Frankai 11.07.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 RS - raczej nie Zostanie tylko do odtwarzania starych zdjęć. Ja sam mam cały zestaw negatywów (pewnie ponad 100 filmów). Wyprze je fotografia cyfrowa, a Ci co zostaną przy analogówce zostaną pewnie do samego końca procesu analogowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 11.07.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.08.2003 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 Wpadłem sobie na stronki z cenami i widzę, że Coolpix 5400 to już tylko 620$, Power Shot G5 - 633$, Sony DSC-V1 - 570$, ale spadła też cena Coolpix'a 5700 - 760$. Z tego co pamiętam z grubsza, to 5700 ma niezłe tele, opcji trochę mniej niż 5400 bo jest troszkę starszy i min. ogniskową 35mm. To wewnętrzne tele troszkę kusi. Chyba się muszę uaktualnić porównanie o ten aparacik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 11.08.2003 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Jeśli pyta ktoś o tańszy sprzęt, jestem całkiem zadowolony ze swojego Canona - Powershot A200. Ma 2 megapiksele i kosztował w ubiegłym roku 1000 złotych. Dziś za tą cenę można kupić A300, 3 megapiksele i parę innych bajerów, których nie ma A200 Jeśli nie błyska się lampą, robi zdjęcia szybko. Makro od 5 cm, zasilanie: dwa paluszki, najlepiej akumulatorki. Podstawowa wada: brak zoomu optycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.08.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Wydawałoby się, że po coraz szybszych premierach cyfrówek z matrycami 4 i 5 MP nic już się w tym roku ciekawego nie zdarzy. A tu wygląda na to, że rewolucja dopiero przed nami. Zobaczcie to: http://www.dpreview.com/articles/sonydscf828 Ja jestem w szoku. Zwróćcie uwagę, że te 8 MP (na dodatek w nowej, czterokolorowej technologii RGBE - poszerzającej spektrum rejestrowanych barw), doskonała optyka (28-200 mm!), mnogość funkcji (m.in. laserowe ustawianie ostrości, ISO do 800, czasy do 30 sek.) i ergonomia (m.in. ostrość ustawiana pierścieniem, dodatkowy slot na CompactFlash!) kosztuje tylko 1200 USD. Jeśli nawet kogoś na niego nie będzie stać to wpłynie to na dalszą obniżkę cen cyfrówek o mniejszych możliwościach. A przecież ceny cyfrówek spadły w tym roku już mocno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.08.2003 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Ckwadrat - czemu mi to robisz? Teraz nie będę mógł spać. Może skończyć się na tym, że rolety nie będą miały silniczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.08.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Ckwadrat - skąd masz cenę? Przeleciałem artykuł i nie zauważyłem. Wyszukiwarki cenowe jeszcze jej nie pokazują. Mam nadzieję, że jest to "list price", który zwykle jest o 100$ wyższe niż to co można dostać. Przy takim zoom-ie, to już nie będą mi potrzebne nasadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 20.08.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Frankai, cena jest w sekcji newsowej dpreview, na końcu newsa o tym aparacie: http://www.dpreview.com/news/0308/03081502sonydscf828.asp W Polsce powinien kosztować ok. 6,5 tys. zł, z potwierdzonych źródeł wiem, ze ma pojawić się u nas, podobnie jak na zachodzie, w listopadzie. Ale niewykluczone, że mniej bo kontruderzenie przygotował już Canon i wprowadza EOS-a 300D - 6,3-megapikselową lustrzankę w cenie 6 tys. zł. Jeszcze nie mam jej fotek ale mam info prasowe (embargo mija dzisiaj więc mogę podesłać, jeśli sobie życzysz). Choć wygląda na to, że te 6 tys. to trzeba będzie dać za samo body EOS-a 300D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 20.08.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Teraz (przez parę dni) bawię się Canonem PowerShotem G5 . Jeśli ktoś chce, żeby mu coś sprawdzić to no problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.08.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Ckwadrat - faktycznie przeoczyłem cenę. Czyli tak jak piszę - można spodziewać się min. 100$ mniej od sugerowanej ceny. Nie śledzę lustrzanek cyfrowych, ale z tego co mi się pęta po głowie, to cena za body zaczyna się od 1500$, a to oznaczałoby jakieś 9000zł, czyli łamią barierę. No i dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.08.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Czy ktoś wie jak działają nasadki tele? Coolpix 5400 ma zoom 4x (28-112). Jak zachowa się z nasadką tele 2x? Ponoć nie jako 8x (56-224) tylko 6x (?-178) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 21.08.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 ckwadrat - możesz coś więcej o tym nowym canonie EOS-a 300D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 21.08.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 już znalazłem:http://web.canon.jp/Imaging/eosdigital/menu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 21.08.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Am - właśnie wysłałem garść informcji o nowym EOS-ie emailem do Ciebie. Frankai - zawodowiec powiedział mi, że nakładki tele na cyfrowki działają tak, jak są opisane, czyli np. 2x oznacza dwukrotne zwiększenie najkrótszej i najdłuższej ogniskowej. Ale światło takiego zespołu optycznego spadnie 2 razy więcej, czyli aż czterokrotnie. A to oznacza, że np. przy najkrótszej ogniskowej z F2,8 (sam obiektyw) spadnie do F5,6 (obiketyw + nasadka) a przy najdłuższej z np. F5,6 spadnie do F11. Jednym słowem kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.08.2003 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Ckwadrat - dzięki i to tylko potwierdza moją rozpacz i pcha mnie ku większym wydatkom ($1200) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.09.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 Frankai aparat HP 735 to calkiem niezły aparat oczywiscie dla amatora...robi ok fotki...i szybko:) kosztuje cale 1300 zł jaki miałes w łapce HP ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 07.09.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2003 Teska - nawet nie wiem. Może w tym tygodniu będę miał jeszcze raz go w ręce, więc sprawdzę. Tak czy owak - HP to firma od drukarek i laptopów, a nie od soczewek Nie znam ceny na tego nowego Ricoh'a, ale choć to też nie jest potentat, to 28mm w kompakcie budzi szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TommyT 08.09.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Teska- aparaty, to nie tylko parametry i ich mozliwości ale takze to " coś", czyli optyka , procesor, wewnętrzne oprogramowanie, ergonomia, jakość plastików, enrgooszczędność( to się szczególnie sprawdza w plenerze ), dodatkowe akcesoria itp, i często poza marką wlaśnie za to się doplaca. HP tak jak napisal Frankai to drukarki, laptopy itd, jeżeli chodzi o ich aparaty to cieszą się jak najgorszą opinią, czyli reasumując badziewie w markowym opakowaniu, taka jest powszechna opinia chociażby na pl.rec.foto.cyfrowa ( dodam że nigdy nie miaem w ręku aparatu HP ) Teska- naprawde niewiele wiecej doplacisz do calkiem niezlego aparatu, choćby Minolta S414 czy Canon A70 ( w granicach 1500-1650 na warszawskiej gieldzie fotograficznej), HP ma jeszcze dużą wadę w postaci kart pamięci SD, droższych od np Compact Flash, ja bym się bardzo mocno zastanowil przed zakupem HP i o ile to mozliwe sprobowal zrobic choc kilkanascie zdjec oraz obejrzec je dokladnie gdzieś na komputerze, nie da Ci to pojecia o trwalosci aparatu, ale o jego ergonomi i jakosci zdjec powie co nieco, jeżeli bedziesz kupowala w Polsce to myslę, że w Mediamarkecie cos takiego mozna by zrobic, pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.09.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 No i są: Sony DSC-F828 kosztuje ok.$1000 ale póki co oferują go tylko 2 sklepy o nie najlepszych ocenach, a EOS-300D jest to wzięcia za $900 i tu można już wybrzydzać, bo ma go wiele sklepów. Dla porównania Canon Power Shot G-5 to $585, a Nikon Coolpix $610. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.09.2003 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Teska - to był HP720C (wiad. od brata). Wczytuję się ostatnio w Forum na dpreview i innych i okazuje się, że to nie tylko specyfika HP. Wiele aparatów - w tym i Nikon 5700 - lepiej przygotować do zdjęcia Poza tym już wiem, że nie tylko Minolta cierpi na prądożerność i do czego jest AF assist lamp (ww Nikon tego nie posiada i trochę gubi się wieczorkiem). Canon EOS 300D zaś został ... celowo - za pomocą ograniczeń programowych - zubożony, żeby ... nie zagrażał swojemu większemu bratu, czyli 10D. Z obiektywem 18-55 (x1.6) jest i tak niezłą maszynką. I największa ciekawostka - chciałem mieć aparat lekki. Chwyciłem Nikona 5400 (380g) i 5700 (ponad 0,5kg). 5400 szybko wylądował z powrotem na półce, a kusił EOS-300D. Ten to dopiero się czuje w ręce!!! Jednak cena - 999$ - jest trochę zaporowa, bo trzeba by oprócz standardowych akcesoriów dokupić jakiś teleobiektyw. Typowa cyfrowa lustrzanka więc musi poczekać, a na razie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts