Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drożeje gaz, zmieniać ocieplenie z 12 na 15cm, czy nie

wukan

Recommended Posts

Dzisiaj podali że drożeje gaz od października o ok. 7,5%.

Za tydzień zamierzam zacząć ocieplać dom (ściana 2 warstwowa).

Planowałem dać 12 cm styropianu, czy zmienić na 15 cm, czy też nie.

Podpowiedzcie

Pozdrawiam

Wiesiek

Można dać 20 cm. Będzie na dwie podwyżki do przodu :wink:

Taka zmiana jest już nieopłacalna i nie spowoduje oszczędności na ogrzewaniu.

Wniosek co najmniej przedwczesny. To trzeba policzyć. A znając k i powierzchnię ścian łatwo policzyć ile kWh więcej "ucieknie" przy 12 cm. Mnie wyszło że przejście z 12 na 14 cm jest opłacalne (ściana MAX25).

Ja mam ścianę z MAXa 29 cm.

Współczynnik przenikania ciepła dla Maxa 29cm + styropian 12cm wynosi ok. 0,27 , natomiast dla styropianu 15 cm wynosi ok. 0,23.

Powierzchnia ścian to ok. 185 m2.

Różnica w cenie styropianu (15-12cm) wynosi dla tej powierzchni ok. 610zł.

Więc będzie to opłacalne (zmiana grubości) czy dać sobie spokój i kłaść 12 cm.

Ja mam ścianę z MAXa 29 cm.

Współczynnik przenikania ciepła dla Maxa 29cm + styropian 12cm wynosi ok. 0,27 , natomiast dla styropianu 15 cm wynosi ok. 0,23.

Powierzchnia ścian to ok. 185 m2.

Różnica w cenie styropianu (15-12cm) wynosi dla tej powierzchni ok. 610zł.

Więc będzie to opłacalne (zmiana grubości) czy dać sobie spokój i kłaść 12 cm.

Zaoszczędzona moc strat to ok. 110W zakładając 4 (min) miesięce grzewcze *24h= 316,8 kWh czyli ok. 60-100 PLN rocznie (w zalezności od medium). Wg. mnie się opłaca.

A to ocieplenie to tylko na przyszły rok czy na jakieś 40-50 lat?

I jak myślisz 7,5% to ostateczność jaką PGNiG wysmerczyło?

Pytania raczej retoryczne.

Dodam jeszcze jedno.

Czy siatki, kleju i narożników będzie dużo więcej? O kołkach nie wspomnę, przecież to kołasy będą. :roll:

I słusznie. Okna, w zależności od usytułowania pomieszczenia, zajmują od kilkunastu do ok.40% powierzchni ściany. Dobre okna mają wsp. przenikania ciepła na poziomie 1,1 (chociaż dostępne są jeszcze cieplejsze) czyli znacznie gorszy niż ściany.

Spieranie się o to czy ściana ma mieć 0,27 czy 0,25 chyba nie ma sensu.

Może lepiej kupić okna z szybami o wsp. k=0,3 (są takie).

...Planowałem dać 12 cm styropianu, czy zmienić na 15 cm, czy też nie.

Wukan,

Według mnie jak najbardziej 15 cm. 3 cm więcej styropianu to efekt cieplny taki, jakbyś dołożył 50 cm (!) muru z pełnej cegły.

Zapłacisz 500-1000 zł więcej, a zwróci się w małe kilka zim.

Ja dwa lata temu dałem 10 cm i sadzę że to było o połowe za mało.

Ale może też być tak, że opłacalność zamiany 12 na 15 zależy od tego, czy masz mostki cieplne. Jeśli już przy 12 cm większość ciepła ucieka ci przez najrózniejsze mostki cieplne (np. do ścian fundamentowych i dalej do ziemi jeśli fundament źle ocieplony) to wtedy opłacalność dodania 3 cm mniejsza.

Moim zdaniem i tak warto.

Zwróć jednak uwagę na mostki termiczne.

atomik

To nie do końca jest tak, że wystarczy dać grubsze ocieplenie i sprawa załatwiona. Kij zawsze ma dwa końce. Jeżeli ocieplenie bedzie zbyt grube to w okresach tzw."niegrzewczych" może okazać się, że trzeba będzie dogrzewać dom bo w domu będzie zbyt zimno. I tak z 5 misiecy mocniejszego grzania może zrobić się miesięcy 7 lżejszego co w rezultacie może nie przynieść spodziewanych oszczędności. Do tego oczywiście trzeba doliczyć koszty "grubszego ubranka". Oczywiście nie jestem fachowcem ale takie opinie słyszałam wielokrotnie gdy zasięgałam rady przy ociepleniu własnego domu.

Pozdrawiam

To nie do końca jest tak, że wystarczy dać grubsze ocieplenie i sprawa załatwiona. Kij zawsze ma dwa końce. Jeżeli ocieplenie bedzie zbyt grube to w okresach tzw."niegrzewczych" może okazać się, że trzeba będzie dogrzewać dom bo w domu będzie zbyt zimno. I tak z 5 misiecy mocniejszego grzania może zrobić się miesięcy 7 lżejszego co w rezultacie może nie przynieść spodziewanych oszczędności. Do tego oczywiście trzeba doliczyć koszty "grubszego ubranka". Oczywiście nie jestem fachowcem ale takie opinie słyszałam wielokrotnie gdy zasięgałam rady przy ociepleniu własnego domu.

Pozdrawiam

????

Kto nawciskał Ci takiego kitu??

Od kiedy to ciepło z zewnątrz ma przenikać do domu przez ściany. Że przez okna (światło a dokładnij prom. podczerw.) szczególnie od południa to słyszałem, że wraz z powietrzem do wentylacji (nawiewniki, wietrzenie,..) też słyszałem. Ale przez ściany?? To jakaś nowatorska idea. :wink:

Problem polega na tym żeby właśnie przez ściany przenikało jak najmniej (np. latem przy +35 st na zewnątrz)

może doprecyzuję kilka szczegółów

wspł. k=1,1 mają szyby ( nie wszystkie ). Okna zazwyczaj ok. k=1,3

grubsza ściana to nie tylko sam styropian, ale również np. dłuższe i droższe kołki,

ściany w zależności od konstrukcji budynku oddają ok. 25-35% ciepła.

Pozostała część to okna, podłoga, strop i wentylacja.

A więc należy temat przemyśleć kompleksowo.

Ale osobiscie jestem zwolennikiem 15 cm a nie 12.

Pozdrawiam

Bzdura totalna.

Ja mam 20 cm ocieplenia w scianie 3W i grzeje tylko od grudnia do konca marca

Wczesniej grzeje tylko sporadycznie kominkiem

Sporadycznie ...... co dwie godziny :wink:

Nie co dwie, ale przez dwie trzy godziny wieczorem. Rownie dobrze moglbym grzac w tym okresie gazem, przez dwie , trzy godziny. Za ogrzewanie płace grosze.

Wukan,

daj 15 cm ocieplenia, nie bedziesz pozniej miał wyrzutów, że mogłes dac te pare groszy więcej i miec cieplej.