Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za fundament?

a.chudziak

Recommended Posts

Witam, proszę o podpowiedź.

Ile zapłaciliście za wykopanie fundamentów, tzn. wynajęcie koparki (prosze dopisac o jakie wymiary chodziło)

Ile zapłaciliście za m3 betonu z gruchy (znajomy płacił 180zł/m3 - dobra cena?)

Czekam na sugestie i orientacyjne ceny, i inne wskazówki też mile widziane...bo niezbyt jeszcze zorientowana jestem :oops:

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Heh nieszczesne fundamenty :) U nas za koparke brali 70 zł / h ( najniższa cena w okolicy ) ale jak sie potem okazało pod humusem był sam piasek i koparka grzęzła w piachu, zamiast 3 godziny to robili 3 dni i skasowali nas na około 2200 zł. Ale za to nie musiałem robić podsypki piaskowej pod fundament :p Co do samych fundamentów to przez naszego super architekta ( pełno skosów ), przez teren, trzebabyło robić pełne deskowanie i przez kopalnie ( wiecej zbrojenia itp ) wyszło około 14000 zł ... a zapomniałbym o piasku do wsypania do środka :) , dośc wysoko wyciagaliśmy dom, czesc sie udało wsypac z wykopanego piasku ale i tak trzebabyło dowieść za około 2000 zł ... ale nie martw sie :) To były nasze trudne początki :p Napewno bedzie lepiej :p 180 zł za beton to według mnie dobra cena.

U mnie to wygląda tak:

wersja pełna fundamentu, na pełną głębokość (1.20), to wychodzą nast. wielkości:

-łączna długość ław - 85 mb

-objętość podbudowy (B 7,5) - 4,25 m3

-objętość ław (B 20) - 11,5 m3

-objętość ścian fundamentowych - 34,5 m3, tj. 2300 szt. bloczków betonowych 24 x 50 x 12,5 cm

-strzemiona 425 szt. tj. 510 mb drutu fi 6 mm, tj. 115 kg

-pręty zbrojeniowe fi 12 mm 57 szt. tj. 350 kg

-objętość wykopu ok. 220 m3, tj. ok. 33 h pracy koparki

CZYLI WARTOŚĆ MATERIALÓW ....

Czyli wartość stali ok. 5000 zł

wartość bloczków ok. 10500 zł

wartość betonu ok. 2800 zł

wartość drewna ok. 1000 zł

praca koparki ok. 3000 zł

Tj. razem 22.800 zł

PLUS ROBOCIZNA ok 20.000-18.000 w zaleznosci od gruntu i terminu

No i się zastanawiam z czego tu uciąć. Chyba na koparce i robociźnie. Mam też wrażenie, że na stali i jakoś bloczek 24 mi nie leży bo ściane mam 36. i bloczki 38 dogadałem w cenie 2.40 zł/szt. Też chętnie posłuchał bym opinii czy dobrze główkuje. Nie widze tu też takich drobiazgów jak asfalty lepiki i takie tam ...

Paweł

Paweł i Magdalena

no aż mnie ścieło z nóg, kochani moi co za ceny szok,

piszecie cena stali -5000 zł, 465 kg stali za 5000, kto wam takie ceny policzył? to wychodzi ponad 10 000 za tonę, bez szaleństw, teraz tona stali to coś koło 2000, ja miesiąc temu kupowałem po 1800 zł,

koparka 3000?

a robocizna 18000 - 20000?

no nie wiem gdzie wy ten domek budujecie, moze w Monte Carllo, ale mnie się wydaje że ktoś was chcę nie wąsko skroić na kasiorę, radzę przemyśleć tę ofertę,

U mnie to wygląda tak:

wersja pełna fundamentu, na pełną głębokość (1.20), to wychodzą nast. wielkości:

-łączna długość ław - 85 mb

-objętość podbudowy (B 7,5) - 4,25 m3

-objętość ław (B 20) - 11,5 m3

-objętość ścian fundamentowych - 34,5 m3, tj. 2300 szt. bloczków betonowych 24 x 50 x 12,5 cm

-strzemiona 425 szt. tj. 510 mb drutu fi 6 mm, tj. 115 kg

-pręty zbrojeniowe fi 12 mm 57 szt. tj. 350 kg

-objętość wykopu ok. 220 m3, tj. ok. 33 h pracy koparki

CZYLI WARTOŚĆ MATERIALÓW ....

Czyli wartość stali ok. 5000 zł

wartość bloczków ok. 10500 zł

wartość betonu ok. 2800 zł

wartość drewna ok. 1000 zł

praca koparki ok. 3000 zł

Tj. razem 22.800 zł

PLUS ROBOCIZNA ok 20.000-18.000 w zaleznosci od gruntu i terminu

No i się zastanawiam z czego tu uciąć. Chyba na koparce i robociźnie. Mam też wrażenie, że na stali i jakoś bloczek 24 mi nie leży bo ściane mam 36. i bloczki 38 dogadałem w cenie 2.40 zł/szt. Też chętnie posłuchał bym opinii czy dobrze główkuje. Nie widze tu też takich drobiazgów jak asfalty lepiki i takie tam ...

Paweł

Rzeczywiście, Wasze wyliczenia są szokujące :o

My też wylewaliśmy fundamenty z gruchy, wychodzi zdecydowanie taniej, u nas robocizna przy 61 m3 betonu i 120 mb fundamentów wyszła niecałe 6 tys., wraz z koparką, a uwierzcie glina była bardzo twarda (2 dni pracy koparki)

Z tego co pamiętam koszty na fundament wyniosły

6500 beton (ława i chudziak) ok 30 kubików

2000 zbrojenie / prawie tona

4000 bloczki / niecałe 2000 szt.

700 cement

1000 ocieplenie

500 dysperbit

3500 piach do zasypania i murowania 10/ tona -

4000 robocizna

plus inne gadżety typu (folia kubełakowa, kołki, wypożyczenie zagęszczarki, koparka)

w sumie mogę powiedzień ok. 25 tyś.

fundament pod parterówkę mb 76 - powierzchni 140 m2

gochasz sąsiad wybudował Alę z Archipelagu- tą, którą masz w emblemacie. Fajny projekt. Czy ty masz jakieś zdjęcia swojej?

U nas fundament to był koszt 28 tys w tym 5 tys za robociznę. Dom w największych zarysach 14 x 16 m.

Nasi chłopcy wykopy robili sami łopatami (jest to chyba lepsze rozwiązanie gdyż dokładniejsze), bedziesz mieć szerokość funamentów tak jak w projekcie z co za tym idzie nie wydasz zbędnej kasy na beton na ławy.

pzdr

Witam !!!

Ludzie czy wyście powariowali ?? Skąd wy bierzecie taki koszmarne ceny za fundamenty ??? 25- 28 tyś zł ??????? U mnie było tak :

- stal na zbrojenie 800 zł

- ławy 18 m3 betonu 3600 zł

- bloczki betonowe na ściany fundamentowe 1050 szt -2600 zł

- folia na izolacje 200 zł

-cement i piach 1000 zł

- ocieplenie (styro,dysperbit,siatka,klej ) 1000 zł

-robocizna 1500 zł

razem 10,7 tys zł

U ciebie poszło za robociznę mniej, może też beton kręciłeś sam a nie zamawiałęś B-20 z gruchy wraz z pompą podającą .

U nas było 1600 bloczków po np. 2,1 zł

Do tego dodaj jeszcze zasypanie fundfamentów, rozłożenie kanalizacji i wylanie 1 szlichty (Beton B-10 i również pompa podająca) .

To nam zamknęła kwota 28 tys.

Mam nadzieję że wytstarczająco uargumentowałam.

Sama się również zastanawiam kto Wam to wszystko robi za 10-12 tys ????, moim zdaniem nie zgadza się to z cenami rynkowymi za materiały a gdzie jeszcze robocizna?

Jak najbardziej uważam że kwota 20-30 tys za porządnie wykonane fundamenty nie jest wygórowana i nie uważam również że mocno przepłaciłam.

pzdr

U ciebie poszło za robociznę mniej, może też beton kręciłeś sam a nie zamawiałęś B-20 z gruchy wraz z pompą podającą .

U nas było 1600 bloczków po np. 2,1 zł

Do tego dodaj jeszcze zasypanie fundfamentów, rozłożenie kanalizacji i wylanie 1 szlichty (Beton B-10 i również pompa podająca) .

To nam zamknęła kwota 28 tys.

Mam nadzieję że wytstarczająco uargumentowałam.

Sama się również zastanawiam kto Wam to wszystko robi za 10-12 tys ????, moim zdaniem nie zgadza się to z cenami rynkowymi za materiały a gdzie jeszcze robocizna?

Jak najbardziej uważam że kwota 20-30 tys za porządnie wykonane fundamenty nie jest wygórowana i nie uważam również że mocno przepłaciłam.

pzdr

Witam !!!

Szanowna Marcenko jesli twierdzisz ze 20-30 tyś zł za fundamenty nie jest kwotą wygórowaną to się mylisz . Moje fundamenty wykonane są jak najbardziej prawidłowo -kierownik budowy nie miał zadnych zastrzeżeń .Piszesz że nie zgadza się to z cenami rynkowymi ??? Dobrze możesz tak mysleć -wolno ci -jednak zapewniam cię że się bardzo mylisz . Podaj choć jeden przykład w moim wykazie który odbiega od cen rynkowych ?? beton oczywiście zamawiałem z gruszki (kto by kręcił na budowie ) a bloczki kupiłem drogo bo po 2,50 . Przepłaciłas niestety i to bardzo ..

D.RZ

Nie można generalizować. Fundamenty są różnie zaprojektowane i różnie wykonywane. Na tym właśnie może polegać różnica.

Poza tym jedni podają koszt samych fundamentów (bez zasypki i wylania płyty, a inni kompletny stan 0.

Moje wczoraj skończone fundamenty (stan 0 z płytą podłogową kosztowały prawie 30 tyś. zł :(

Sam piach na zasypkę kosztował 3300 zł (to i tak tanio :-? ), do tego speckoparka 850 zł.

Niebawem podam szczegółowy kosztorys :)

Darek, Jak widzę to nie przepłaciłam za bloczki (Ja płaciłam 2,10 zł/ szt)

Co do kosztów to jeśli chcesz w miarę szczegółowo to:

Stal 1940 zł

Beton na Ławy + pompa: 5540 zł

Bloczki (było ich razem 2300 szt) : 4900 zł

Cement: 300 zł

Piasek : 200 zł

Styropian: 1000 zł

Kleje: 200 zł

Siatka: 200 zł

Piasek do zasypania fundamentów: 1850 zł

Kanalizacja z rozłożeniem: 1500 zł

Beton B-10 na 1 szlichtę: 2400 zł

Robocizna: 5000 zł

Daje Ci to RAZEM : 25030 zł

Dodatkowe 3000 zł poszło na folie izolacyjne, preparaty izolacyjne , gwoździe, deskki do wytyczania fundamentów, geodetę, zdjęcie humusu, gwoździe których ciągle do czegoś potrzeba na budowie itp.

Mam nadzieję że po tak przedstawionych kosztach przyznasz mi że nie można zrobić tego taniej i żeby wykonane to było zgodnie z sztuką budowlaną.

PRZESTAŃCIE PISAĆ ŻE ROBICIE FUNDAMENTY ZA 10 000 ZŁ bo następnym razme bardzo chętnie podpiszę z Wami umowę na wykonanie fundamentów w tej kwocie.

Niestety później się okazuje że tak naprawdę Ci co robią fundamenty w tej kwocie poprostu sami kopią doły, nie robią ław, izolacji, zbrojen.Poprostu leją ukręcony przez siebie beton prosto do dołu.Potem jeszcze nie podnoszę ścianek fundamentowych tylko osadzają swoje domy prosto przy gruncie (owszem mniej bloczkó, nie potrzeba piasku do zasypania itd).

MYŚLĘ ŻĘ WYCZERPAŁAM SWOJĄ WYPOIWIEDŹ.Sorry że jest taka długa .

pzdr

P.S. Owszem mogłam jeszcze sama kopać fundamenty, murować , kręcić wiązania, itd a zaoszczędziła bym 5000 zł za robotę. Zajęło by mi to pewnie z 6 miesięcy w których nie mogła bym pracować (a zarabiam trochę więcej niż robotnik na budowie w związku z tym mój koszt fundamentu wyszedł taki jak podałam).

Marcenka vs. Darek Rz

Nie ma co się kłócić obydwoje możecie mieć rację

Popatrzcie na różnice w zużytych materiałach

stal: marcenka ok 1 tony, Darek Rz ok 500kg

beton: marcenka ok 25 m^3, Darek Rz 18m^3

bloczki: marcenka 2300, Darek Rz 1050 szt.

Chcąc nie chcąc muszą wyjść różnice w kosztach :D

Myśle że miarodajne byłoby podanie średniej ceny metra bieżącego fundamentów (a i tu różnice mogą być 20-30%)

No i oczywiście określenie czy mówimy tylko o fundamencie czy o kompletnym stanie "0"

Nie chcę się kłócić tylko że też czasami sobie coś zakładam na bazie opisów forumowiczów i niestety ni jak to nie wychodzi w praktyce.Mam nadzieję że koszty które wymieniłam pomogą realnie ocenić poszczególne wartości forumowiczowi "a.chudziak".

Nie uważam również że przepłacam w swojej budowie za materiały i robociznę (no może z drobnymi wyjątkami ale wtedy staram się nie wypowiadać na te tematy żeby nie sepsuć obrazu nowo budującym, gdyż robię to świadomie)

pozdrawiam wszystkich i wierzę że zamiesczane informację nie będę rozmijały się z prawdą

Marcenka

P.S. Fundamenty mojego budynku widać na zdjęciach nr.6 i nr.7 i wcale nie są takie małe (kliknijcie na ikonkę z domkiem)

Nie można generalizować. Fundamenty są różnie zaprojektowane i różnie wykonywane. Na tym właśnie może polegać różnica.

Poza tym jedni podają koszt samych fundamentów (bez zasypki i wylania płyty, a inni kompletny stan 0.

Moje wczoraj skończone fundamenty (stan 0 z płytą podłogową kosztowały prawie 30 tyś. zł :(

Sam piach na zasypkę kosztował 3300 zł (to i tak tanio :-? ), do tego speckoparka 850 zł.

Niebawem podam szczegółowy kosztorys :)

ZBYCH jak najbardziej realna cena. U mnie parterówka 120 mb ławy fundamentowej, do tego ławy miejscami 120 cm szerokie, ze specjalnym dodatkowym zbrojeniem, do tego piwnica 40 m kw, ze stropem te wzmocnionym strunobetonowym (sam strop ok. 5 tys), 2 x schody do piwnicy po 15 stopni, do tego zasypka, izolacja,kanalizacja, podbeton (B15) - w sumie z robocizną wielkości 20 tys zamkniemy się w 55 tys. (ta cena z robotami ziemnymi, koparką i geodetą)

Witam !!!

Marcenko nikt tu nie zamierza sobie skakać do oczu (mam nadzieję) .Ja osobiście mam zastrzeżenia do tonu jakim traktujesz moją wypowiedź . Uwarzasz że wszyscy ci którzy zapłacili mniej od ciebie kopali sami łopatami "kręcili" beton w betoniarce i murowali bloczki . Dodajesz również że te "moje" fundamenty muszą być źle zrobione i na pewno się rozlecą bo kosztowały mniej niż twoje . Zastanów się czy naprawde nie przepłaciłaś i czy wszystkie materiały naprawde zostały zużyte bo 1 tona stali na ławy to moim zdanie o wiele za dużo . Ja na cały dom 150mkw (na zdjęciu obok) zużyłem 1.7 tony stali - ławy wieniec na ścianach fundamentowych , dwa słupy , podciąg ,wieniec stropowy i strop teriva dodatkowo dozbrojony ,wieniec na sciance kolankowej . wszystko robione według projektu z nadzorem .

pozdro d.RZ

ps. Moje zestawienie nie podaje oczywiście cen za piach do zasypania fundamentów ( 3 wywrotki) i chudziaka (1800 zł ) ,i kanalizy (500 zł materiały i 200 rozprowadzenie bo to tworzy kompletny stan zero a my mówimy o fundamecie . Ale i tak to o wiele mniej niz 25-30 tyś .