Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S? jacy? napale?cy na fotografi? cyfrow? ????

Rafter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam od ponad roku Olympusa c-4040 i uważam, że mozna nim robić nieprzyzwoicie dobre zdjęcia. Funkcji jest tu multum, a ich obsługa szybka i bezproblemowa. Jedyny minus, jaki odczuwam, to ograniczenia trybu makro (min. 15 cm). Można to nadrobić zoomem cyfrowym albo specjalnym obiektywem, ale to już nie to samo. Ogólnie polecam.

Dzisiaj na dpreview ukazały się oceny Nikon Coolpix 5400, Canon Power Shot G5 i Sony DSC-V1. Cóż z nich wynika? Jak ktoś chce mały aparacik i bardziej liczy się z kasą, to Sony. Szeroki kąt - Nikkon. Generalnie Canon i Nikon idą blisko siebie i trzeba dobrze przyjrzeć się własnym potrzebom, żeby wybrać jednego z nich. Sony jest o 100$ tańsze od konkurentów. Wyszukiwarki cenowe pokazują oczywiście niższe ceny niż podane w ocenach, ale o dziwo ... Canon i Sony schodzą powiedzmy o 100$ (688 i 589) a Nikon tylko o 50 (737). Ciekawe czemu.

Dziuba - zapomniałem dodać, że nieostre zdjęcie było z pewnością Twoją zasługą ;-) G2 zbierał niezłe oceny. ciach

Nie wykluczam drżącej z wrażenia ręki. Jednak przy Sony nie było tego problemu.

Czy na 100% był to G2 - już nie pamiętam i pewna nie jestem.

Potwierdzam - Canon G2

Witam! Od pewnego czasu przyglądam się dyskusji która się tu toczy i muszę przyznać, że fachowców od fotografi też w budownictwie mamy :wink: . Mam jednak pytanie, co moglibście polecić w cenie tak około 1000 - 1200 zł? Wstępnie przyglądałem się HP ... Wiem, że to nie ten segment, który większość z Was studiuje, ale może coś polecicie.

... czy można takimi urządzeniami robić zbliżenia małych obiektów, np. owadów itp., ?

jaki do tego typu zdjęć kupić aparat ?

Pozdrawiam

Zdecydowanie można. Mogę podesłać testowe zdjęcia kolegi zrobione Powers Shot G2 z nasadką macro lub obiektywami tele i wide. Choć wiem, co potrafią aparaciki, to efekt mnie wręcz poraził. Dodam, że G2 jest już dawno wycofany, komplet adapter+macro+wide+tele firmy Digital Optics (japońska, ale mało znana) kupiłem koledze za 99$. Liderem Macro (czyli właśnie zdjęć z bliskiej odległości) w segmencie nam dostępnym (a może nawet w ogóle) jest Nikon na którego choruję ;-). Coolpix 4500, na który znowu jest 200$ rabatu, ma minimalną odległość od obiektu 2cm, a Coolpix 5400: 1cm !!! Przy takich odległościach na ogół trzeba już się wspomagać specjalistyczną lampą błyskową, która otacza obiektyw. Aktualne ceny: 4500 - 400$, 5400 - 670$, lampa 100$ (inny producent) i 330$ (Nikon)

Mam jednak pytanie, co moglibście polecić w cenie tak około 1000 - 1200 zł? Wstępnie przyglądałem się HP ... Wiem, że to nie ten segment, który większość z Was studiuje, ale może coś polecicie.

Miałem w ręku cuś takiego z HP. Nazwy nie pamiętam, ale miało 3MPix i 3xzoom optyczny. Czas wykonania zdjęcia mnie zszokował. Nie robiłem jeszcze zbyt dużej ilości zdjęć cyfrówkami, ale tak długi czas reakcji dyskwalifikuje aparat. Dużo z nas chwyta aparat nagle i robi zdjęcie. Oczywiście po włączeniu mamy pełne auto robiące może nie ciekawe, ale poprawne zdjęcie. Co z tego, że my będziemy szybcy, jak trwa to na tyle długo, że nawet nieruchliwe dziecko już wyjdzie z kadru :-( Jedyna szansa, to być przygotowanym, namierzyć obiekt (naciśnięcie spustu migawki do połowy) i czekać na moment. Ile razy jednak możemy przewidzieć ciekawą sytuację? W przypadku dzieci chyba nigdy :lol:

Poza tym działanie lampy błyskowej pozostawiało dużo do życzenia - często prześwietlała zdjęcie.

RS - nie przejmuj się. Ja już zapoznaję się chyba pół roku i niektórzy powoli się śmieją, że skończy się tylko na zapoznawaniu :lol: Właśnie skończyłem czytanie książeczki o aparatach i już mniej więcej wiem, czego potrzebuję. Teraz ustalam akcesoria, a na koniec sierpnia zobaczę jak z kasą i wtedy pewnie coś zdecyduję.

Tak - już dużo punktów wywołuje takie zdjęcia. Gdybyś miał szybkie łącze, to pewnie możnaby i w Polsce znaleźć punkty, gdzie wysyłasz zdjęcia e-mail'em, płacisz kartą i przyślą Ci pocztą. Póki co jednak będziesz musiał się przespacerować i znaleźć najbliższy punkt i dowiedzieć się, w jakiej formie przyjmują. Wydaje mi się, że pewnie w każdej (CD, pamięć, download prosto z aparatu)

Na marginesie - zeskanowałem sobie kliszę płaskim skanerkiem w rozdzielczości 2400dpi i wyszło z tego niezłe zdjątko. To działa !! ;-)

RS- Rozsądny rozmiar zdjęcia to 100kb-1MB.

Mój skan jednej klatki filmu w rozdzielczości 2400dpi, to było 27MB w formacie TIFF. Formaty bezstratne (np. RAW) są bardzo bitożerne. Najoszczędniejsze są JPG, ale przy każdym zapisie pogarsza się jakość :-(

Testowe zdjęcia poszły.

Co się tyczy skanerów i skanowania filmów, to nie ma się co oszukiwać - naprawde porządny skan zapewniają profesjonalne skanery bębnowe za minimum 4000 zł. Płaskie zaś muszą być wyposażone w przystawkę lub mieć podświetlacz w pokrywie.

Ten mój to Microtek 5900. W Polsce kosztuje ponad 1100zł. Tutaj udało mi się go dostać za 93$. Wybierając skaner nie nastawiałem się na skanowanie negatywów ani slajdów; znajomy twierdził, że dopiero skanery powyżej 2000zł dają jako taki efekt. Robili skan Microtek-iem 4800 Plus (czyli z przystawką) - wyszło kiepsko. Jak się okazało moim wyszło nieźle. Zrobię kiedyś porównanie odbitek wprost z filmu i po zeskanowaniu. To będzie dopiero właściwy test. Na ekranie wygląda OK, więc przynajmniej do celów www wystarczy.