Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Anusia, gratulacje!!!!

Jeśli Ci się utrzyma takie tempo prac, to już możesz zacząć pakować się do przeprowadzki 8).

Robert,

ta karpiówka w łuskę ... to świetny wybór :wink:.

A ja doczekałem się w końcu na cieśli, przyszli w poniedziałek.

Widzę, że we trzech uwijają się całkiem sprytnie. Tylko dlaczego dzień taki krótki i tak szybko robi się ciemno :-?.

Pogoda narazie OK, ale jak długo aura będzie dla nas taka łaskawa, czy dekarze skończą przed świętami...?

Setki pytań bez odpowiedzi ... :roll:, chyba wyślę żonę do wróżki 8).

Witam wszystkich orchidejczykow,

Szukajac informacji o tym projekcie i zdjec realizacji znalazlem niniejsze forum. Niestety przeczytanie wszystkiego wydaje mi sie niemożliwe.. ale fotki obejrzalem. Super, zwlaszcza zdjecia z wnetrz, ktore ciezko sobie wyobrazic patrzac na plany.

Realizujemy projekt Orchidea 2 i jestem na etapie doboru dachówki i cegly klinkierowej. Wybór materiałów jest tak ogromny i trudno sobie wyobrazic jak konkretne zestawienie dachowki z klinkierem bedzie wygladalo w rzeczywistosci. Stad moja prosba o ewentualne zdjecia z realizacji pod tym katem oraz ewentualnie jaki klinkier zastosowaliscie.

Osobiscie najbardziej podoba mi sie dachowka w kolorze czerwono-miedzianym (czyli w podobnym jak w kilku powyzszych postach) ale z doborem klinkieru do tego mam juz problem...

Bede wdzieczny za jakies wasze doswiadczenia.

[email protected]

Pozdrawiam

Bartek

WIECHA ZAWISŁA :p

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/h/3/6/5/20334801_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/h/5/1/4/20335024_d.jpg

Kolejny etap zakończony.Dekarze (może) wejdą za dwa tygodnie.

Teraz budują się ścianki wewnątrz.

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/h/6/8/7/20334854_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/h/1/3/9/20334935_d.jpg

Mogę już pochodzić po pokojach i całkiem fajnie to wszystko wygląda. :p

Anusia, czy Twoja brama jest na pilota? Myślałaś już o projekcie kuchni?

cześć,

niektórzy podnosili ścianę kolankową na poddaszu. Ja również podniosłem - o maxa (25 cm).

Pierwsze krokwie już są. Chyba niepotrzebnie podnosiłem tą ścianę.

Mogę podejść prawie do ściany kolankowej - czyli przestrzeni dużo. Okna dachowe - będzie problem z otwieraniem (czyli bez stołka nie da rady uchylić)

Chyba jednak niepotrzebnie podniesiona ta kolankowa ....

A jak u Was z kolankową?

WIECHA ZAWISŁA :p

Gratulacje!!!

Teraz już Ci zima nie straszna :).

U mnie więźba w trakcie...

http://images4.fotosik.pl/232/bd1dec840cf9bba7.jpg

cześć,

Piotr-M widzę na Twojej focie konstrukcję więźby. Moja jest ponież

http://www.robert582005.republika.pl/PC020097.gif

u mnie te boczne krokwie dochodzą do tej najwyższej, poziomej (kalenicowej?). U Piotra boczne krokwie łączą się nad tą poziomą, kalenicową.

Jak było u innych?

Nie wiem - może u mnie jest to jakiś etap pośredni budowy - i potem też będzie jak u Piotra. Cholera wie.

A jeżeli mam spratolone ... ale będzie jatka!

Poradzcie dobrzy ludzie jak powinno być.

u mnie te boczne krokwie dochodzą do tej najwyższej, poziomej (kalenicowej?). U Piotra boczne krokwie łączą się nad tą poziomą, kalenicową.

Jak było u innych?

Nie wiem - może u mnie jest to jakiś etap pośredni budowy - i potem też będzie jak u Piotra. Cholera wie.

A jeżeli mam spratolone ... ale będzie jatka!

Poradzcie dobrzy ludzie jak powinno być.

Z tego, co zdążyłem się zorientować, to u mnie zrobione jest tak jak stoi w projekcie.

Robert, zerknij sobie do projektu, szczególnie dobrze to widać na przekrojach budynku i rysunkach konstrukcyjnych więźby dachowej. Tyle, że u mnie jest orchidea podstawowa, może w 2 jest inaczej, a może rzeczywiście u Ciebie jest to jakiś etap pośredni.

Co do ścianki kolankowej, u mnie jest tak jak w projekcie - no prawie, tzn. jest wyższa o 4cm, bo tak wychodziło murarzom z warstw porothermu.

Ścianka kolankowa jest już wysoka w samym projekcie, oglądałem wykończoną orchideę (zbudowaną zgodnie z projektem) i skosy poddasza, za wyjątkiem pokoju nad garażem, nie wydały mi się jakieś przytłaczające, raczej takie akurat 8).

Natomiast właśnie w pomieszczeniu nad garażem ściankę mam wyższą o jakieś 30 cm, ale nie dlatego, że została podniesiona (wtedy trzebaby podnosić na całości) ale dlatego, że został opuszczony strop nad garażem. Można było tak zrobić, bo mam wyższe ściany garażu - różnica poziomów pomiędzy posadzką domu, a posadzką garażu jest u mnie większa o te 30cm niż w projekcie, tzn. nie 15cm a 45 cm.

a moze ktos decydowal sie podniesc sciany parteru?

ijeszcze jedno ile kosztuje ta nieszczesna belka stalowa w dachu?

Ściany parteru są u mnie wyższe w stosunku do projektu o 18cm - bo też tak wychodziło z warstw (szycht) porothermu. Wydaje mi się, że z korzyścią - spory salon lepiej się prezentuje jak jest wyższy, a w mniejszych pomieszczeniach zawsze mogę obniżyc np. sufitem podwieszanym.

Co do kosztu ram stalowych, mogę podać tylko cenę materiału - 1.450,- zł netto, robocizny nie ustalę bo siedzi w jednej kwocie za budowę całego domu.

Tyle tylko, że u mnie zamiast HEBA, który wyszedłby sporo drożej i wymagałby dźwigu, zastosowano dwuteownik 16. Po dodatkowych obliczeniach konstrukcyjnych wyszło, że można taki zamiennik zastosować. Zresztą moja ekipa już takie rozwiązanie wdrożyła przy budowie innej orchidei i dach na niej stoi cały od 3 lat.

Ale się rozspisałem ... :roll:

Dobra już kończę.

Witam,

Od dłuższego czasu śledzę ten wątek i w końcu postanowiłam się ujawnić. :oops: Tak fajnie jest patrzeć jak Wam rosną te Orchidee. :lol: Szczególnie u Anusi domek już pięknie wygląda. Troszke Wam wszystkim zazdroszczę, ale u mnie też kieeeeedyś tak będzie.

Na Orchideę (tą podstawową) jesteśmy już zdecydowani, ale projektu jeszcze nie zakupiliśmy. Czekamy z tym aż uregulujemy sprawy dotyczące działki (tzn. połączenie z sąsiednią działką i podzielenie w poprzek). Plany były takie, żeby zacząć budowę latem, ale nie wiem, czy nam się to uda. Mimo to już wiele godzin spędziliśmy z mężem na dyskusjach jak to będzie w naszej orchidei, zwiedziliśmy także w realu jedną budującą się na warszawskiej Białołęce.

No, i dręczy mnie już parę pytań, na razie bez odpowiedzi. Ale mam nadzieję, ze Wy, Kochani Orchideowcy, urealniający już wasze wyobrażenia o domku uświadomicie mnie w kilku kwestiach:

1. Łazienka wspólna na górze – zmartwiła mnie trochę jej powierzchnia. Ja kombinowałam co by jeszcze zmieścić tam kabinę prysznicową, ale już mi to chyba przeszło. Mimo to uważam, ze mogłaby być troszkę większa. Czyż nie ?

2. W związku z powyższym zastanawiałam się nad podniesieniem ścianki kolankowej, ale tylko nad garażem. Tym sposobem w łazience też byłaby wyższa i np. wanny nie trzeba by było dużo odsuwać od ściany. :roll:

3. Wymyśliłam, że powiększę garderobę na górze kosztem sypialnianej łazienki. Tzn. przedłużę ściankę garderoby do końca (do klatki schodowej). A łazieneczka zostanie tylko taka, żeby zmieścił się prysznic, kibelek i jakaś nieduża umywalka. Co Wy na to ?

4. Przez myśl przemknął nam pomysł na zrobienie w kotłowni drzwi w miejscu okna, ale po zastanowieniu się stwierdziliśmy, ze nie ma to większego sensu.

5. Coś chciałabym też wykombinować ze ściankami między kuchnią i salonem. Chodzi o to, żeby kuchnia była bardziej otwarta na salon. Czy możecie napisać, a najlepiej pokazać, jak to wygląda u Was ?

6. Kochany mój małżonek jakoś sceptycznie myśli o bramie garażowej. Czy jest na tyle szeroka, ze bez problemu mogą wjechać tam dwa samochody (zaznaczam że nie chodzi tu o Smarty) ? :wink:

7. No i ostatnia sprawa: martwi nas trochę brak zadaszenia nad tarasem. Czy da się coś z tym zrobić ?

To chyba by było na tyle. Troszkę się rozpisałam, ale mam nadzieje że nie macie mi tego za złe i wspomożecie dobrą radą.

Pozdrawiam

cześć Moonaa,

jak wrażenia z wizyty w gminie? Masz już geodetę dokonujęcego podziału/scalenia? Powinno się udać latem - dużo w rękach geodety

Generalnie odnośnie adaptacji pomieszczeń - może zasięgnij porady architekta wnętrz - dla 2-3 koncepcji nie powinny to być duże koszty. Czasem zaskakujące w prostocie rozwiązań, na które nie zawsze wpadnie się patrząc w projekt.

1 - kabina się zmieści

2 - podnosząc ściankę kolankową nad garażem powinnaś podnieś również ścianę kolankową na reszcie poddasza. Sprawdź u projektanta, czy szczyt garażu spotka się z narożnikiem dachu budynku po podwyższeniu jedynie kolankowej tylko w garażu

3 - kwestia gustu. Ściany działowe poddasza (oprócz nośnych i kominów) i funkcje pomieszczeń możesz zmieniać dowolnie - bez konieczności aktualizacji w starostwie

4 - też tak kombinowałem - zrezygnowałem. Kwestie bezpieczeństwa i pytanie co ma być w kotłowni/pralni? Składzik/magazyn raczej nie

5 - ja mam powiększone otwory - zmiana istotna wymagająa akceptacji projektanta i zgłoszenia w starostwie

6 - brama garażowa dla dwóch smartów - chyba będzie ok :wink: ja mam ... hm ... trochę większe auta i powiększyłem do 5 metrów (u iebie wjadę, u Ciebie łatwość w manewrach)

7 - z połaci dachu raczej się nie uda wyciągnąć zadaszenia (kąt dachu) W Orchidei2 masz pocień. Inny sposób to parasol na tarasie lub markiza (markizy sobie nie mogę wyobrazić)

cześć Robert,

Wrażenia pozytywne, wygląda tak jakby chcieli pomóc ludziom a nie zaszkodzić :roll: ... a to chyba niespotykana cecha u ludzi z urzędów. :wink:

Geodetę już mamy, z Warszawy. Byliśmy u tych z Łomianek, ale na pierwszym spotkaniu nie przewidywali żadnych problemów, ale później jak dzwoniliśmy to w końcu nie wiedzieli jak przesunąć tą naszą nieszczęsna drogę. Poza tym mówili, że to potrwa z pół roku :evil:

Bo z tą drogą to jest skąplikowana sprawa, bo właściwie jest ona niczyja, a jak jest niczyja to niby jest pod władaniem gminy, ale nie do końca (gmina nie ma tytułu prawnego). Ale rozmawiałam z gminnym architektem i podpowiedział nam rozwiązanie.

Przy okazji wizyty w gminie pozwoliliśmy sobie podjechać i popatrzeć na Twoją budowę :) ehhh, kiedy u nas tak będzie ... Ale nie wiem czy Ty w końcu budujesz orchideę2 czy tą mniejszą ?

No chyba będziemy musieli się udać do architekta, żeby nam podpowiedział co da się zrobić, bo narazie to sobie tylko "gdybamy".

Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić w łazience m

na górze kabiny, przy założeniu, że NIE rezygnuje się z pozostałych urządzeń (bo zależy mi też na 2 umywalkach, sensownych rozmiarów wannie, kibelku i bidecie) Ale być może ja nie mam wyobraźni przestrzennej :roll: :oops:

ad.5. Ja myślałam o zrobienu ścianek tylko do połowy, tzn. taki niby barek z blatem ... hmmm... ale nie wiem do końca czy tak będzie ok :roll: :roll: :roll:

A o co chodzi o tym zgłoszeniu w starostwie ? To chyba wtedy jak takiej zmiany dokonuje się po otrzymaniu pozwolenia na budowę ? Jeszcze zielona jestem w tych sprawach. :oops:

ad.6. Źle mnie chyba zrozumiałeś :wink: Napisałam że NIE chodzi o smarty. Też mamy większy samochód, narazie jeden, ale będziemy musieli pomyśleć o drugim, i na raczej nie będzie to żadna "zapalniczka" :wink:

ad.7. Pozostaje parasol.

podjechaliście ... patrzyliście ... i nie zastrzelili? :o :o :o :o

Hm ... to ja ich zastrzelę :wink:

Buduję dwójkę

ad.5 jeżeli pozostajesz przy oryginalnym projekcie (tj. strop parteru z Terivy zamiast monolitu) koniecznie sprawdź u architekta/projektanta czy się nie zawali. Tak czy siak uwzględnij takie zmiany w projekcie składanym do starostwa (do uzyskania pozwolenia na budowę na podstawie otrzymanych z gminy warunków zabudowy). Nazywają to zmiana istotną (ruszenie ścian nośnych w trakcie budowy) i uzyskanie akceptacji/zgody/korekty w strarostwie równa się oczekiwaniu na nowe pozwolenie na budowę (miesięcy x). W tym czasie budowa stoi - wszelkie działania będą samowolą.

ad.6 Nieeee!!! Smart to nie zapalniczka!!!!!!!!!!!

ad.7 niestety (chyba - jak znajdziesz rozwiązanie daj znać) :o

Czesc wszystkim,

widze ze robicie strazsne postepy..

Jestem w podziwie dla Roberta ze tak szybko mu idzie ta budowa, jak burza i dla Ani ze i sie udalao tak pieknie zgrac kolorystycznie caly dom i ogrod.

Ja jestem juz pzred finalem podpisania umowy s wykonawca i mam goraca prosbe o wyslanie mi na priva informacje, jak was kosztowali, poszczegolne etapy. Unas ekipa bedzie budowala razem s materialami.

I tez pytanie do Roberta, ze placil z gory dla poszczegolnych etapach.

Jesli chodzi o pytanie o podniesienie scienek kolankowych..Ja ogladalam Orchidea z podniesiona scianka i mnie osobiscie sie nie spodobalo..ale to kwesyia gustu.

Do Roberta tez mam pytanko, moze robiles vycena dachu w "karpiwce". Istem cziekawa ile to wyszlo..

Moonaa witam na forum Orchidei.. Widze ze ludzi ze zachodniego bzregu przebywa..Lomianek, Dziekanow, Hornowek, Przuszkow..;-))

ja mam w umowie cztery etapy (materiały kupuje firma) oprócz zaliczki (fundamenty, przed stropem, ściany poddasza, więźba z deskowaniem i opapowaniem)

Negocjuj z wykonawcą. W zależności od "majętności" firmy może uda Ci się nie płacić z góry za materiały. Możesz też otworzyć sobie "rachunek" na składzie budowlanym, z którego wykonawca będzie sam odbierał materiały a Ty w określonym czasie będzie się rozliczać ze składem.

Karpiówka Rupp miedź angobowana ok 43tys. łącznie (dachówki, tarcica, blacha, rynny Marleya). Robocizna ok. 20-25 tys.