Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za fundament?

a.chudziak

Recommended Posts

cóż, jak zawsze na tym forum niektórzy podają nierealne ceny tj. zaniżone. Czemu to ma służyć? Nie piszmy bzdur że robocizna przy fundamentach kosztowała 2 tys. zł bo to jest niemożliwe...

A jaką kwote uważasz za realną za maks. 3 dni roboty wykonanej przez troje ludzi?

Popieram przedmówcę. U mnie 5 ludzi i 4 dni roboty. wychodzi 100 zł na osobę średnio. Z tego co wiem to 3 pomocników bierze 70zł/ dzień resztę 2 majstrów do podziału.

Prace obejmowały zaszalowanie ław i zabetonowanie (koparkoa zrobiła wykop). 2 i 3 dzień do 15 szalowanie i wiazanie ścian fundamentowych a następnie betonowanie ścian. za 3 dni rozszalowanie.

Jeśli w domu bez piwnicy, 65 mb ław płacisz więcej to albo utrzymujesz całą rzeszę sekretarek w firmie, która Ci buduję, albo trafiłeś ekipę, która buduje jeden dom za rok i zarabia w ten sposob na cały zezon.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W moim przypadku w jeden dzień zrobili ręcznie wykopy (humus był już zdjęty). Zbrojenie zrobili w jakąś godzine (strzemiona sam ukręciłem, bo umówiłem się z szefem ekipy, ze kupie gotowe; jednak jak zobaczyłem ich cene, to wolałem to zrobic sam -1,5h roboty). Betonowanie ław chyba z pól godziny. Dwa dni zajeło im wymurowanie ścianek, posmarowanie dysperbitem, przyklejenie styropianu, zatopieniem siatki i jeszcze jednym smarnięciem dysperbitem. Pracowali po 8-9 godzin dziennie i robili sobie dość sporo przerw. Jestem na budowie razem prawie cały czas (oproćz tych strzemion to nic sam nie robiłem), więc widze co i jak.

Będzie troszkę nie na temat ale również o kosztach :)

Z wątku:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=17856&postdays=0&postorder=asc&start=180

dowiedziałam się ile tak na prawdę płacą nasi rozmówcy za budowę domu

Darek Rz napisał, że robocizna za dom w stanie surowy bez dachu wyniósł go 12 tyś. Darek czy za ściany, strop i ści. kolankowe zdarli z Ciebie 10,5 tyś :o :o :o Dlaczego do tego dopuściłeś? Wcześniej napisałeś, że robocizna za fudament wyniosła cię 1500 zł. Ciekawe ile przepłacisz za dach....

lukaszzzz napisał, że ma wycenę robocizny za dom w stanie surowy z dachem na 24 tyś. Czy korzystasz z ich usług? Jeśli tak to przy Twoim domu nie jest to rewelacyjna cena za robociznę (ok 100m2 pow. uzytkowej i 200 m2 dachu)

Widac więc, że podawane przez niektórych koszty dotyczące fundamentu są albo niepełne albo zaniżone a kolejne etapy budowy nieporównywalnie droższe.

Nie liczę robotnikom za dniówki ponieważ umówiliśmy się na całość prac. Oczywiście, że można samemu budować i nic nie zapłacić za robociznę tylko to nie daje nikomu prawa ferowania wyroku, że ktoś kto w ogóle płacił jest niespełna rozumu.

Drodzy koledzy i koleżanki proszę o rzetelene dane w wypowiedziach.

Będzie troszkę nie na temat ale również o kosztach :)

Z wątku:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=17856&postdays=0&postorder=asc&start=180

dowiedziałam się ile tak na prawdę płacą nasi rozmówcy za budowę domu

Darek Rz napisał, że robocizna za dom w stanie surowy bez dachu wyniósł go 12 tyś. Darek czy za ściany, strop i ści. kolankowe zdarli z Ciebie 10,5 tyś :o :o :o Dlaczego do tego dopuściłeś? Wcześniej napisałeś, że robocizna za fudament wyniosła cię 1500 zł. Ciekawe ile przepłacisz za dach....

lukaszzzz napisał, że ma wycenę robocizny za dom w stanie surowy z dachem na 24 tyś. Czy korzystasz z ich usług? Jeśli tak to przy Twoim domu nie jest to rewelacyjna cena za robociznę (ok 100m2 pow. uzytkowej i 200 m2 dachu)

Widac więc, że podawane przez niektórych koszty dotyczące fundamentu są albo niepełne albo zaniżone a kolejne etapy budowy nieporównywalnie droższe.

Nie liczę robotnikom za dniówki ponieważ umówiliśmy się na całość prac. Oczywiście, że można samemu budować i nic nie zapłacić za robociznę tylko to nie daje nikomu prawa ferowania wyroku, że ktoś kto w ogóle płacił jest niespełna rozumu.

Drodzy koledzy i koleżanki proszę o rzetelene dane w wypowiedziach.

Witam !!!

1500 zł -fundamenty

1000 zł - podbeton i pierwszy wieniec

3000 zł -ściany ,słupy i podciągi

2000 zł strop

3000 zł ścianka kolankowa + wieniec + zamontowanie dwóch ram stalowych z kształtownika HEB 160

1500 zł dwa kominy z cegły pełnej a od ścianki kolankowej klinkier

tak wyglądają moje ceny -wystarczy ???

D.RZ

ps. Betty nie ośmieszaj się "prywatnym "śledztwem co kto napisał w innych postach .

Żegnam .

kochani poczytajcie ile ludziska płacą za całość budowy

Wątek wcześniej przedstawił zezo tylko trzeba czytać to co przedmówcy piszą a wszystko będzie jasne.

Ty się nie żegnaj ponieważ i tak tu zaraz wrócisz :wink: po prostu nie możesz żyć bez tago wątku i swoje dwa grosze zawsze dorzucisz.

Ośmieszasz się rzucając te pożegnania 8) Buduj się chłopaku jak najtaniej i naj, naj dla mnie Twoje informacje są nic nie warte. Czysta propaganda :lol: :lol: :lol:

Gość 2mm

Wątek wcześniej przedstawił zezo tylko trzeba czytać to co przedmówcy piszą a wszystko będzie jasne.

Ty się nie żegnaj ponieważ i tak tu zaraz wrócisz :wink: po prostu nie możesz żyć bez tago wątku i swoje dwa grosze zawsze dorzucisz.

Ośmieszasz się rzucając te pożegnania 8) Buduj się chłopaku jak najtaniej i naj, naj dla mnie Twoje informacje są nic nie warte. Czysta propaganda :lol: :lol: :lol:

witam,

Betty&M szkoda Twojego czasu na próżne dyskusje ze "znawcami" budownictwa, którzy wylewają fundamenty przez pół godz., murują ściany przez dwa dni etc. Pewnie więźbę i pokrycie dachu też robią przez dwa dni? śmieszne i żałosne. No ale tu każdy może wypisywać co chce. Pozdr.

Dom wg http://www.stylowydom.com.pl/projekty/zfg2/zfg2.html

Założenia wyjsciowe:

- powierzchnia użytkowa 180 m2,

- powierzchnia zabudowy ok 220 m2,

- długość ścian fundamentowych ok. 100 mb,

- wysokość ścian fundamentowych 125 cm,

- grubość ścian fundamentowych 44 cm zewnętrzne; 30 cm wewnętrzne,

- ok. 40 mb ściąg żelbetowych 30x30 cm na szkody górnicze,

- technologia trójwarstwowa,

- ściany fundamentowe lane (monolit).

Koszty stanu zero (ceny brutto):

1. Kierownik budowy za ten etap 400 zł

2. Inspektor nadzoru za ten etap 400 zł

3. Geodeta do wytyczenia 300 zł

4. Robocizna 11 000 zł

(roboty ziemne, szalowanie i zbrojenie, wylanie fundamentów, izolacje pionowe, zasypanie fundamentów, wylanie podbetonu)

5. Materiały 27 150 zł

w tym:

- beton b20 ok. 60 m3 po 190 zł = 11 400 zł

- beton b15 ok. 17 m3 po 180 zł = 3 060 zł

- beton b10 ok. 6 m3 po 165 zł = 990 zł

- stal zbrojeniowa ok. 2500 kg po 2,50 zł/kg = 6250 zł

- papa ok. 150 m2 po 1,8 zł/m2 = 270 zł

- styropian fs20 ok. 3 m3 po 160,00 zł = 480 zł

- dysperbit ok. 400 l po 2,50 zł/l = 1000 zł

- rury i kształtki kanalizacyjne pcv = 1200 zł

- deski ok. 1 m3 = 500 zł

- pospółka = 2000 zł

RAZEM: 39 250 zł

Budujemy na szkodach górniczych i liczymy, że kopalnia zwróci ok. 10 tys. zł. Czyli na stan zero wyjdzie nam ok. 30 tys. zł. Chyba dużo?

P.S.:

Kosztorys oparty o KNR za stan zero: 56 210 zł netto !!!!!!!!!!

Ten wątek mnie wyjątkowo zainteresował ponieważ jutro tycze fundamenty na razie moje koszty to 350 geodeta ( ma wziąć za tyczenie) drut 6fi -100zł sami zrobiliśmy strzemiona zeszło nam 3 godzinki drut wiązałkowy miałam w domu więc nie kupowałam, fundamenty robie z drutu 12fi dom ma 10 na 10 metrów, fundamenty robie także pod ściany nośne oczywiście je zbroje stal kupowałam po 1900 na fundamenty poszło mi około 300kg drutu 12. Zbrojenie robiliśmy sami właśnie skończyliśmy, koparka ma kopać w sobotę weźmie 350zł. Robimy piwnice 10 na 5 metrów ale nie będziemy teraz jej wykopywać aby zrobić to na wiosnę boimy się po prostu srogiej zimy, zamówiliśmy 25 kubików betonu po 150 zł kubik aby zalać w ziemi fundament, muszę jeszcze kupić folie budowlaną nie wiem ile mnie to wyniesie. W poniedziałek robimy deskowanie i zalewamy resztę fundamentu ale nie wiem ile będziemy potrzebować kubików, i kończymy prace, resztę planujemy robić na wiosnę czyli nawet nie zrobimy pełnego stanu zero

witam,

Betty&M szkoda Twojego czasu na próżne dyskusje ze "znawcami" budownictwa, którzy wylewają fundamenty przez pół godz., murują ściany przez dwa dni etc. Pewnie więźbę i pokrycie dachu też robią przez dwa dni? śmieszne i żałosne. No ale tu każdy może wypisywać co chce. Pozdr.

Byłeś kiedyś na budowie tak z cały dzień? Widziałeś jak pracuje w tym czasie Twoja ekipa? Śmiem twierdzić, że widzisz ją co najwyżej 5 minut dziennie.

A teraz "Znawco Budownictwa" powiedz mi ile powinno trwać wylanie w przygotowany rów 9,5m3 betonu z gruchy (jeden kurs betoniarki)? Cały dzień? Bo u mnie trwało to 37 minut (sprawdziłem dokładnie na wz czas rozpoczęcia i zakończenia rozładunku). Lub wymurowanie 1000 sztuk bloczków 38x24x12? Miesiąc, dwa?

Moje poprzednie pytanie o to jaką cene uważasz za realną za taki zakres robót, dalej uważam za aktualne.

PS. Uważam, że niektórzy wykonawcy specjalnie przedłużają roboty, aby uzasadnić jej wysoka cene.

pozdrawiam

Konrad

Gość 2mm

Byłeś kiedyś na budowie tak z cały dzień? Widziałeś jak pracuje w tym czasie Twoja ekipa? Śmiem twierdzić, że widzisz ją co najwyżej 5 minut dziennie.

A teraz "Znawco Budownictwa" powiedz mi ile powinno trwać wylanie w przygotowany rów 9,5m3 betonu z gruchy (jeden kurs betoniarki)? Cały dzień? Lub wymurowanie 1000 sztuk bloczków 38x24x12? Miesiąc, dwa?

Moje poprzednie pytanie o to jaką cene uważasz za realną za taki zakres robót, dalej uważam za aktualne.

PS. Uważam, że niektórzy wykonawcy specjalnie przedłużają roboty, aby uzasadnić jej wysoka cene.

pozdrawiam

Konrad

nudzi mnie ta dyskusja ktora do niczego nie prowadzi. Ale odpowiadam na Twoje pytania:

- nigdy nie byłem na budowie cały dzień bo mnie na to nie stać. Muszę zrabiać kasę żeby finansować budowę a od stania na budowie i przyglądania się ekipie jeszcze nikomu nie przybyło (pieniędzy),

- nie wiem ile powinno trwac wylanie 9,5 m3 betonu ale u mnie betonu poszło znacznie więcej (bo dom jest/będzie znacznie większy) i widziałem faktury z Lafarge podające czas i cenę za betoniarkę i pompę - zapewniam że nie było to 0,5 godz.

- wymurowanie 1000 bloczków - jw. Ja nie znam się na budownictwie bo od tego jest firma wykonawcza. Nie można znać się na wszystkim bo wtedy w zasadzie nie zna się na niczym

- nie wiem czy wykonawcy przedłuzają specjalnie czas budowy - to ich sprawa. Moj wykonawca ma sztywno okreslony harmonogram, w zasadzie co do dnia i kase dostaje dopiero po wykonaniu poszczególnych etapów - stan 0, ściany itd. Zakładając ze finansuje z własnych srodków zakup materiałów i wynagrodzenia pracowników to chyba nie opłaca mu się przedłużać poszczególnyhc etapów budowy.

- realne koszty - tu chyba wszycy mylimy zakres robót, co zostało zrobione na danej budowie. Sądżę że niektórzy liczą tylko wykopanie wykopów i zalanie ich betonem, inni podają ceny za całkowity stan 0 z wylaniem betonu stanowiącym podkład po pózniejsze wylewki itp. ponadto inna jest cena "lewych" pracowników na tzw. "ścianie wschodniej" a inna np. w W-wie, prawda?

uważam że nie dojdziemy do wspólnego mianownika co kosztów. ja ze swej strony kończę tą dyskusję bo i tak to do niczego nie doprowadzi poza wymianą mało grzcznych epitetów i wzajemnym udowadnianiu sobie racji. Pozdrawiam, M.

A teraz "Znawco Budownictwa" powiedz mi ile powinno trwać wylanie w przygotowany rów 9,5m3 betonu z gruchy (jeden kurs betoniarki)? Cały dzień? Lub wymurowanie 1000 sztuk bloczków 38x24x12? Miesiąc, dwa?

pozdrawiam

Konrad

nudzi mnie ta dyskusja ktora do niczego nie prowadzi. Ale odpowiadam na Twoje pytania:

- nigdy nie byłem na budowie cały dzień bo mnie na to nie stać. Muszę zrabiać kasę żeby finansować budowę a od stania na budowie i przyglądania się ekipie jeszcze nikomu nie przybyło (pieniędzy),

- nie wiem ile powinno trwac wylanie 9,5 m3 betonu ale u mnie betonu poszło znacznie więcej (bo dom jest/będzie znacznie większy) i widziałem faktury z Lafarge podające czas i cenę za betoniarkę i pompę - zapewniam że nie było to 0,5 godz.

- wymurowanie 1000 bloczków - jw. Ja nie znam się na budownictwie bo od tego jest firma wykonawcza. Nie można znać się na wszystkim bo wtedy w zasadzie nie zna się na niczym

- nie wiem czy wykonawcy przedłuzają specjalnie czas budowy - to ich sprawa. Moj wykonawca ma sztywno okreslony harmonogram, w zasadzie co do dnia i kase dostaje dopiero po wykonaniu poszczególnych etapów - stan 0, ściany itd. Zakładając ze finansuje z własnych srodków zakup materiałów i wynagrodzenia pracowników to chyba nie opłaca mu się przedłużać poszczególnyhc etapów budowy.

- realne koszty - tu chyba wszycy mylimy zakres robót, co zostało zrobione na danej budowie. Sądżę że niektórzy liczą tylko wykopanie wykopów i zalanie ich betonem, inni podają ceny za całkowity stan 0 z wylaniem betonu stanowiącym podkład po pózniejsze wylewki itp. ponadto inna jest cena "lewych" pracowników na tzw. "ścianie wschodniej" a inna np. w W-wie, prawda?

uważam że nie dojdziemy do wspólnego mianownika co kosztów. ja ze swej strony kończę tą dyskusję bo i tak to do niczego nie doprowadzi poza wymianą mało grzcznych epitetów i wzajemnym udowadnianiu sobie racji. Pozdrawiam, M.

"Nigdy nie byłem...; nie wiem...". Masz racje. Szkoda czasu na taką dyskusje. Dziwią mnie tylko takie takie kategoryczne sądy jakie wypowiadasz, skoro sam twierdzisz, że sie na budownictwie nie znasz.

PS Nie wiem o jakich niegrzecznych epitetach z mojej strony piszesz?

pozdrawiam

Konrad

Gość 2mm

do KAS01

- nie chodzi mi o niegrzeczne epitety z Twojej strony - to ogólne stwierdzenie co do niektórych wcześniejszych wypowiedzi, niekoniecznie Twoich.

- nie wypowiadam kategorycznych sądów

Przy okazji - oglądałem zdjęcia z Twojej budowy - i dobrze że nie doszło do dyskusji o koszcie ścian bo z pewnościa Twoje są duzo niższe niż moje: sciana 3-wasrtwowa z Porothermu itp. Bo znów byłaby przepychanka słowna.

regards,

PS. nie mam zamiaru znać się na wszystkim, w tym m.in. na budownictwie. Niech każdy zajmuje się tym na czym się zna najlepiej.

Po waszych informacjach doszedłem do :

Betony (wszystkie B 7.5; B 20) plus pompa 9300 zł

Cementy i zaprawy - 1200 zł

Bloczki betonowe - ok 3000 zł

Stal - 2400 zł

Drewno - 1000zł

lepiki i folia kubełkowa - 1000zł

inne materiały (gwożdzie i takie tam) - 500 zł

Robocizna - 9000

koparka - 500

skoczybruzda - 400

całość 28 300 - no to już chyba lepiej....

ja musze sie tylko pochwalić ,ze mam ekipe budujaca(fakt z wczesniejszego polecenia) ,robota az im sie pali w rekach ,robia jak w reklamie szybko i solidnie a co najwazniejsze tanio :o ceny rok temu za robocizne nie zmienili :o i dom owszem nieduzy bo 130 m pow uzytkowej i cena za robocizne wyniesie mnie 10 tys tj cena wykonania domu do stropu.( dom z poddaszem) cena z kopaniem recznie fundamendów (juz wykopane i podniesione ) 8) oczywiscie beda robic scianki działowe tez .

• 2 weeks później...

Mój fundament kosztował niecałe 18 tys. zł, w tym:

- materiały: 12359 zł

- usługi (głównie transport i koparka): 1120 zł

- narzędzia: 177 zł

- robocizna (murowanie, zbrojenie, szalowanie): 2670 zł

- pomocnicy: 1570 zł

Ale... ściany fundamentowe mają aż 1,5 m wysokości (nierówna działka) i prawie 60 mb długości. Są murowane z bloczków 38x24x12 cm i mają grubość 24 cm. Beton na ławy był B20 (zamiast B15 w projekcie), lany z gruchy przy pomocy pompy.

W powyższych wyliczenia są wszystkie wydatki, łącznie z np. deskami do szalowania, które przydały i przydadzą się jeszcze nie raz.

• 4 months później...
ja musze sie tylko pochwalić ,ze mam ekipe budujaca(fakt z wczesniejszego polecenia) ,robota az im sie pali w rekach ,robia jak w reklamie szybko i solidnie a co najwazniejsze tanio :o ceny rok temu za robocizne nie zmienili :o i dom owszem nieduzy bo 130 m pow uzytkowej i cena za robocizne wyniesie mnie 10 tys tj cena wykonania domu do stropu.( dom z poddaszem) cena z kopaniem recznie fundamendów (juz wykopane i podniesione ) 8) oczywiscie beda robic scianki działowe tez .

Witaj!! :D

Cz mógłbyś podać namiary na tę ekipę budującą??

Pozdrawiam

:D :D