haruś 14.09.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 mam problem tego typu:mieszkanie zostało przerobione na szkołę i w związku z tym w każdym pomieszczeniu musi być wentylacja.Problem w tym,że kanały wentylacyjne są tylko w ubikacjach i dwóch salach,a potrzebne są jeszcze w kolejnych trzech. Ze względu na hałas went. mechaniczna nie wchodzi w rachubę. Moje pytanie; czy mogę się podłączyć z dodatkową wentylacją do kanału w drugiej sali,czy będę zmuszony do dobudowania nowych kanałów? Jeszcze jedno pytanko; jak rozwiązać dopływ świeżego powietrza do tych pomieszczeń? Z góry dzięki za wszelkie sensowne porady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.09.2005 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Witaj, Chyba jednak wentylacja mechaniczna, nie przesadzajmy z tym hałasem. Można tak zaprojektować i wykonać, aby nie wyło za bardzo. Naturalna naprawdę może nie wystarczyć w przypadku przebywania w pomieszczeniach większej ilości osób. No a chyba już nie te czasy typowego polskiego "ciepłego smrodku" Ja większość czasu mieszkam, pracuję, śpię - jednym słowem żyję - w pomieszczeniach wyłącznie z wentylacją mechaniczną. No ale to inna bajka. Elementy do "skomponowanie" systemu mechanicznej wentylacji oglądałem właśnie dzisiaj w "OBI". Jest wszystko co trzeba. Zaprojektować oczywiście z wentylatorami pracującymi w oddaleniu od pomieszczeń gdzie powinna być cisza. Powodzenia, Cpt_Q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haruś 15.09.2005 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Dzięki za radę.Właściwie to ja też jestem za tą opcją,ale niestety to nie moja szkoła i nie mój wymysł. Właścicielka ma swoją wizję i pomimo moich tłumaczeń,że te wentylatorki wbrew pozorom wcale nie są takie hałaśliwe,uparła się na grawitacyjną.No cóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haruś 15.09.2005 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 albo nikt mi nie chce pomóc,albo tak jak ja nie wie,co w tej sytuacji zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 15.09.2005 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 niezależne kanały, a zakładając, że są drzwi i okna w pomieszczeniach to nawiew jakiś będzie, ewentualnie dodatkowe nawiewy pod oknami lub okucia okien z możliwością rozszczelnienia, ale to picjaki budynek - nowy, stary, jakie okna, drzwi itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 15.09.2005 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 mam problem tego typu:mieszkanie zostało przerobione na szkołę i w związku z tym w każdym pomieszczeniu musi być wentylacja.Problem w tym,że kanały wentylacyjne są tylko w ubikacjach i dwóch salach,a potrzebne są jeszcze w kolejnych trzech. Ze względu na hałas went. mechaniczna nie wchodzi w rachubę. Moje pytanie; czy mogę się podłączyć z dodatkową wentylacją do kanału w drugiej sali,czy będę zmuszony do dobudowania nowych kanałów? Jeszcze jedno pytanko; jak rozwiązać dopływ świeżego powietrza do tych pomieszczeń? Z góry dzięki za wszelkie sensowne porady:) nieważne jak wentylujesz ... no prawie nieważne ważne by zapewnić odpowiednią wymianę ... a taka wentylacja po domku to jej nie zapewni ... projekt zmiany sposobu użytkowania tych pomieszczeń ( czy ich adapacji) powinien między innymi przewidzieć zagadnienie wentylacji .. nie mówiąc o innych .. oraz druga sprawa takie rozwiązanie powinno by c pozytywnie zaopiniowane przez odpowiednich rzeczoznawców ... nie mówiąc już o protokole odbioru kominiarskiego niezbędnym do zgłoszenia do użytkowania ... bez tej procedury to samowolka i właściwie można sobie puszczać bąki pod siebie .. szczególnie na lekcji chemii :DDDDDDDDD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haruś 17.09.2005 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Sprawa nie jest taka prosta modulor. Wiem co to są projekty,odbiory,opinie "odpowiednich rzeczoznawców" itp,ale ja tego nie mam,bo nie jest to ani przekwalifikowanie,adaptacja,czy zmiana sposobu użytkowania.Małe kombinacje i wszystko funkcjonuje.Wrócę do meritum.Budynek jest stary,okna stare,jeszcze,więc nawiew jakiś tam będzie.Zrozumiałem aru,że muszę dobudować nowe kanały,ale powiedz mi jeszcze,czy mogę ewentualnie zaadoptować kanały dymowe na wentylacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haruś 17.09.2005 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Acha, to jest szkoła języków,raptem 4sale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 17.09.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Sprawa nie jest taka prosta modulor. Wiem co to są projekty,odbiory,opinie "odpowiednich rzeczoznawców" itp,ale ja tego nie mam,bo nie jest to ani przekwalifikowanie,adaptacja,czy zmiana sposobu użytkowania.Małe kombinacje i wszystko funkcjonuje. Wrócę do meritum. Budynek jest stary,okna stare,jeszcze,więc nawiew jakiś tam będzie. Zrozumiałem aru,że muszę dobudować nowe kanały,ale powiedz mi jeszcze,czy mogę ewentualnie zaadoptować kanały dymowe na wentylacyjne? szczęścia życzy kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 18.09.2005 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Tak jak pisał Modulor wentylacja musi zapewnić odpowiednią wymianę powietrza. Jeśli ma być to szkoła, nawet mini, adaptowana z budynku mieszkalnego to grawitacyjnie pewnie nie da rady. Nie ta wysokość, kubatura. Przy pierwszej wizycie PIPu, czy SANEPIDu będziesz musiał doprowadzić sprawę do porządku. Wentylatory na strychu, kanały ukryte w korytach z K-G i wsio OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts