anusia_d 04.10.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Mimo wszystko, ja już nie mogę się doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 04.10.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 ja również - ale jeszcze działki nie wydzieliła mi właścicielka i jak tak dalej pójdzie to mogę dostać pozwolenia w sierpniu 2006 - wtedy się załamię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 04.10.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Ja chciałabym zacząć jak najwcześniej na wiosnę. Mam nadzieję, że zima tego roku nie będzie długa i mrożna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 04.10.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 a co sądzisz o takim rozwiązaniu (może Twój architekt)podnieść ścianę kolankową o 2 maksy, domu w kalenicy nie podnosić a zmienić kąt nachylenia dachu. Wg oceny jednego z architektów dom nic nie straci na wyglądzie (czytaj moje oczy tego nie zauważą choćby z boku stał ten sam projekt). Dach wtedy powinien na powierzchni zmaleć i w pokajach na poddaszu więcej miejsca Oszukje architekt z tym, że dom będzie dalej podobny do tego co wybieram z projektu ? Może zrobię potwora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 04.10.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 w moim przypadku jeżeli woda w gruncie się podniesie a my uprzemy się przy piwnicy (no i papierologia będzie już załatwiona - a jest opcja z pozwoleniem na luty/marzec) to mogę mieć na wiosnę wodę w wykopie pod fundament - wtedy chyba będę musiał się wstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 05.10.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Ja podnoszę w projekcie ścianę kolankową i jeden bloczek ponad to dołożę od siebie. Architekt powiedziała, że dobry cieśla będzie wiedział co z tym zrobić, żeby dom nie "poszedł" za bardzo do góry. Myślę, że to jest rozwiązanie podobne do twojego, tylko na papierze będzie lepiej wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 05.10.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Dlaczego sądzisz, że koszty, które zostały obliczone jak wyżej mogą być zaniżone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 05.10.2005 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Hurra! Dzisiaj zakupiłam projekt! Muszą jeszcze nanieść nasze poprawki, ale mogę już rozmawiać z ekipami. Następny krok do przodu. Rzutem na taśmę powiększyłam lukarnę nad garażem. W pokoju będzie widniej a i estetyka lepsza. Kosztowało nas to stówę więcej, ale cóż płać i płacz (jak ktoś powiedział) Nie wiem, czy wiesz, że zmieniony został ganek - nie ma oddzielnej kolumny. Mnie to nie przeszkadza, tak chciałam zrobić. Co do kosztów to, tak tylko powiedziałam. Lepiej mieć miłą niespodziankę niż przeliczyć się. Po pierwszych rozmowach z ekipami będzie wiadomo coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 05.10.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 gratulujęz tym gankiem to mam ubaw - w jednym rzucie z ARCHONU jest kolumna a w innym jej nie ma.Dzisiaj widziałem dom w macierzankach - stan surowy otwarty z dachem docelowym. Właściciel podniósł dach na garażem do równego poziomu z dachem nad domem właściwym i dobudował zadaszenie wejścia na zasadzie dwuspadowego daszku. ładnie wygląda i chroni drzwi - teraz okazuje się, że patrzyłem nie tam gdzie trzeba - jak podniosę w orchideii to rynna z dachu garażawego wejdzie w okno na poddaszuMoże uda mi się złapać właściela, a będzie skory do rozmowy to może coś powie o kosztachpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 05.10.2005 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Ja oglądałam Orchideę, ale tylko z zewnątrz. Nie było właścicieli. To była JEDYNKA. Bałam się, że jak zobaczę wybudowany dom, to może być rozczarowanie. A tu super. O to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 05.10.2005 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 czyli bliski do wizualizacji z ARCHON ?Dzisiaj poczyniłem postępy - gmina wyraziła zgodę ustami naczelnika, że pomimo trwającego podziału działek - ma sesns wystąpić o warunki zabudowy. Jeżeli nic nie zmienimy w przedłożonym uprzednio projekcie powierzchni działek i ich położenia - warunki można będzie uznać za wiążące (pod warunki daję wydruki co tylko mam z ARCHONU - kąty dachu, wysokości w kalenicy itd).Jak tylko ten papier dostanę lecę po projekt i adaptację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 06.10.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Witaj, Rany, Ty chyba mało sypiasz? No cóż, ale wcale ci się nie dziwię. Tak, domy wyglądały podobnie. Jeden jeszcze w stanie surowym zamkniętym, a drugi był poszerzony o 80 cm (tak mi powiedziano w biurze), ale otynkowany. Ja nie tracę czasu i wczoraj umówiłam się na spotkanie z trzema ekipami. Robię odbitki projektu i proszę o kosztorys ofertowy. Jestem ciekawa, co z tego wyniknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 06.10.2005 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 daj znać jaki wyceniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 08.10.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Robert Jesteśmy po spotkaniu z fachowcem od drenażu. Za system trzech studzienek połączonych ze sobą wyszło ok. 20 tys. Jest też drugi system, ponoć tańszy, z rurami wzdłuż budynku. Wycenę dostaniemy w środę. Może masz jakiś inny kontakt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 08.10.2005 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Anusia,właśnie wróciłem z dzaiłki - skosiałem zielsko - umieram...Namiary dot drenaży wysłałem na privaPozdrawiam,Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 08.10.2005 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Anusiadaj znać jakie na Tobie zrobili wrażenie ludzie od drenażu i jakie koszty np. opaski. Ja mam kłopot woda gruntowa na głębokości 2,7m - w przypadku posadowienia piwnicy wg przekroju z ARCHON (czyli ponad 2,74 metra w ziemię) nie mam dokąd odprowadzić wody z drenażu (dodatkowo jeszcze drenaż pod budynkiem). To jakieś kosmiczne koszty - ok. 50.000 zł.Jedyną opcją jesta podniesienie budynku o np. 0,6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 08.10.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Ok, na pewno ci powiem. Dzisiaj rozmawialiśmy z jednym z wykonawców. Zrobił dobre wrażenie. Między innymi zaproponował zrobienie opaski wokół budynku przez jego ekipę. Facet jest polecony przez znajomych, którzy są zadowoleni z jego pracy. Wziął projekt i ma zrobić wycenę. Ciekawe co mu wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 12.10.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Cześć Oglądałam orchideę od środka. Spotkałam właściciela jednej z budowanych. Oprowadził mnie po domu. Budynek jeszcze w stanie surowym zamkniętym. Miał ścianki działowe, ale jeszcze było szaro-buro, więc wszystko sprawiało wrażenie mniejszego niż w rzeczywistości. Dzięki tej wizycie ja już widzę swój dom. Wczoraj nie mogłam usiedzieć na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 12.10.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 gratuluje,a jak bryła budynku - czy podobna do projektu?ja walczę z czyszczeniem działki i przesadzaniem drzew - dzisiaj wymierzę i powbijam kołki żeby ustalić odległość garażu od bramy wjazdowej (swobodny wjazd autem)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia_d 13.10.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Hej!Tak, bryła jest taka jak w projekcie. Fajnie wygląda.Ty, nie marnujesz czasu! Dużo masz drzew na działce? My już nic w tym roku nie robimy. Drzew nie mamy i trzeba tylko zdjąć humus, ale to zrobi ekipa. U nas początek garażu 8 m od bramy (warunki zabudowy), a dalej nie chcemy, bo szkoda nam ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts