Frankai 29.09.2003 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Oto link do prądożerności aparacików:http://www.dpreview.com/reviews/nikoncp5700/page12.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.10.2003 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 No i jest Dotarł do mnie przedwczoraj i się nim teraz namiętnie bawię. Jest to Nikon Coolpix 5700. Jak zobaczyłem zdjęcie wykonane z minimalną i maksymalną ogniskową na kompie, to mi oczka wyszły z orbit. Zoom 8x daje niesamowity efekt. Nie wspomnę oczywiście o tych wszystkich ustawieniach, które mogę teraz zmienić ręcznie. Dużo żeśmy pisali o aparacikach, a co z akcesoriami? W szczególności lampy błyskowe. Może ktoś lepiej obeznany opisze na co zwracał uwagę i coś na temat producentów? Wiem niestety, że mój aparacik nie obsłuży zoom'a w lampie. Generalnie będę się raczej rozglądał za lampą przestawianą w dwóch kierunkach, ale co jeszcze? Raczej nie kupię oryginalnej lampy Nikona, bo SB-80DX i SB-50DX są trochę drogie, a i tak ten aparat nie obsłuży funkcji D-TTL. Z kolei SB-30 jest nieprzestawialna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.10.2003 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Hej Fotograficy - co z Wami !!! Nikt już nie bawi się cyfrówkami ??? Ja za to nie śpię po nocach i wybieram akcesoria. A w dzień pstrykam sobie fotki. Póki co jakieś 40 dziennie Lampa wybrana - Sunpak PZ-5000AF, ale chwilowo nie ma jej na stanie Statyw wybrany - Sunpak Field Master Filtry - myślałem o Hoya SMC, ale troche drogie. UV-28$ a polaryzator kołowy 60$. Do tego ND 4 i 8 i stopniowane, Soft/FXTM (taki specjalny do portretów co zostawia ostre oczy i usuwa wady skóry). Chyba chwilowo skończę na jakich tymczasowych UV i polaryzatorze za 5-15$. Nikt nie podyskutuje o akcesoriach ??? Rafter, Am, TommyT i kto tu jeszcze miał do czynienia z ambitniejszym sprzętem. Dziuba - Nikon Coolpix 5700 ma podląg zdjęcia od razu po zrobieniu i można zaraz wyrzucić zepsute. W razie czego jest jeszcze szybki podgląd i w ostateczności można przejść do trybu przeglądania. Dodatkowo można zdjęcie powiększyć 6 razy na wyświetlaczu, więc łatwo ocenić ostrość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TommyT 10.10.2003 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 a o nowym Panasonicu LumixDMC FZ10 czytałes ? poza tym dla mnie nowe sony 828 to klasa sama w sobie, mnie akcesoria interesują , ale do lustrzanki bo cyfra dla mnie to tylko zabawka, a wszystkie ważne zdjęcia robię analogowo i co najwyzej skanuję , żeby gdzieś przechować oprócz odbitek także cyfrową kopię.jednak Twój pęd ku fotografii szanuję bez względu na technologię, ale oprócz tych wszystkich gadżetów przydałby się także solidny podręcznik, jeśli teoria fotografii nie jest Ci obca to sorki, ale mam kolegę który kupił Canona G3 (imho świetny aparat) i wciąż narzeka jakie on robi słabe zdjęcia, ale nawet nie ma pojęcia co to jest ekwiwalent czułości i balans bieli, o pomiarach światła nie wspominającpozdrawiam serdecznieTomek ( to są wszystko moje subiektywne poglądy ) ps. uważam ze kołowy polar i ew. uv wystarczą, wszystkie inne filtry z powodzeniem możesz symulować choćby w photoshopie, a zewnętrznej lampy wbudowaną nie da się zastapić, jeśli choć raz zrobisz zdjęcia z zewnętrzną lampą to każde późniejsze zrobione z wbudowaną wyda Ci się płaskie i pozbawione wyrazu, nawet jeśli do tej pory wydawały Ci się ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.10.2003 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 TomyT - no nareszcie, ktoś się odezwał. Nie czytałem o tym Panasonicu. Po prostu w końcu na coś trzeba się było zdecydować, a teraz już odpuszczam sobie. Panasonic korzysta chyba z soczewek Leica, więc to go ratuje, jako że sam jest "nowy" w aparatach. Co się tyczy Sony, to pewnie tak jest. Nie miałem okazji trzymać tego w ręce. Jak chwyciłem i obejrzałem na własne oczy 5400 i 5700, to zmieniłem zdanie. Sony też musiałoby mi przejść przez ręce i oko. Gdybym zaś szedł w tą strefę cenową, to może dokładniej przyjrzałbym się temu EOC-300D. Akcesoria są bardzo podobne i do analogowych i cyfrowych. Te filtry z kolei, o których pisałem chyba się jednak przydadzą z 2 powodów - niektórych utraconych szczegółów nie da się skorygować w PhotoShopie, a poza tym zajmuje to trochę czasu (znacznie więcej niż nakręcenie filtru). Nie eksperymentowałem z tym na większą skalę (muszę ponownie zainstalować Photo Shop'a), ale próba poprawienia prześwietlonego nieba nie na wiele się zdała - nie mogłem uzyskać tego kontrastu i tego błękitu, co na zdjęciach na których niebo było naświetlone odpowiednio. Po to właśnie chciałbym mieć ten filtr stopniowany. Niestety musiałby to raczej być filtr wsuwany (Cokin) niż nakręcany, bo przy nakręcanym horyzont można umieścić tylko w środku ujęcia. Wg artykułu w Outdoor Photographer, szczegóły na zdjęciu wychodzą tylko dobrze jeżeli różnią się o nie więcej niż 4 f stopy(mam nadzieję, że znasz angielski): http://www.outdoorphotographer.com/content/2003/aug/howto_graduated.html Z kolei o tym filtrze do portretów można przeczytać na: http://www.2filter.com/faq/filterfaq.html Neutral Density z kolei chcę, żeby móc zrobić efekt prędkości w słoneczny dzień. Robiłem zdjęcie białej fontanny w pełnym słońcu. Efekt zamrożenia ruchu z wykorzystaniem priorytetu czasu migawki (1/4000s i 1/2000s) - wyszedł bezbłędnie. Niestety efektu rozmycia wody nie udało się uzyskać. Nawet przy czasie 1/125s, przesłonie 8 (więcej nie wycisnę), korekcji ekspozycji o pełne -2.0EV (max) - ciągle miałem zdjęcie prześwietlone i na nic się zdały poprawki na PC-cie - zdjęcie pozostawało do kitu. Spróbuję później jeszcze Photo Shop'em, ale wątpię czy się uda. Przypomnę z kolei moje pytanie - "czy warto się pchać w filtry z multi-coating" (Hoya SMC), czy pierwszy lepszy będzie OK? Jakich ty używasz? Co się tyczy mojej wiedzy, to jestem raczej samoukiem i dawałem sobie nie najgorzej radę. Za młodu praktykowałem na Smienie (tej bez "M"), a później na Samsungu 145 QD (dostał nagrodę za najlepszą idiot kamerę). Przykładowo zdjęcia na ślubie brata wykonane tymże Samsung'iem, były o wiele lepsze niż zamówionego fotografa z lustrzanką. Połknąłem ostatnio jedną książeczkę, ale ciągle czuję niedosyt. Jak ktoś zna jakąś pozycję, naprawdę godną uwagi, to się podciągnę. Ale chodzi mi o coś dla co najmniej średnio zaawansowanych. Co się zaś tyczy wróżenia z fusów i poglądów… Kiedyś uważałem cyfrówki za zabawki i czekałem. Teraz to są już całkiem przyzwoite narzędzia. Jak ktoś dużo eksperymentuje, to są niezastąpione. Wydaje mi się, że podobnie jak to było z płytą winylową i wzmacniaczami lampowymi - aparaty analogowe staną się niszą. Już w zeszłym roku o ile się nie mylę sprzedano więcej aparatów cyfrowych niż analogowych. W tym tygodniu może wywołam testowo parę zdjęć z mojej cyfrówki (także duży format), żeby zobaczyć jak wyglądają na prawdziwym papierze fotograficznym. Na monitorze – ekstra. No właśnie – póki co wydaje mi się, że producenci drukarek, tonerów i papieru mają jeszcze trochę do zrobienia. Nie zamierzam się bawić we własnoręczne drukowanie, ale za rok… Przeczytałem teraz swojego posta z czerwca. Pisałem, że 5700 jest dla mnie za drogi Teraz już nie był Napisz jeszcze coś o swoich doświadczeniach, bo to o czym wspomniałeś teraz i przedtem sugeruje, że masz niemałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.10.2003 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Frankai a ja kupiłam aparacik zupełnie dla amatorów....póki co ucze sie...moze za jakis czas kupie jakowe cudo o którym piszesz Kupiłam Kodaka , fotki sa ok własnie wczoraj odebrałam od fotografa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 11.10.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Teska - po to na rynku jest tyle modeli, żeby każdy znalazł coś dla siebie Ten mój jest dla napaleńców, choć jeszcz nie cudo. Po co kupować jakiś drogi aparat, jeżeli nie zamierza się robić dużej ilości zdjęć w trybie ręcznym? Pisz tutaj o wrażeniach ze współpracy ze swoim aparacikiem. Z pewnością wielu osobom się to przyda. Ja swój opiszę za jakiś czas - jak już go poznam dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.10.2003 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 kupiłam aparat Kodak CX4230- za całe 128 Euro , w Polsce ten aparat kosztuje 1400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.11.2003 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Teska - no właśnie. Dzięki wspaniałemu systemowi podatkowemu i pazerności dystrybutorów, kupujemy sprzęt za granicą płacąc podatki obcym, a u nas dziura budżetowa robi się coraz większa. Ja nie mam wyrzutów sumienia, bo jakym więcej im oddał do budżetu, to tylko więcej będą mieli okazję zmarnować. Jak ja widziałem cenę mojego aparatu w Polsce, to też była dwukrotna przebitka. W ten to oto sposób nie ma szans, żeby rynek lepszych aparatów się rozwinął u nas. Ja już mam swoje sprzęcicho w komplecie , tzn. te akcesoria na które już się zdecydowałem. Jak podliczę, to pewnie wyjdzie, że były droższe od aparatu Teraz trzeba trochę poszaleć i potestować. Póki co widzę, że będą drobne problemy z lampą. Mimo pracy w trybie TTL (Through The Lenses) często pojawiają się prześwietlone zdjęcia. Dziś dalsze testy, także z użyciem dyfuzera i jak się uda to w pracy stroboskopowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 25.11.2003 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.11.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 RS - ja mam 5 MP i jest odjazd. Właśnie wywołałem sobie jedno zdjątko w formacie 50x75cm. Jest super. Jeżeli nie chcesz być profesjonalistą, to wg mnie to jest rozsądna granica. Z drugiej strony już wiele firm robi aparaty 5MP z rozsądną ceną (poniżej 400$). Zoom-y zależą od tego co lubisz. Bez chwycenia aparatu w rękę i zrobienia kilkunastu zdjęć tak na prawdę nie dowiesz się co Ci potrzeba. Może ktoś ze znajomych Ci pożyczy na testy. No i wcześniej trzeba jednak coś poczytać o specyfice aparatów cyfrowych i przygotować sobie plan testów. Jak poczytasz, to zrozumiesz też co Cię może zaboleć (np. czas od momentu włączenia aparatu do zrobienia zdjęcia, kiepskie ogniskowanie w mroku, itp.) Co do zoom-u - trzeba iść na kompromis z ceną. Co z tego, że chętnie porobiłbym zdjęcia z ogniskową 600mm i lepiej. Dobra optyka o tej długości kosztuje majątek. Dla paru zdjęć do mojego użytku - nie warto. Po takim pytaniu jak teraz zadałeś trzeba by robić 2h wykład Musisz sam popstrykać, albo zadać bardziej konkretne pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 26.11.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 26.11.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 A ja mam OLYMPUSA c5050. Na moje potrzeby wystarczy. TRochę za mało 3x zoom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.11.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Juras - a nie myślałeś o telekonwerterze (o ile ten model ma taką możliwość, ale przypuszczam że tak)? Co prawda ograniczają światło, ale jak nie potrzeba szybkiego obiektywu, to jest to jakieś rozwiązanie. Bywają i taki 3x, więc miałbyś już razy 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.12.2003 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 A słyszeliście kiedyś o przystawce robiącej zdjęcia 360 stopni po jednym naciśnięciu spustu migawki? Jak coś się rusza, to nie da się zdjęcia skleić i takie coś urządzonko to fajny bajerek. Oczywiście rozdzielczość ucierpi. Chwilowo na Ebay jest aukcja na takie cuś: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=2969501429&category=30067 Jak kiedyś będę miał czas to poszukam linka producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 04.12.2003 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Juras - a nie myślałeś o telekonwerterze (o ile ten model ma taką możliwość, ale przypuszczam że tak)? Co prawda ograniczają światło, ale jak nie potrzeba szybkiego obiektywu, to jest to jakieś rozwiązanie. Bywają i taki 3x, więc miałbyś już razy 9 a co to jest szybki obiektyw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.12.2003 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 A to taki o dużym świetle czyli co najwyżej f/2.8. W ten sposób można użyć krótszych czasów naświetlania i stąd ta slangowa nazwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.12.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Oto stronka ze sprzętem i programem do fajnych efektów: http://www.vri.ca/ W Products znajdzie IWrap360, który umożliwia "obracanie" obiektów i oglądanie ich z każdej strony. "Surroundphoto" zaś robi zdjęcia 360 stopni przy jednym pstryknięciu i można obracać siebie . Obejrzenie galerii możliwe jest po zainstalowaniu programu Quick Time Jednak ceny są trochę dołujące: http://www.macworld.com/2002/10/reviews/panorama/ Jak ktoś jednak zajmuje się pośrednictwem nieruchomości, to może to być opłacalne. Zwłaszcza ten "Kaidan 360 One VR", gdzie nie płaci się za obróbkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.12.2003 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 No więc przykładowo w tej chwili ten Kaidan kosztuje 750+10 wysyłka:http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?A=ShowProduct&kw=KASSPS360&Q=&O=&sku=265778A do tego trzeba dodać jeszcze koszt mocowania. Przykładowo dla Nikon CP 5000: 80+5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 11.12.2003 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Witam,Mam zamiar kupić cyfraka do 2000 zł. Wpadły mi w oko dwa aparaty:Canon PowerShot A80 i Minolta Dimage F300. Są praktycznie w tej samej cenie, na stronie http://www.acris.pl po 1847 i 1890 brutto. Co byście wybrali? A może macie jakiegoś innego faworyta w tej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts