Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S? jacy? napale?cy na fotografi? cyfrow? ????

Rafter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

A może mógłbyś mnie wspomóc w problemie? Potrzebuje instrukcji do tego aparatu po polsku. Szukam w necie i nic. Masz może jakieś namiary na takie rzeczy?

To jak był kupiony aparat bez instrukcji ??

Daj maila to Ci wyślę tą polską "skróconą instrucję obsługi" w PDF

Aparat był kupiony zwyczajnie tylko nie w Polsce. Instrukcje posiadam, owszem. Ale po niemiecku, a tym językem nie władam. :-?

(namiary na mnie opszły na priva)

Thx!

• 3 weeks później...
Mam Fuji s5600 i wstyd się przyznać ... robię fotki przeważnie z automatu :oops:

Kompletny brak czasu na zabawę w fotki choć w technikum uczęszczałem na kółko fotograficzne z moim Zenitem :lol:

Zenit - fiu, fiu. Ja miałem Smienę 7 i żałuję, że ją rozebrałem z ciekawości, zamiast dać naprawić. Jestem ciekaw co by z niej teraz wychodziło. Slajdy które nią robiłem były super choć to była podstawówka a klisze ORWO!!!

=====

Jaki tam wstyd. Większość tak robi, ale nie wszyscy się przyznają. Ja osobiście ponad 95% pstrykam w "A", troszkę w "M", prawie nic w "S" i kompletnie nic w "P" (pełna automatyka). Do tego oczywiście dochodzi:

- zabawa korektą ekspozycji przy zdjęciach na zewnątrz

- zewnętrzna lampa w "M"

- czasem balans bieli dobrany ręcznie

- czasem ręczny fokus

- rzadko zdjęcia w predefiniowanym trybie

- ISO wymuszam o ile to możliwe na 100 a często na 50

- czasem wyłączam lampę i zmuszam VR do intensywniejszej pracy (np. ostatnio w jaskini)

Brakuje mi w moim aparaciku kilku programów dla mnie. Mam raptem 2 zestawy :( Przydałoby się minimum 5

• 2 weeks później...

Kiedyś obiecałem że jak będę miał możliwość to wkleję jakieś zdjęcia z Canona S 2 niniejszym to czynie, są to moje pierwsze fotki z cyfrówki i nie są niczym obrabiane

Tak w ogóle to wszystkie zdjęcia na tej stronie są robione tym aparatem poza kilkoma skanami ale to widać

http://mendrycki.pl/index.php?page=popracy&galeria1=moje+hobby+fotografia

Większość zdjęć wykonuję w programach tematycznych a Auto używam głównie do dokumentowania swojej pracy u klienta czasami jest to zupełna ciemnica i mimo to nie ma żadnych problemów z ostrością Od niedawna mam komórkę Sony Ericsson K800i i tam mam normalny aparat fotograficzny 3,2 Mpi i z normalną lampą błyskową i w tym aparacie jest jeden program którego brakuje mi w Canonie fotografowanie dokumentów

• 1 month później...

Mój brat posiada FZ30, miałem okazję trochę się nim bawić :)

+dobre, jasne szkło

+duzy zoom

+/- stabilizacja obrazu (ale nie tak efektywna jak w lustrzankach)

+/- szumy mogłyby być mniejsze

-zbyt długi czas reakcji

-zbyt wąski kąt na dolnym końcu ogniskowych (chyba 35mm o ile się nie mylę)

-praktyczny brak możliwości obsługi manualnego ostrzenia

-wizjer elektroniczny

szczerze wolałbym najtańszą lustrzankę - szkło zawsze mozna dokupić :)

• 1 month później...

fotografią cyfrową zajmuje się od kilku lat - najpierw niesmialo jakimys kompakcikami potem jak pojawil sie na rynku fuji finepix s5500 to zakupilam i byl super, a ze apetyt rosnie w miare jedzenia to przeszlam szybko na lustrzanke cyfrowa

robie rone fotki koncerty, imprezy kuluralne, mecze siatkowi, prywatne

to moja mala galeria

mati_sowee

• 2 months później...
  • 2 months później...

Chciałam zapytać jak i co trzeba ustawić w aparacie, żeby zdjęcia robione w sztucznym świetle nie wychodziły na żółto, tylko żeby były w normalnych kolorach. Lampa błyskowa nic nie daje, bo z nią na odmianę wychodzą bardzo ciemne :-? .

Nie umiem sobie z tym poradzić :( .