiektywach canona nie jest szklana :roll:

Ciekawe.... ;-) Ty też?! Piotrek sobie obiektyw tele wypatrzył za pare ładnych tysięcy... Zastanawiam się tylko, jak się uda nabyć cały ten sprzęt to chyba tragarz się przyda ;-)

Tragarz to pikuś. Po prostu ja od dłuższego czasu czekałem na następcę D100, który w większości parametrów został pokonany już przez D70. Wypuszczenie D70s czy D50 - rozpatrywane w obliczu moich oczekiwań - to był śmiech na sali. D200 zdecydowanie mnie zadawala, a i jego cena jest znośna. Wujek Sam mi zwróci co nieco mamony :lol:

Napisałam o Canonie to co na pierwszy rzut mi się nie spodobało. A myślę, że poręczność aparatu też ma znaczenie a nie tylko pixele i inne "gadżety" Bo jeśli ktoś jest amatorem, który robi zdjęcia na automacie to i tak specjalnej różnicy nie zauważy. A jak facet nie ma dłoni niemowlaka to złapać canona nie ma za co...

Kupując mojego pierwszego cyfraka byłem zdecyodowany już na CP 5400. Poszedłem do sklepu ... pomacałem CP 5400 i CP 5700 ... wróciłem do domu i zamówiłem jedynie słuszny CP 5700 - odpowiednia waga przebiła nawet szeroki kąt :lol:

Przy zakupie aparatu, pytałam czemu nikon a nie canon i dość sensowną odpowiedź uzyskałam, potwierdzoną przez życie - canony są w porównaniu do nikonów tańsze, ale w kicie mają słabe obiektywy i jeśli komuś zależy na jakości to na dzień dobry kupno obektywu się kłania, który to już kosztuje pare ładnych groszy.

Przypomnij też, że Nikona jako jedyny na rynku zmienił matryce i można bez większych problemów korzystać z jego analogowych szkieł. W Waszym przypadku więc nie trzeba było ich zmieniać.

Nie pamętam tylko, czy nie wspomniał o tym, ze optyka w kitowych obiektywach canona nie jest szklana :roll:

Szklana, nie szklana... Nie wiem jak teraz, ale za kilka lat to pewnie nie będzie różnicy w jakości, a pozostanie w cenie i wadze. Ja bym się nie upierał przy szkle.