Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S? jacy? napale?cy na fotografi? cyfrow? ????

Rafter

Recommended Posts

Ekipa robiła mi szlichtę i w pralni zalali z rozpędu kratkę ściekową. Wmawiali mi potem, że nic nie było.

A ja im na to notebook i CD-ROM z 800 zdjęciami instalacji elektrycznej, kanalizacyjnej, CO i CW.

I fachowcy zmiękli. Musieli wyciąć (nie kuć) kwadracik 30 x 30 cm i wyciągnąć kratkę na wierzch.

Zdjęć w tej ilości nigdy bym nie zrobił tradycyjnym aparatem.

Korzyści więc są niezaprzeczalne. A zabawa fajna.

Nie przeliczajcie wszystkiego na cegły, drewno, dachówkę i tynki.

Inaczej oszalejecie, a żyć też trzeba.

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teska,

to tak jak z domem. Jednego stać na 450 metrów a inny chetnie zamieszka na 100 metrach.

Nie kupuj na pewno mniej niż 4 mln pikseli. Może Kodak, Może HP.

Wejdź na stronę http://www.dpreview.com i poczytaj opinię.

Zobacz ile masz kasy i dopasuj ofertę z rynku. Niekupuj w kraju, bo drożej. USA i Azja są najtańsze.

Ja za swój dałem 6000 tysięcy i nie liczę, że to pół pieca CO.

Pozdrawiam

Teska - Rafter namawia Cię na kamerę w segmencie prosumer (fajne słówko :grin: ), a oznacza odbiorcę półprofesjonalnego. Taki zapalony amator. Rafter jest bardzo zapalony :grin: Niestety ceny takiego cuda przekraczają w Polsce 3500zł. Ty masz blisko, więc pojedź te parę kilometrów kierunku zachodnim i tam sobie kup. Pamiętaj o tym, że kupując w niektórych sklepach masz prawo do zwrotu podatku, a będzie tego zwrotu chyba 16%. Podaj co Cię interesuje: gdzie robisz zwykle zdjęcia, jak dużo, jaki rozmiar odbitek, w jakich warunkach, itp. Dla jednego jest ważne, by robić duże zbliżenia, dla innego by aparat dużo objąć (zdjęcia w pomieszczeniach), dla innego żeby nie wyszło "ziarno" przy dużych rozmiarach odbitek, jeszcze ktoś inny robi zdjęcia w trudnych warunkach (za mało lub za dużo światła, odblaski od waody). Cenę aparatu który wybrałem dla siebie masz wyżej. W Polsce ona kosztuje 3900zł. Ja chcę za drugie tyle dokupić akcesoriów. Myślę, że na Twoje potrzeby to sam aparat i tak by wystarczył. Może tylko trochę narzekałabyś, że nie obejmuje dużo (min. ogniskowa 38mm) i że mało zdjęć robi w dużej rozdzielczości. Dodatkowy obiektyw to 150$ a pamięć powiedzmy 70$.

Witam z powrotem! ech... przepraszam za długą nieobecność ale miałem egzaminy maturalne (brak internetu sie oplacil - 4,6,4). Dyrektor mojej firmy (szkoly) na szczescie sie napalil i sa 90% szans, ze uda sie go zakupic przed wakacjami. Niestety musimy darowac sobie kupowania zagramanica bo szkola potrzebuje rachunku. Frankai wielkie dzięki za propozycje - z mila checia skorzystam - [email protected] Pozdrawiam!

• 2 weeks później...

Jestem z powrotem po dłuższej przerwie spowodowanej wyjazdem do ... domu :-D Jeżeli komuś coś obiecałem, a nie dotrzymałem, to niech się przypomni :-D

Informuję uprzejmie, że moje ogromne zainteresowanie wzbudziła nowa zabaweczka. Niedawno Canon wypuścił w końcu G5, ale jeszcze chyba ciekawszy jest Nikon Coolpix 5400. Cena co prawda trochę wysoka, ale ma 28mm :-) f=2.8 (G5 lepiej bo 2.0), migawkę 1/4000, 5 MPix. Jedyna wada, to krótkie Tele - 112 i jego powiększenie - tylko o 1.5 raza. Teraz tylko pytanie czy kupić sobie cokolwiek (cokolwiek oznacza Coolpix 4500 lub Canon G3 jak tylko stanieją, bo już są "stare" ;-) ) i eksperymentować, by dokonać za rok właściwego zakupu, czy iść od razu na całość. Pierwszą opcję poleca mi znajomy, ale chyba jednak nie stać mnie na nią. Gwoli ścisłości, to zamawiając przez Internet Coolpix 5400 trzeba się liczyć z kwotą >750$, a G5 >800$. W pierwszym przypadku jednak odpada dodatek skracający kąt, a jest to rząd 150$

Teska - Tobie proponuję wybór modelu i wypad na zakupy do "sąsiadów". Pamiętaj o załatwieniu sobie zwrotu podatku.

Osobiście proponowałbym Ci mojego dotychczasowego faworyta - Nikon Coolpix 4500. To jest niezły aparacik! W USA zmieściłabyś się w tych 2000 nawet z dodatkowymi rzeczami - dodatkowymi 64MB (to wg mnie minimum) i dodatkową baterią. Małym problemikiem byłaby minimalna ogniskowa - 38mm. To według mnie zbyt dużo. Dodatkowy obiektyw to kwota 300-600zł.

Poniżej 35 mm jest trudno zejść. Przypatrz się więc może którymś z małych Canonów (były wspominane wcześniej) lub Olympusów. Są to znani producenci, więc przy braku szczegółowych upodobań powinni Cię zadowolić, a są oni dobrze oceniani na rynku aparatów cyfrowych. Dla Ciebie najważniejsze będzie min. i max. ogniskowa, typ pamięci, rozmiar i waga, łatwość obsługi. Wybierz model na jaki maksymalnie Cię stać, pamiętając, że czasem potrzebujesz dodatków. Jak wspomniałem minimalna pamięć to 64MB, ale jak robisz duuużo zdjęć, to wręcz 2 szt. po 128MB. Kolejną ważną rzeczą jest - ile aparat wytrzyma do następnego ładowania. Może będzie potrzebny drugi zestaw akumulatorków. Warto jest kupić filtr UV - zabezpieczasz sobie obiektyw przed zarysowaniem (cena ok.100zł). Przepraszam, że nie podaję swoich typów, ale nie wgryzałem się w ten segment, więc wolę nie wypowiadać się aż tak szczegółowo.

Teska - masz połowę w Stanach i nie masz aparatu??? Zagoń go na cytowaną wielokrotnie stronkę http://www.dpreview.com - tam są dokładne opisy i często porównania z wiodącymi modelami. Minoltę jako firmę ja osobiście widzę poniżej Canona i Olympusa, ale nie mają też dobre aparaty i jakby wyszło z porównania parametrów, że lepsza, to bym kupił. Szczegółów o niej nie znam.

To może pomyślcie o tym Coolpixie 4500? Wallmart oferuje chyba najtaniej, ale akurat "wyszły". Mi chyba wychodziło coś koło 440$. Nie jest on najmniejszy (340g), ale bardzo dobry i rozbudować łatwo.

Czytam teraz sobie książeczkę o aparatach cyfrowych i tam sobie chłopaki wymyśliły, że 1 Mpix w zasadzie wystarczy na zdjęcia 10x15, a przy 3 Mpix nie odróżni się jakości od zdjęć dobrym analogowym.

Aha - jeszcze jeden dość istotny parametr. Jak wskazuje rozmiar zdjęcia 10x15 - dobrze by było, gdyby aparat miała możliwość robienia zdjęcia w formacie 3:2 (proporcja do 15x10). W sumie nie wiem jak to jest jak się zrobi w formacie 4:3. Trzeba samemu kadrować? W laboratorium obetną górę i dół proporcjonalnie? Czy (to byłoby najgorsze) - ścisną zdjęcie w pionie?

ja nabyłem Canona A70 + 128Mb i jest to świetny aparacik, ukochanych analogów i tak nie porzucę, i wszystkie zdjęcia wartościowe dla mnie, będę robił dalej lustrzaneczką, ale na imprezki itp, czy chociażby do dokumentacji budowy, A70 to zupełny wypas( i cena atrakcyjna),

pozdrawiam,

tomek