Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S? jacy? napale?cy na fotografi? cyfrow? ????

Rafter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A moze tak zorganizować się fotomaniacy i w jakiś plener się udać...?

Jasne. Super pomysł. Aparaty i browarki w ręce i heja. Smok pewnie zaraz też się pewnie by wybrał. Mamy umowę na wypad w zapadłe dziury Karkonoszy i gwałci mnie na podróż BAM-em :lol:

Mój udział jednak jest obwarowany jedną rzeczą - musisz mi załatwić rozciągnięcie czasu o min. 2 razy :(

Dzień dobry :)

Mam pytanko do speców: czy jest jakiś sposób na pozbycie się efektów dystorsji w zdjęciach z tanich cyfrówek - Nikon Coolpix 5600, 7600 ?

http://img99.imageshack.us/img99/1414/brama7st.th.jpg http://img91.imageshack.us/img91/2665/kafle13rk.th.jpg http://img84.imageshack.us/img84/8043/kafle23gf.th.jpg

Zawinięcia prostych linii widać zwłaszcza w bliskim planie, z obiektami oddalonymi nie ma już tego problemu; na pierwszej fotce widać jajowaty słupek wspierajacy balkony, ale oddalone proste są faktycznie proste; na drugim bardzo "leci w dół" framuga drzwi, na trzecim kafle wyglądają na krzywo położone.

Da się to zlikwidować w samym aparacie ? Czy też tylko przy obróbce - poprzez kadrowanie i obcinanie zdjęć po krawędziach, lub może w jakimś programie - tylko podobno prostowanie krzywizn nie jest [nomen omen ;)] proste.

Liczę na Was :)

użyj photoshopa lub paint shop pro. mają opcje deformacji obrazu :)

Dzięki, myślałem że to jednak da się to prościej ustawić.

Wybrałem Nikona miedzy innymi właśnie ze wzgledu na obiektyw. Czytałem dobre opinie o optyce Nikkora w Coolpix 5600, a w 7600 ponoć jest to "znakomity i słynny Nikkor ED" :-?

Wybrałem Nikona miedzy innymi właśnie ze wzgledu na obiektyw. Czytałem dobre opinie o optyce Nikkora w Coolpix 5600, a w 7600 ponoć jest to "znakomity i słynny Nikkor ED" :-?

Taki duży a w bajki wierzy:lol: Nie neguję tym oczywiście tego, że Nikon ma dobrą optykę. Ma dobrą, ale "wyżej .... nie podskoczysz". Mały aparacik=mały efekt. Zniekształcenia będą zawsza zwłaszcza w niskobudżetowych aparatach oraz zoom'ach.

ED oznacza "Extra-low Dispersion", czyli chodzi o zjawisko abberacji chromatycznej. Dzięki temu nie masz przebarwień na krawędziach o dużym kontraście (np. liście na tle jasnego nieba). Jeżeli masz, to oznacza, że nie mając ED ... miałbyś gorsze. ED ma się nijak do zniekształceń typu poduszka/beczka.

Choć sam mam Nikona, to jednak w aparacikach kieszonkowych doradziłem szwagierce kupno Fuji F10. Gdy sprawdzałem w sklepie Nikona S1 (ponad rok temu), to niczym mnie nie zachwycił.

Taki duży a w bajki wierzy:lol:

W coś wierzyć trzeba ;)

Aparacik miał być ogólnorodzinny, prosty ale z ambicjami na więcej i lepiej; ja sam na powrót do fotografowania hobbystycznego nie mam niestety czasu.

Dzięki za oświecenie; z zoomu zrezygnować nie da rady, trzeba przełknąć pigułę goryczy i pstrykać dalej :D

Aparacik miał być ogólnorodzinny, prosty

No to właśnie kieszonkowy Fuji F10 jest dobry.

ale z ambicjami na więcej i lepiej

Sprzeczność z poprzednim. W tym momencie patrzymy na segment prosumer. Mój Nikon 8800 nie jest sprzedawany, więc nie polecam :wink: Przypuszczam jednak, że jest jednak kilka aparacików z których można wybierać.

trzeba przełknąć pigułę goryczy i pstrykać dalej :D

Eeeee tam goryczy. To kwestia nastawienia się. Ja czasem krytykuję swoje zdjęcia, po czym bierze je w ręce ktoś bardziej "zielony" i w ogóle nie rozumie czego ja się czepiam :lol:

No goryczy, niestety. Zwłaszcza ta 7600-tka jest taka "goryczna" [ja mam 5600] - zerknij jeśli możesz fachowym okiem na efekt kolistości do wątku Toli. Dla mnie takie wygięcia to przesada.

Mój Coolpix miał być i dla kogoś, kto umie tylko nacisnąć spust w automacie, i dla mnie, jeśli kiedyś miałbym czas pobawić się ustawieniami, zaczynając od niego edukację z cyfrówkami.

Nikon 8800 jest do kupienia w Polsce [chyba że masz jakąś special version], ale jest duży i nie miałbym możliwości go wykorzystać, skoro nawet obecnym pstrykaczem nie mam czasu się pobawić.

Mój Coolpix miał być i dla kogoś, kto umie tylko nacisnąć spust w automacie, i dla mnie, jeśli kiedyś miałbym czas pobawić się ustawieniami

Tak to tylko Panu w ... dopasują :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol:

Nikon 8800 jest do kupienia w Polsce

Moja ulubiona wyszukiwarka cenowa pokazuje, że CP 8800 w USA jest oferowany w 2 sklepach. Jeżeli coś jest oferowane w ponad 30 a potem spada poniżej 20 to znaczy, że się kończy. Jak poniżej 10 znaczy, że już zeszło z rynku. Taki stan już był chyba rok temu. To że u nas jest do kupienia, to dla mnie nic nie znaczy. Nikon z jakichś powodów wycofał się z segmentu prosumer :-? Na jego stronce http://www.nikonusa.com nie ma już żadnego aparatu pomiędzy małymi idiotkami a lustrzankami. Może cena zestawu D50 skanibalizowała mu ten segment? Wszak cena 742$ można mieć już lustrzankę z 2 obiektywami. Kiedy już spłacę kredyt, który wezmę na dokończenie budowy ... i nie będą mi się jeszcze trzęsły ręce ... to sobie kupię coś z tej półki, na której leży obecnie Nikon D200 :)

W lutym kupiłem Olympysa e-500 wtedy w sklepie wołali za niego 3700,- a w sklepie internetowym wziąłem go za 2900,- Czyli jak się poszuka to i u nas można taniej.Pierwotnie planowałem zakup d70s,ale jak się moja połowica dowiedziała że bedzie miała kolejny sprzęt bojowy to musiałem ustąpić.Myślałem o 70s z tego względu że mając F801s z kilkoma szkłami miałbym załatwioną sprawe z optyką,ale w sumie jestem zadowolony.Póżniej znajomy kupił Nikona d 50,trochę się nim pobawiłem i niestety nie każde szkło z fiklmu dobrze sprawuje się w cyfrze.Olek może nie powala szybkością ale w kitowych zestawach szkło jest wyśmienite,niestety trzeba się przyzwyczaić do nowej guzikologii.

W Media Markt widziałem ostatnio jakieś cyfraki po ok.400,- Musisz się liczyć z tym,że cudów nie ma.Jakość kosztuje,ale dla dzieciaka nie warto kupować czegoś drogiego.Ważne aby jego obsługa była jak najłaatwiejsza.Cyfraki są o niebo delikatniejsze od kliszaków,upadek kliszaka z reguły nie wiązał się z jakimiś większymi problemami,a w cyfrze ,w bardzo wielu wypadkach kaplica.To samo z wodą,z tym że nie słyszałem żeby utopionego cyraka ktoś zreanimował.Dla uzyskania formatu 10x15cm wystarczy spokojnie rozdzielczość 4m.pix.I jeszcze co do matrycy to im większy jest jej fiyczna wielkość /mm x mm/tym lepiej.Kompaktów nigdy nie używałem ale muślę że w rozsądnych pieniądzach powinieneś bez problemu coś znależć.Powodzenia

• 4 weeks później...
Mam prosbe , chcialbym kupic aparat cyfrowy dla dzieci - ryzyko zniszczenia , zgubienia , zakladam , ze powinien byc tani - doradzcie cos .

Ostanio kupiłem synowi na Allegro 5MPix za 280 zł. Żdne halo, ale dzieciak ma zabawę na 102. Za te pieniądze nie ma strachu, że zgubi albo popsuje.

Sam od niedawna cieszę się z zakupu Canona S3 IS. Nie będę się zachwycał bo jestem maniakiem Canona a na cyfrową lustrzankę mnie nie stać - ten aparat daje kompromis jakości do ceny.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Mam następujący problem:

Kupiliśmy rok temu Canona IXUS i5. Po kilku miesiącach zepsuł się w nim wyświetlacz (obraz zniknął i pojawiła się szara kreska wyglądająca jak zaciek). Sklep nie przyjął reklamacji (nie będę o tym opowiadać, bo jeszcze mną trzęsie).

Gdzie w Warszawie moglibyśmy dokonać naprawy/wymiany w miłych okolicznościach i po przystępnej cenie?

A może ktoś jeszcze spotkał się z tego typu awarią? Mam podejrzenie że to wada, którą dotknięta jest cała seria - cena aparatu była wówczas bardzo promocyjna i to we wszystkich punktach. Jakoś mi to nie daje spokoju...