Rafter 18.05.2003 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Ekipa robiła mi szlichtę i w pralni zalali z rozpędu kratkę ściekową. Wmawiali mi potem, że nic nie było.A ja im na to notebook i CD-ROM z 800 zdjęciami instalacji elektrycznej, kanalizacyjnej, CO i CW.I fachowcy zmiękli. Musieli wyciąć (nie kuć) kwadracik 30 x 30 cm i wyciągnąć kratkę na wierzch.Zdjęć w tej ilości nigdy bym nie zrobił tradycyjnym aparatem.Korzyści więc są niezaprzeczalne. A zabawa fajna.Nie przeliczajcie wszystkiego na cegły, drewno, dachówkę i tynki.Inaczej oszalejecie, a żyć też trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 18.05.2003 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Rafter jaki poleciłbyś aparacik cyfrowy dla amatora..nio i w sredniej cenie:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 18.05.2003 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Teska,to tak jak z domem. Jednego stać na 450 metrów a inny chetnie zamieszka na 100 metrach.Nie kupuj na pewno mniej niż 4 mln pikseli. Może Kodak, Może HP.Wejdź na stronę http://www.dpreview.com i poczytaj opinię.Zobacz ile masz kasy i dopasuj ofertę z rynku. Niekupuj w kraju, bo drożej. USA i Azja są najtańsze.Ja za swój dałem 6000 tysięcy i nie liczę, że to pół pieca CO. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.05.2003 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Teska - Rafter namawia Cię na kamerę w segmencie prosumer (fajne słówko ), a oznacza odbiorcę półprofesjonalnego. Taki zapalony amator. Rafter jest bardzo zapalony Niestety ceny takiego cuda przekraczają w Polsce 3500zł. Ty masz blisko, więc pojedź te parę kilometrów kierunku zachodnim i tam sobie kup. Pamiętaj o tym, że kupując w niektórych sklepach masz prawo do zwrotu podatku, a będzie tego zwrotu chyba 16%. Podaj co Cię interesuje: gdzie robisz zwykle zdjęcia, jak dużo, jaki rozmiar odbitek, w jakich warunkach, itp. Dla jednego jest ważne, by robić duże zbliżenia, dla innego by aparat dużo objąć (zdjęcia w pomieszczeniach), dla innego żeby nie wyszło "ziarno" przy dużych rozmiarach odbitek, jeszcze ktoś inny robi zdjęcia w trudnych warunkach (za mało lub za dużo światła, odblaski od waody). Cenę aparatu który wybrałem dla siebie masz wyżej. W Polsce ona kosztuje 3900zł. Ja chcę za drugie tyle dokupić akcesoriów. Myślę, że na Twoje potrzeby to sam aparat i tak by wystarczył. Może tylko trochę narzekałabyś, że nie obejmuje dużo (min. ogniskowa 38mm) i że mało zdjęć robi w dużej rozdzielczości. Dodatkowy obiektyw to 150$ a pamięć powiedzmy 70$. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 20.05.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 jestem fotografem amatorem, wiekszosc zdjec w plenerze, na budowie...wakacje ..ot takie nie profesjonalne uzytkowanie zdjec robie duzo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kakaw 20.05.2003 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Witam z powrotem! ech... przepraszam za długą nieobecność ale miałem egzaminy maturalne (brak internetu sie oplacil - 4,6,4). Dyrektor mojej firmy (szkoly) na szczescie sie napalil i sa 90% szans, ze uda sie go zakupic przed wakacjami. Niestety musimy darowac sobie kupowania zagramanica bo szkola potrzebuje rachunku. Frankai wielkie dzięki za propozycje - z mila checia skorzystam - [email protected] Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.05.2003 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Teska - ile możesz wydać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.05.2003 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 hmmm..zniknęła moja odpowiedz... Frankai około 2 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 27.05.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 np. Canon PowerShot A70 lub Canon ixus v3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 27.05.2003 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 A nowe Nikony 2100 i 3100 warte są zakupienia? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Jezier dnia 2003-05-27 23:21 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klik 06.06.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 RafterSkąd miałeś cenę z Honk Kongu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.06.2003 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Jestem z powrotem po dłuższej przerwie spowodowanej wyjazdem do ... domu Jeżeli komuś coś obiecałem, a nie dotrzymałem, to niech się przypomni Informuję uprzejmie, że moje ogromne zainteresowanie wzbudziła nowa zabaweczka. Niedawno Canon wypuścił w końcu G5, ale jeszcze chyba ciekawszy jest Nikon Coolpix 5400. Cena co prawda trochę wysoka, ale ma 28mm f=2.8 (G5 lepiej bo 2.0), migawkę 1/4000, 5 MPix. Jedyna wada, to krótkie Tele - 112 i jego powiększenie - tylko o 1.5 raza. Teraz tylko pytanie czy kupić sobie cokolwiek (cokolwiek oznacza Coolpix 4500 lub Canon G3 jak tylko stanieją, bo już są "stare" ) i eksperymentować, by dokonać za rok właściwego zakupu, czy iść od razu na całość. Pierwszą opcję poleca mi znajomy, ale chyba jednak nie stać mnie na nią. Gwoli ścisłości, to zamawiając przez Internet Coolpix 5400 trzeba się liczyć z kwotą >750$, a G5 >800$. W pierwszym przypadku jednak odpada dodatek skracający kąt, a jest to rząd 150$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.06.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2003 FRANKAI a za te moje 2 tyś to cos moge kupic?? jestem fotografem amatorem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 14.06.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2003 W ostatnim CHIPie jest ciekawy test aparatow cyfrowych do 2500 zl. Ostatnio aparaty staly sie przystepniejsze cenowo i te co kiedys lezaly na gornej polce cenowej dzis sa juz niemal na podlodze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.06.2003 03:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Teska - Tobie proponuję wybór modelu i wypad na zakupy do "sąsiadów". Pamiętaj o załatwieniu sobie zwrotu podatku.Osobiście proponowałbym Ci mojego dotychczasowego faworyta - Nikon Coolpix 4500. To jest niezły aparacik! W USA zmieściłabyś się w tych 2000 nawet z dodatkowymi rzeczami - dodatkowymi 64MB (to wg mnie minimum) i dodatkową baterią. Małym problemikiem byłaby minimalna ogniskowa - 38mm. To według mnie zbyt dużo. Dodatkowy obiektyw to kwota 300-600zł.Poniżej 35 mm jest trudno zejść. Przypatrz się więc może którymś z małych Canonów (były wspominane wcześniej) lub Olympusów. Są to znani producenci, więc przy braku szczegółowych upodobań powinni Cię zadowolić, a są oni dobrze oceniani na rynku aparatów cyfrowych. Dla Ciebie najważniejsze będzie min. i max. ogniskowa, typ pamięci, rozmiar i waga, łatwość obsługi. Wybierz model na jaki maksymalnie Cię stać, pamiętając, że czasem potrzebujesz dodatków. Jak wspomniałem minimalna pamięć to 64MB, ale jak robisz duuużo zdjęć, to wręcz 2 szt. po 128MB. Kolejną ważną rzeczą jest - ile aparat wytrzyma do następnego ładowania. Może będzie potrzebny drugi zestaw akumulatorków. Warto jest kupić filtr UV - zabezpieczasz sobie obiektyw przed zarysowaniem (cena ok.100zł). Przepraszam, że nie podaję swoich typów, ale nie wgryzałem się w ten segment, więc wolę nie wypowiadać się aż tak szczegółowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 15.06.2003 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 FRANKAI, w stanach tez moge kupic..bez problemu a co sadzisz o Minoltach? teraz wyszedł taki mały aparacik..własnie w stanach..moja polowa dzwonila ..ale oczywiscie nie kupił.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.06.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Teska - masz połowę w Stanach i nie masz aparatu??? Zagoń go na cytowaną wielokrotnie stronkę http://www.dpreview.com - tam są dokładne opisy i często porównania z wiodącymi modelami. Minoltę jako firmę ja osobiście widzę poniżej Canona i Olympusa, ale nie mają też dobre aparaty i jakby wyszło z porównania parametrów, że lepsza, to bym kupił. Szczegółów o niej nie znam. To może pomyślcie o tym Coolpixie 4500? Wallmart oferuje chyba najtaniej, ale akurat "wyszły". Mi chyba wychodziło coś koło 440$. Nie jest on najmniejszy (340g), ale bardzo dobry i rozbudować łatwo.Czytam teraz sobie książeczkę o aparatach cyfrowych i tam sobie chłopaki wymyśliły, że 1 Mpix w zasadzie wystarczy na zdjęcia 10x15, a przy 3 Mpix nie odróżni się jakości od zdjęć dobrym analogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.06.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Aha - jeszcze jeden dość istotny parametr. Jak wskazuje rozmiar zdjęcia 10x15 - dobrze by było, gdyby aparat miała możliwość robienia zdjęcia w formacie 3:2 (proporcja do 15x10). W sumie nie wiem jak to jest jak się zrobi w formacie 4:3. Trzeba samemu kadrować? W laboratorium obetną górę i dół proporcjonalnie? Czy (to byłoby najgorsze) - ścisną zdjęcie w pionie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 16.06.2003 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 własnie go zagoniłam....i powiedziałam ze jak nie kupi niech sobie w tych stanach siedzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TommyT 18.06.2003 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 ja nabyłem Canona A70 + 128Mb i jest to świetny aparacik, ukochanych analogów i tak nie porzucę, i wszystkie zdjęcia wartościowe dla mnie, będę robił dalej lustrzaneczką, ale na imprezki itp, czy chociażby do dokumentacji budowy, A70 to zupełny wypas( i cena atrakcyjna), pozdrawiam,tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts