arozo 15.09.2005 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić różnicę między tymi typami studni? Może ktoś zna też porównanie wad i zalet obu typów studni? Czy jet różnica w jakości wody czy to raczej zależy od tego na jaką się trafi, a nie od technologii studni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 15.09.2005 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 W abisynce pompa jest na górze (zwykle na powierzchni ziemi) i ssie wodę z dołu. Jak wiadomo ze szkoły podstawowej - nie da się ssać wody z głębokości większej niż ok. 7m Jeżeli wodę masz głębiej potrzebujesz studni głębinowej - znacznie droższej, ale w niej pompa jest wpuszczana wgłąb ziemi i tłoczy wodę do góry. Wtedy nie ma ograniczeń natury fizycznej co do głębokości z jakiej można czerpać wodę. Co do jakości wody to obdzwoń kilku lokalnych studniarzy - oni wiedzą jaką gdzie masz wodę. U mnie np. uprzedzali, że im głębiej tym woda gorsza... Sąsiedzi to później potwierdzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozo 16.09.2005 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Z tego co do tej poy dowiedziałem się o abisynkach to są to studnie kilkumetrowe, a u mnie mają wiercić 24m - to dość głęboko ale mówili właśnie o abisynce i pompie na górze. Czyli ta woda będzie musiała podejść 17m żeby mogła ją zassać pompa? A jeżeli nie podejdzie to trzeba będzie zainstalować pompę głębinową? A jeżeli pompa głębinowa to trzeba będzie chyba poszerzyć średnicę otworu, bo narazie to będą wiercić chyba 40mm - w taki otwór pompa nie wejdzie ? Czyli może u mnie będzie abisynko-głębinówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 16.09.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić różnicę między tymi typami studni? Może ktoś zna też porównanie wad i zalet obu typów studni? Murator 4/2005 str 193 Abisynka jak sama nazwa wskazuje pochodzi od kraju Abisynia tam dwa stulecia temu brytyjczycy musieli rozwiązać problem zaoptrzenia wojsk w wodę woda to tam występuję tak na głębkości 10-20 m i nie ma ciśnienia wymyślono więc pompę z opuszczonym tłokiem i wtedy tłok był przy wodzie i nie było problemów z tymi 7 metrami u nas potocznie abisynka to studnia wąskorurowa a głębinowa to studnia z rurą osłonową Czy jet różnica w jakości wody czy to raczej zależy od tego na jaką się trafi, a nie od technologii studni jest różnica między kręgowymi a wierconymi - z kręgowych jest lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 20.10.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Nie zgodze sie ze woda ze studni kregowej jest lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeuz 21.10.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić różnicę między tymi typami studni? Może ktoś zna też porównanie wad i zalet obu typów studni? Murator 4/2005 str 193 Abisynka jak sama nazwa wskazuje pochodzi od kraju Abisynia tam dwa stulecia temu brytyjczycy musieli rozwiązać problem zaoptrzenia wojsk w wodę woda to tam występuję tak na głębkości 10-20 m i nie ma ciśnienia wymyślono więc pompę z opuszczonym tłokiem i wtedy tłok był przy wodzie i nie było problemów z tymi 7 metrami u nas potocznie abisynka to studnia wąskorurowa a głębinowa to studnia z rurą osłonową Czy jet różnica w jakości wody czy to raczej zależy od tego na jaką się trafi, a nie od technologii studni jest różnica między kręgowymi a wierconymi - z kręgowych jest lepsza To zależy gdzie (na południu polski często jest odwrotnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts