Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia abisynka i głębinowa 3 pytania

arozo

Recommended Posts

W abisynce pompa jest na górze (zwykle na powierzchni ziemi) i ssie wodę z dołu. Jak wiadomo ze szkoły podstawowej - nie da się ssać wody z głębokości większej niż ok. 7m

Jeżeli wodę masz głębiej potrzebujesz studni głębinowej - znacznie droższej, ale w niej pompa jest wpuszczana wgłąb ziemi i tłoczy wodę do góry. Wtedy nie ma ograniczeń natury fizycznej co do głębokości z jakiej można czerpać wodę.

Co do jakości wody to obdzwoń kilku lokalnych studniarzy - oni wiedzą jaką gdzie masz wodę. U mnie np. uprzedzali, że im głębiej tym woda gorsza... Sąsiedzi to później potwierdzili.

Z tego co do tej poy dowiedziałem się o abisynkach to są to studnie kilkumetrowe, a u mnie mają wiercić 24m - to dość głęboko ale mówili właśnie o abisynce i pompie na górze.

Czyli ta woda będzie musiała podejść 17m żeby mogła ją zassać pompa?

A jeżeli nie podejdzie to trzeba będzie zainstalować pompę głębinową?

A jeżeli pompa głębinowa to trzeba będzie chyba poszerzyć średnicę otworu, bo narazie to będą wiercić chyba 40mm - w taki otwór pompa nie wejdzie ?

Czyli może u mnie będzie abisynko-głębinówka :)

Gość SS
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić różnicę między tymi typami studni?

Może ktoś zna też porównanie wad i zalet obu typów studni?

Murator 4/2005 str 193

Abisynka jak sama nazwa wskazuje pochodzi od kraju Abisynia

tam dwa stulecia temu brytyjczycy musieli rozwiązać problem zaoptrzenia wojsk w wodę

woda to tam występuję tak na głębkości 10-20 m i nie ma ciśnienia

wymyślono więc pompę z opuszczonym tłokiem i wtedy tłok był przy wodzie i nie było problemów z tymi 7 metrami

u nas potocznie abisynka to studnia wąskorurowa

a głębinowa to studnia z rurą osłonową

Czy jet różnica w jakości wody czy to raczej zależy od tego na jaką się trafi, a nie od technologii studni

jest różnica między kręgowymi a wierconymi - z kręgowych jest lepsza

• 1 month później...
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić różnicę między tymi typami studni?

Może ktoś zna też porównanie wad i zalet obu typów studni?

Murator 4/2005 str 193

Abisynka jak sama nazwa wskazuje pochodzi od kraju Abisynia

tam dwa stulecia temu brytyjczycy musieli rozwiązać problem zaoptrzenia wojsk w wodę

woda to tam występuję tak na głębkości 10-20 m i nie ma ciśnienia

wymyślono więc pompę z opuszczonym tłokiem i wtedy tłok był przy wodzie i nie było problemów z tymi 7 metrami

u nas potocznie abisynka to studnia wąskorurowa

a głębinowa to studnia z rurą osłonową

Czy jet różnica w jakości wody czy to raczej zależy od tego na jaką się trafi, a nie od technologii studni

jest różnica między kręgowymi a wierconymi - z kręgowych jest lepsza

:o To zależy gdzie (na południu polski często jest odwrotnie)