Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S? jacy? napale?cy na fotografi? cyfrow? ????

Rafter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Wątek trzeba trochę odświeżyć :wink:

Teraz o poboczu. Kupiłem sobie "webkamerkę". Jest to Aiptec DV II. Kosztowała $99. Początkowo byłem trochę rozczarowany, ale już mi się podoba. Rozczarowany byłem jakością obrazu, a właściwie dostrojeniem opcji (jasność na max, kontrast na min, kolorami "wte i nazad" a obraz do kitu). Okazało się jednak, że to kwestia zbyt słabego oświetlenia. Robiłem ostatnio nią zdjęcia (1.3 MPix) i wyszły rewelacyjnie jak na taką zabawkę. To, że wyposażona jest w wyświetlacz LCD ułatwia selekcję zdjęć już w trakcie ich wykonywania. Pamięć wbudowana 8MB z dodatkowym gniazdem do CF. Nie jest źle :grin: Można ją wykorzystywać jako webcam, aparat, kamerę wideo (1.5 min na wewnętrznej pamięci i kilka minut z CF), rejestrator audio.

• 3 weeks później...
Mam ważne pytanko w pracy udało mi się ich namówić na Olympusa Camedie 5050. Myślałem również o minolcie 7i ale po argumentach jakie tu przeczytałem od razu odrzuciłem. W gre wchodził również sony ale tak samo odszedł w przedbiegach. Co więc sądzicie o Olympusie? Bardzo będe ciekaw Waszych opinii i pozdrawiam!

Kakaw - właśnie przypatruję się parametrom kilkunastu aparatów i w grę wchodzi tez Camedia 5050, ale prowadzi Coolpix 4500 przed Power Shot 3. Na Coolpixa jest teraz promocja (-200USD). Jak skończę porównanie za kilka dni, to się odezwę co myślę. Całość mam w pliku Excel, więc mogę potem udostępnić.

Kakaw - spokojnie to nie jest "200" tylko "-200". Najtańszy wobec tego widziałem za 349USD, do tego dochodzi wysyłka 20USD i chyba podatek (5-7% zależnie od stanu). Z szerokim kątem (x0,63) powinno być będzie ciągle poniżej 500USD. Daj mi jeszcze parę dni, to skończę porównanie :smile: w pełni

Kakaw - zrobiłem zestawienie opcji i cen. Coś jednak pochrzaniło się gościom w jednym sklepie z ceną i nie jest to 349 jak było poprzednio, tylko 449 :sad: Tak czy inaczej na prowadzeniu ciągle Coolpix 4500 i Power Shot-y G2 i G3 (G2 jest bardzo minimalnie gorszy, ale za to ma cenę lepszą, bo już go wyzbywają się). Różnice istotne dla mnie (na pierwszym miejscu Nikkon:

czułość: 100 do 800 - 50 do 400,

min. migawka: 8s+bulb - 15s

max. migawka: 1/2300s - 1/1250s (G2 1/1000s)

zdalne sterowanie: kabel (opcja) - infrared (standard)

Wyświetlacz LCD: odkryty - zamykany

Waga: poniżej średniej - ciężkie

Cena: ok. $450 - ok.550 (G2 ok.450)

Co się tyczy oceny, to jeżeli znasz angielski, to wejdź na: http://www.dpreview.com/reviews/nikoncp4500/page19.asp Jest tam porównanie Coolpix 4500 z G2 i Sony DSC-S85 i Minoltą 404

Generalnie go polecają, choć różnice względem G2 są nieduże. Raz jeden, raz drugi lepszy.

Frankai - super, wielkie dzieki. U mnie aktualnie wiec wchodza dwa aparaty w gre - camedia 5050 i coolpix 4500. Powiedz jakie wady widzisz w camedi? (no oprocz dosyc wysokiej ceny, choc sadze, ze malo wygurowanej wzgledem tego, co soba prezentuje. Do mnie najbardziej przemawia jego baaaardzo jasny obiektyw.)

A nie sadzisz, ze coolpix ma zbyt "nieklasyczny" wyglada, a G2 jest strasznie wieeelka?

Kakaw - Olympus C-5050 przegrywa ceną. Jasność nie jest najmocniejszą stroną Coolpix'a, ale tak czy inaczej jest niezły. Jak chcesz, to Ci podeślę plik Excel z zestawieniem kilkunastu aparatów. Podaj mi e-mail po privie. Są tam m.in. plusy i minusy

• 3 weeks później...

Krystian - bo ludziska nie mają kasy na zabawki.

Kakaw - ja chyba odpuszczam sobie do września. Trzeba trochę kasy przywieźć do domu. Moje wątpliwości budzą też warunki promocji: musi to być autoryzowany dealer, a na pudełku musi być odpowiedni kod (specjalna seria). Czytałem opisy sklepów internetowych, gdzie ludzie ostrzegali, że niektórzy sprzedawcy twierdzą, że należy Ci się dany rabat, a producent go odrzuca. Tu obowiązuje system "mail in rabate", czyli wysyłasz do producenta odpowiednie potwierdzenia, a on Ci zwraca kasę zwykle po 6-8 tygodniach. Sklep sprzedający za 549 przyznał się, że kupując u nich nie należy się rabat. Najbardziej wiarygodnie wygląda mi Walmart. (598+6%)-200+2{wysyłka}=436$. Można jeszcze bardziej wiarygodnie, czyli Office Depot 649+6%-200=488$, bo tam można zażyczyć sobie odbiór w sklepie i jakby co, to nie odebrać. Mam jednak nadzieję, że po końcu promocji cena jeszcze spadnie, a ja już będę wiedział jakie akcesoria mi są potrzebne.

Masz rację, ja też chciałbym kupić sobie taką zabawką, ale kasy brak :smile:), więc jak na razie używam od 18 lat PRAKTICĘ MTL5...Zrobiłem kilka tysięcy zdjęć i slajdów i ani jednego nie spieprzyłem z winy aparatu, ale kiedy kolega pokazał mi możliwości takiego małego Cannona....ach, ta kasa!

Pozdrawiam!

Krystian - wyszyscy mają ten sam dylemat. Nie kupuj jednak w Polsce. Nawet za zachodnią granicą jest już kupę taniej. Są tacy co przywożą aparaciki bez dodatkowej opłaty - zarabiają na zwrocie podatku na granicy. Kiedy chcesz, żebym coś przeczytał, to stosuj "wywołanie", bo nie wszystko czytam. Jak napiszesz "Frankai", to taką wiadomość znajdę i odczytam :smile: