Blacky73 20.10.2009 02:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witajcie! Liczę na Wasze doświadczenie i wsparcie. Niedługo zaczynamy budowę Orchidea 1 w Warszawie. Od ekipy z którą zamierzamy budować dostałem poniższą propozycję (materiały i robocizna). Chciałbym uprzejmie poprosić doświadczonych forumowiczów o ocenę poniższego częściowego kosztorysu. Czy cena za ten zakres prac nie jest za wysoka?http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-orchideach/m3f01a0b85bb23 Dziękuję i pozdrawiam. [email protected] Zakres robót: 1. Ławy fundamentowe betonowe ( wieniec O12 w ławach).2. Izolacja pionowa ław fundamentowych - 2 x abizol.3. Izolacja pozioma ław fundamentowych - 2 x abizol, 2 x papa termozgrzewana.4. Izolacja cieplna fundamentów – styrodur gr 10 cm + folia kubełkowa.5. Ściany parteru gr. 25 cm z cegły szczelinowej U-25.6. Poziomy kanalizacyjne parter.7. Wylewka gr. 10 cm parter.8. Strop żelbetowy parter.9. Ściany poddasza.10. Kominy zakończone cegłą klinkierową nad dachem.11. Więźba dachowa.12. Strop poddasza (konstrukcja drewniana bez podbitki).13. Deskowanie dachu.14. Pokrycie jednokrotne papą.15. Ściany działowe.Koszt za w/w zakres robót – 210 000,00 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala.m1 20.10.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Blacky 73właśnie jestem na tym samym etapie wybierania wykonawcy buduje 02 u mnie firmy robocizne szacuja za SSO z dachem pokrycie w karpiówce 70 tys.ściany z ceramiki nikt nie podaje mniejszej ceny materiał załatwiamy sami oczywiście każdy wykonawca proponuje pomoc i doradzctwo w załatwieniu materiaów zastanawiamy sie jeszcze nad ytongiem 36 energo robocizna tez jest wtedy tańsza no może cena materiału na początku jest większa niż ceramiki ale tu masz tylko siatke i klej więc ceny końcowe sa prawie takie same w niedziele dostane ostatnia wycene zobaczymy myślę że wkońcu podpisze umowe mam 2 faworytów jestem juz zmęczona tym wybieraniem bardzo ciężko a dzisiaj odbieram wycene materiałów dam znac al wydaje mi się że twoja robocizna jest za wysoka licząc że ja buduje większy dom a wstepna wycena hurtowni na materiay to dach w karpiówce okna weluxs rynny raut itd.45tys pozostałe to 53 tys kominy schiedla teriva bloczki itd. nie ma tu ceny materiału wieżby ale tak jak mówiłam dzisiaj odbieram szczegółowy kosztorys materiałów czli matteriał 98tys. a robozizna jakies 70tys/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 20.10.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 kala.m1, ale Blacky73napisał (materiały + robocizna)- wyglada sensownie.Co do wylewki na parterze- zrobilbym grubszą.Jeśli materiały dobrej jakości to można skorzystać z oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 20.10.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 wklejam zdjęcie kuchni- człowiek, który to robił naprawdę wart polecenia( robił nam 8 lat temu kuchnię w mieszkaniu) http://images39.fotosik.pl/213/cc325c6a34ed0c81med.jpg http://images37.fotosik.pl/212/2254c87f9cff939amed.jpg http://images47.fotosik.pl/216/0849a9158896b6d9med.jpg http://images37.fotosik.pl/212/e66641dc3531a80amed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blacky73 20.10.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 kala.m1 i thomasso. Bardzo Wam dziękuję za informacje. Są bardzo cenne. Niecierpliwie czekam na ostateczną wycenę u Kali. Co do ekipy i materiałów, jestem przekonany że fuszerki nie odstawią, jednak myślę, że jest w ich kosztorysie jakieś pole do negocjacji ceny, zwłaszcza robocizny. Będę wdzięczny za każdą sugestię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala.m1 20.10.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Blackyniestety hurtownia się nie wyrobiła jak to oni powiedzieli kosztorys materiałów na sobotę zobaczymy ale szacuje SSZ na jakieś 300 tys w tym dachówka karpiówka creattona cieszę się że ktoś też będziecie budować bo nasi forumowicze są już bardzo daleko i w razie wątpliwości możemy korzystać z ich cennych rad poczytaj sobie dziennik wodza on też buduje O1 i opisuje koszty budowy strona 34 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala.m1 20.10.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Mucipiękna ta wasza kuchnia widzę że stawiacie na solidne wykonanie nie tylko kuchnia no bo schody też piękne jako doświadczony już budowlaniec poradż co robić po dzisiejszej wizycie w hurtowni kompletnie nie wiem co robić mieliśmy budować z prothermu winerbergera jednak zaproponowali nam ytong 36 energo że niby przy wykończeniówce są tańsze tynki no i nie trzeba ocieplać tylko siatka i klej powiedz czy pamietasz ile kosztuje metr tynku maszynowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tknu244 20.10.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 thomasso,gdzie schowaliscie gniazdka w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 21.10.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 U nas stan surowy otwary, s dachowka karpiowka i 8 okna dachowe bylo 290 tys.Bez dachowki, s wizba s materialami 210tys. Ale poroterm w tedy byl 14zl/szt!! Cement te zkosztowal wencejKala, u nas tynk recznie (cementowao wapienny s materialem 19zl/m^2). Do ytongu, musis miec dobra ekipa i druga wazna rzec, ytong nie wolno zamoczyc. Musza byc bardzo staranni. Teraz patszac z perspektiwa ma 1 przewaga nad porotezrmem, nie ma problemu s mocowanie w ytongu, bo do porotermu trzeba spec. kolki.Tknu, to jest patent ze s naszej starej kuchni. Wszystkie gniazda i wlaczniki sa pod gornymi szafkami, zaslania ich listwa podszafkowa. Dla tego na zdieciach ich nie widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superiwona 21.10.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Kuchnia śliczna- widać dopieszczona na każdym cm. pozdowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tknu244 21.10.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Muci,tak własnie myślałam,bo czasami robia też w blacie.No i oczywiście gratuluje pięknie wykonana kuchnia,jak to się mówi nie ma się do czego przyczepić.Po raz kolejny widac ze sprawdzona ekipa to podstawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tknu244 21.10.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Czy ktos robil tylko gruntowanie elewacji przed zimą,a dopiero na wiosne kolor,czy grunt musi być już z odcieniem wlasciewgo koloru?? czy ktoś mugłby polecic nazwę firmy ktorej użyl gruntu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 21.10.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Tknu,my gruntowalimy przed zima. a kolor kladlisy dopiero za rok. Grunt do takiego tynku jak ma byc ostatecnia. U nas tynk sylikonowy Fagra, kolor f1000 s paletry Kabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaza 21.10.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Muci,gratuluje kuchni - bardzo dopieszczona. Mam pytanie, na jakiej wysokosci masz gorne szfki? 145 cm od podlogi? Ja mam wlasnie tak i wydaje mi sie to za wysoko.Czy masz juz drzwi wewnetrzne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 21.10.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Malaza, mam szafki gdziesz na takej wisokosc(245-250cm) ale wiesz u nas wszyscy sa wysoki, tak ze nie ma problemu. Ja mam czesciowo dzrwi wewnetrzny(szt 9). Muse przyznac ze wysli super. Pan Marek sie spysal, dzrwi robiony po moim projekcie. No i ot piatku caly dom pomalowany..) oprocz wiatrolapu. Poprose meza, ze by rzucil na forum zdiecia drzwi i pokoi. Mam nadzeje ze jak wroce do Polski, w ciagu 2 tyg, sie przeprowadzimy. Jak tam twoja kuchnia,pochwal sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaza 21.10.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Ja czekam jeszcze na okap, jutro maja wyslac do mojego stolarza. jak pomaluje i zawiesi to porobie fotki. Drzwi jak wszystkie produkty P Marka sa super, tylko cena jest mniej super Jak tylko posprzatam to porobie fotki i zamieszcze. Jutro nam podlacza gaz. W koncu! W sobote uruchomienie ogrzewania i .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DG1719501811 22.10.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Muci .... jako doświadczony już budowlaniec poradź co robić po dzisiejszej wizycie w hurtowni kompletnie nie wiem co robić mieliśmy budować z prothermu winerbergera jednak zaproponowali nam ytong 36 energo że niby przy wykończeniówce są tańsze tynki no i nie trzeba ocieplać tylko siatka i klej powiedz czy pamiętasz ile kosztuje metr tynku maszynowego Pomimo że już buduję 1,5 roku nie czuje się zupełnie ekspertem budowlanym, więc nie bierz moich uwag jak jakiejś wyroczni. Chce zwrócić uwagę jedynie na to że stosując sam Ytong energo 36,5cm bez docieplenia uzyskujesz ścianę o współczynniku 0,26W/m2K a wiec gorszym od zakładanego w projekcie 0,23. Dodatkowo przy ścianie jednowarstwowej nie ma miejsca na błędy gdyż nie ma już drugiej warstwy która mogła by izolacje cieplną poprawić, a wiec bardzo staranne wykonanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 22.10.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 zgodnie z życzeniem http://images42.fotosik.pl/129/7e3b0ec7ceeb39b1med.jpg http://images49.fotosik.pl/217/6a94d2583f210413med.jpg http://images39.fotosik.pl/214/2c7f27f983f2c0cdmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 22.10.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Czy ktos robil tylko gruntowanie elewacji przed zimą,a dopiero na wiosne kolor,czy grunt musi być już z odcieniem wlasciewgo koloru?? czy ktoś mugłby polecic nazwę firmy ktorej użyl gruntu?? Niektórzy odradzają robienia w dwóch etapach. Po zimie zagruntowane ściany trzeba poprawiać ponownie przed położeniem tynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tknu244 25.10.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 dziękuję za odpowiedzi,ja też bym wolała zrobić wszystko teraz,ale niestety pogoda jest jaka jest i nie uda się .i tak jestem dumna z tego co do tej pory udalo nam się zrobić,przez pół roku,od poniedziałku zaczynają ocieplenie dachu i potem wykańczanie środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts