Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie Piotrze, mam do Pana pytanie:

Ze konstruktor sprawdzal wyczymalosc dachu na karpiowki?

Ja mam informacja ot Archonu, w sprawia Orchidei 2 ze dach jest obliczony na ciezar dachowki do 50kg..dla "marszylki" i jesli bedzie ciezsza dachuwka ( ja chcialam karpiwka), musi go sprawdzic konstruktor. Przeliczyc ze wyczyma i gzdie trzeba poprawic.

My sie przemierzamy do tego..ale jestem cziekawa jak u pana wyslo.

Bedzie wdziecna za odpowiedz

Po Twoim poście, Muci, zapytałem i ja Archon co myśli karpiówce Ruppa.

Odpowiedzieli, że:

Obciążenia dachu liczone są zwykle z zapasem dlatego wymiary więźby powinny być wystarczające także dla dachówki o której Pan pisze.

Proszę zasiągnąć porady architekta adaptującego który może przeprojekować więźbę gdyby zachodzila taka konieczność -naprzykład przy lokalizacji budynku w strefie zwiekszonego obciążenia śniegiem.

... zwiększonych opadów śniegu nie przewiduję w strefie klimatycznej Warszawy i okolic :)

Czesc Robert, dostalam oficialna odpowiedz od konstruktora dla Orchidei 2 z archonu. Oni sprawdzili dla mnie jak wyglada obciazenie. Okazalo sie ze projekt jest policzony dla dachowki 50kg/m^2 ale dla inna strefa opadowa sniegu i wiatru. Dla Mazowsze, mozna urzyc dachuwki do 68kg.. To ejst oficilana odpowiedz Archonu

Witam

W sprawie obciążenia dachu karpiówką, w archonie dostałem tą samą odpowiedź, co Wy. Dodatkowo mój architekt adaptujący coś przeliczał na nowo i wyszło mu, że spokojnie mogę kłaść karpiówkę.

A szef ekipy od dachu po spojrzeniu na projekt, powiedział, że konstrukcja spokojnie wytrzyma takie obciążenia, ale z uwagi na jakieś tam inne czynniki, których już nie pamiętam, można nieznacznie zwiększyć przekroje krokwi, słupków i chyba krokwi narożnych. No i tak zrobiliśmy :).

A swoją drogą, jak mi powiedział, ile mój dach będzie ważył, :o to mi się nogi ugięły.

Witaj darexo.

Jeśli po drodze Ci do Lublina, to zapraszam.

No i na koniec muszę się Wam pochwalić

Stan surowy otwarty mogę uznać za zamknięty!!!

Tak to wygląda (zdjęcia trochę kiepskie, bo było już ciemnawo):

http://images13.fotosik.pl/13/a43147fac17190e5.jpg

http://images4.fotosik.pl/287/62cc67ef3a7e5116.jpg

darexo, witaj na forum

Którą orchideę będziesz budował, 2 czy podstawową wersję ?

My sie przymierzamy do podstawowej, ale chyba większość na tym forum buduje 2 (nie mylę się ?). Na razie to czekamy cierpliwie (już coraz mniej cierpliwie) aż sąsiadka z którą chcemy połączyć działki załatwi swoje sprawy działkowo-spadkowe, bo nagle okazało się, że jeszcze czegoś nie załatwiła do końca :evil:

thomasso ma rację, na Białołęce można obejrzeć osiedle Orchidei. W weekendy stróźuje tam chętny do oprowadzania po domkach cieciu.

Piotr-M, gratuluję zamknięcia stanu otwartego ! :-)

pozdrawiam

Piotrze,

czy nie lepiej by było zabić okna dechami ze szparami? Przeciąg by był, przewiało by lepiej chyba ...

Pewnie i lepiej, ale takie "foliowanie" zrobiłem dużo szybciej, bo wykorzystałem ramki z desek pozostawione przez murarzy przy murowaniu ściany osłonowej. Nie chciałem też walić gwoździ w ścianę osłonową, która ma tylko 8cm grubości. Korzyść jest jeszcze taka, że przez tą folię przechodzi światło - jest całkiem widno, co pozwala wykonywać jakieś tam prace.

O przewietrzanie się nie martwię 8). Wbrew pozorom, te "zasłonki" nie są zamocowane tak szczelnie i wiaterek znajduje sobie drogę, a jednocześnie na tyle szczelnie, że woda nie leje mi się na ocieplenie pomiędzy warstwami.

Tylko nie wiem, czy wytrzymają próbę czasu, znaczy się obecne wichury. :roll:

moonaa, dzięki za gratulacje :D

Goda, Robert a jak tam Wasze dachy? Pochwalcie się postępami :)

Anusia, to chyba rzeczywiście się przeprowadziła i nie ma netu, bo nie odzywa się już dłuższy czas. Czy wiecie co u niej słychać?

u mnie do poprawy papa na koszach i szczytach (cieknie) i inne drobne usterki

W lutym dekarze z karpiówką i orynnowaniem - wtedy się pochwalę.

No i wreszcie wracają murarze (po miesiącu absencji z powodów niezwykla ważnych, decydujących o losach ludzkości i planety) - końcówka ścian działowych.

Dopiero zobaczyłem - ocieplili Tobie, Piotr, boki lukarn - murarze czy dekarze?

ps. Anusia pewnie ma problem w usytuowaniem kwitaków na parapetach,

gdzie się aniołka przy..bije (i będzie jak w niebie..) ... ot klasyczne problemy w wykończeniówce ...

Czesc wszystkim,

Piotrze super zdiecia..dach wyszed rewelacjinie. To juz mnie przekonalo na 100% bedzie u nas karpiowka..;-)) Tylko se moj maz sie opiera za Creatona..;-)) Dostalismy wyceny i jestem zaskoczona ile kosztuja drobiazgi w poruwnanie z elementach ceramycny, roboczyzna az szok..Nic powalczymie jeszce o opust..Ale i tak bedziemy musieli zdecydowac do konca nastepnego tygodnia..Dla zainteresowanych od 1.02 Creaton drozeje 10%..

Mam prosbe do ciebie Robert, jesli masz kostorys dachu..Ile dachowek, gesiorow..podesli jesli mozes na priva.Poruwnam s tego co my mamy

Do Piotra mam pytanko: dla czego mas 3-ci komin?

Witam,

Planujemy zakup i budowe projektu Dom w orchideach 2.

Nurtuje nas jednak kilka pytan:

- czy szerokosc schodow (210cm) nie jest zbyt mała ?

- w ktorym pomieszczeniu planujecie zrobic pralnie ?

- oryginalny projekt jest w technologi 2-warstwowej, czy ktos z Was budowal Orchidee w technologi 3-warstwowej (o ile wzrastaja koszty ?)

Wjazd na dzialke (szer=27m, dlug=29m) mamy od strony zachodniej i planujemy troche zaadaptowac projekt:

- planujemy zlikwidowac podcien i powiekszyc w ten sposob salon

- przeniesc taras na strone poludniowa i od tej strony zrobic wyjscie na taras z salonu

- zmienic drzwi tarasowe od strony tylnej budynku na okna

http://lh5.google.pl/image/mtorbus/Raqd6AEStkI/AAAAAAAAAw0/V6T316foQbI/orchidea2-adaptacja-obrot.JPG

Wasze uwagi dot. tych zmian beda dla nas cenne.

- jaka macie odleglosc bramy garazowej od ogrodzenia frontowego ?

Jesli ktos moglby nam umozliwic obejrzenie gotowej realizacji (w Polsce poludniowej) bylibysmy bardzo wdzieczni.

pozdrawiamy

mateusz i ania

Dopiero zobaczyłem - ocieplili Tobie, Piotr, boki lukarn - murarze czy dekarze?

Właściwie, to ani jedni ani drudzy :-?, nowy człowiek z ekipy murarzy, specjalizujący się w elewacjach i wykończeniówce. Ale za to i jedni i drudzy zalecali by to zrobić przed dachówką, tak żeby zrobić obróbki na gotowo i nie "ciapać" później dachówki np. klejem.

Do Piotra mam pytanko: dla czego mas 3-ci komin?

Z dwóch powodów: z oszczędności i efektywności wentylacji 8)

Pozostałem przy wentylacji grawitacyjnej. A jak wiecie, część kanałów wentylacyjnych (w podstawowym projekcie - 5 szt.) wychodzi nad dach w kominkach wentylacyjnych, które są b.drogie - ok. :o 300 zł za szt. U mnie, ponieważ mam jeszcze piwnicę, to tych kominków również do odpowietrzenia pionów kanalizacyjnych wyszłoby razem 9 czy 10, a to już trochę kieszeń boli :roll:

Takie rozwiązanie podpowiedział mi szef ekipy od dachu, czym nadał sobie więcej pracy. Mógł przecież powiedzieć kupuj pan 10 kominków, a my je tylko zamontujemy. Według niego, takie rozwiązanie jest lepsze ze względu na efektywność wentylacji grawitacyjnej. Kominki systemowe są zazwyczaj niskie i raczej nie wystają ponad kalenicę, co powoduje, że "ciąg" już jest gorszy.

Ten "trzeci" to jest lekki komin - konstrukcja z płyt OSB, oklejona płytkami klinkierowymi, a wygląda jak pozostałe 2 murowane z cegły. Koszt tego rozwiazania to ok. 500 zł, a więc 6 razy mniej niż systemowe kominki wentylacyjne.

Czy sprawdzi się w użytkowaniu to się okaże :wink:

Ale się znowu rozpisalem :oops:, jeśli zanudzam Was swoimi przydługimi wywodami, dajcie znać, postaram się skracać :wink:.

Witaj matan2,

- czy szerokosc schodow (210cm) nie jest zbyt mała ?

- w ktorym pomieszczeniu planujecie zrobic pralnie ?

- oryginalny projekt jest w technologi 2-warstwowej, czy ktos z Was budowal Orchidee w technologi 3-warstwowej (o ile wzrastaja koszty ?)

Co prawda buduję "jedynkę", ale spróbuję coś dodać

Schody - nie wiem, okaże się w użytkowaniu,

Pralnia - w piwnicy - pomieszczenie pod "gabinetem", dodatkowo mam zsyp ma brudną bieliznę z łazienki przy sypialni do tej właśnie pralni.

Ściana - ja mam 3W: porotherm 25cm + wełna 10cm + pustka powietrzna 2cm + porotherm 8cm jako ściana osłonowa. Co do różnicy w kosztach, cięzko mi ustalić, bo nie wiem ile kosztowałaby ściana 2W z ociepleniem wełną. Dodatkowe koszty jakie dochodzą to koszty materiału ściany osłonowej (może być bardzo różny), kotwy do połączenia warstw ściany, no i oczywiście dodatkowy koszt robocizny (ale później odchodzi koszt ocieplania, sam tynk lub faktura).

Ale ściana 3W pozwoliła mi np. na schowanie kaset rolet zewnętrznych w systemie inetgra (rewizja od zewnątrz) w ociepleniu i osłonówce bez ingerowania w nadproża w ścianie konstrukcyjnej.

Dobra, już kończe 8)

Thomasso,

tak - to cena za materiały. Próbuję w tej cenie ugrać odgromienie (chytry się stałem ostatnio - czytając forum m.in. :wink: )

Robocizna od 18 tys w górę w zależności od regionu (takie mam wrażenie po kilku rozmowach z wykonawcami).

Liczyłem koszt dachu na ok. 50 tys. (pokrycie z orynnowaniem bez więźby) kiedyś tam ... - jakoś się mieszczę choć ceny materiałów i robocizny wariują

Piotr,

gratuluję murarzy - bystrego masz.

Takie same argumenty dot. ociepleń lukarn otrzymałem od dekarza - dachówki mogą się upaprać (zostać upaprane) przy elewacji itd.

Dodatkowo mam w umowie zdjęcie dachówek szczytowych przez dekarzy przed pracami przy elewacji - potem założą ponownie uwzględniając zmiany.

Okna dachowe zakłądam tuż przed wprowadzeniem - dekarze zdejmą trochę dachówek itd. Strzeżonego ...

O kominach nie mam pojęcia - planuję wentylację mechaniczną. Mimo wszystko ekipa od stanu surowego kanały wenylacyjne muruje - może się kiedyś przydadzą a jak nie to zaślepię.

Matan,

schody poszerzałem - ile mam nie pomnę - ale szerzej.

Buduję O2.

Z piwnicy zrezygnowałem - wody gruntowe płytko niestety.

Podcień usunąłem.

Ściana dwuwarstwowa. Rolety planowane w systemie Beeclever - Integra zbytnio okno mi cofała do wewnątrz. Przy ścianie 3W może jest inaczej.

Odległość bramy garażowej od bramy wjazdowej jeszcze nie ustalona - od 6 do 12 m.

darexo, witaj na forum :D

Nie wiem czy w Radomiu znajdziesz Orchidee w budowie.Najblizej masz w Warszawie- jest cale osiedle budowane na Bialolece ul.Tworcza- w roznych etapach- mozna podjechac i obejrzec.Reszta - na tym forum :D

W ktorej czesci Radomia budujesz?

Buduję w dzielnicy Pruszaków. Mam teraz problem z wycinka drzew, muszę wyciąć

ok. 20 sosenek 60 letnich (jest mi szkoda tych drzew ale cóż zrobić) Biegam od leśniczego do wydziału ochrony środowiska, A już bym chciał wykonać fundamenty.