Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za fundament?

a.chudziak

Recommended Posts

Ludzie czy wyście powariowali ?? Skąd wy bierzecie taki koszmarne ceny za fundamenty ??? 25- 28 tyś zł ??????? U mnie było tak :

- stal na zbrojenie 800 zł

- ławy 18 m3 betonu 3600 zł

- bloczki betonowe na ściany fundamentowe 1050 szt -2600 zł

- folia na izolacje 200 zł

-cement i piach 1000 zł

- ocieplenie (styro,dysperbit,siatka,klej ) 1000 zł

-robocizna 1500 zł

razem 10,7 tys zł

Darek Rz dla sprostowania - NIE ZWARIOWAŁAM i nie lubię kiedy ktoś bez podania szczegółów osądza innych i każe im wracac do szkoły (pierwsza Twoja wypowiedź na wątku) Więcekj kultury.

Z podanych przez Ciebie danych wynika, że masz połowę mniejsze fundamenty! Tak więc cena robi się całkiem realna. Ja buduję parterówkę, która ma 140m2 powierzchni. Ile m2 ma Twój fundament, ile mb ścian, czy musiałeś zasypać cały fundament piachem, jak wysoko są ściany fundamentowe itp itd. Dodatkowo nie wiem w jakim rejonie Polski budujesz bo to też Wielka Róźnica W Cenie.

Moim zdaniem pytając o koszt fundamentu należy podać całą kompletną cenę- ze wszystkim bo tylko wtedy koszty są miarodajne.

Dodaj Twoje koszty dodatkowe i wyjdzie 13 tyś. Może jeszcze o czymś zapomniałeś?

gochasz dysperbit to taka czarna masa do izloacji przeciwwilgociowej na ściany fundamentowe. Na to trzeba specjalny klej do styropianu bo zwykłu nie "chwyta". Prześlę ci na priv zdjęcie wybudowanej koło mnie Ali :)

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !!!

Podajesz ceny z kosmosu (napisane chaotycznie i bez sprawdzenia ) bo sama przyznasz ze 400kg stali nie kosztuje 5tyś zł?? Dlatego napisałem żartobliwie że powinniście wrócić do szkoły . natomiast mój dom ma 140 mkw powierzchni zabudowy a fundament 60 mb . Jesli o czymś zapomniałem to może o jakimś drobiazgu który nie wpłynie na cenę .

D.RZ

Pomyśl troszkę zanim napiszesz. Widać, że nie czytasz tego co ludzie piszą i mylisz osoby.

a.chudziak nie zrażaj się pytać dalej. Trzeba pomijać wypowiedzi typu "Darek Rz". Skoro większość ludzi buduje fundamenty zamykając się w kwocie 25-28 tyś to musi to byc zgodne z prawdą i realiami.

Pozdrawiam

Darku,

Moje fundamenty może są trochę "przezbrojone" ale zrobiłam to zupełnie świadomie. Co do bloczków to też miałam większe zużycie gdyż :

1. Z tego co słyszałam to ich rozmiary są różne np w Bydgoszczy (moje bloczki mają 38x24x12)

2. Kładłam je w poprzek na ławach fundamentowych a nie jak wszyscy wzdłuż.

Co do cen stali to jest to też kwestia rejonu w jakim się buduje , terminu w którym się wykonało (my swój stan 0 wykonaliśmy na jesieni zeszłego roku)

Co do kwestii robót to absolutnie nie mam zastrzeżeń co do tego żeby prace wykonywać samemu. Nie podważam również fachowości wykonania Twoich fundamentów.

Generalnie wszystko ok, bo mi się nie chce dalej pisać.

Pozdrawiam

Pomyśl troszkę zanim napiszesz. Widać, że nie czytasz tego co ludzie piszą i mylisz osoby.

a.chudziak nie zrażaj się pytać dalej. Trzeba pomijać wypowiedzi typu "Darek Rz". Skoro większość ludzi buduje fundamenty zamykając się w kwocie 25-28 tyś to musi to byc zgodne z prawdą i realiami.

Pozdrawiam

No to cześć .

To ja może jeszcze wtrące swoje trzy grosze

Jestem tak samo zainteresowany tematem, bo zbieram właśnie oferty od ekip (zimą walka z papierologią, ale na wiosne rusze jak burza :D )

Szanowni Forumowicze z większym doświadczeniem nie traćcie czasu na polemiki, pomagajcie nowicjuszom.

Prześledziłem cały ten wątek i doszedłem do wniosku że mówicie o tym samym , ale inaczej :D

Jedni podają koszt samych fundamentów (no i wtedy 10-16 tys to chyba realna cena), a inni koszt stanu zero (20-28 tys i tak też wychodzi. wg wycen).

Pozdrawiam serdecznie wszystkich

Ja jestem właśnie w trakcie (i już mnie wykonawcy stresują... ale nie o tym)

Długość fundamentu 74 mb, wykop na głębokość 90 cm.

Za zdjęcie humusu facet od "Białoruśki" wziął 50 zł za godzinę.

Z wykonawcą fundamentu mam umowę na 3000 zł za robociznę + koszty materiałów - na chwilę obecną już 6300 zł.

Beton na zalanie ław kosztował mnie 190 zł za m sześ. - wyszło 23 m sześ.

Na chwilę obecną gdyby zsumować wszystkie koszty wychodzi już 13 tys zł.

Koszty są wyższe od założonych dzięki "inowacjom" wykonawcy. Ława miała być wysokości 30 cm. a wylali ( w gruncie) ok. 70 cm. Ciągniecie ściany fundamentowej z bloczków zamiast lania wyszłoby taniej. Dodatkowo wymurowali wszystkie ścianki fundamentowe pod ściany działowe w budynku więcej bloczków i zaprawy.

Na chwilę obecną fundament nie jest całkowicie zasypany i ocieplony. czeka mnie jeszcze robienie dodatkowej izolacji ponieważ "papraki" zostawiły w ziemi, w ścianie fundamentowej nieoizolowane cegły.

Przy okazji pytanie do specjalistów od fundamentów - jaki klej do styropianu na Dysperbit. Czy na Dysperbit bez problemu przykleję płytki cokoliku budynku.

Pozdrawiam wszystjkich budujących w tym szczególnie zestresowanych :D

Darek

Witam

Podaje swoje koszty "stanu zero" (ok.63mb; głebokość posadowienia 80cm, pow. zabudowy bez tarasów i schodów zewn. ok 100m2):

10150zł - materiały (w tym 250 zł to kabel do betoniarki i 2 przedłuzacze 40m, bo prąd biore z budynku oddalonego o 80m)

3500zł - robocizna

400zł - koparka do zdjecia humusu, wyrównania działki i zasypania fundamentów - 2 wizyty

1000zł - kanalizacja w przyziemiu (robocizna + materiały)

300zł - geodeta

http://foto.onet.pl/upload/45/69/_515164_n.jpg

Brakuje jeszcze stop i słupów pod filary ganków, ale koszt materiałow na nie jest już uwzględniony w powyższej kalkulacji.

Koszt materiałów na same fundamenty (bez chudziaka) to 7239zł (9,5m3 betonu B20, ok.400kg stali, 1017 bloczków betonowych, tona cementu, 2,1m3 styropianu, 140kg dysperbitu, 150mb foli fundamentowej, jakieś 6-8 ton piasku do zapraw, 25litrów wapna w płynie, 200kg kleju do styropianu i do siatki, 20mb siatki z włókna szklanego, troche materiału pójdzie jeszcze na stopy i słupy pod słupki ganków). Można przyjąć, że robocizna to ok. 3000zł. Koparko-spycharka zdjeła humus w godzine, a zasypała fundamenty w dwie i pół (bo w międzyczasie zagęszczali piasek pod chudziaka). Za beton B20 płaciłem średnio 194,74 (pół brałem z Vatem, pół bez). Tona netto kosztuje 180zł.

pozdrawiam

Konrad

Witam!

Właśnie dzisiaj rozszalowałem swoje fundamenty.

dom bez piwnicy 14x9m. 65mb ściany fund., ława 60x30 w szalunku, ściana 30x130 lana również w deskowanie, wszystko solidnie pozapierane i wiązane drutem. Koszty do tej pory przedstawiają się następująco:

1. drewno na szalunki plus słupki wzmacniające - 2000zł (6m3)

2. stal 500kg fi12 i 100 kg fi6 - 1300zł

3. beton b-15 35m3 na ławy i ściany 145zł/m3 wraz z pompą - 5100zł

4. styropian, siatka, klej, papa, lepik, dysperbit - 2000zł

5. robocizna z rozszalowaniem 2000zł

6. koparka 300zł

Dodam, że drewno wykorzystam przy deskowaniu stropu, wieńców, tarasów i na koniec ogrodzenia więc i tak musiałbym kupić wcześniej czy później. Izolacje pionowe wykonam sam. Z tego co tu widzę to dosyć dobre ceny.

pzdr Łukasz

Witam!

Właśnie dzisiaj rozszalowałem swoje fundamenty.

dom bez piwnicy 14x9m. 65mb ściany fund., ława 60x30 w szalunku, ściana 30x130 lana również w deskowanie, wszystko solidnie pozapierane i wiązane drutem. Koszty do tej pory przedstawiają się następująco:

1. drewno na szalunki plus słupki wzmacniające - 2000zł (6m3)

2. stal 500kg fi12 i 100 kg fi6 - 1300zł

3. beton b-15 35m3 na ławy i ściany 145zł/m3 wraz z pompą - 5100zł

4. styropian, siatka, klej, papa, lepik, dysperbit - 2000zł

5. robocizna z rozszalowaniem 2000zł

6. koparka 300zł

Dodam, że drewno wykorzystam przy deskowaniu stropu, wieńców, tarasów i na koniec ogrodzenia więc i tak musiałbym kupić wcześniej czy później. Izolacje pionowe wykonam sam. Z tego co tu widzę to dosyć dobre ceny.

pzdr Łukasz

Witam !!!

A więc można jednak zrobić fundamenty za 10 -15 tyś zł .A są tacy którzy twierdzą że się nie da poniżej 28 tyś zł .

D.RZ

Fundamenty trzeba wykonać zgodnie z projektem zaadoptowanym do naszych warunków gruntowych, a nie najtaniej...

U jednych fundament ma 30 mb u innych 80mb.

U jednych fundament ledwo wychodzi z ziemi, a u innych wystaje na metr.

U jednych jest beton B15 u innych B20 (i na ławy i na płytę podłogową).

U jednych jest wieniec na ścianie fundamentowej, u innych nie ma.

U jednych są ściany fundamentowe wewnętrzne, u innych nie ma.

U jednych na zasypkę wystarczają dwa Kamazy, u innych trzeba dwadzieścia Kamazów.

Jak z powyższego wynika, nie można uznać, że da się zrobić fundament za 10 - 15 tyś. bo raz się da, a raz nie :wink:

Najlepiej podawajcie dokładne dane, tzn. jaki fundament (wysokość, długość, wieniec, jaki materiał, ile zasypki, itp.). To umożliwi innym dopasowanie Waszych danych, do swoich przyszłych fundamentów :)

Gość 2mm

cóż, jak zawsze na tym forum niektórzy podają nierealne ceny tj. zaniżone. Czemu to ma służyć? Nie piszmy bzdur że robocizna przy fundamentach kosztowała 2 tys. zł bo to jest niemożliwe. No chyba że kopią sami ze szwagrem, teściem i sąsiadem i sami mieszają beton łopatą w betoniarce żeby zaoszczędzić na energii elektr. A jaka satysfakcja jak można komuś dopiec że niby to przepłacił a my, znawcy mamy to prawie darmo, prawda?

Faktem jest, że każdy opis dotyczy innych fundamentów, czasami również pełnej wylewki pod podłogę itp. a czasem tylko samych fudamentów. A przede wszystkim różne są wymiary.

Mnie fundament + wylewka pod podłogę (podsypki etc) kosztowała około 32 tys. Wymiary w przybliżeniu 17,5x11m. Stal 2,4t - 2,3 tys. pln, styropian po okolo 95 pln/m3, beton srednio 170 pln/m3 + pompa 190 pln/godz. Bloczki 38x24x12 po okolo 2,4 pln. O koszcie drewna, cementu, zwiru, piasku, wapna, gwoździ, cegły klinkierowej Terca itp. nie piszę bo jest tego zbyt duzo. Wszystko VAT 7% bo nie buduję tego sam ani sam nie kupuję materiałów tylko robi to wykonawca.

pozdrawiam ;)

cóż, jak zawsze na tym forum niektórzy podają nierealne ceny tj. zaniżone. Czemu to ma służyć? Nie piszmy bzdur że robocizna przy fundamentach kosztowała 2 tys. zł bo to jest niemożliwe. No chyba że kopią sami ze szwagrem, teściem i sąsiadem i sami mieszają beton łopatą w betoniarce żeby zaoszczędzić na energii elektr. A jaka satysfakcja jak można komuś dopiec że niby to przepłacił a my, znawcy mamy to prawie darmo, prawda?

Faktem jest, że każdy opis dotyczy innych fundamentów, czasami również pełnej wylewki pod podłogę itp. a czasem tylko samych fudamentów. A przede wszystkim różne są wymiary.

Mnie fundament + wylewka pod podłogę (podsypki etc) kosztowała około 32 tys. Wymiary w przybliżeniu 17,5x11m. Stal 2,4t - 2,3 tys. pln, styropian po okolo 95 pln/m3, beton srednio 170 pln/m3 + pompa 190 pln/godz. Bloczki 38x24x12 po okolo 2,4 pln. O koszcie drewna, cementu, zwiru, piasku, wapna, gwoździ, cegły klinkierowej Terca itp. nie piszę bo jest tego zbyt duzo. Wszystko VAT 7% bo nie buduję tego sam ani sam nie kupuję materiałów tylko robi to wykonawca.

pozdrawiam ;)

Witam !!!

bardzo się ciesze że są tacy ludzie jak ty bo jest z kogo ździerać . 32 tyś chmm nieźle .Piszesz że na fundamenty poszło ci 2,4 t stali za 2300 zł -bardzo ciekawe to stal wyszła ci poniżej 1 zl za kg -gdzie po tyle można kupić ?? A tak na marginesie to mi na cały dom od ławy po wienieć na ściance kolankowej poszło 1,8 t -bardzo ciekawe ,ale to ty wypisujesz bzdury . Zastanów się zanim coś napiszesz . Piszesz również o bloczkach na ściany fundamentowe -czyli ściany masz z bloczków -to w ławy poszło ci 2400 kg stali . ciekawe ............

D.RZ

pozdrawiam ;)

Witam !!!

bardzo się ciesze że są tacy ludzie jak ty bo jest z kogo ździerać . 32 tyś chmm nieźle .Piszesz że na fundamenty poszło ci 2,4 t stali za 2300 zł -bardzo ciekawe to stal wyszła ci poniżej 1 zl za kg -gdzie po tyle można kupić ?? A tak na marginesie to mi na cały dom od ławy po wienieć na ściance kolankowej poszło 1,8 t -bardzo ciekawe ,ale to ty wypisujesz bzdury . Zastanów się zanim coś napiszesz . Piszesz również o bloczkach na ściany fundamentowe -czyli ściany masz z bloczków -to w ławy poszło ci 2400 kg stali . ciekawe ............

D.RZ

A może uda mi się was pogodzić. Przeczytajcie posty Zbycha, tam cała prawda. Pomijam cenę stali za 1 czy 2 zł (może kupował po znajomości, bez Vatu etc - są różne możliwości), ale najważniejszy jest projekt. Jeśli dom parterowy to więcej ław, słabe warunki gruntowe to automatycznie szersze ławy, więcej stali. Przykład np. ławy 120 cm szerokie z dodatkowym zbrojeniem (kratownica), i do tego strzemiona co 20 cm. Tak więc każdy z was prawdopodobnie nie podaje ani za niskich ani za wysokich cen. Takie ceny miał w swoim przypadku i są one wielce prawdopodobne. Proponuję zrobić ankietę za ile np ławy fundamentowe czy pełny stan zero. Taka ankieta dużo by wyjaśniła i wtedy znalibyśmy szacunkowo średnią cenę.

Gość 2mm

[quote name="Wciornastek.

A może uda mi się was pogodzić. Przeczytajcie posty Zbycha, tam cała prawda. Pomijam cenę stali za 1 czy 2 zł (może kupował po znajomości, bez Vatu etc - są różne możliwości), ale najważniejszy jest projekt. Jeśli dom parterowy to więcej ław, słabe warunki gruntowe to automatycznie szersze ławy, więcej stali. Przykład np. ławy 120 cm szerokie z dodatkowym zbrojeniem (kratownica), i do tego strzemiona co 20 cm. Tak więc każdy z was prawdopodobnie nie podaje ani za niskich ani za wysokich cen. Takie ceny miał w swoim przypadku i są one wielce prawdopodobne. Proponuję zrobić ankietę za ile np ławy fundamentowe czy pełny stan zero. Taka ankieta dużo by wyjaśniła i wtedy znalibyśmy szacunkowo średnią cenę.

nie mam zamiaru z nikim się godzić bo nie uważam żebym się pokłócił. Niewątpliwie Wciornastek masz rację - są różne projekty, rózne koszty itp. NIe będę podejmował dalszej dyskusji na poziomie prezentowanym przez Darek Rz bo nie mam zwyczaju rozmawiać z ludźmi typu "omnibus znający się na wszystkim najlepiej" bo to i tak nie ma sensu. Śledząc to forum i różne posty czekam tylko jak ktoś napisze że zbudował dom pod klucz, w pełni wykończony np. za 800 PLN/mkw. I kupił działkę z mediami za 10-15 PLN/mkw - podkreślam, działkę budowlaną a nie kawałek pola ornego 50 km od dużego miasta. Bo z pewnością niedługo i tacy się tu pojawią. Nie rozumiem jaki jest cel podawania nieprawdziwych informacji no ale przecież w tym kraju każdy zna się na wszystkim i ma wszysko najlepsze prawie darmo.

Z góry informuję że nie mam zamiaru nikogo urazić jeżeli ktoś tak odbierze moją wypowiedź bo obrażalskich też tu nie brakuje. Pozdrawiam.

2mm Napisał :

nie mam zamiaru z nikim się godzić bo nie uważam żebym się pokłócił.

Niewątpliwie Wciornastek masz rację - są różne projekty, rózne koszty itp. NIe będę podejmował dalszej dyskusji na poziomie prezentowanym przez Darek Rz bo nie mam zwyczaju rozmawiać z ludźmi typu "omnibus znający się na wszystkim najlepiej" bo to i tak nie ma sensu. Śledząc to forum i różne posty czekam tylko jak ktoś napisze że zbudował dom pod klucz, w pełni wykończony np. za 800 PLN/mkw. I kupił działkę z mediami za 10-15 PLN/mkw - podkreślam, działkę budowlaną a nie kawałek pola ornego 50 km od dużego miasta. Bo z pewnością niedługo i tacy się tu pojawią. Nie rozumiem jaki jest cel podawania nieprawdziwych informacji no ale przecież w tym kraju każdy zna się na wszystkim i ma wszysko najlepsze prawie darmo.

Z góry informuję że nie mam zamiaru nikogo urazić jeżeli ktoś tak odbierze moją wypowiedź bo obrażalskich też tu nie brakuje. Pozdrawiam.

Witam !!!

Skończ waść wstydu oszczędź .

2mm ty się niczym a szczególnie Darkiem RZ nie przejmuj. Już wcześniej się z nami pożegnał

No to cześć .

a teraz "powrócił" aby swoje mądrość dalej ciągnąć :roll:

Darek buduje na wschodnim bloku (ok. Lublina) więc z wiadomych względów budowa wyniesie go taniej. Tylko czy ten dom przetrwa???

Tutaj nie chodzi o prześciganie się kto taniej, lepiej, itd. a o kulturę i nie osądzanie ludzi, że jak drożej coś zrobili to są frajerami......

Nie ma co dyskutować. Nie ma z kim.

Gość 2mm
2mm ty się niczym a szczególnie Darkiem RZ nie przejmuj. Już wcześniej się z nami pożegnał

No to cześć .

a teraz "powrócił" aby swoje mądrość dalej ciągnąć :roll:

Darek buduje na wschodnim bloku (ok. Lublina) więc z wiadomych względów budowa wyniesie go taniej. Tylko czy ten dom przetrwa???

Tutaj nie chodzi o prześciganie się kto taniej, lepiej, itd. a o kulturę i nie osądzanie ludzi, że jak drożej coś zrobili to są frajerami......

Nie ma co dyskutować. Nie ma z kim.

witam Betty&M.

wreszcie jakaś miła wypowiedź od osoby z którą można prowadzić normalną dyskusję. Masz rację, nie mam zwyczaju przejmować się takimi osobami. W pełni popieram Twoje zdanie o kulturze,osądzaniu innych etc.

Pozdrawiam, :))