robert58 08.01.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Hej! Zastanawiam się nad podpiwniczeniem. Słyszałam, że to bardzo droga impreza - czy to prawda? Może macie rozeznanie jaki jest koszt częściowego podpiwniczenia orchidei? cześć moonika! my planujemy podpiwnicznie ale na całości. Fachowcy i projektanci powiedzieli, że robienie częściowego jest tańsze od całościowego o ok. 10%. Tam gdzie nie planujesz piwnicy musisz i tak wykopać dziurę jak pod normalną piwnicę - potem budujesz ścianę fundamentową schodkową (jest na stronie orchideii w Archonie w przekroju budynku). A łączny koszt podpiwniczenia nie jest mały. Kopiesz dziurę, wywozisz co wykopałaś, często musisz zrobić drenaż (sprawdź warunki wodno-gruntowe), murujesz więcje niż bez piwnicy, izolujesz też więcej i na koniec dochodzi kolejny strop piwnica-parter. Ale piwnica też ma swoje plusy - kańczapa, pralnia, kotłownia, magazyn, sauna, stół bilardowy itd. Łączny koszt budowy piwnicy to chyba ok. 20% kosztów łącznych. O co chodzi z tymi schodami? My koniecznie chcemy mieć dwubiegowe ze spocznikiem o wysokości stopnia chyba 14,5 cm (ponoć takie są najmniej męczące) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 08.01.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 A u nas wyklarowały się terminy papierologii: koniec lutego warunki zabudowy koniec marca złożenie pozwolenia koniec czerwca pozwolenie wszystko powyższe o ile sąsiedzi nie będą szumieć i przeszkadzać. W związku z faktem, że Wy zaczynacie budowę wcześniej, zostajecie niniejszym zobligowani przez nas do pisania rzetelnego, szczegółowego i pełnego fotek dziennika budowy !!!!!!!!!!! Co więcej - zostajecie zobowiązani do udzielania zainteresowanym (a zwłaszcza mojej osobie) szczerych odpowiedzi łącznie z niezwłocznym ostrzeżeniem o popełnionych ewentualnie błędach Ja też Was kocham... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 09.01.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Dobrze, że coś się wyklarowało. To też krok do przodu. Robert, jak ja nie mogę doczekać się tych relacji z budowy. Obiecuję, że będę spowiadać się regularnie zainteresowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juniorek1 09.01.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Testowe zdjęcie http://img374.imageshack.us/img374/7233/strop00282yh.th.jpg Nie bylo takie trudne, będą następne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 09.01.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Testowe zdjęcie http://img374.imageshack.us/img374/7233/strop00282yh.th.jpg Nie bylo takie trudne, będą następne. Ooooo gratuluję. A dla ułatwienia - może większe spróbuj Dziś dzień kiepski - jeden z tych moich sąsiadów (...) nie podpisze papierka dla geodety więc podział i okazanie granic przedłuży się o ok. 3 tygodnie. Idę się schlać potem cierpieć potem op....lić wiadomo kogo a potem na narty Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 11.01.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Oj, Robert dla mnie ten dzień też był do ...... luftu. Ale damy radę! Wszystkim życzę miłego szusowania do upadłego. A poza tym marazm jakiś nas ogarnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 15.01.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Żebyśmy za bardzo nie spadli, to podciągam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 17.01.2006 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 ojojoj!!!Spadamyyyyy......więc podciągam do góry!!!!!!!!!!Co u nas tak cicho???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 22.01.2006 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 zostawić Was na chwilę i takaaaaaaaaaaaaaaaaa cisza będziecie na spotkaniu Muratora ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 25.01.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Witajcie! Ja już potwierdziłam naszą obecność. Mam nadzieję, że i Wy będziecie mogli tam być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 25.01.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 OKzgłosiłem nasz udział - do zobaczenia 04 marca w Muratorze Ps.a jak sie poznamy? Moze jakieś znaki szczególne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 25.01.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Ale z ciebie torpeda! Jestem tak zakręcona, że pomyliło mi się 04 lutego z 04 marca. Zerknęłam w kalendarz to sobota i to sobota. Dopiero jak napisałam to do mnie DOTARŁO! Jeszcze mamy luty! Ups, ale wstyd!!! To wszystko przez te mrozy, płyn mózgowy mi zamarza. Ale jesteśmy umówieni, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 25.01.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 bo ja taki szybki lopeza o której godzinie zaczyna się imprezka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 26.01.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 O której, to jeszcze nie wiem. Myślę, że niedługo pojawi się informacja. Popatrzcie, jeszcze nie budujemy a już przegadaliśmy 5 stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 28.01.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Jak minęły ferie! U mnie bardzo pracowicie. Miałam mieć dużo wolnego czasu i..... pracowników dopadły okropne choroby. Nie miały kiedy? Trzeba było jeżdzić do pracy za wszystkich po kolei Ale za to wczoraj odebrałam dziennik budowy. Piękny! Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 28.01.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 ferie supeeeeerdolomity super ski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 28.01.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Dolomity zaliczone, to teraz budować pozostaje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 30.01.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 budować, budować ... coraz mniej mi się chce za to zabierać - przesilenie jakie czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 01.02.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Może nie ta faza księżyca? Ja też czekam na wiosnę, bo ogarnia mnie zwątpienie, czy cóś takiego! Nic się nie dzieje, a ja nie lubię siedzieć i czekać! Nie daj się Robert! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 01.02.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Noooo sam już nie wiem .... dać się czy nie dać się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts