thomasso 11.01.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 darexo, witaj na forum Nie wiem czy w Radomiu znajdziesz Orchidee w budowie.Najblizej masz w Warszawie- jest cale osiedle budowane na Bialolece ul.Tworcza- w roznych etapach- mozna podjechac i obejrzec.Reszta - na tym forum W ktorej czesci Radomia budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 11.01.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Panie Piotrze, mam do Pana pytanie: Ze konstruktor sprawdzal wyczymalosc dachu na karpiowki? Ja mam informacja ot Archonu, w sprawia Orchidei 2 ze dach jest obliczony na ciezar dachowki do 50kg..dla "marszylki" i jesli bedzie ciezsza dachuwka ( ja chcialam karpiwka), musi go sprawdzic konstruktor. Przeliczyc ze wyczyma i gzdie trzeba poprawic. My sie przemierzamy do tego..ale jestem cziekawa jak u pana wyslo. Bedzie wdziecna za odpowiedz Po Twoim poście, Muci, zapytałem i ja Archon co myśli karpiówce Ruppa. Odpowiedzieli, że: Obciążenia dachu liczone są zwykle z zapasem dlatego wymiary więźby powinny być wystarczające także dla dachówki o której Pan pisze. Proszę zasiągnąć porady architekta adaptującego który może przeprojekować więźbę gdyby zachodzila taka konieczność -naprzykład przy lokalizacji budynku w strefie zwiekszonego obciążenia śniegiem. ... zwiększonych opadów śniegu nie przewiduję w strefie klimatycznej Warszawy i okolic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 12.01.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 robert58, tez rozmawialismy z Archonem, nie powinno byc problemow z karpiowka- projekt jest obliczony tak jak napisales na wieksze obciazenie(sniegiem).A jak u Ciebie? dach skonczony juz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 12.01.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Czesc Robert, dostalam oficialna odpowiedz od konstruktora dla Orchidei 2 z archonu. Oni sprawdzili dla mnie jak wyglada obciazenie. Okazalo sie ze projekt jest policzony dla dachowki 50kg/m^2 ale dla inna strefa opadowa sniegu i wiatru. Dla Mazowsze, mozna urzyc dachuwki do 68kg.. To ejst oficilana odpowiedz Archonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-M 13.01.2007 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Witam W sprawie obciążenia dachu karpiówką, w archonie dostałem tą samą odpowiedź, co Wy. Dodatkowo mój architekt adaptujący coś przeliczał na nowo i wyszło mu, że spokojnie mogę kłaść karpiówkę. A szef ekipy od dachu po spojrzeniu na projekt, powiedział, że konstrukcja spokojnie wytrzyma takie obciążenia, ale z uwagi na jakieś tam inne czynniki, których już nie pamiętam, można nieznacznie zwiększyć przekroje krokwi, słupków i chyba krokwi narożnych. No i tak zrobiliśmy . A swoją drogą, jak mi powiedział, ile mój dach będzie ważył, to mi się nogi ugięły. Witaj darexo. Jeśli po drodze Ci do Lublina, to zapraszam. No i na koniec muszę się Wam pochwalić Stan surowy otwarty mogę uznać za zamknięty!!! Tak to wygląda (zdjęcia trochę kiepskie, bo było już ciemnawo): http://images13.fotosik.pl/13/a43147fac17190e5.jpg http://images4.fotosik.pl/287/62cc67ef3a7e5116.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goda15 13.01.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Ludzie, u mnie to budowali do tego stanu 3 miesiące. I Ty mi mówisz, że mnie nie przegonisz? Brawo oby tak dalej. A nie mówiłam, że mnie przegonisz Brawo, wygląda super. Nie wiecie co słychać u Anusi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moonaa 13.01.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 darexo, witaj na forum Którą orchideę będziesz budował, 2 czy podstawową wersję ? My sie przymierzamy do podstawowej, ale chyba większość na tym forum buduje 2 (nie mylę się ?). Na razie to czekamy cierpliwie (już coraz mniej cierpliwie) aż sąsiadka z którą chcemy połączyć działki załatwi swoje sprawy działkowo-spadkowe, bo nagle okazało się, że jeszcze czegoś nie załatwiła do końca thomasso ma rację, na Białołęce można obejrzeć osiedle Orchidei. W weekendy stróźuje tam chętny do oprowadzania po domkach cieciu. Piotr-M, gratuluję zamknięcia stanu otwartego ! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 13.01.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Piotrze,czy nie lepiej by było zabić okna dechami ze szparami? Przeciąg by był, przewiało by lepiej chyba ...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-M 13.01.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Piotrze, czy nie lepiej by było zabić okna dechami ze szparami? Przeciąg by był, przewiało by lepiej chyba ... Pewnie i lepiej, ale takie "foliowanie" zrobiłem dużo szybciej, bo wykorzystałem ramki z desek pozostawione przez murarzy przy murowaniu ściany osłonowej. Nie chciałem też walić gwoździ w ścianę osłonową, która ma tylko 8cm grubości. Korzyść jest jeszcze taka, że przez tą folię przechodzi światło - jest całkiem widno, co pozwala wykonywać jakieś tam prace. O przewietrzanie się nie martwię . Wbrew pozorom, te "zasłonki" nie są zamocowane tak szczelnie i wiaterek znajduje sobie drogę, a jednocześnie na tyle szczelnie, że woda nie leje mi się na ocieplenie pomiędzy warstwami. Tylko nie wiem, czy wytrzymają próbę czasu, znaczy się obecne wichury. moonaa, dzięki za gratulacje Goda, Robert a jak tam Wasze dachy? Pochwalcie się postępami Anusia, to chyba rzeczywiście się przeprowadziła i nie ma netu, bo nie odzywa się już dłuższy czas. Czy wiecie co u niej słychać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 13.01.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 u mnie do poprawy papa na koszach i szczytach (cieknie) i inne drobne usterki W lutym dekarze z karpiówką i orynnowaniem - wtedy się pochwalę. No i wreszcie wracają murarze (po miesiącu absencji z powodów niezwykla ważnych, decydujących o losach ludzkości i planety) - końcówka ścian działowych. Dopiero zobaczyłem - ocieplili Tobie, Piotr, boki lukarn - murarze czy dekarze? ps. Anusia pewnie ma problem w usytuowaniem kwitaków na parapetach, gdzie się aniołka przy..bije (i będzie jak w niebie..) ... ot klasyczne problemy w wykończeniówce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 14.01.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Czesc wszystkim, Piotrze super zdiecia..dach wyszed rewelacjinie. To juz mnie przekonalo na 100% bedzie u nas karpiowka..) Tylko se moj maz sie opiera za Creatona..) Dostalismy wyceny i jestem zaskoczona ile kosztuja drobiazgi w poruwnanie z elementach ceramycny, roboczyzna az szok..Nic powalczymie jeszce o opust..Ale i tak bedziemy musieli zdecydowac do konca nastepnego tygodnia..Dla zainteresowanych od 1.02 Creaton drozeje 10%.. Mam prosbe do ciebie Robert, jesli masz kostorys dachu..Ile dachowek, gesiorow..podesli jesli mozes na priva.Poruwnam s tego co my mamy Do Piotra mam pytanko: dla czego mas 3-ci komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 14.01.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 cześć, zmieniłem rynny z plastikowego Marleya na stalowe Galeco w kolorze dachówek (miedź), dodałem wyłaz dachowy, ocieplany Welluxa i jakieś taśmy (co chciał dekarz) i inne pierdółki. Wyszło z powyższym i tarcicą 35 tys. nettoPowierzchnia dachu ok 340 m2. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matan2 14.01.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Witam, Planujemy zakup i budowe projektu Dom w orchideach 2.Nurtuje nas jednak kilka pytan: - czy szerokosc schodow (210cm) nie jest zbyt mała ?- w ktorym pomieszczeniu planujecie zrobic pralnie ?- oryginalny projekt jest w technologi 2-warstwowej, czy ktos z Was budowal Orchidee w technologi 3-warstwowej (o ile wzrastaja koszty ?) Wjazd na dzialke (szer=27m, dlug=29m) mamy od strony zachodniej i planujemy troche zaadaptowac projekt: - planujemy zlikwidowac podcien i powiekszyc w ten sposob salon - przeniesc taras na strone poludniowa i od tej strony zrobic wyjscie na taras z salonu- zmienic drzwi tarasowe od strony tylnej budynku na okna http://lh5.google.pl/image/mtorbus/Raqd6AEStkI/AAAAAAAAAw0/V6T316foQbI/orchidea2-adaptacja-obrot.JPG Wasze uwagi dot. tych zmian beda dla nas cenne. - jaka macie odleglosc bramy garazowej od ogrodzenia frontowego ? Jesli ktos moglby nam umozliwic obejrzenie gotowej realizacji (w Polsce poludniowej) bylibysmy bardzo wdzieczni. pozdrawiamymateusz i ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-M 14.01.2007 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Dopiero zobaczyłem - ocieplili Tobie, Piotr, boki lukarn - murarze czy dekarze? Właściwie, to ani jedni ani drudzy , nowy człowiek z ekipy murarzy, specjalizujący się w elewacjach i wykończeniówce. Ale za to i jedni i drudzy zalecali by to zrobić przed dachówką, tak żeby zrobić obróbki na gotowo i nie "ciapać" później dachówki np. klejem. Do Piotra mam pytanko: dla czego mas 3-ci komin? Z dwóch powodów: z oszczędności i efektywności wentylacji Pozostałem przy wentylacji grawitacyjnej. A jak wiecie, część kanałów wentylacyjnych (w podstawowym projekcie - 5 szt.) wychodzi nad dach w kominkach wentylacyjnych, które są b.drogie - ok. 300 zł za szt. U mnie, ponieważ mam jeszcze piwnicę, to tych kominków również do odpowietrzenia pionów kanalizacyjnych wyszłoby razem 9 czy 10, a to już trochę kieszeń boli Takie rozwiązanie podpowiedział mi szef ekipy od dachu, czym nadał sobie więcej pracy. Mógł przecież powiedzieć kupuj pan 10 kominków, a my je tylko zamontujemy. Według niego, takie rozwiązanie jest lepsze ze względu na efektywność wentylacji grawitacyjnej. Kominki systemowe są zazwyczaj niskie i raczej nie wystają ponad kalenicę, co powoduje, że "ciąg" już jest gorszy. Ten "trzeci" to jest lekki komin - konstrukcja z płyt OSB, oklejona płytkami klinkierowymi, a wygląda jak pozostałe 2 murowane z cegły. Koszt tego rozwiazania to ok. 500 zł, a więc 6 razy mniej niż systemowe kominki wentylacyjne. Czy sprawdzi się w użytkowaniu to się okaże Ale się znowu rozpisalem , jeśli zanudzam Was swoimi przydługimi wywodami, dajcie znać, postaram się skracać . Witaj matan2, - czy szerokosc schodow (210cm) nie jest zbyt mała ? - w ktorym pomieszczeniu planujecie zrobic pralnie ? - oryginalny projekt jest w technologi 2-warstwowej, czy ktos z Was budowal Orchidee w technologi 3-warstwowej (o ile wzrastaja koszty ?) Co prawda buduję "jedynkę", ale spróbuję coś dodać Schody - nie wiem, okaże się w użytkowaniu, Pralnia - w piwnicy - pomieszczenie pod "gabinetem", dodatkowo mam zsyp ma brudną bieliznę z łazienki przy sypialni do tej właśnie pralni. Ściana - ja mam 3W: porotherm 25cm + wełna 10cm + pustka powietrzna 2cm + porotherm 8cm jako ściana osłonowa. Co do różnicy w kosztach, cięzko mi ustalić, bo nie wiem ile kosztowałaby ściana 2W z ociepleniem wełną. Dodatkowe koszty jakie dochodzą to koszty materiału ściany osłonowej (może być bardzo różny), kotwy do połączenia warstw ściany, no i oczywiście dodatkowy koszt robocizny (ale później odchodzi koszt ocieplania, sam tynk lub faktura). Ale ściana 3W pozwoliła mi np. na schowanie kaset rolet zewnętrznych w systemie inetgra (rewizja od zewnątrz) w ociepleniu i osłonówce bez ingerowania w nadproża w ścianie konstrukcyjnej. Dobra, już kończe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 14.01.2007 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 robert58,rozumiem ze te 35 tys. to tylko materialy- dachowka i elementy dodatkowe do pokrycia?A robocizna? Jak wyglada to u Ciebie? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 15.01.2007 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Thomasso, tak - to cena za materiały. Próbuję w tej cenie ugrać odgromienie (chytry się stałem ostatnio - czytając forum m.in. ) Robocizna od 18 tys w górę w zależności od regionu (takie mam wrażenie po kilku rozmowach z wykonawcami). Liczyłem koszt dachu na ok. 50 tys. (pokrycie z orynnowaniem bez więźby) kiedyś tam ... - jakoś się mieszczę choć ceny materiałów i robocizny wariują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 15.01.2007 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Piotr, gratuluję murarzy - bystrego masz.Takie same argumenty dot. ociepleń lukarn otrzymałem od dekarza - dachówki mogą się upaprać (zostać upaprane) przy elewacji itd.Dodatkowo mam w umowie zdjęcie dachówek szczytowych przez dekarzy przed pracami przy elewacji - potem założą ponownie uwzględniając zmiany.Okna dachowe zakłądam tuż przed wprowadzeniem - dekarze zdejmą trochę dachówek itd. Strzeżonego ... O kominach nie mam pojęcia - planuję wentylację mechaniczną. Mimo wszystko ekipa od stanu surowego kanały wenylacyjne muruje - może się kiedyś przydadzą a jak nie to zaślepię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 15.01.2007 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Matan, schody poszerzałem - ile mam nie pomnę - ale szerzej. Buduję O2.Z piwnicy zrezygnowałem - wody gruntowe płytko niestety.Podcień usunąłem.Ściana dwuwarstwowa. Rolety planowane w systemie Beeclever - Integra zbytnio okno mi cofała do wewnątrz. Przy ścianie 3W może jest inaczej.Odległość bramy garażowej od bramy wjazdowej jeszcze nie ustalona - od 6 do 12 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 15.01.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 robert58, cene dachowki i dodatkow masz naprawde atrakcyjna U nas jak na razie dachowka 28k, dodatki 20k( razem z oknami Velux)- netto Bierzemy creatona karpiowke i tez chcemy orynnowanie Galeco. Zobaczymy czy uda sie zbic cene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darexo 15.01.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 darexo, witaj na forum Nie wiem czy w Radomiu znajdziesz Orchidee w budowie.Najblizej masz w Warszawie- jest cale osiedle budowane na Bialolece ul.Tworcza- w roznych etapach- mozna podjechac i obejrzec.Reszta - na tym forum W ktorej czesci Radomia budujesz? Buduję w dzielnicy Pruszaków. Mam teraz problem z wycinka drzew, muszę wyciąć ok. 20 sosenek 60 letnich (jest mi szkoda tych drzew ale cóż zrobić) Biegam od leśniczego do wydziału ochrony środowiska, A już bym chciał wykonać fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts