Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S? jacy? napale?cy na fotografi? cyfrow? ????

Rafter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam mały problem, moze ktoś pomoże mi znaleźć kierunek, w którym powinienem szukać jego rozwiązania.

Robie zdjęcia nikonem 8700. Chodzę po różnych ruinach i chciałbym uwiecznić je takim jakie są - zaniedbane, mozna by nawet powiedzieć - wysyspiska śmieci. Ale niestety na zdjęciach wyglądają bardzo atrakcyjnie! Dużo bardziej niż w bezpośrednim odbiorze.

Oczywiście jedna z mozliwości to kompozycja obrazu - odpowiedni dobór obiektu fotografowanego i jego otoczenia i z tym muszę sobie sam poradzić. Ale czy jest możliwy jakiś dobór ostrości, kontrastu, balansu bieli, czy czegoś innego, który pozwoli mi osiągnąć zamierzony efekt? (niestety, jestem trochę ograniczony i zdjęcia robię raczej tylko w silnym południowym słońcu, poranki i wieczory raczej nie są dla mnie dostępne :cry: )

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

• 1 month później...
Kwiatkor - znam problem. Chciałem pstryknąć straaaaaaaaszną fotkę na bazarze w Kairze i wyszło .... zdjęcie. Sam nie wiem co trzeba by zrobić. Może B&W? Może - to co już chyba sam planowałeś - pod innym kątem? Z pewnością trzeba popracować kompozycją. Może zestawić coś ładnego z ohydą?

• 2 weeks później...

Trzeba był na prawdę niezłego smietnika, aby na zdjęciu ująć choć odrobinę tamtego klimatu..... http://www.world66.com/asia/southasia/pakistan/sukkur/lib/gallery/showimage?pic=asia/southasia/pakistan/sukkur/on_the_street_1

Chyba trzeba nie ustawać w robieniu róznych ujęć i analizowaniu zdjęć...

Trzeba był na prawdę niezłego smietnika, aby na zdjęciu ująć choć odrobinę tamtego klimatu.....

Poczułem się jak "u siebie" (w Egipcie) :lol: Ja "czuję" tą atmosferę, ale pewnie tylko dla tego, że widziałem i wąchałem takie miejsca. Ktoś kto nie widział tego w realu, to chyba nie zrozumie. Zdjęcie ma tylko 2 wymiary zamiast 4 (zapach też się liczy :wink: )

• 2 weeks później...
Mam problem z obrabianiem zdjęć z cyfrówki. Najczęściej robię zdjęcia w rozmiarze 1200x1600. Są bardzo dobrej jakości. Niestety czasem jest konieczne zrobienie kopii w rozmiarze 640x480 i nie potrafię tego zrobic tak, zeby zdjęcie nie straciło ostrości. Co powinnam zrobić ? Jakimi parametrami przy mniejszaniu się pobawić ?

No wiesz, tak to ja tez potrafie zrobić. Chodzi mi o to, żeby jak najmniej z jakości stracić. A tego nie da sie zrealizowąc ta poprostu zmniejszając procentowo... Są różne sposoby interpolacji. Więc jaki wybrac, zeby jak najmniej stracić ? Czy zwiększać DPI zmniejszając obraz, czy to nie ma sensu ?

Odpowiadając wprost: Tak, w ten weekend miałem możliwość pomacania D80. Wrażenia?

Wcześniej fociłem na Coolpix'ie 5000. Bardzo sympatyczny aparat, którego jedną z niewątpliwych zalet była najkrótsza przesłona z wszystkich dostępnych kompaktów. Czasu jednak trochę minęło i zachciało mi się lustrzanki. Na przełomie lipiec/sierpień kupiłem D70s. Zrobiłem już na nim około 4 tysięcy zdjęć i w zasadzie pełnia zadowolenia.

Jednak kiedy wziąłem do ręki D80, to szczena mi trochę zwisła. Miałem możliwość zrobienia około 20-kilku zdjęć i pooglądania wyników.

Bardzo fajna zabawka. Szkoda, że jej nie było kiedy ja kupowałem swoją siedemdziesiątkę :(

JoShi - zmniejszając rozdzielczość trzeba chyba wcześniej ... zmiękczyć zdjęcie. Inaczej wyjdzie kiszka - na przykła linia prosta idąca po przekątnej zamieni się w ... piłę.

Chyba że mi się coś pochrzaniło i to o inny trick chodzi.

Dzięki, poprubuję, ale raczej chodzi mi o to, że właśnie podczas zmniejszania traci się ostrość :(

Wiem, ale pominąłem to bo osobiście tego nie doświadczyłem. Jesteś pewna, że tracisz ostrość, czy to tylko złudzenie spowodowane mniejszą rozdzielczością? Wyślę Ci na priva mój e-mail. Podeślesz mi zdjęcie, które robi Ci problem i poeksperymentujemy.

Dzieki za priv. Jak będę w domu to ci odpowiem. Prześlę Ci dwa zdjęcia i zobaczysz o co mi chodzi. Zresztą może nawet tu je umieszcze, żeby było wiadomo.

Jeżeli chodzi o zamieszczanie zdjęć to niekoniecznie to jest dobry pomysł - stronka się strasznie długo ładuje, jeżeli ktoś wisi na modemie. Jestem zwolennikiem podawania linku do zdjęcia i jak ktoś chce, to sobie otworzy je.